Novi zakon o pušenju

poruka: 620
|
čitano: 144.243
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Novi zakon o pušenju
seneka kaže...

lilihop kaže...

zabranjivati nesto sto se legalno prodaje je bash komican zakon,,,ako je duvan toliko stetan,nek se ne prodaje..lakshe cemo se odviknit kad ga nemaNamigiva

mbaksa kaže...

Prvo primijeti da se cigarete ne zabranjuju. Zabranjuje se ono sto cinis s njima u odredjenim uvjetima - zabranjuje se trovanje ljudi u javnim zatvorenim prostorima cigaretnim dimom.
I automobili se legalno prodaju, pa je svejedno zabranjeno nekoga pogaziti! I oruzje se legalno prodaje pa je svejedno zabranjeno nekoga upucati. I solna kiselina se legalno prodaje pa ju je svejedno zabranjeno nekome baciti u oci. Da, zakon je zaista komican, bas kao i ovi zakoni o gazenju, strijeljanju, ozljedjivanju ljudi.
 ..možda je ova izjava o komičnosti zakona malo nespretna,ja sam ju više shvatio kao figuru, ali ti uspoređuješ zlorabljenje pušenja maltene s terorizmom..kao da netko kupi cigarete i hoda okolo,ispuhuje dim u lice prolaznicima a ovi pak padaju mrtvi..
Princip je isti, stoga je i usporedba valjana. To sto trebaju godine ili desetljeca da se razvije teska bolest kojoj je okidac bio cigaretni dim ne znaci da se radi o razlicitom principu. Osim toga, to sto si izasao na ulicu ne znaci da ce te auto pogaziti ili da ce te netko upucati.
Tvoju usporedbu s (maltene) terorizmom ne razumijem - mozes li je pojasniti? A tvoje usporedbe pusenja s drugim ovisnostima se ne sjecam.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
lilihop kaže...

slazem se da nepushaci moraju imati svoj prostor bez dima ali isto tako i pushaci su gradjani ove drzave,placaju poreze i moraju imati svoj prostor,,,

Zar to sto netko placa porez znaci da mu se mora dopustiti sve sto si pozeli?

lilihop kaže...

ja kao vlasnik svog stana,auta ili poslovnog prostora trebala bi imati pravo odrediti da li je u njem dozvoljeno pushenje ili ne?

Svog stana? Pa ono, recimo da da. Iako nije moralno da, ako imas djece, pusis u stanu trujes ih. A nije fer ni prema tvojim prijateljima nepusacima koji ti dodju u stan. Al koga je zapravo briga je li nesto fer ili ne, zar ne?
U autu? Ne znam bas - igranje s cigaretom moze uzrokovati nesrecu, isto kao i igranje s mobitelom.
U poslovnom prostoru? Procitaj clanak 69 Ustava Republike Hrvatske - ne, ni moralno ni prema Ustavu nemas to pravo.

lilihop kaže...

zabranjivati nesto sto se legalno prodaje je bash komican zakon,,,ako je duvan toliko stetan,nek se ne prodaje..lakshe cemo se odviknit kad ga nemaNamigiva

Prvo primijeti da se cigarete ne zabranjuju. Zabranjuje se ono sto cinis s njima u odredjenim uvjetima - zabranjuje se trovanje ljudi u javnim zatvorenim prostorima cigaretnim dimom.
I automobili se legalno prodaju, pa je svejedno zabranjeno nekoga pogaziti! I oruzje se legalno prodaje pa je svejedno zabranjeno nekoga upucati. I solna kiselina se legalno prodaje pa ju je svejedno zabranjeno nekome baciti u oci. Da, zakon je zaista komican, bas kao i ovi zakoni o gazenju, strijeljanju, ozljedjivanju ljudi.
 nisi li malo pretjerao s gazenjem,upucavanjem i solnom kiselinom,,,da te zavezem i pripaljujem ti cigarete jednu za drugom pretpostavljam da bi me kazneno gonili,ovako sam ti samo zabranila da ulazish u moj prostor ako ti smeta dim,,,a u tvom-sta radish djeci i prijateljima mene se ne tice dok god ne bacish solnu kiselinu nekom u oci,,,
16 godina
neaktivan

mbaksa kaže...

ja kažem..
 ..možda je ova izjava o komičnosti zakona malo nespretna,ja sam ju više shvatio kao figuru, ali ti uspoređuješ zlorabljenje pušenja maltene s terorizmom..kao da netko kupi cigarete i hoda okolo,ispuhuje dim u lice prolaznicima a ovi pak padaju mrtvi..
         mbaska kaže..
Princip je isti, stoga je i usporedba valjana. To sto trebaju godine ili desetljeca da se razvije teska bolest kojoj je okidac bio cigaretni dim ne znaci da se radi o razlicitom principu. Osim toga, to sto si izasao na ulicu ne znaci da ce te auto pogaziti ili da ce te netko upucati.
Tvoju usporedbu s (maltene) terorizmom ne razumijem - mozes li je pojasniti? A tvoje usporedbe pusenja s drugim ovisnostima se ne sjecam.
 ..osnovna platforma mojeg motiva da pišem-diskutiram-polemizram u ovoj temi je ova:pušenje je teška ovisnost koja za razliku od drugih teških ovisnosti ne mijenja karakter čovjeka...zato smatram da ove usporedbe s zlorabom oružja ne stoji..
Evo jedan primjer:netko se napije , uzme oružje i počini kazneno djelo..nitko se nije napušio cigareta i učinio nešto slično..toliko o principu..
Da ne bi tu ispalo da ja i meni slični zagovaramo pušenje,to bi bilo van zdrave pameti ali sigurno se represijom neće riješiti taj problem kao što šveđani nisu riješili problem s pijenjem alkohola polu-prohibicijom i visokim cijenama,oni se i dalje opijaju(doduše samo vikendom) po free brodovima i baltičkim zemljama..
I sam si se složio samnom da sve više mladih(djece) puši i to bez srama javno na ulici,znači nešto je trulo u našem društvu općenito,a isticanje problema pušenja kao br1, ne da je licemjerno nego je nadrealno..pored svega ostalog(alkoholizam,porast nasilja,financijska neizvjesnost,sveopća korupcija i ostalo)čime bi se trebali baviti naši vrli političari,a i mi obični smrtnici...
moljac
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2009 12:16 (seneka).
17 godina
lilihop kaže...
nisi li malo pretjerao s gazenjem,upucavanjem i solnom kiselinom,,,da te zavezem i pripaljujem ti cigarete jednu za drugom pretpostavljam da bi me kazneno gonili,ovako sam ti samo zabranila da ulazish u moj prostor ako ti smeta dim,,,a u tvom-sta radish djeci i prijateljima mene se ne tice dok god ne bacish solnu kiselinu nekom u oci,,,
Zašto? Ako ti je tako lakše - zabranjeno je i vilicom nekome iskopati oči, bejzbol palicom slomiti nogu, ključem zagrebati auto ili na neki deseti način nečim legalnim nekoga ozlijediti/oštetiti. Siguran sam da ćeš i sam pronaći dovoljno primjera gdje ćeš razbiti vlastitu zabludu o tome kako nema logike zabranjivati upotrebu nečega što se legalno prodaje na način da nekome šteti.

Uostalom, ponavljam još jednom - ovo je pitanje (ne)kulture, koje je tek silom prilika postala zakonski regulirana; upravo zato što prosječan pušač u zatvorenom prostoru (OK, zapravo bilo gdje, čak i u šumi - gle, pa i to je zabranjeno!) neće pitati osobu do sebe "Bi li Vam smetalo da zapalim?" je i došlo do ove situacije. Da su pušači (u globalu) kulturni i obazrivi u prakticiranju svoje nezdrave navike, ne bi niti bilo potrebe za zakonskim reguliranjem ovog pitanja.
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2009 15:51 (Veliki Brat).
17 godina
Veliki Brat kaže...
Uostalom, ponavljam još jednom - ovo je pitanje (ne)kulture, koje je tek silom prilika postala zakonski regulirana; upravo zato što prosječan pušač u zatvorenom prostoru (OK, zapravo bilo gdje, čak i u šumi - gle, pa i to je zabranjeno!) neće pitati osobu do sebe "Bi li Vam smetalo da zapalim?" je i došlo do ove situacije. Da su pušači (u globalu) kulturni i obazrivi u prakticiranju svoje nezdrave navike, ne bi niti bilo potrebe za zakonskim reguliranjem ovog pitanja.
 Pišeš gluposti. Pušenje je dosad bilo dozvoljeno svugdje, a ja sam se u više navrata uvjerio u nekulturu nepušača koji bi, unatoč potpuno odvojenim prostorima za njih, sjeli u dio za pušače i prigovarali, iako u nepušačkom dijelu nije bilo nikoga... Kultura ponašanja razlikuje se od osobe do osobe i nema apsolutno nikakve veze s tim je li netko pušač i nepušač... Belji se
EDIT: I da ne zaboravim, pušenje u šumi nije zabranjeno, zabranjeno je korištenje otvorenog plamena...
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2009 19:24 (bocic).
17 godina
bocic kaže...
Veliki Brat kaže...
 Pišeš gluposti. Pušenje je dosad bilo dozvoljeno svugdje, a ja sam se u više navrata uvjerio u nekulturu nepušača koji bi, unatoč potpuno odvojenim prostorima za njih, sjeli u dio za pušače i prigovarali, iako u nepušačkom dijelu nije bilo nikoga... Kultura ponašanja razlikuje se od osobe do osobe i nema apsolutno nikakve veze s tim je li netko pušač i nepušač... Belji se
EDIT: I da ne zaboravim, pušenje u šumi nije zabranjeno, zabranjeno je korištenje otvorenog plamena...
Ma bravo, već si u prvoj rečenici uspio pokazati vlastitu razinu kulture.

Vidiš, moja su iskustva pak potpuno drugačija - posljednji boravak u restoranu (prije zabrane), kada smo se žena i ja sjeli da nešto pojedemo (u nepušačkom dijelu), stol do nas je sjela djevojka i zapalila cigaretu. Nakon što smo ju zamolili da ugasi cigaretu i pokazali joj na znak zabrane pušenja, bila je toliko kulturna da je pitala konobara smije li pušiti, iako je vidjela znak i čula da nam smeta. A konobar je pak bio toliko kulturan da joj je rekao da nema problema, donio joj pepeljaru i ona je ponovo pripalila. Nakon što smo pitali konobara želi li da odemo (iako smo već naručili), on se čak usudio iživcirati i poslati nam drugog konobara, dok se djevojka konačno nije sjetila premjestiti u (potpuno prazan) dio za pušače. Naravno, konobara smo kasnije vidjeli vani kako dimi cigaretu, nije da mi je bilo čudno.

Naravno da je kultura ponašanja osobna, ali kultura pušenja jednostavno ne postoji - a ja ionako nisam pisao o manirama za stolom ili odnosu gospodina prema dami... Zapravo, sada si mi dao i povoda za razmišljanje - pušači su toliko nekulturni da su čak i prestali izlaziti u kafiće nakon zabrane. To ti prvo pokazuje koliko im je bilo do druženja, a koliko samo do još jedne cigarete i da nekako ubiju vrijeme koje pritom prolazi.

I naravno, da ne zaboravimTM - čime ti misliš pripaliti cigaretu u šumi, trljanjem o drvo?! A i baš bi te volio vidjeti kako bacaš opušak u šumi uz prisustvo nekog vatrogasca ili makar malo svjesnije osobe (npr. djeteta). Iskreno me zanima što bi se dogodilo =)
Pazi, gledam te!
17 godina
moderator
lilihop kaže...
ovako sam ti samo zabranila da ulazish u moj prostor ako ti smeta dim
Bez brige, necu ulaziti u tvoj prostor. A poslovni prostor nije tvoj (osobini) prostor jer u njemu imas zaposlenike i primas stranke.
lilihop kaže...
a u tvom-sta radish djeci i prijateljima mene se ne tice dok god ne bacish solnu kiselinu nekom u oci,,,
Sad, sto se mene ili tebe tice je stvar za raspravu. No, pusiti u zatvorenom prostoru i time trovati vlastitu (ili tudju) djecu jest nemoralno i to ne mozes nikako i nicim opravdati, pa cak ni time da je to nesto radis unutar svoja cetiri zida tvoja privatna stvar.
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže..

Vidiš, moja su iskustva pak potpuno drugačija - posljednji boravak u restoranu (prije zabrane), kada smo se žena i ja sjeli da nešto pojedemo (u nepušačkom dijelu), stol do nas je sjela djevojka i zapalila cigaretu. Nakon što smo ju zamolili da ugasi cigaretu....

Naravno da je kultura ponašanja osobna, ali kultura pušenja jednostavno ne postoji - a ja ionako nisam pisao o manirama za stolom ili odnosu gospodina prema dami... Zapravo, sada si mi dao i povoda za razmišljanje - pušači su toliko nekulturni da su čak i prestali izlaziti u kafiće nakon zabrane. To ti prvo pokazuje koliko im je bilo do druženja, a koliko samo do još jedne cigarete i da nekako ubiju vrijeme koje pritom prolazi.

..ovaj primjer koji si naveo je za svaku osudu ,ali vjerovatno se radi o inače loše odgojenoj i nepristojnoj osobi..ako bi tvoja tvrdnja da "ne postoji kultura pušenja" bio točan, to bi po logici stvari značilo da su svi pušači nekulturni ljudi ...što ne odgovara istini..
Uljuđena i pristojna osoba će u svakom pogledu poštovati pravila civiliziranog ponašanja..u školi,na radnom mjestu,vozeći automobil,ako hoćeš  i u nekim extremnim situacijama kao kao što je rat..a samim time i kod pušenja..
Također po me meni ne stoji da je zakon donešen zbog nepoštivanja pravila uživanja duhana regulirana zakonom prije ovog najnovijeg..nikad nitko nije ni kontrolirao provođenje bivšeg "mekšeg" zakona..
Novi zakon je stupio na snagu po čistoj inerciji iz ideoloških i pomodarskih razloga upakiran u kvazibrizi za zdravlje-paket..
Kad se žele zamagliti pravi problemi ajmo o 0 promila,abortusu,pušenju i sličnom..
A to da pušači namjerno ne žele ići u kafiće je u namanju ruku smiješno,pa ni oni se još ne snalaze..
friendly....
moljac
17 godina
moderator
seneka kaže...
..osnovna platforma mojeg motiva da pišem-diskutiram-polemizram u ovoj temi je ova:pušenje je teška ovisnost koja za razliku od drugih teških ovisnosti ne mijenja karakter čovjeka...
To nije istina (jos davno sam objasnio zasto) pa stoga ne znas zasto se i dalje drzis toga motiva. No, svejedno ne kuzim zasto tako nesto uopce spominjes, kad je poanta cijele price oko cigareta ova: pusenje je teska ovisnost koja za razliku od drugih teskih ovisnosti izravno steti drugim ljudima.
seneka kaže...
Evo jedan primjer:netko se napije , uzme oružje i počini kazneno djelo..nitko se nije napušio cigareta i učinio nešto slično..toliko o principu..
Nije mi jasno o kojem ti principu pricas. Ti s tim hoces reci da je uzrok tvom primjeru alkohol? Ili oruzje? Ja bih prije rekao teski psihicki problemi.
seneka kaže...
Da ne bi tu ispalo da ja i meni slični zagovaramo pušenje,to bi bilo van zdrave pameti ali sigurno se represijom neće riješiti taj problem kao što šveđani nisu riješili problem s pijenjem alkohola polu-prohibicijom i visokim cijenama,oni se i dalje opijaju(doduše samo vikendom) po free brodovima i baltičkim zemljama..
Zasto spominjes alkohol kad alkoholom ne trujes druge ljude kao s cigaretama, nego samo sebe?
seneka kaže...
I sam si se složio samnom da sve više mladih(djece) puši i to bez srama javno na ulici,znači nešto je trulo u našem društvu općenito,a isticanje problema pušenja kao br1
Zasto rangiras probleme? Ima negdje sluzbeno rangirana lista problema u drustvu? Ja sam mislio da su korupcija i nezaposlenost najveci problemi - ne znam otkud si ti dosao na pusenje. Takodjer, ne razumijem zasto bi se trebali baviti samo jednim problemom i ne prijeci na sljedeci prije nego taj jedan problem rijesimo. Odakle ti to? Trovanje nepusaca i zaposlenika ugostiteljskih objekata cigaretnim dimom je jedan od najlakse rijesivih problema - dovoljno je bilo samo donijeti adekvatan zakon i pojacati inspekciju. Zasto bi se taj problem preskakao ili odgadjao (do kad?)? Nema razloga.
17 godina
moderator
seneka kaže...
Novi zakon je stupio na snagu po čistoj inerciji iz ideoloških i pomodarskih razloga upakiran u kvazibrizi za zdravlje-paket..
Ja bih rado da se provede referendum o tom zakonu pa da jednom za svagda prekines insinuirati takve gluposti. Vecina ljudi ne zeli da se pusi javnim zatvorenim prostorima - prihvati to. Cak i da je Vlada predlozila, a Sabor izglasao, novi zakon po inerciji, to ne mijenja cinjenicu da je taj zakon dobar za drustvo i da ga vecina ljudi podrzava. Podrzavaju ga i mnogi pusaci jer misle da ce im pomoci da prestanu pusiti.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže....
To nije istina (jos davno sam objasnio zasto) pa stoga ne znas zasto se i dalje drzis toga motiva. No, svejedno ne kuzim zasto tako nesto uopce spominjes, kad je poanta cijele price oko cigareta ova: pusenje je teska ovisnost koja za razliku od drugih teskih ovisnosti izravno steti drugim ljudima.
Zasto spominjes alkohol kad alkoholom ne trujes druge ljude kao s cigaretama, nego samo sebe?
Zasto rangiras probleme? Ima negdje sluzbeno rangirana lista problema u drustvu? Ja sam mislio da su korupcija i nezaposlenost najveci problemi - ne znam otkud si ti dosao na pusenje. Takodjer, ne razumijem zasto bi se trebali baviti samo jednim problemom i ne prijeci na sljedeci prije nego taj jedan problem rijesimo. Odakle ti to? Trovanje nepusaca i zaposlenika ugostiteljskih objekata cigaretnim dimom je jedan od najlakse rijesivih problema - dovoljno je bilo samo donijeti adekvatan zakon i pojacati inspekciju. Zasto bi se taj problem preskakao ili odgadjao (do kad?)? Nema razloga.
 ..dobrim dijelom sam odgovorio  u poruci iznad (velikom bratu)a i kroz cijelu temu..
Od kud sad odjednom takva briga za ugostitelje i zaposlenike kad si prije rekao da su oni kolateralna žrtva tog zakona?
moljac
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
lilihop kaže...
ovako sam ti samo zabranila da ulazish u moj prostor ako ti smeta dim
Bez brige, necu ulaziti u tvoj prostor. A poslovni prostor nije tvoj (osobini) prostor jer u njemu imas zaposlenike i primas stranke.

ma i bolje ti je nemoj,,jer mozesh dobiti rak pluca
lilihop kaže...
a u tvom-sta radish djeci i prijateljima mene se ne tice dok god ne bacish solnu kiselinu nekom u oci,,,
Sad, sto se mene ili tebe tice je stvar za raspravu. No, pusiti u zatvorenom prostoru i time trovati vlastitu (ili tudju) djecu jest nemoralno i to ne mozes nikako i nicim opravdati, pa cak ni time da je to nesto radis unutar svoja cetiri zida tvoja privatna stvar.
eto sad bi mi zabranio i doma da pushim....toliko o ostavljanju dovoljno prostora pushacima i nepushacima,,,a kladim se da si nekad bio okorjeli pushac,,,naime takvi su najzesci,,preobraceni nepushaciNamigiva

17 godina
seneka kaže...
...ovaj primjer koji si naveo je za svaku osudu ,ali vjerovatno se radi o inače loše odgojenoj i nepristojnoj osobi..ako bi tvoja tvrdnja da "ne postoji kultura pušenja" bio točan, to bi po logici stvari značilo da su svi pušači nekulturni ljudi ...što ne odgovara istini..
Uljuđena i pristojna osoba će u svakom pogledu poštovati pravila civiliziranog ponašanja..u školi,na radnom mjestu,vozeći automobil,ako hoćeš  i u nekim extremnim situacijama kao kao što je rat..a samim time i kod pušenja..
Također po me meni ne stoji da je zakon donešen zbog nepoštivanja pravila uživanja duhana regulirana zakonom prije ovog najnovijeg..nikad nitko nije ni kontrolirao provođenje bivšeg "mekšeg" zakona..
Kad se žele zamagliti pravi problemi ajmo o 0 promila,abortusu,pušenju i sličnom..
A to da pušači namjerno ne žele ići u kafiće je u namanju ruku smiješno,pa ni oni se još ne snalaze..
friendly....
Ne, ne mislim da su svi nepušači ujedno i nekulturne osobe. I sam poznajem neke pušače, zapravo i moja žena ponekad voli zapaliti. Ali to ne mijenja činjenicu da si većina pušača uzima za pravo zapaliti kada i gdje god stignu i smatraju to normalnim. Možda je zakon čak i pomodarski, ali je u svakom slučaju potreban. A kada se ljudi nauče ponašati, nestati će i potreba za njime. Trenutno - mislim da je ovakav zakon izuzetno potreban, iako istovremeno i vrlo nezgodno vremenski plasiran (pogotovo u kombinaciji s neradnom nedjeljom, što BTW smatram lošim zakonom i zaista protuustavnim, ali to je sada već veliki offtopic).
Pazi, gledam te!
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Ja bih rado da se provede referendum o tom zakonu pa da jednom za svagda prekines insinuirati takve gluposti. Vecina ljudi ne zeli da se pusi javnim zatvorenim prostorima - prihvati to. Cak i da je Vlada predlozila, a Sabor izglasao, novi zakon po inerciji, to ne mijenja cinjenicu da je taj zakon dobar za drustvo i da ga vecina ljudi podrzava. Podrzavaju ga i mnogi pusaci jer misle da ce im pomoci da prestanu pusiti.
 ja sam isto za referendum,,ali oko toga da li da se ukine proizvodnja i prerada duvana ili ne,,,ali dok je god to legalan proizvod,,,meni nema niko pravo zabraniti u mom prostoru ocu li pushiti ili ne,,,pa cak i poslovnom,,,a ti u svom radi sta osh:)))
17 godina
moderator
lilihop kaže...
mbaksa kaže...
eto sad bi mi zabranio i doma da pushim....toliko o ostavljanju dovoljno prostora pushacima i nepushacima,,,a kladim se da si nekad bio okorjeli pushac,,,naime takvi su najzesci,,preobraceni nepushaciNamigiva

Jesam dobro shvatio - priznajes da cigaretnim dimom trujes svoju djecu? Nema opravadanja za to - jednostavno nema. Cak i ako se radi o tvom domu i tvojoj djeci. Krsisi njihova Ustavom zajamcena prava. Krsis njiva temeljna ljudska prava. To je nemoralno.
Da si se zaista kladila izgubila bi okladu. Belji se Nije mi jasno sto ima "zestokoga" u onome sto sam napisao - ono sto kazem su cinjenice. Citiram Ustav Republike Hrvatske. Sto ja mogu ako ti se cinjenice ne svidjaju? Sto ja mogu ako postupas nemoralno? Nisam ti ja za to kriv niti sam zestok zato sto te prozivam zbog toga. Umjesto da se ljutis na mene, prestani ciniti takve stvari pa se neces imati ni na koga ljutiti niti ce te itko imati zbog cega prozivati.
16 godina

Nisam pobornik ovog zakona. Inače, ne volim kada se problem nastoji riješiti tako što se djeluje na posljedicu, a ne na uzrok. Prestati pušiti nije lako, a država je jednostavno nametnula zabranu.

Međutim, fascinantan mi je taj otpor pušača.

Jel pušenje stvara ovisnost? Da!

Jel pušenje šteti zdravlju? Da!

Jel pušenje šteti zdravlju osobama koje se nalaze u okolini? Da!

Jel pušenje uništava okoliš? Da!

I onda se čovjek zapita... Da kojim slučajem ja tražim legalizaciju droga, mene bi svi napali ko da sam sam vrag.

Da li droga stvara ovisnost? Da!

Da li droga šteti zdravlju? Da!

Da li droga šteti zdravlju osobama koje se nalaze u okolini? Ne!

Da li droga uništava okoliš? Ukoliko se ne puši, ne!

Zanimljivo, jel? Bilo bi možda, isto tako zanimljivo, da netko može izvući koliko država gubi novaca godišnje zbog pušača, a koliko zbog narkomana...

Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
lilihop kaže...
mbaksa kaže...

Jesam dobro shvatio - priznajes da cigaretnim dimom trujes svoju djecu? Nema opravadanja za to - jednostavno nema. Cak i ako se radi o tvom domu i tvojoj djeci. Krsisi njihova Ustavom zajamcena prava. Krsis njiva temeljna ljudska prava. To je nemoralno.
Da si se zaista kladila izgubila bi okladu. Belji se Nije mi jasno sto ima "zestokoga" u onome sto sam napisao - ono sto kazem su cinjenice. Citiram Ustav Republike Hrvatske. Sto ja mogu ako ti se cinjenice ne svidjaju? Sto ja mogu ako postupas nemoralno? Nisam ti ja za to kriv niti sam zestok zato sto te prozivam zbog toga. Umjesto da se ljutis na mene, prestani ciniti takve stvari pa se neces imati ni na koga ljutiti niti ce te itko imati zbog cega prozivati.
 ajme ti bi sad do jutra,,,ne zelim se ponavljati,,sve je vec napisano,,a ti pometi najprije ispred svojih vrata...
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Smijeh..dobar ti je post, al daj molim te objasni kako to pušenje uništava okoliš..?
moljac
17 godina
neaktivan
seneka kaže...
Bukva kaže...

Smijeh..dobar ti je post, al daj molim te objasni kako to pušenje uništava okoliš..?
 O požarima i uništenjima prirode neću govoriti jer tu ima i ljudske nepažnje, ali filter nije baš ekološki i biorazgradiv, a i ako je onda gdje većina otrova iz filtera ide nego u zemlju i podzemne vode? Ako se spaljuju onda je još gore jer se ti otrovi puštaju direktno u zrak.
Još se može uzeti u obzir da se i velike količine drva sječu zbog cigaret-papira i krče šume zbog duhanskih polja jer je uzgajanje duhana lak način zarade u siromašnim zemljama. (makar je i ovo nategnuto jer ima i gorih iskorištavača resursa, ali to ne umanjuje činjenicu da je i duhanska industrija jedna od njih)
Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
moderator
lilihop kaže...
mbaksa kaže...
 ajme ti bi sad do jutra,,,ne zelim se ponavljati,,sve je vec napisano,,a ti pometi najprije ispred svojih vrata...
Zato sto ti moras mesti ispred svojih vrata, ne znaci da moraju i drugi. Belji se
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

Citat:

Glavno sredtvo anti-pusacke propagande je tzv pasivno pusenje, odn SHS / ETS (engl. Second-hand smoke u zargonu, a Environmental tobacco smoke u strucnoj literaturi). Jer da pusaci stete samo samo sebi sve bi bilo u redu; njihov izbor. Ali posto navodno stete ljudima oko sebe, moguce je donositi svakakve zakone u tom pogledu. Medjutim, je li usitinu dokazana stetnost SHS-a?

Od brojnih studija koje su napravljene u tom pogledu, sve osim jedne su ili meta-studije (studije koje uzimaju razne druge studije, i njihovi rezultati razmatraju u odnosu na proucavanu stvar) ili najobicnije telefonske ankete (o pusackim navikama ukucana, kolega na poslu itd).

Najpoznatiji primjer meta-studije o SHS je EPA '93 (koju je napravila americka Environmental Protection Agency) - i jedna od najutjecajnijih, i najzasluznijih za smoking-ban u USA i sire - za koju je poslije na sudu utvrdjeno sljedece:

"EPA had failed to follow proper scientific and epidemiologic practices and had "cherry picked" evidence to support conclusions which they had committed to in advance. The court stated in part, "“EPA publicly committed to a conclusion before research had begun…adjusted established procedure and scientific norms to validate the Agency's public conclusion... In conducting the ETS Risk Assessment, disregarded information and made findings on selective information; did not disseminate significant epidemiologic information; deviated from its Risk Assessment Guidelines; failed to disclose important findings and reasoning…"

http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_tobacco_smoke#EPA_la wsuit

S druge strane, jedina prava, case-study studija (znatno bolji ali i skluplji oblik studije) o SHS je napravila WHO (Svjetska zdravsvena organizacija) 1998, gdje je tokom sedam godina pracena grupa od 650 pacjenata s rakom pluca, i kontrolna grupa od 1542 ljudi. Pracen je utjecaj pasivnog pusenja u kuci (na djecu i supruznike) i na radnom mjestu. Nakon zavrsene studije, njeni rezultati su brzo zakopani i danas se u anti-pusackoj propagandi citiraju sve moguce studije (ukljucujuci narocito onu od EPA) osim te, jedine prave i studiozne. Zasto?

Jer su rezultati pokazali da:

- supruznici izlozeni ETS-u u kuci nemaju povecan rizik dobivanja pluca. RR ("relative risk" je 1.16 - sto znaci povecanje rizika od samo 16 posto, sto se smatra statisticki beznacajnim. Zasto? jer je CI (confidence interval) tog rezultatata od 0.93-1.44, sto znaci da bi uz povecanu studiranu grupu rezultat mogao varirati izmedju 0.93 i 1.44.

0.93 bi npr znacilo da imate 7% manje sanse da dobijete rak pluca.

Sve u svemu, svaki RR ispod 2.0 - a preporucljivo 3.0 - se smatra beznacajnim. Narocito ako Confidence Interval ukljucuje broj 1.0 (sto znaci 0 rizika).

- na radnom mjestu je utvrdjen RR od 1.17, uz CI od 0.94-1.45. Prakticki isto kao i za supruznike.

- jedini rezultat ciji CI NE ukljucuje broj 1 je bio za djecu, izlozenu duhanskom dimu u kuci. CI koji ne sadrzi 1 znaci definitivno povecan ili smanjen rizik. Za djecu pusaca dakle, RR je 0.78 (CI od 0.64-0.96). Drugim rijecima, djeca pusaca imaju 22% manje sanse da dobije rak pluca.

Abtract ove studije mozete naci na sajtu National Center for Biotechnology Information:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db= PubMed&list_uids=9776409&dopt=Abstract

Sve u svemu, 'stetnost' pasivnog pusenja - koja je jedini izgovor za ove demokracije nedostojne zakone - zapravo nikad nije dokazana, a zakoni se donose iz necijeg interesa. Cijeg? Nesumnnjivo farmaceutske industrije, trenutno sile vjerojatno jace a nesumnjivo stetnije cak i od vojne i naftne industrije. Farmaceutska industrija vec odavno ima praksu da razne zivotne okolnosti i aspekte proglasava bolestima za koje eh srecom oni imaju "lijek".

16 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
seneka kaže...
Bukva kaže...

O požarima i uništenjima prirode neću govoriti jer tu ima i ljudske nepažnje, ali filter nije baš ekološki i biorazgradiv, a i ako je onda gdje većina otrova iz filtera ide nego u zemlju i podzemne vode? Ako se spaljuju onda je još gore jer se ti otrovi puštaju direktno u zrak.
Još se može uzeti u obzir da se i velike količine drva sječu zbog cigaret-papira i krče šume zbog duhanskih polja jer je uzgajanje duhana lak način zarade u siromašnim zemljama. (makar je i ovo nategnuto jer ima i gorih iskorištavača resursa, ali to ne umanjuje činjenicu da je i duhanska industrija jedna od njih)
 .bilo bi interesantno vidjeti koji je udio tog "zagađenja" u sveukupnom uništavanju resursa i zagađivanja okoliša od strane ostalih industrija
ja bi rađe da npr svi kinezi i indijci puše nego da imaju-koriste automobile..
moljac
16 godina
neaktivan
lilihop kaže...

Citat:

Glavno sredtvo anti-pusacke propagande je tzv pasivno pusenje, odn SHS / ETS (engl. Second-hand smoke u zargonu, a Environmental tobacco smoke u strucnoj literaturi). Jer da pusaci stete samo samo sebi sve bi bilo u redu; njihov izbor. Ali posto navodno stete ljudima oko sebe, moguce je donositi svakakve zakone u tom pogledu. Medjutim, je li usitinu dokazana stetnost SHS-a?

Od brojnih studija koje su napravljene u tom pogledu, sve osim jedne su ili meta-studije (studije koje uzimaju razne druge studije, i njihovi rezultati razmatraju u odnosu na proucavanu stvar) ili najobicnije telefonske ankete (o pusackim navikama ukucana, kolega na poslu itd).

Najpoznatiji primjer meta-studije o SHS je EPA '93 (koju je napravila americka Environmental Protection Agency) - i jedna od najutjecajnijih, i najzasluznijih za smoking-ban u USA i sire - za koju je poslije na sudu utvrdjeno sljedece:

"EPA had failed to follow proper scientific and epidemiologic practices and had "cherry picked" evidence to support conclusions which they had committed to in advance. The court stated in part, "“EPA publicly committed to a conclusion before research had begun…adjusted established procedure and scientific norms to validate the Agency's public conclusion... In conducting the ETS Risk Assessment, disregarded information and made findings on selective information; did not disseminate significant epidemiologic information; deviated from its Risk Assessment Guidelines; failed to disclose important findings and reasoning…"

http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_tobacco_smoke#EPA_la wsuit

S druge strane, jedina prava, case-study studija (znatno bolji ali i skluplji oblik studije) o SHS je napravila WHO (Svjetska zdravsvena organizacija) 1998, gdje je tokom sedam godina pracena grupa od 650 pacjenata s rakom pluca, i kontrolna grupa od 1542 ljudi. Pracen je utjecaj pasivnog pusenja u kuci (na djecu i supruznike) i na radnom mjestu. Nakon zavrsene studije, njeni rezultati su brzo zakopani i danas se u anti-pusackoj propagandi citiraju sve moguce studije (ukljucujuci narocito onu od EPA) osim te, jedine prave i studiozne. Zasto?

Jer su rezultati pokazali da:

- supruznici izlozeni ETS-u u kuci nemaju povecan rizik dobivanja pluca. RR ("relative risk" je 1.16 - sto znaci povecanje rizika od samo 16 posto, sto se smatra statisticki beznacajnim. Zasto? jer je CI (confidence interval) tog rezultatata od 0.93-1.44, sto znaci da bi uz povecanu studiranu grupu rezultat mogao varirati izmedju 0.93 i 1.44.

0.93 bi npr znacilo da imate 7% manje sanse da dobijete rak pluca.

Sve u svemu, svaki RR ispod 2.0 - a preporucljivo 3.0 - se smatra beznacajnim. Narocito ako Confidence Interval ukljucuje broj 1.0 (sto znaci 0 rizika).

- na radnom mjestu je utvrdjen RR od 1.17, uz CI od 0.94-1.45. Prakticki isto kao i za supruznike.

- jedini rezultat ciji CI NE ukljucuje broj 1 je bio za djecu, izlozenu duhanskom dimu u kuci. CI koji ne sadrzi 1 znaci definitivno povecan ili smanjen rizik. Za djecu pusaca dakle, RR je 0.78 (CI od 0.64-0.96). Drugim rijecima, djeca pusaca imaju 22% manje sanse da dobije rak pluca.

Abtract ove studije mozete naci na sajtu National Center for Biotechnology Information:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db= PubMed&list_uids=9776409&dopt=Abstract

Sve u svemu, 'stetnost' pasivnog pusenja - koja je jedini izgovor za ove demokracije nedostojne zakone - zapravo nikad nije dokazana, a zakoni se donose iz necijeg interesa. Cijeg? Nesumnnjivo farmaceutske industrije, trenutno sile vjerojatno jace a nesumnjivo stetnije cak i od vojne i naftne industrije. Farmaceutska industrija vec odavno ima praksu da razne zivotne okolnosti i aspekte proglasava bolestima za koje eh srecom oni imaju "lijek".

Ma, ne kuzis ti u cemu je problem, vidim ja.
Prvo, otkaci politiku i te male politicke rijeci kao 'navodno' u vezi istrazivanja koje ti se ne dopadaju ne koristi. Ako iznosis cinjenice, onda iznosi cinjenice, ne vlastito tumacenje istih.

Pusaci si uzimaju za pravo trovati sve i svakog, a nemas pravo, nitko nema pravo siliti ikoga drugoga da udise necisti zrak. Jer u tom slucaju postanu ko onaj pametnjakovic od prije, "Saku u glavu". Sta si mozes priznati da si takva? Ne ne mozes. Ali jesi.
Ja nisam mogao pola svojeg puberteta normalno izaci van, u svakom disku moras maglu rezati skarama. Sta onda, da ne izlazim van???? Ne. Nego ce van izaci trovaci pusit, a ja cu unutra disati zrak koji NIJE zatrovan nikotinom, katranom i ostalim divotama koje vam cure po plucima.
Briga me ako se ne povecava rizik od raka ili od bolesti, ne zelim smrdjeti kao vi niti zelim udisati taj smrad.
Tvoj prostor je tvoja kuca, tamo si pusi koliko te volja. Uostalom, mozes pusiti i po vani, i toliko pusaca se diglo na noge jer jao, jadni, umrijet ce sto moraju izac iz kafica pripaliti si cigareticu. Toliko o toj 'kulturi' pusaca.
Ako ti jos nije jasno, ajde da se dogovorimo ovo: nadji nekoga tko ce te svaki tjedan malo porezati nozem po ruci. Nece te ubit, zarast ce, a nece ni oziljak ostat. Nemoj se slucajno bunit nego uzivaj u tome, jer je to njegovo pravo, a ako mu zabranis, dici ce galamu kao da mu zivot ovisi o tome.
Ne, ne mijenja pusenje karakter covjeka, jok. Pogledajte se.
Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2009 18:51 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan

,,,one "politicke" rijeci koje nisi skuzio,,pitaj barba Googla,,on ce ti pojasnit,,,,i stvarno nisam znala kakva sam dok mi ti nisi nacrto-bash ti hvala,,,,
Citiram:

--Tvoj prostor je tvoja kuca, tamo si pusi koliko te volja. Uostalom, mozes pusiti i po vani, i toliko pusaca se diglo na noge jer jao, jadni, umrijet ce sto moraju izac iz kafica pripaliti si cigareticu. Toliko o toj 'kulturi' pusaca.----------

,,,isto tako bi i ja mogla reci,,,tvoj prostor je tvoja kuca,,,udishi si svjez mirisljavi zrak tamo a mozesh ga udisati i vani,,,,ali disko nije tvoj prostor niti prostor samo vas nepushaca,,,toliko o sebicnosti,,,ako si citao moje postove,,navela sam da razumijem da nekima smeta dim i da nemam nista protiv prostora za nepushace(dakle javnih prostora u koje bi zalazili samo takvi mirisljavi kao ti) ali mi imamo isto tako pravo da imamo svoje javne prostore,,,dakle ako sam vlasnik takvog prostora imam pravo da pushim u njem i da dozvolim pushenje a ako ti se ne svidja nemoj ulazit u njeg,,i kako ti kazesh:necesh umrijet ako izadjesh vanka udahnut si malo  mirisa(citaj zraka)
,,,a ovo o nozu mi je smijesno pa necu ni komentirat,,,danas sam dobre volje,,,Namigiva
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

Najgore mi je od svega sto nekog smisla i ima ovo sto govoris, ali vidjeli smo kako je prosao zakon o odvojenim prostorima za nepusace.

Minimalac u svakom kaficu, samo da se ispostuje norma. A da niti ne spominjem da dim ne poznaje zakone prostora.

Krajnji zakljucak je:

Pusaci skode nepusacima.

Nepusaci ne skode pusacima.

Zato nepusaci imaju pravo u svemu i svacemu ikada.

P.S.

Zelim dodati da flejmam iz zabave. Nikad nisam gajio iluzije da iti jedan pusac moze promjeniti misljenje u vezi cigareta. Znam, bezobrazan sam, zasluzujem karton, pa se osjecajte slobodnim prikeljiti mi ga.

Samo me uzasno zabavlja citati komentare na provokacije koje imaju isto toliko smisla kao bilo koji njihov argument pro-pusenja.

Kao dokazivati se sa fanatikom katolikom oko teorije evolucije.

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
17 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

Ma to je super zakon, samo ne znam koliko će on pomoći ičemu a posebno zdravlju nepušača... Jeste, tim zakonom su samo nepušači dobili neko priznanje što ne puše, al stvarno nema smisla. Milinović zabada nos u glupe stvari, a još gluplja vlada ga podržava.

Sve dok oni dopuštaju da meni moj poslodavac može ostati dužan 3 plaće a da pritom nikakve sankcije ni posljedice ne snosi, mogu slobodno pljuvat političare zakon i sistem a da pritom slobodno nabijam na onu stvar te kvazizakone! Puj Puj Puj!!!

17 godina

po meni je jedna jedina istina..

pušači su manjina, ne donose nikakvu korist i za razliku od nepušača, ne pripadaju u "normalni dio populacije"..

prema tome, ne znam zakaj bi se "normalni" trebali prilagođavati "nenormalnima"..

o zakonu se da raspravljat, al o pušačkoj "etici" i "moralu" u globalu - ne.

16 godina
neaktivan
17 godina
moderator
Prilicno jadan tekst - fanatisticki tekst u kojem autor prakticki izigrava zrtvu terorizma ili genocida ili cega vec, prepun logickih pogresaka, od kojih je ona koja je najcesce koristena tipa "ministar ili vlada se ne bune protif toga i toga, otkud im onda pravo da donose zakon protif pusenja?", namjerno pogresno tumaci Milinoviceve rijeci, a tu su i ad hominem napadi, ko da je Ministar jedini "kriv" za novi zakon (helou - pa zakon je izglasan vecinom u Saboru - svega nekolicina ih je bila suzdrzanih ili protiv, ako se dobro sjecam!). Uglavnom, prica o svemu drugome samo ne o onome radi cega je takav zakon nuzan - radi zastite Ustavom zajamcenih temeljnih ljudskih prava (prava na zdrav zivot).
16 godina
neaktivan
Novi zakon o pušenju

"Viktor Ivančić je jedan od utemeljitelja kultnog splitskog nedjeljnika Feral Tribune; Viktor Ivančić je jedan od

najznačajnijih hrvatskih intelektualaca; Viktor Ivančić je najbolji i najznačajniji novinar u novijoj povijesti

juga Balkana; Viktor Ivančić je, recimo to tako, sinonim novinarskog profesionalizma,

hrabrosti i visoke moralne odgovornosti"

"u međunarodnim okvirima je najnagrađivaniji i najpoznatiji hrvatski novinar, a u domaćim okvirima nije

niti član Hrvatskog društva novinara"

Ali sve to ne smeta stanovitog M.Baksu da sudi o njegovim tekstovima sa istom točnošću sa kojom

sudi o ovom zakonu...

najveći neprijatelj slobode je zadovoljan rob
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.6.2009 16:29 (Jurra).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice