Pravilno pisanje na tipkovnici

poruka: 5
|
čitano: 20.510
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dojadilo mi je pisati bez malog prsta, ruka leti po tipkovnici i nije baš efikasno. Zanima me koji je pravilan raspored prstiju na tipkovnici i kako se najlakše nauči nakon što se već privikne na neki drugi. Kako ste se vi naučili pravilno pisati (naravno, tko piše tak, po školski)?
Dobrodošli su i linkovi na sličnu temu, sa skicom koji prst gdje ide. Cool

17 godina
neaktivan
Raspored Raspored
17 godina
neaktivan

Hvala puno :)

17 godina
moderator
RE: Pravilno pisanje na tipkovnici
Black Knight kaže...

Dojadilo mi je pisati bez malog prsta, ruka leti po tipkovnici i nije baš efikasno. Zanima me koji je pravilan raspored prstiju na tipkovnici i kako se najlakše nauči nakon što se već privikne na neki drugi. Kako ste se vi naučili pravilno pisati (naravno, tko piše tak, po školski)?

Jesi uocio male izbocine ili udubljenja na tipkama F i J? Na F ide lijevi kaziprst, na J desni. I to je to. Stavi ruke u taj pocetni polozaj i nakon sto stisnes neku tipku ponovno vrati prste u pocetni polozaj. Ako ti neka tipka nije pod prstima, vidi kojim prstom ces je najlakse pritisnuti i pritisni je tim prstom. Kizmar je dao sliku gdje ide koji prst, no to ti moze doci i samo od sebe - bitno je samo vracanje u pocetni polozaj. Ispocetka ce ti sve to biti tesko, ali ako se prisilis na to, ako ces inzistirat na tome, isplatit ce ti se. Namigiva Ja sam s deset prstiju naucio tipkat jer me izludjivalo kad sam programirao u Pascalu (bilo je to prije nekih desetak godina) sto imam liniju koda u glavi i onda mi treba vise od pola minute da je natipkam s cetiri prsta - jos je nisam stigao natipkati, a vec su se pocele gomilati linije koda u glavi... Osmijeh Ispocetka sam zapravo sporije tipkao nego s cetiri prsta jer sam morao paziti kojim cu prstom pritisnuti koju tipku, ali ubrzo se to preokrenulo. Usput receno, namjerno sam si kupio raspolovljenu tipkovnicu (tada neku BTC-ovu, koju sam ubrzo zamijenio Microsoftovom Natural tipkovnicom) koja te jednostavno prisiljava da tipkas s deset prstiju.
17 godina

Ja sam bio ucio u srednjoj skoli tipkanje na pisacim masinama. Puno je lakse kada rabis sve prste za tipkanje nego po mogućnosti dva Šutim

Gigabyte P35-DS3R,Socket775/Intel Core 2 Duo E4400/4GB DDR2,800MHz,Kingmax/Segate,320GB,7200rpm 16MBcache/Gigabyte 8800GTS 320/CHIEFTEC,GPS-500AB-A/Thermaltake MiniTyphoon,CL-P0268/Chieftec AF-1225S,120/Chieftec AF-0925S/Chieftek TK92/Kućište Chieftec SG-01B,midi/LG FLATRON,19"/Trust WirelessDS-3250
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice