XFX 4870 VRM(-R2) temperaturne razlike?

poruka: 7
|
čitano: 2.691
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Pozdrav svima, isprike ako sam promašio temu, no ova se činila kao najbolji izbor.

Suočen sam sa interesantnim problemom, pa ako tko ima ideju ili prijedlog što bi tu moglo biti u igri, cijenio bih to.

Nedavno sam zamjenio stock XFX hlađenje s Accelero Twin Turbo Pro i (nakon što su VRM-ovi otišli iznad 125 C na FurMarku) s ThermalRight VRM-R2 coolerom.

Ono što me zbunjuje jesu značajne temperaturne razlike po VDDC fazi koje ne mogu objasniti, kao što niti ne znam koliko je to normalno - pretpostavljam da nije, jer guglanjem okolo nisam uspio naći ništa slično, pa me interesira mišljenje eksperata ovdje.

Koristio sam AS5 termalnu pastu i za GPU i VRM-ove - nanio sam ga jednoliko i tanko i na GPU/VRM površine s kreditnom karticom, te ga "utrljao" u heatsink (onako kako je to već X puta predloženo).

VRM-R2 sam zategnio do kraja i vrlo vjerojatno dobro naliježe na same VRM-ove (ne mogu reći 100% jer je konstrukcija coolera takva da je zapravo nemoguće vidjeti je li dobro nasjeo ili ne).

Ambientalna temperatura je konstantna tijekom mjerenja (cca 23-25C). Evo direktnog outputa iz GPU-Z-a (Everest, iz nekog razloga, prikazuje samo najmanju VRM temperaturu, koja je korist od toga?).

Idle:
GPU Temperature [°C] - 39.0
VDDC [V] - 1.1000
VDDC Current [A] - 12.2
VDDC Phase #1 Temperature [°C] - 35
VDDC Phase #2 Temperature [°C] - 38
VDDC Phase #3 Temperature [°C] - 44

FurMark load (najviša temperatura iz loga, nakon cca 8.5 min testa):

GPU Temperature [°C] - 62.0
VDDC [V] - 12.625
VDDC Current [A] - 55.5
VDDC Phase #1 Temperature [°C] - 58
VDDC Phase #2 Temperature [°C] - 77
VDDC Phase #3 Temperature [°C] - 103

Što bi potencijalno moglo objasniti ovakve drastične temperaturne razlike? Zbilja nisam pretjerao s AS5 slojem, poprilično sam siguran u to. Također, još jednom, ne mogu primijetiti da je heatsink krivo ili loše nasjeo (to je skoro nemoguće).

P.S. Jučer sam otkrio da je AS5 blago kapacitivna (ali nije vodljiva!) te se ne preporučuje njezina primjena oko otvorenih pinova ili slično. Sva sreća da su VRM-ovi goli kao od majke rođeni! Misli li netko da postoji veliki rizik od spaljivanja nečega čisto zbog toga jer je pasta otišla tamo gdje nije smjela? Što (osim termalnih traka i raznih ljepila) preporučujete?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: XFX 4870 VRM(-R2) temperaturne razlike?

Problem s većinom aftermarket coolera (uključujući i accelero twin turbo) je što upropaste temperature na VRM-ovima koji nakon skidanja originalnog referentnog hladnjaka porastu sa 70 na 100-125°C.

Rješenje je da se nakon skidanja referentnog coolera zadrži onaj metalni frame koji naliježe na VRM-ove i preko toga se stavi Accelero Twin turbo. Pokušat ću ponovo iskopati članak na webu i urediti ovaj post tako da vidiš sa slikama kako to ide. Nakon toga će temperature ponovo biti u razini 70°C, dok će GPU biti onakva kakvu očekuješ nakon instalacije Accelera.

Google is your friend
16 godina
Thx, no možda se nismo razumjeli - VRM-R2 je dedicirani VRM hladnjak sa svojim vlastitim radijatorom na koji sam stavio 80 mm hladnjak. Nakon instalacije to izgleda otprilike kao na priloženoj slici. Dakle, ne treba mi ATI backplate mod, jer je već prekasno za to (tj. već sam bio kupio instalirao VRM-R2 kada sam za to saznao).

http://img12.imageshack.us/img12/9254/img0451qb.jpg

Štos je što bi temperature umjesto 120 C trebale biti oko 60 C - što i jesu, ali samo na jednoj fazi. Ne mogu nikako objasniti zašto nisu i na drugim fazama, osim ako nisam stavio previše paste ili cooler ne naliježe dobro. Ipak, prije nego sve po treći put rastavim, htio bih znati činim li to bezveze jer sam nešto previdio ili zaista trebam sve nanovo rastaviti.

Također, brine me Arctic Silver 5 pasta za koju sam jučer pročitao na službenim web-stranicama da nije vodljiva, ali je "vrlo blago kapacitvna". Trebam li i to zamijeniti?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Quantum kaže...
...

Štos je što bi temperature umjesto 120 C trebale biti oko 60 C - što i jesu, ali samo na jednoj fazi. Ne mogu nikako objasniti zašto nisu i na drugim fazama, osim ako nisam stavio previše paste ili cooler ne naliježe dobro. Ipak, prije nego sve po treći put rastavim, htio bih znati činim li to bezveze jer sam nešto previdio ili zaista trebam sve nanovo rastaviti.

Također, brine me Arctic Silver 5 pasta za koju sam jučer pročitao na službenim web-stranicama da nije vodljiva, ali je "vrlo blago kapacitvna". Trebam li i to zamijeniti?

Sori, nemam previše iskustva s tim novim hladilom za VRM-ove. Iskopao sam ti jedan test koji je napravio neki frajer sa svojom 4890 (Link). U svakom slučaju trebao bi imati jednake temperature na svim VRM-ovima. Ako se razlikuju, vjerojatno ti nešto ne leži kako treba. Što se tiče rastavljanja po treći put, ne sekiraj se, bolje 20puta sve napraviti pa da nakraju budeš zadovoljan nego da nešto zezneš pa da spališ grafičku.

Što se tiče AS5, nemoj se zabrinjavati sve dok ti pasta ne curi preko metalnih kontakata na grafičkoj (pinovi na čipovima i sl). AS5 je još uvijek jedna od najboljih pasti koju možeš nabaviti.

p.s. Ovo si ti jel da? Link

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.6.2010 14:12 (Zura).
16 godina
Zura kaže...
Quantum kaže...
...

Sori, nemam previše iskustva s tim novim hladilom za VRM-ove. Iskopao sam ti jedan test koji je napravio neki frajer sa svojom 4890 (Link). U svakom slučaju trebao bi imati jednake temperature na svim VRM-ovima. Ako se razlikuju, vjerojatno ti nešto ne leži kako treba. Što se tiče rastavljanja po treći put, ne sekiraj se, bolje 20puta sve napraviti pa da nakraju budeš zadovoljan nego da nešto zezneš pa da spališ grafičku.

Što se tiče AS5, nemoj se zabrinjavati sve dok ti pasta ne curi preko metalnih kontakata na grafičkoj (pinovi na čipovima i sl). AS5 je još uvijek jedna od najboljih pasti koju možeš nabaviti.

p.s. Ovo si ti jel da? Link

Je, našao sam i ja taj thread na overclock.net. Dakle, slijedi mi još jedno rastavljanje :/

Jedino kako bih mogao objasniti te razlike je zaista nejednoliko ležanje coolera, a to bi jedino moglo biti zbog glupih heatsinkova od RAM čipova koje sam stavio previše udesno (Accelero sam stavljao prije nego sam kupio VRM-R2, ne znajući da će VRM temperature otići u stratosferu). Mislim, vidim da VRM-R2 dotiče te heatsinkove kada ga montiram, ali......što sada da radim?

Ako krenem skidati te RAM heatsinkove, bojim se da ih više neću moći zalijepiti nazad ili da će otpadati (prokleto to niškorisno ljepilo!). Što ti misliš o tome? U slučaju ikakvih problema s time, rezervne trake nema, a Akasa stripes ne mogu nigdje u Hrvatskoj naći.

Vidim i da ću odmah i novu pastu uzimati, a ne znam što bih uzeo osim Arctic Cooling MX-3, čija tuba iznosi astronomskih 76 kn u Linksu (jedino sam je tamo našao i sutra dolazi popodne, ako nekog zanima. Inače, MSRP na AC stranicama je 13 eura!!).

Doma još imam (osim AS5) i Prolimatech PK-1 (dobio uz cooler), međutim ona također sadrži 65% aluminija i pričaju ljudi da se zna osušiti i skoriti na temperaturama iznad 75 C, dakle, baš niti to mi ne odgovara.

Također imam i Ceramique, ona sigurno ne vodi struju i znam da je tek nešto lošija od AS5, ali mi se čini da je pasta u njoj lagano vulkanizirala - pasta je toliko viskozna da ju zbilja teškom mukom mogu razmazati na išta, a kamoli da bih to pokušavao nanijeti na površinu od 0.25 mm2. Imaš li ti kakav savjet ili razmišljanje u vezi s time?

P.S. Da, crosspostao sam to na nekoliko poznatijih foruma, uključujući i Bjorna. Ne može škoditi, više mozgova uvijek vrijedi više od jednog mozga......osim ako se ne zoveš Albert Einstein ili Leonardo da Vinci. :)

16 godina
neaktivan
Quantum kaže...

Je, našao sam i ja taj thread na overclock.net. Dakle, slijedi mi još jedno rastavljanje :/

Jedino kako bih mogao objasniti te razlike je zaista nejednoliko ležanje coolera, a to bi jedino moglo biti zbog glupih heatsinkova od RAM čipova koje sam stavio previše udesno (Accelero sam stavljao prije nego sam kupio VRM-R2, ne znajući da će VRM temperature otići u stratosferu). Mislim, vidim da VRM-R2 dotiče te heatsinkove kada ga montiram, ali......što sada da radim?

Ako krenem skidati te RAM heatsinkove, bojim se da ih više neću moći zalijepiti nazad ili da će otpadati (prokleto to niškorisno ljepilo!). Što ti misliš o tome? U slučaju ikakvih problema s time, rezervne trake nema, a Akasa stripes ne mogu nigdje u Hrvatskoj naći.

Vidim i da ću odmah i novu pastu uzimati...

Jedino što ti mogu savjetovati je slijedeće: pokušaj pažljivo nasaditi hladnjak natrag na VRM-ove, slobodno koristi AS5, samo je nemoj staviti puno (stavi po jednu kapljicu i razmaži ravnomjerno po VRM-u, tako ćeš spriječiti razlijevanje). To što ti dodiruje RAM heatsinkove, samo znači da će na sebe povući i dio temperature koje oni disipiraju, ali nebi trebalo uzrokovati toliku razliku između prvog i zadnjeg VRM-a (55-100). Osobno ne bih to dirao (pogotovo jer poslije nećeš moći sve natrag zalijepiti).

Negdje sam čitao da se ponekad desi da svi čipovi nisu u potpunoj ravnini (već su neki malko ispupčeniji a neki malko uvučeni), probaj prije ponovnog stavljanja VRM-R2 postaviti nešto ravno preko VRM-ova da vidiš jel možda u tome problem (npr. školsko ravnalo). Ako je ovo slučaj, mislim da ti pasta neće pomoći, eventualno one termalne trake ali si rekao da ih više nemaš.

Kad ponovo montiraš VRM-R2 pokušaj procjeniti da li stvarno ravno leži  na svim VRM-ovima.

Bolje od ovoga ne znam što bi rekao.

Google is your friend
16 godina
OK, znači skinuti sve, vidjeti da li je sjelo kako spada i da li se pasta razlijeva, ako da, očistiti sve i uzeti MX-3, ako ne, raditi na isti način kao i prije. Zalijepljene heatsinkove najbolje ne dirati.

Kad sam rekao da dodiruje, mislio sam na to da je možda sam VRM-R2 uhvatio nekakav konus zbog kojeg ne sjeda ravnomjerno na sve VRM-ove. Naravno, ako su VRM-ovi neravni, onda badave čitav trud.

Puno hvala, javim se čim to sve isprobam.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice