Potrebna mi je pomoć oko značenja određenih reči. Radi se o izrazima vezanim za trgovinu solju u Dubrovniku u XIV veku, pa se nadam da će se naći vrsni jezikoslovac/istoričar/Dubrovčanin da pomogne. U pitanju su:
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo ovo kaže google, a za više pričekaj Dubrovčanina, pitanje je ako uopće mlađa populacija zna o tome.
Kentenar je 100L, a modij je mjerna jedinica za suhe sipke tvari. 1 modij = 8754L . E sad kentenar modija ako je takva fraza možda znači 100 modija tj. 100*8754
Kumerk je kao nekakvo postrojenje za pravljenje soli.
Miljar je mletačka mjerna jedinica = 1000L
Postavno ne nalazim ništa.
Hvala!
Za postavno ne nalazim apsolutno ništa, a za kumerk je ovo treće različito značenje na koje sam naišao - možeš li mi dati link gde si ga pronašao? Druga značenja su "trg sa carinom gde se prodavala so" i "prihod od soli".
Ostalo se manje više poklapa.
Proguglaj termin "kumerk soli" 2. i 3. rezultat izbacuju sljedeće
"godine oficijali dubrovačkog kumerka soli u ime Dubrovnika "
"mnogo desetina godina da su gospoda Bosne, htijecu praviti kumerk soli. dole u pгimorju, izabrali ono mjesto u Neretvi i tamo podigli receni kumerk"
Tako nekako djeluje da su pravili tvornicu soli ili nešto slično.
Mislim da nam Google ne rangira identično rezutate. Ja vidim ovo: "Svi glavni proizvodi bosanske privrede su se slivali prema moru, a na obali Jadrana bili su i centri uvoza bosanske trgovine. U uvozu je glavno mesto zauzimala so, koja je prodavana na «kumercima solskim», a Bosni su najbliži bili Dubrovnik, Drijeva i Kotor." i ovo: "U srednjem vijeku na tom mjestu je napravljen "kumerk soli" (commercio del sale), i pod Turcima, u početku XVI stoljeća, tu je bio trg soli."
A može bit tvornica, skladište, trgovina. Najbolje ti je da odeš na ljetovanje u DU i odmah pitaš tamo starije ljude.
-najvjerojatnije trg-prodaja, mjesto gdje se skladišti i prodaje sol ili što bi danas rekli trgovina, sajmište/sajam i sl.
tvornica ili proizvodnja nije, tj to se ne radi negdje gdje je 'zgodno' nego gdje su prirodni uvijeti kao na pagu, plitko-slano more ili rudnik kao u tuzli, tj nije mjesto koje je netko izabrao, dok trgovina je, tj prirodni putevi kao riječni + potrebna voda za sve što ljudi rade, sjecište puteva ili pozicija iz koje su dostupni trgovački centri-rute, kao postaje-stanice itd.
Hvala, kolege! Kaže mi prijateljica da je uspela da prikupi informacije koje su joj falile.