Značenje određenih izraza (Dubrovnik)

poruka: 8
|
čitano: 1.471
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Potrebna mi je pomoć oko značenja određenih reči. Radi se o izrazima vezanim za trgovinu solju u Dubrovniku u XIV veku, pa se nadam da će se naći vrsni jezikoslovac/istoričar/Dubrovčanin da pomogne.  U pitanju su:

-kentenar modija
-kumerk (opštinske soli)
-milijar (soli)
-postavno (Dubrovnik, Drijeva itd.)~
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
11 godina

Evo ovo kaže google, a za više pričekaj Dubrovčanina, pitanje je ako uopće mlađa populacija zna o tome.

Kentenar je 100L, a modij je mjerna jedinica za suhe sipke tvari. 1 modij = 8754L . E sad kentenar modija ako je takva fraza možda znači 100 modija tj. 100*8754

Kumerk je kao nekakvo postrojenje za pravljenje soli.

Miljar je mletačka mjerna jedinica  = 1000L

Postavno ne nalazim ništa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2021 19:55 (Lil Dice).
17 godina
Re: Značenje određenih izraza (Dubrovnik)

Hvala! 

Za postavno ne nalazim apsolutno ništa, a za kumerk je ovo treće različito značenje na koje sam naišao - možeš li mi dati link gde si ga pronašao? Druga značenja su "trg sa carinom gde se prodavala so" i "prihod od soli".

Ostalo se manje više poklapa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2021 20:04 (Ivan(4)).
11 godina

Proguglaj termin "kumerk soli" 2. i 3. rezultat izbacuju sljedeće

"godine oficijali dubrovačkog kumerka soli u ime Dubrovnika "

"mnogo desetina godina da su gospoda Bosne, htijecu praviti kumerk soli. dole u pгimorju, izabrali ono mjesto u Neretvi i tamo podigli receni kumerk"

Tako nekako djeluje da su pravili tvornicu soli ili nešto slično.

17 godina

Mislim da nam Google ne rangira identično rezutate. Ja vidim ovo: "Svi glavni proizvodi bosanske privrede su se slivali prema moru, a na obali Jadrana bili su i centri uvoza bosanske trgovine. U uvozu je glavno mesto zauzimala so, koja je prodavana na «kumercima solskim», a Bosni su najbliži bili Dubrovnik, Drijeva i Kotor." i ovo: "U srednjem vijeku na tom mjestu je napravljen "kumerk soli" (commercio del sale), i pod Turcima, u početku XVI stoljeća, tu je bio trg soli."

11 godina

A može bit tvornica, skladište, trgovina. Najbolje ti je da odeš na ljetovanje u DU i odmah pitaš tamo starije ljude.

16 godina

-najvjerojatnije trg-prodaja, mjesto gdje se skladišti i prodaje sol ili što bi danas rekli trgovina, sajmište/sajam i sl.

tvornica ili proizvodnja nije, tj to se ne radi negdje gdje je 'zgodno' nego gdje su prirodni uvijeti kao na pagu, plitko-slano more ili rudnik kao u tuzli, tj nije mjesto koje je netko izabrao, dok trgovina je, tj prirodni putevi kao riječni + potrebna voda za sve što ljudi rade, sjecište puteva ili pozicija iz koje su dostupni trgovački centri-rute, kao postaje-stanice itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Hvala, kolege!  Kaže mi prijateljica da je uspela da prikupi informacije koje su joj falile.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice