Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.950
|
čitano: 7.991.139
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power#Electrical_power - maksimalno 7 MW po turbini, kaže ovdje. Dakle, 160 turbina u polju i dobiješ snagu jednog nuklearnog reaktora iz Fukushime. I to povremenu, dok puše vjetar. 

Dakle golo govno. Jeftinije napravit fukušimu nego tih 160 vjetrenjaca.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
13 godina
tnakir kaže...

Koliko vjetroelektrane imaju snage? 30ak MW?

Misliš koliko snage mogu maksimalno generirati?

Znam samo da imaju zaštitne mehanizme kada je prejaki vjetar. Da smo barem kao Vrancuzi, oni imaju na desetke nuklearki i odlično zarađuju od prodavanja te energije susjedima (mislim da Italiji dosta šalju ako se ne varam).

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
17 godina
pr0n_addict kaže...
tnakir kaže...

Koliko vjetroelektrane imaju snage? 30ak MW?

Misliš koliko snage mogu maksimalno generirati?

Znam samo da imaju zaštitne mehanizme kada je prejaki vjetar. Da smo barem kao Vrancuzi, oni imaju na desetke nuklearki i odlično zarađuju od prodavanja te energije susjedima (mislim da Italiji dosta šalju ako se ne varam).

Da, krivo sam se izrazio... umjesto "imaju" je trebalo stati "daju".

Nuklearke su izuzetno sigurne i ciste. Fukušima je dizajnerska pogreska. I pogreška u lokaciji. I ja bih radije nuklearku u blizini nego termoelektranu.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina
tnakir kaže...
Nuklearke su izuzetno sigurne i ciste. Fukušima je dizajnerska pogreska. I pogreška u lokaciji. I ja bih radije nuklearku u blizini nego termoelektranu.

Ma uopće, mislim... Što u HR nije 'u blizini' nekoj potencijalnoj nuklearki? Kao, ona u Krškom je u drugoj državi, pa je to dovoljno daleko? LOL!

Gledam te!
17 godina
Veliki Brat kaže...
tnakir kaže...

Ma uopće, mislim... Što u HR nije 'u blizini' nekoj potencijalnoj nuklearki? Kao, ona u Krškom je u drugoj državi, pa je to dovoljno daleko? LOL!

Nisam skuzio sto hoces reci. Meni Krsko ne smeta (lokacijski). Nebi mi smetalo da naprave jednu u Trogiru. Ni na Ciovu (ali samo ako ce je radit na mojoj zemlji i ako mogu diktirati cijenu kvadrata) :P

17 godina
tnakir kaže...
Veliki Brat kaže...
tnakir kaže...

Nisam skuzio sto hoces reci. Meni Krsko ne smeta (lokacijski). Nebi mi smetalo da naprave jednu u Trogiru. Ni na Ciovu (ali samo ako ce je radit na mojoj zemlji i ako mogu diktirati cijenu kvadrata) :P

Pa baš to - nije bitno gdje ju izgrade, ako ju grade u HR. Taj sindrom 'samo ne u mom dvorištu' mi je i inače malo glup, ali ovdje mi je turbo glup, jer ode li kvragu (hipotetska) nuklearka u Slavoniji, Istri ili Dalmaciji, svi smo u istom govnu, jednako kao i ako ode ova (već izgrađena) u Krškom. Na kraju samo ostaje činjenica da netko drugi tu energiju proizvodi, a mi ju moramo otkupiti, umjesto da bude obratno. A nuklearna energija je zapravo izuzetno čista energija.

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Pa baš to - nije bitno gdje ju izgrade, ako ju grade u HR. Taj sindrom 'samo ne u mom dvorištu' mi je i inače malo glup, ali ovdje mi je turbo glup, jer ode li kvragu (hipotetska) nuklearka u Slavoniji, Istri ili Dalmaciji, svi smo u istom govnu, jednako kao i ako ode ova (već izgrađena) u Krškom. Na kraju samo ostaje činjenica da netko drugi tu energiju proizvodi, a mi ju moramo otkupiti, umjesto da bude obratno. A nuklearna energija je zapravo izuzetno čista energija.

U krugu od tisuću kilometara ima toliko nuklearki ,da je uopće nebitno jedna više ili manje.

I još uz to ,koliko ih je koje imaju ruske (sovjetske) reaktore poput onih u Černobilu.
 Bitno je samo da zelene gledamo i slušamo svaki dan ,o svemu i svačemu!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.7.2012 18:36 (kizo2703).
14 godina

Thnx Kizo, sad kad sam vidio kartu zaista budem mirnije spavao.{#} 

Zaista nisam znao koliko NE imamo u susjedstvu.{#}

17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Na žalost, čini se da više ne postoje autoriteti od kojih bi se ljudi informirali, već su svi postali stručnjaci za sve. Prije se govorilo da se svatko razumije u politiku i nogomet, a sada se svatko razumije u SVE. Ali yebote - SVE.

Kad je sve dostupno na tri klika. Fino u guglot upišeš koju ključnu riječ, otvoriš neki link (ne prvi da baš ne bude očito), ovlaš pročitaš i znaš sve šta treba znati. Rupe popuniš maštom.

Onda naoko izgleda kao da imaš argument, pa se prikupi ekipa koja stane na tvoju stranu a ne stranu tamo nekog doktora znanosti. :)

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
13 godina
neaktivan

Ponekad pročitam vaš sadržaj, a ovaj puta bih samo upitao, pratite li trenutno zbivanje sa unesrećenim ljudima koji su plutali na moru i sada će biti zbrinuti u RH.   Elementarno privremeno zbrinuti.  Prekrasani su komentari po svim portalima, prepuni bešćutnosti.  Eventualno gdjekoji komentator izrazi žaljenje i nadu da će se ljudima pomoći.  Ostali bi ih potopili, gurnuli talijanima ili ispalili u orbitu.  Zar je bitno zbog čega bježe,jeli to politički motiv ili bijeg od beznađa i očaja koji vladaju u njihovom rodnom kraju.

Isti ti naši bešćutni gadovi ili njihovi očevi su vjerojatno žvakali konzerviranu govedinu staru 15g za vrijeme humanitarne pomoći, a možda su se na njoj i pokrenuli trgovački biznis.   Čitam da imaju teško bolesna dva afganistanska dječaka od 15g.  Ovog trenutka bi sudjelovao u bilo kakvom financijskom obliku pomoći , da ne spominjem topli obrok i hrpu slatkiša.  Nadam se da će se naše institucije potruditi i dati im kvalitetnu skrb.  A bešćutni smradovi po portalima neka krepaju u svom obijesu i pohlepi današnjice.

17 godina
neaktivan

A pristali su da ih se dovuče na HR obalu?

Zadnje što sam čitao je bilo da ne žele, nego da žele produžiti do Italije.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
13 godina
neaktivan

Izgleda da jesu.  Evo naslovi su,kao da se radi o tifusarima.  Zanima me konačan ishod ovog događaja. Za sada izgleda institucije nisu spremne za ovakav scenarij.

15 godina
workload kaže...

Ma istina, u biti svaki izvor energije(bilo gdje čovjek ima svoj utjecaj) je izvor zagađenja.

Bit je u istraživanju i razvoju, solarni paneli su danas skupi, dosta neefikasni i zagađuju, ali kak mi se čini tek je u nazad nekoliko godina krenuo bum sa panelima i ulaganjima  u istraživanja poboljšanja njihove efikasnosti, cijene pa možda i utjecaja na okoliš.

Tako je i bilo sa oto motorom koji spominješ, da je potrošnja i količina štetnih plinova ostala na razini kada su izmišljeni, a da broj auta koliko ih ima danas vjerojatno bi svi krepali.

Vjerovao ili ne postoji službeni paradoks (čak 2) u vezi te energije.(već sam pred 100 strana to negdje napisao, sori kaj se ponavljam)

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Jevons_paradox

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Khazzoom%E2%80%93Brookes_postulate

No što više energije trošimo, to nam je životni standard bolji. Nekakvo mjerilo bi trebalo biti da svi imaju pravo na istu količinu energije. Stoga nam je u biti potrebno jako puno energije.

Nekak mi se čini da je rješenje u racionalnijoj potrošnji. Tipa one "zelene" kuće koje skupljaju kišnicu, svjetlo, toplinu.. Jer ak sada 100 kuća potroši 100 kanti struje, a tih 100 zelenih potroši 30 kanti, onda se isplati napraviti još 70 kuća di bi ljudi mogli živit. Dakle potrošnja je ista ali je ipak tih 70 s krovom nad glavom. komunizam 101 {#}

Kaj se Hrv tiče mislim da nam se ni ne isplati (trenutno) ulagati u energetski sektor. Nema smisla napraviti elektranu na naftu, plin, nebitno, kad moramo kupovat taj plin kod susjeda. (i čekat prvu struju tam u 2020. nadalje).

Raditi računicu na isplativosti u razlici cijene resursa je debilno. Ajd da imamo firmu "elektrana d.d." pa da ona zaposli 5.000 ljudi s burze koji bi te elektrane radili.. Al ovak mi je bedasto da gradimo elektrane samo da bi rekli "e, imamo elektranu". Opet mislim kako bi se lova trebala uložiti u produktivnost državnog aparata općenito. Da se smanje sve administrativne prepreke za bilo kakovu privatnu proizvodnju ili uslugu koja bi potaknula zaposlenost trenutno raspoloživih kadrova, sa dodatnom stimulacijom strateških industrija i usluga.

Ne moramo imat ni jednu elektranu, ni pekaru, al ako resurse koje imamo pametno iskoristimo (dakle ljude s burze, zemlju, turizam, dakle sve vrste potencijalnog kapitala) mislim da nam ne bi bilo loše.

Evo da ne budem apstraktan, jedan primjer. Produljiti sezonu na minimum 8 mjeseci. Stimulirati sadržaje turističkog tipa (prvenstveno zbog 60.000 kuhara, konobara, frizera, hotelijera na burzi). Da gost uz hotel (ili sobu preko agencije) ima pravo na đaba ronjenje (ili s nekim popustom) (a moš ronit i u 4. i u 10. mjesecu), vožnju brodom(isto), besplatne karte za kulturne manifestacije i festivale, šetača pasa (frizera pasa :P), nekakav zoolog koji bi se brinuo o ljubimcima(sve tako moš i u 4. i u 10.). A ako to ponudimo onda bi i nešto viša cijena bila opravdana. Odmah gostu uvaliti bon od 50% popusta za skijanje u zimskim mjesecima na Bjelolasici, razgledavanje Plitvica.. Tak da pare potroši u Hrv jer ovak to sve zjapi prazno prek zime. Ok, pušili bi prvu sezonu, sljedeću bi bili na nuli, al bi zaposlio bar nekoliko tisuća ljudi više, dakle profitiraš.

Nema većeg kapitalnog projekta od skidanja 50.000 ljudi sa burze rada. Već bi sljedeće godine niknulo mali miljon novih obrta, slastičara, frizeraja, kojekakvih firmica (koje treba urediti, opremiti, izgraditi) kojima bi se otvorio prostor za profit. Al ne ić sljepo na masu, (ima ziljon ljudi koji dolaze upravo zbog mira, tišine, robinzon ftw (nedostatka sadržaja)) već dizati kvalitetu usluge čime bi se privukli gosti punijih đepova koji bi tu kvalitetu i platili, dok bi i svatko normalan platio takav odmor u kojem imaš bogatu ponudu i van ove sezone (7-8 mjesec).

Trudim se razmišljati na način da su ipak ljudi veći potencijal od nekakvih resursa i materijalnog kapitala. Ovih 300.000 na burzi bi asfaltiralo cestu do Vladivostoka za mjesec dana. Samo treba netko nekako sve te ljude zaposliti.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
16 godina
ivan dragi kaže...
..

Evo da ne budem apstraktan, ..

- beam me up Scotty... mada je sve to divno/krasno (čak se nadam/želim da se tako nešto ostvari).

- jednostavniji pristup, svi nek igraju USA/UK/Esp/Ita ... loto,

.. dovoljno je da cca pola milijuna cityzena lijepe naše dobije ozbiljniji jackpot i upala nam je sjekira u med ili golden pot,.. i eto rješenja, jer kad se ima novćića ima se i ostalih 'nadgradnji' pa i čuvstva ze zeleno, zabraniti (ustavom) svaki rad, osim možda košenja travnjaka (pa tako i betonizaciju, exploataciju ljudi-resursa, neplaćeni rad.. i sl.), dok se tad energenti ili šumske jagode, kavijar, kukusatovi, lako uvoze s druge strane planeta (ili uz Scottyjevu piomoć). {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Kaze Zoki da crkvenjaci vode skroman zivot. E pa koj crkvenjak vozi Audija a3, ima gliser i puno bolju kucu od mene, radi 7x tjedno po sat vremena, a ja imam hyundaia i30, dida mi ima staru gajetu i radim 5 dana po 8 sati. I taj moj crkvenjak definitivno yebe raznolikije nego ja. Crkvenjaci iz okolnih mjesta voze redom audi a3, mercedes c klase 2011 godiste, audi a6, mercedes cklase nesto stariji itd. I yebu raznolikije nego ja (jbg, ja sam moralna monogamna osoba). Tako da... zoki... Ne seri.
14 godina
protjeran

“SLOBODNA TRGOVINA” - svakodnevno slušamo hvalospeve o “slobodnoj trgovini”, oruđu multinacionalnih korporacija, na korporativnim medijima. Malo ljudi zaista zna šta se nalazi iza tih hvalospeva “slobodnoj trgovini”. Takozvana “slobodna trgovina” samo je način na koji multinacionalne korporacije koje imaju apsolutni monopol, u skladu sa svojim interesima i željama premještaju ljude i resurse, bez pravila i propisa i na način koji po svaku cjenu maksimizira profit.

“Slobodna” = “neregulirana”– Sloboda u slobodnoj trgovini ustvari je sloboda samo za korporatiste , dok za ostale na kraju znači određeni stupanj ropstva!

To uklanjanje pravila i ograničenja za korporatiste stvara jedno novo pravilo: korporatisti mogu raditi što žele, bez obzira ko će patiti – čak i ako to za posledicu ima smrt mnoštva ljudi –što korporatisti često smatraju profitabilnim. 

Džefri Krup

“Slobodna trgovina su globalne korporacije koje postaju naše/vaše vlade”.

Forum Antiglobalista

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.7.2012 4:21 (Tawals).
17 godina

Wtf je ovo Tawals? Kakve to veze ima sa ičime? {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein
17 godina

Ma Tawals na vlastitom primjeru pokušava pokazati kako drutvo odlazi u krasan k.... jer se ljudi bave glupostima, umjesto konstruktivnim stvarima. Još jedan ovakav njegov prepisivački post i prijavljujem ga za neinventivni spam. Za sada samo loše trola.

Gledam te!
13 godina
neaktivan
Tawals kaže...

Pretjerao si,ohladi malo.

Do you know who ate all the doughnuts?
15 godina
Tawals kaže...

“SLOBODNA TRGOVINA” - svakodnevno slušamo hvalospeve o “slobodnoj trgovini”, oruđu multinacionalnih korporacija, na korporativnim medijima. Malo ljudi zaista zna šta se nalazi iza tih hvalospeva “slobodnoj trgovini”. Takozvana “slobodna trgovina” samo je način na koji multinacionalne korporacije koje imaju apsolutni monopol, u skladu sa svojim interesima i željama premještaju ljude i resurse, bez pravila i propisa i na način koji po svaku cjenu maksimizira profit.

“Slobodna” = “neregulirana”– Sloboda u slobodnoj trgovini ustvari je sloboda samo za korporatiste , dok za ostale na kraju znači određeni stupanj ropstva!

To uklanjanje pravila i ograničenja za korporatiste stvara jedno novo pravilo: korporatisti mogu raditi što žele, bez obzira ko će patiti – čak i ako to za posledicu ima smrt mnoštva ljudi –što korporatisti često smatraju profitabilnim. 

Džefri Krup

“Slobodna trgovina su globalne korporacije koje postaju naše/vaše vlade”.

Forum Antiglobalista

Slobodno (neregulirano) uloži svoje resurse u nešto (biraj rod po vlastitoj preferenciji) ili odi "Izmlatiti majmuna" (copyright by lzgr) ovako ćeš ubiti i najamnji tračak antiglobalista u meni a vjerujem i u drugima.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan

Što će se sada dogoditi s tim imigrantima? Da li će u HR biti par dana pa onda poslani u Italiju na čemu su i inzistirali ili...?

Interesantno da ni oni, koliko sam shvatio, uopće nisu htjeli u HR već su tražili od obalne straže da ih otegli do talijanskih voda.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.7.2012 12:31 (Loz).
17 godina

Prije će biti da će provesti nekoliko godina u centru za azilante, prije nego se odluči hoće li im se odobriti azil ili ne. Vjerojatno prebjezi nisu niti svjesni da za godinu dana ulazimo u EU, pa su htjeli direktno tamo (Italija, pa po odobrenju gdje god žele).

Nedavno su i neke naše cure snimile dokumentarac na tu temu. Valjda nisu niti (bile) svjesne koliko su aktualne...

Gledam te!
17 godina

Zašto je HAC odlučio da se ENC prodaje samo na naplatnim kućicama? Koja je to debilana? Jer sam sad za vikend išao sa frendom ćiku, došli tamo kupiti ENC kad ono tamo ispred one male limenke jedno 10 ljudi vani čeka, a unutra jedno 30ak kaže. Naravno, samo je jedna žena radila. Kako mogu sve iskomplicirati, strašno. {#} Na kraju smo otišli jer čekati na 40 stupnjeva vani ili u limenci bez klime i nije neka fora.

I još čujem da će valjda ograničiti duljinu kada se može iskoristiti taj iznos na ENC-u. Opet, čemu to? Pa nije baš neka pomoć i korist onda od toga ako imaš recimo mjesec dana za iskoristiti 300 krznenih. Ok za one koji stalno putuju, ali za one koji idu 2,3x mjesečno autocestom teško da će iskoristiti te iznose.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein
15 godina
neaktivan
Pero Dinamit kaže...

Zašto je HAC odlučio da se ENC prodaje samo na naplatnim kućicama? Koja je to debilana? Jer sam sad za vikend išao sa frendom ćiku, došli tamo kupiti ENC kad ono tamo ispred one male limenke jedno 10 ljudi vani čeka, a unutra jedno 30ak kaže. Naravno, samo je jedna žena radila. Kako mogu sve iskomplicirati, strašno. {#} Na kraju smo otišli jer čekati na 40 stupnjeva vani ili u limenci bez klime i nije neka fora.

I još čujem da će valjda ograničiti duljinu kada se može iskoristiti taj iznos na ENC-u. Opet, čemu to? Pa nije baš neka pomoć i korist onda od toga ako imaš recimo mjesec dana za iskoristiti 300 krznenih. Ok za one koji stalno putuju, ali za one koji idu 2,3x mjesečno autocestom teško da će iskoristiti te iznose.

Godišnje, misliš? Meni 500kn dotekne nešto manje od godinu dana - kako kad, nemam ENC, već bez uređaja gledam - kad bi ga imao. Do Šibenika i natrag, 2 puta godišnje min + Zagorje, Rijeka koji put itd.. To je puno više od 500kn, po novom cjeniku 145kn mislim da sam platio Ši-Zg nema par dana.

Znaš možda točno o kojem se roku radi i za koji iznos?

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.7.2012 13:51 (thedream).
17 godina

Ova vlada ce zavrsit ono sto je HDZ poceo. Oderat ce nas do kraja i jos ce nas uvjeravati kako je to za nase dobro.

15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ova vlada ce zavrsit ono sto je HDZ poceo. Oderat ce nas do kraja i jos ce nas uvjeravati kako je to za nase dobro.

Mislim da je stanje toliko loše da im se čak i nedostatak hrabrosti da narodu kažu istinu, ne može uzeti za zlo. Pod stanje, mislim prvenstveno naslijeđeno, naravno.

No uz ovakve ekonomske stručnjake u oporbi mislim da ne moraju raditi apsolutno - ništa, imaju moj glas i za drugi mandat. Možda imam uvrnut smisao za realni sektor gospodarstva, makar u njemu radim, no ne vidim pretjeranu opravdanost ulaženja u izgradnju pelješkog mosta u ovom trenutku.

Bar ne po postojećem modelu financiranja koji je neodrživ u ovakvoj situaciji u kakvoj se državne financije nalaze. Tako su mogli odmah privremeno, do završetka mosta - podići PDV na 30% i doviđenja, bar bi ljudi znali što izravno plaćaju i financiraju. Kad se izgradi, vratiti na 23%, i doviđenja.

Ne znam zašto je toliki problem to predstavljanje našeg poreznog sustava kao turbo-kompliciranog, i ta nesklonost uvođenju međustopa na različite usluge i proizvode itd.

Također, smatram da bi se o ovako skupim projektima trebao raspisati referendum, na kojem bi ljudi javno i nedvosmisleno odgovorili pristaju li na takvo trošenje njihovog, ali i državnog, time, nofca. Opet, to povlači i trošak održavanja referenduma, no nema većeg troška nego je neisplativ projekt.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.7.2012 14:09 (thedream).
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Na koji način te to smeta?

17 godina
thedream kaže...
tnakir kaže...

Mislim da je stanje toliko loše da im se čak i nedostatak hrabrosti da narodu kažu istinu, ne može uzeti za zlo. Pod stanje, mislim prvenstveno naslijeđeno, naravno.

Pa ja bih volio da mi kazu: u kur_cu smo, nemamo kinte. Nece bit za place, penzije. Na korak smo od bankrota.

Ali to ih ne opravdava da udaraju po najnizem sloju drustva i nisko-srednjem sloju, dok stite visoki i krupni kapital.

Naslijedjeno stanje, slazem se. A onda nek ukinu zastare i krivo optuznice po pitanju korupcije. Nek naplate sve sto se pokralo. Imam osjecaj kao da drz. odvjetnik namjerno zasere svaku (ali bas svaku) optuznicu. Nece se kuna vratit u proracun,.

vgetik kaže...

Na koji način te to smeta?

Di da pocmem?

15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Stvar je u biti stravično jednostavna; zadužujemo se u inozemstvo uz vrlo visoku ks od 7%, s druge strane nemamo adekvatan gospodarski rast koji bi to pokrio, sa treće strane imamo nesređen okvir državnih financija odnosno konstantu rupu u smislu deficita, i novca naprosto nemamo.

Nade se polažu u turističku sezonu praktički od osamostaljenja (i više), no izuzmemo li period rata koji je, ruku na srce, državu vratio u svakom smislu 50g. unatrag, nijedna Vlada do danas nema hrabrosti provesti nužne mjere, ne samo u smislu pravosuđa, kad cijela stvar završi već na sudu - i praktički se sve svodi na pravomoćnost presude, već i u samom startu fali force, fali muda, da do takvih situacija ne dolazi.

Barišića, Sanadera i Mravaka ima na stotine, pa i tisuće dan danas, kako u javnom, tako i privatnom sektoru, i to je problem. Korupcija i nepotizam je u ovoj državi još uvijek na izvolite, kako se kaže.

Koordinacija monetarne i fiskalne politike je također do sada bila ogromna enigma za svaku Vladu, i tu se ništa neće promijeniti ni dolaskom Vujčića za guvernera, jer od devalvacije ništa, i tu se moram složiti s njim - imalo bi koristi u kratkom roku već, da smo izvozno orijentirano gospodarstvo, no ovako - držanje kune jakom ipak ima veći smisao po sigurnost vraćanja kredita, tj. za imaoce kredita u eurima, nego što bi pridonijelo slabljenje - za izvozno orijentirani segment.

Uz dugogodišnji negativni saldo, nazovimo ga, VT bilance, gdje uvozimo mnogo više no izvozimo, slabljenje kune u kratkom roku nema pretjeranog smisla. Isto tako istina - neće ga ni biti, niti će se stvoriti okvir, ako HNB ne odradi svoj dio posla po tom pitanju. Pitanje je motivacije ulaganja investitora u nekonkurentne i skupe pogone, i konačne proizvode za EU tržište, uz ovakvu tečajnu politiku, ali i obrnuto. Što bi realno slabljenje kune donijelo - i u kojoj mjeri bi se realno gospodarstvo pomaknulo, i bi li se, uopće? Na štetu naravno, kreditnog opterećenja mnogih građana ali i tih istih poduzeća.

17 godina

Zasto bi itko ulagao u HR? Korumpirani birokrati i prekomplicirana i prespora birokracija. Kome to treba?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice