Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.950
|
čitano: 7.991.551
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Tawals kaže...

AUTOMOBIL SA POGONOM NA VODU JE REALNOST

Akvagen je voda ili H20 rastavljena na HHO gas, nešto što su znanstevenici smatrali nemogućim. ”Bilo koja osoba sa doktoratom ili knjiga će vam reći da ne možete mešati vodik i kisik. Još uvek nam mnoštvo ljudi ne veruje zato što se to ne slaže sa onim što su naučili”, rekao je Klejn. 
Međutim, ljudi su brzo shvatili da su Klejn i njegov automobil i te kako stvarni. Klejn kaže da se njegov izum može montirati na bilo koji klipni motor. Tim za ekonomski razvoj okruga i televizije lokalnih vlasti su dobili demonstraciju rada ovog izuma koji uistinu pokreće automobil.
Klejn je najprije razvio Akvagen da bi konstruirao sigurniji aparat za zavarivanje koji bi manje zagađivao životnu sredinu. 

http://www.wave3.com/Global/story.asp?S=4934566

http://www.hydrogen-gas-savers.com/denny-klein.htm

Kao što spoznasmo, ekonomija korporativne mafije se bazira na uništenju kako bi postigla i dostigla svoj prljavi profit. Primjera radi da bi dobili struju potrebno je iskopati milijarde tona uglja koji će potom sagorjeti i zagaditi prirodnu sredinu (uništenje) ili još gore cjepanjem atoma u nuklearkama se dobija energija ali je potrebno negdje odložiti nuklearni otpad a gdje no negdje u prirodi (uništenje) a kada dođe do nekog Černobila ili Fukušime opet imamo uništenje, da bi auto pokrenuli moramo sipati gorivo čije sagorjevanje zagađuje životnu sredinu (uništenje) itd...Dakle takvim korporatistima sve spomenute (a ima ih na tisuće) tehnologije donose profite i dominaciju i to ne žele menjati iako postoje mnogobrojna alternativna rešenja koja su čista i sigirna za prirodno okruženje i zdravlje ljudi! U svojim rukama isti drže sve najvažnije medije, zato mase ljudi i ne znaju za ovakve svjetle primjere. Spomenu se jednom a onda se zaborave s namjerom! Neodgovara im čista tehnologija jer ne mogu zarađivati i zato će se ona ili zaboraviti ili silom eleiminirati a takvih primjera je mnogo!

Forum Antiglobalista

Što je to HHO plin? Jeli to možda dva dijela vodika i jedan dio kisika?

Jesi čuo za elektrolizu, navodno znanstvenici već dosta dugo znaju da se voda može rastaviti na vodik i kisik, navodno već to i dosta dugo rade

Ja sam čuo da znanstvenici dosta dugo mješaju kisik i vodik pa dodaju malo topline i stvaraju energiju, čuo sam da to i u nekim raketama rade{#}

Pošto ti kažeš, čovjek se bori protiv korporacija i prljavog profita znači taj čudesni stroj će biti svima dostupan po proizvodnoj cijeni(biti će jako jeftin), jel' možeš meni nabavit nešto takvo. I ja bi htio uliti samo vodu i vozit se.

15 godina
odjavljen
Tawals kaže...

AUTOMOBIL SA POGONOM NA VODU JE REALNOST

objavljeno je u prilogu Erica Flacka 6.rujna.2009. za Wave-3 (ogranak NBC) iz Luisvila u SAD. Na Floridi u gradu Clearwater Novinar je posjetio Denija Klejna, čovjeka koji je izumio prvi automobil sa pogonom na vodu, doslovno. Automobil troši ono što Klejn naziva “Akvagen”. Akvagen je voda ili H20 rastavljena na HHO gas, nešto što su znanstevenici smatrali nemogućim. ”Bilo koja osoba sa doktoratom ili knjiga će vam reći da ne možete mešati vodik i kisik. Još uvek nam mnoštvo ljudi ne veruje zato što se to ne slaže sa onim što su naučili”, rekao je Klejn. 
Međutim, ljudi su brzo shvatili da su Klejn i njegov automobil i te kako stvarni. Klejn kaže da se njegov izum može montirati na bilo koji klipni motor. Tim za ekonomski razvoj okruga i televizije lokalnih vlasti su dobili demonstraciju rada ovog izuma koji uistinu pokreće automobil.
Klejn je najprije razvio Akvagen da bi konstruirao sigurniji aparat za zavarivanje koji bi manje zagađivao životnu sredinu. 

...
Kao što spoznasmo, ekonomija korporativne mafije se bazira na uništenju kako bi postigla i dostigla svoj prljavi profit. Primjera radi da bi dobili struju potrebno je iskopati milijarde tona uglja koji će potom sagorjeti i zagaditi prirodnu sredinu (uništenje) ili još gore cjepanjem atoma u nuklearkama se dobija energija ali je potrebno negdje odložiti nuklearni otpad a gdje no negdje u prirodi (uništenje) a kada dođe do nekog Černobila ili Fukušime opet imamo uništenje, da bi auto pokrenuli moramo sipati gorivo čije sagorjevanje zagađuje životnu sredinu (uništenje) itd...Dakle takvim korporatistima sve spomenute (a ima ih na tisuće) tehnologije donose profite i dominaciju i to ne žele menjati iako postoje mnogobrojna alternativna rešenja koja su čista i sigirna za prirodno okruženje i zdravlje ljudi! U svojim rukama isti drže sve najvažnije medije, zato mase ljudi i ne znaju za ovakve svjetle primjere. Spomenu se jednom a onda se zaborave s namjerom! Neodgovara im čista tehnologija jer ne mogu zarađivati i zato će se ona ili zaboraviti ili silom eleiminirati a takvih primjera je mnogo!

Forum Antiglobalista

1. Ni blizu s pogonom na vodu, kak se voda rastvlja na HHO? Magijom? Valjda troši nekvu energiju, energiju iz benzina.
2. Smatrali nemogućim? 7. razred kemije je elektroliza vode, i plin praskavac.
3. Osoba s DOKTORATOM? Knjiga? U kojoj knjizi to piše da mi je znati...

4. Može se, kako nebi moglo, smanjuje vijek motora, ne dobivaš nikakav boost, nego si i dalje na 0 ili smanjuješ efektivnost zbog više pretvorbi energije.

5. Plin praskavac za zavarivanje? Jako sigurno, korisno i sigurno upotrebljivo..
6. NISU!!! Potpuno je svejedno, jer moraš imati i benzin za HHO generator i opet si na istom.
7. Izuzetno svijetli primjer... Ništa već nepoznato, neprožvakano, ne dokazano u suprotno
8. To nije ni blizu čiste tehnologije, opet se vraćamo na broj 1.

Podcrtano

Nuklearna energija je NAJČIŠĆA i NAJBOLJA od svih, najviše energije daje, a nukelarni otpad je u vrlo velikoj efikasnosti moguće zbrinuti(postrojenja za recikliranje i obogačivanje)...

Našlo bi se još toga, ali umoran sam od puta.

Kak bi definirao ŠIRE?, Frend: Bočno dulje (c) Highway Star
17 godina

Ja se slazem da je nuklearna energija najcisca. A problem nuklearnog otpada bih rijesio ispucavanjem u svemir ili u Sunce. As simple as that. Koliko nuklearnog otpada stvaraju sve NE u svijetu?

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
15 godina
tnakir kaže...

Ja se slazem da je nuklearna energija najcisca. A problem nuklearnog otpada bih rijesio ispucavanjem u svemir ili u Sunce. As simple as that. Koliko nuklearnog otpada stvaraju sve NE u svijetu?

Ako me pamćenje dobro služi postoji nekakva konvencija o nezagađivanju svemira nuklearnim oružjem a mislim da pokriva i nuklearni otpad.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
mario.L_hr kaže...
tnakir kaže...

Ako me pamćenje dobro služi postoji nekakva konvencija o nezagađivanju svemira nuklearnim oružjem a mislim da pokriva i nuklearni otpad.

Meh... konvencije šmomencije :)

Kad bi nuklearni otpad zavrsio u Suncu (ako ga prije toga solarni vjetar ne ispali nazad na zemlju) mislis da bi sto ostalo od njega na toj temperaturi? U ostalom 99,9% svemira je prazan prostor. Da ispucamo cijelu Zemlju u njega ne bi bilo neke razlike. A mi bi imali cistu Zemlju.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ne bi se mogao složiti da je nuklearna energija najčišća, iako u ovom trenutku ima najbolji omjer uloženo/dobiveno/zagađeno.

Ipak bi dao prednost alternativnim izvorima, vjetar, sunce, mislim da ovdje ima još jako puno mjesta za napredak.

15 godina
tnakir kaže...

Kad bi nuklearni otpad zavrsio u Suncu (ako ga prije toga solarni vjetar ne ispali nazad na zemlju) mislis da bi sto ostalo od njega na toj temperaturi? U ostalom 99,9% svemira je prazan prostor. Da ispucamo cijelu Zemlju u njega ne bi bilo neke razlike. A mi bi imali cistu Zemlju.

Pa ti ko da ne čitaš novine ({#}) orbitu (za satelite) smo poprilično zagadili a da ne pričam o tome kako svako malo neki klinac iz svemira padne na zemlju. Sjeti se samo ruskog Mira. Moš si mislit kako nam se nebi obilo o glavu izbacivanje otpada u svemir. S druge strane nije pošteno prema ostatku svemira (siguran sam da još negdje postoji život) da iskrcavamo svoj otpad po principu gdje padne palo je.

15 godina
odjavljen
tnakir kaže...
mario.L_hr kaže...
tnakir kaže...

Preskupo je to... PRESKUPO, osim toga, da ispucamo u orbitu-nebremo jer bi uništilo satelite... da vidiš zrno prašine na 22000km/h...A van orbite pa je opet teško to nekam poslat, jer današnje rakete to nebreju nosti, ni blizu da bi dovoljno bilo. Ali dečki {#} smo, i to jako.

15 godina
workload kaže...

Ne bi se mogao složiti da je nuklearna energija najčišća, iako u ovom trenutku ima najbolji omjer uloženo/dobiveno/zagađeno.

Ipak bi dao prednost alternativnim izvorima, vjetar, sunce, mislim da ovdje ima još jako puno mjesta za napredak.

Ovi izvori, koje si nabrojio, ne mogu biti temeljni i osnovni izvori. Oni su dopunski/dodatni koji smanjuju potrošnju osnovnih izvora. Jednostavan razlog zašto ne mogu biti temeljni je u tome što isti nisu kontinuirani (npr noć bez vjetra) i po pitanju njih nikad ne možeš sa sigurnošću znati koliki kapacitet energije ćeš imati na raspolaganju.

Osobno sam za upotrebu ovih izvora (vidi avatar) ali ne zanosim se time da će istisnuti sve konvencionalne izvore.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
workload kaže...

Ovi izvori, koje si nabrojio, ne mogu biti temeljni i osnovni izvori. Oni su dopunski/dodatni koji smanjuju potrošnju osnovnih izvora. Jednostavan razlog zašto ne mogu biti temeljni je u tome što isti nisu kontinuirani (npr noć bez vjetra) i po pitanju njih nikad ne možeš sa sigurnošću znati koliki kapacitet energije ćeš imati na raspolaganju.

Osobno sam za upotrebu ovih izvora (vidi avatar) ali ne zanosim se time da će istisnuti sve konvencionalne izvore.

Ma jasno mi je da su to izvori trenutno gotovo zanemarivi, ali mislim da bi se možda ipak trebalo orijentirati prema njima, pri tome mislim na veča ulaganja na istraživanja i razovj.

Vjerujem da ima dosta mjesta za napredak u efikasnosti vjetrogeneratora, solarnih panela a pogotovo u baterija.

15 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Ali dečki {#} smo, i to jako.

A može se postaviti pitanje Što se događa s našim društvom: Kad sve više ljudi puši spike modernih alkemičara i modernih verzija kamena mudraca

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 22:55 (workload).
15 godina
workload kaže...

Ma jasno mi je da su to izvori trenutno gotovo zanemarivi, ali mislim da bi se možda ipak trebalo orijentirati prema njima, pri tome mislim na veča ulaganja na istraživanja i razovj.

Vjerujem da ima dosta mjesta za napredak u efikasnosti vjetrogeneratora, solarnih panela a pogotovo u baterija.

Naravno da treba usmjeriti pažnju i na njih. Potrebno je koristiti čim više obnovljivih izvora. Pravi problem leži u neracionalnoj potrošnji. U nekim segmentima trošimo ko pijani milijarderi. Počni samo sa svim uređajima koji rade u stand-by-u, na mikro planu to i nije nešto bogzna što međutim kada sagledaš ukupnu sliku, možeš samo reći wow? Zatim svi efikasnost sustava koji se koriste (posebno u segmentu grijanja i hlađenja) i nije baš nešto prevelika, kad pogledamo sve sustave koji su trenutno u pogonu. Ima tu još cijela hrpa toga. Poanta je u tome da bi država trebala na određeni način nagrađivati one koji koriste učinkovitije uređaje i opremu i troše manje energije. Kad pogledaš HR, uništili smo skoro cjelokupnu industriju a potrošnja el. energije nije pala? Zašto?

15 godina
odjavljen

Mario, ja sam pisal problemski članak na tu temu i zaključak je bil da su skoro svi zeleni izvori, isto zagađivači...

Prvo primjer od prije 100 god.

Napravili otto motor i počela revolucija motornih vozila, niko nije razmišljal o mogućim posljedica za okoliš.

Danas

Recimo solarne čelije

Kolko se samo zagadi okoliša kod pročišćivanja silicija i proizvodnje same ploče, a onda onda ima nisku efikasnost i malen životni raspon.

Svi misle kao, solarni paneli velka pomak u ekologiji...  Je možda kratkoročno, a onda budu za 100 godina se tukli po glavi,  zakaj to nismo na vreme zaostavili...

17 godina

Problem satelita je taj sto su u orbiti. Smece koje ispucamo van orbite se nebi vracalo nazad. Ono, druga i treca kozmicka brzina thing :P

Znaci za zemlju je ok sto je velika kanta smeca. Jos malo pa ce nam biti ko u Wall-E ju.

15 godina
bobica257 kaže...

Mario, ja sam pisal problemski članak na tu temu i zaključak je bil da su skoro svi zeleni izvori, isto zagađivači...

Napravili otto motor i počela revolucija motornih vozila, niko nije razmišljal o mogućim posljedica za okoliš.

Danas

Recimo solarne čelije

Kolko se samo zagadi okoliša kod pročišćivanja silicija i proizvodnje same ploče, a onda onda ima nisku efikasnost i malen životni raspon.

Svi misle kao, solarni paneli velka pomak u ekologiji...  Je možda kratkoročno, a onda budu za 100 godina se tukli po glavi,  zakaj to nismo na vreme zaostavili...

Znam ja dobro o čemu ti govoriš, upućen sam dosta u problematiku. Ali pogledaj npr iskorištavanje solarne energije za pripremu PTV-a (Dalmacija i apartmani), tehnologija je čista i nije zagađivačka. Zatim pogledaj mini vjetroelektrane s vertikalnim rotorom (spirala) koje su idealne za gradove. I kod fotonaponskih sustava imaš različitih proizvođača.

Botom line, energija se ne može dobiti iz ničega i ne postoji pretvorba koja je 100% efikasna (uvijek moraš nešto izgubiti).

15 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Danas

Recimo solarne čelije

Ma istina, u biti svaki izvor energije(bilo gdje čovjek ima svoj utjecaj) je izvor zagađenja.

Bit je u istraživanju i razvoju, solarni paneli su danas skupi, dosta neefikasni i zagađuju, ali kak mi se čini tek je u nazad nekoliko godina krenuo bum sa panelima i ulaganjima  u istraživanja poboljšanja njihove efikasnosti, cijene pa možda i utjecaja na okoliš.

Tako je i bilo sa oto motorom koji spominješ, da je potrošnja i količina štetnih plinova ostala na razini kada su izmišljeni, a da broj auta koliko ih ima danas vjerojatno bi svi krepali.

Isto je i stvar i sa nuklearnom energijom, postoji otpad a i samo iskopavanje goriva šteti okolišu.

15 godina
odjavljen

Vjetroelektrane su još i najbolje, mislim tu nema previše zagađivanja, imaš elisu i 98% efikasnosti generator, osim što zauzima mjesta, glasan je i ružno izgleda, nema baš nekih mana. A i te mana se rješavaju smještanjem njih bogu iza nogu, di živi 3 čovjeka 2 put na godinu..

16 godina
neaktivan

Vidi se da je drustvo otislo na kvasinu kad se ne prica o vecerasnjoj taktici Talijana i odlicnoj igri Španjolaca nego o nekim tamo vjetrenjacama. Pffft!

BRUN0_CRO ||| ''Work less, play more.'' \o/
15 godina
odjavljen

Možda se konačno nešto pomaklo s mrtve točke, pa da se pol države ne bavi samo s nogometom, nego neki i diskutiraju budućnost energije Lijepe naše.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 23:56 (bobica257).
16 godina
neaktivan

Nah, danas se ipak treba pričati o nogometu.

The world belongs to the enthusiast who keeps cool.
17 godina
Malo sam guglao o izbacivanju nuklearnog otpada u heliocentricnu orbitu. Problem je sto je to skupo (20000 dolara po kilu tereta). Drugo, problem je ako se dogodi sranje pri lansiranju. Nitko ne spominje nikakve konvencije. Kazu da je jednostavnije reuseati ocisceni nuklearni otpad.
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.7.2012 0:43 (tnakir).
17 godina

Zabrazdili ste malo s tom energetikom.

Na žalost, Zdenko Šimić, bivši bugovac, a sada predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva i njegova ekipa mogli bi nas sve tu obrazovati godinama po tom pitanju, ali ima prečeg posla od postanja po forumima. Zadnji puta je ovdje pisao kada je bila tragedija u Japanu (http://www.bug.hr/ostav/zdenko-simic/95393.aspx), a ako pogledate komentare ispod, vidjet ćete da mahom 16-godišnjaci s foruma daleko bolje poznaju energetiku, fiziku i nuklearnu energiju od doktora znanosti koji se time bavi čitav život.

Koliko sam ja shvatio, obnovljivi izvori energije nam dolaze svakako jer se bez njih ne može, ali je pitanje tempa i ekonomske isplativosti gdje ih i kada instalirati u nas. S obzirom da očajnički trebamo energiju, ali i potaknuti domaću proizvodnju, instalacija PV i vjetroelektrana u nas sada, kada nemamo niti jednog proizvođača ni PV ćelija ni vjetroturbina (ovo što sada imamo od vjetroturbina su tek prototipovi jednog proizvođača) je jednostavno davanje love strancima i poticanje njihove, a ne naše proizvodnje.

Što se tiče nuklearki, postoji zilijun rješenja, sva bolja od reaktora (i daleko sigurnija) u Japanu, a koga zanima neka pročita nešto o četvrtoj generaciji nuklearnih reaktora http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_IV_reactor i i TWR konceptu reaktora http://en.wikipedia.org/wiki/Traveling_wave_reactor.

Postoje, dakle, rješenja koja daju veliku iskoristivost nuklearnog goriva i vrlo malu količinu otpada, ali i klasična rješenja koja su sada vrlo isplativa. 

Da sada krenemo u projekt izgradnje bilo kakve NE, trebalo bi nam barem deset godina do prve struje koje bismo iz nje dobili. 

Na žalost, čini se da više ne postoje autoriteti od kojih bi se ljudi informirali, već su svi postali stručnjaci za sve. Prije se govorilo da se svatko razumije u politiku i nogomet, a sada se svatko razumije u SVE. Ali yebote - SVE. 

Svi se razumiju u mobitele, energetiku, ekonomiju, vojsku, medicinu, fiziku, biologiju... ju nejm it. Umjesto da se stavovi formiraju prema argumentima koji iznose stručnjaci, svaki yebeni pikzibner već ima stav i Facebook, odnosno mogućnost nekog komentiranja pod svakim člankom i on "podučava" čovjeka sa stručnom spremom četiri razreda iznad njegove. 

Imamo, tako, nevjerojatan sustav gdje nesvršeni kovinotokar koji SVE PIŠE VERZALOM JER KO ĆE SE YEBAT S MALIM I VELIKIM SLOVIMA komentira doktora znanosti s tri postodktorata i to u njegovom području i podučava ga u čemu je sve fulao. 

Ili Tawalsa s "automobilom na vodu". Imam 17 godina i volim sve što vole mladi. Čitaj, yebote.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.7.2012 10:53 (Drago).
17 godina

Meh... ako ne u svemir onda u Marjansku brazdu. 

16 godina
neaktivan

Ali znan ti ja sve o svemu, čita san ti ja to na Internetu!!

BRUN0_CRO ||| ''Work less, play more.'' \o/
15 godina
Drago kaže...

Zabrazdili ste malo s tom energetikom.

Na žalost, Zdenko Šimić, bivši bugovac, a sada predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva i njegova ekipa mogli bi nas sve tu obrazovati godinama po tom pitanju, ali ima prečeg posla od postanja po forumima. Zadnji puta je ovdje pisao kada je bila tragedija u Japanu (http://www.bug.hr/ostav/zdenko-simic/95393.aspx), a ako pogledate komentare ispod, vidjet ćete da mahom 16-godišnjaci s foruma daleko bolje poznaju energetiku, fiziku i nuklearnu energiju od doktora znanosti koji se time bavi čitav život.

Koliko sam ja shvatio, obnovljivi izvori energije nam dolaze svakako jer se bez njih ne može, ali je pitanje tempa i ekonomske isplativosti gdje ih i kada instalirati u nas. S obzirom da očajnički trebamo energiju, ali i potaknuti domaću proizvodnju, instalacija PV i vjetroelektrana u nas sada, kada nemamo niti jednog proizvođača ni PV ćelija ni vjetroturbina (ovo što sada imamo od vjetroturbina su tek prototipovi jednog proizvođača) je jednostavno davanje love strancima i poticanje njihove, a ne naše proizvodnje.

Što se tiče nuklearki, postoji zilijun rješenja, sva bolja od reaktora (i daleko sigurnija) u Japanu, a koga zanima neka pročita nešto o četvrtoj generaciji nuklearnih reaktora http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_IV_reactor i i TWR konceptu reaktora http://en.wikipedia.org/wiki/Traveling_wave_reactor.

Postoje, dakle, rješenja koja daju veliku iskoristivost nuklearnog goriva i vrlo malu količinu otpada, ali i klasična rješenja koja su sada vrlo isplativa. 

Da sada krenemo u projekt izgradnje bilo kakve NE, trebalo bi nam barem deset godina do prve struje koje bismo iz nje dobili. 

Na žalost, čini se da više ne postoje autoriteti od kojih bi se ljudi informirali, već su svi postali stručnjaci za sve. Prije se govorilo da se svatko razumije u politiku i nogomet, a sada se svatko razumije u SVE. Ali yebote - SVE. 

Svi se razumiju u mobitele, energetiku, ekonomiju, vojsku, medicinu, fiziku, biologiju... ju nejm it. Umjesto da se stavovi formiraju prema argumentima koji iznose stručnjaci, svaki yebeni pikzibner već ima stav i Facebook, odnosno mogućnost nekog komentiranja pod svakim člankom i on "podučava" čovjeka sa stručnom spremom četiri razreda iznad njegove. 

Imamo, tako, nevjerojatan sustav gdje nesvršeni kovinotokar koji SVE PIŠE VERZALOM JER KO ĆE SE YEBAT S MALIM I VELIKIM SLOVIMA komentira doktora znanosti s tri postodktorata i to u njegovom području i podučava ga u čemu je sve fulao. 

Ili Tawalsa s "automobilom na vodu". Imam 17 godina i volim sve što vole mladi. Čitaj, yebote.

Upravo tako. Vjerojatno znaš za onu staru "Da na plotu piše .....", svi se danas informiraju putem interneta a budući da tamo možeš naći svašta (od pravih stvari do totalnog smeća) svatko uzima što mu paše i brani to do zadnje kapi krvi. Jednostavno smo takva država ne postoji autoritet u bilo kojem području (osim možda Vlatka Markovića i njemu sličnih {#}).

Osvrnuo bih se na boldano. Kako smo proveli "uspješnu" deindustrijalizaciju u kojem to energetskom segmentu imamo domaću proizvodnju (da pokrije barem 40-50% investicije)? Jedini relevantni igrač je Končar, sve ostalo su uvoznici (nek me ispravi netko ako griješim). Stoga bilo kakav energetski projekt nužno znači kupovinu opreme od stranaca. Zbog toga ne mislim da je to minus koji šteti PV i Vjetroturbinama jer i za kupovinu običnih čeličnih cijevi moraš tražiti dobavljača iz inozemstva (nakon kraha Sisačke željezare). Uz to PV i Vjetorturbina nisu samo ono što se vidi (PV paneli i stup s propelerom) ima tu još cijela hrpa opreme koja se integrira u cjelinu (znam da to znaš već samo podsjećam) a i sam rad na montaži i održavanju nije beznačajan.

BTW: Mislim da je ovo zadnji energetski objekt (mislim na konvencionalne, strateške objekte) kojeg smo sagradili, prije njega dugo vremena nije bilo ničega a sada se priča jedino o Plominu i Ombli. Toliko o energetskom planiranju i neovisnosti

15 godina
neaktivan

Ispravite me ako griješim,ali šta nema Končar svoj prototip vjetrolektrane gdje je 70 - 80 % dijelova HR proizvodnje? Pametnim pristupom (možda uz javno-privatno partnerstvo?) dalo bi se iskoristi prirodne mogućnosti koje HR pruža u obnovljivim izvorima energije. Čak i jedna Češka ima više solarnih panela od HR,a usporedite broj sunčanih dana u Češkoj i Hrvatskoj. Ionako smo se obavezali da ćemo do 2020 dobivati (nisam 100 % siguran za postotak) 20 % energije iz obnovljivih izvora.

Inertna politika,kao i svugdje ima svoje prste,al uz pametno planiranje,porezne olakšice itd čini mi se kao cilj koji bi se dao dosegnuti.

Bears, Beets, Battlestar galactica!
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.7.2012 12:52 (DwightSchrute).
15 godina
neaktivan

Imaju, projekt je sufinancirao zajednički HBOR sa Zabom, preko 200mil. kn.

14 tvrtki iz Končar grupacije, plus 15 kooperanata iz HR, posla za sve.

Ovo je klasična hrvatska žalost :

„Jedino je Končar dosad u hrvatskim tvornicama sa svojim partnerima proizveo takve stupove. Zato ne stoji priča da to u Hrvatskoj ne možemo ili ne znamo napraviti. No u Hrvatskoj, unatoč tomu, imamo stupove iz Maroka, Turske i Koreje. To, nažalost, ide tako daleko da se čak betonski blokovi za ovakva postrojenja dovoze iz inozemstva, pri čemu nije korišten ne samo domaći cement, nego ni voda“, kazao je Zajec, koji tvrdi da u Hrvatskoj, zemlji koja se tradicionalno bavi građevinarstvom, ne bi bio problem proizvesti takve betonske blokove.

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.7.2012 13:11 (thedream).
17 godina

To je prototip, kao što si i sam rekao. A prototipovi se moraju testirati godinama. I neka se testiraju i neka sve kupujemo od Končara, ali oni koji uporno navijaju za PV i vjetroelektrane u nas odmah sad, trebaju znati da ta lova odlazi drugima, ne domaćim firmama. 

This space for rent!
17 godina

Koliko vjetroelektrane imaju snage? 30ak MW?

17 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power#Electrical_power - maksimalno 7 MW po turbini, kaže ovdje. Dakle, 160 turbina u polju i dobiješ snagu jednog nuklearnog reaktora iz Fukushime. I to povremenu, dok puše vjetar. 

This space for rent!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice