Kako odabrati krsnog kuma?

poruka: 27
|
čitano: 12.656
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Eto uskoro ce mi se roditi sin i dogovor je pao da cemo dijete dati krstit u katolickoj crkvi(žena mi je u evangelistickoj/protestanti)(kao i skoro svi njemci)

E sad.

Koga uzeti za krsnog kuma?

Prvi put se susrecem s tim pa nemam pojma o tome.

Jednustavno pitat nekog prijatelja?

Nekog od rodbine?

Imati neke kriterije kod izbora te osobe?

Nemam pojma.

Kolko znam krsni kum bi se u slucaju da se roditeljima nešto desi brinuo o djetetu.

Dakle logika mi kaže da pitam nekog dobrostojeceg Bogataš

Jednostavno neznam.

Please help oko ovog pitanja.Ja dalje stvarno neznam

Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 4x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
17 godina
neaktivan
RE: Kako odabrati krsnog kuma?
LUXX kaže...

Eto uskoro ce mi se roditi sin i dogovor je pao da cemo dijete dati krstit u katolickoj crkvi(žena mi je u evangelistickoj/protestanti)(kao i skoro svi njemci)

E sad.

Nekog od rodbine?

Nemam pojma.

Kolko znam krsni kum bi se u slucaju da se roditeljima nešto desi brinuo o djetetu.

Jednostavno neznam.

Da trebaš imati neke kriterije. Radi se o tvome dijetetu pa trebaš nekoga tko je odgovoran i osoba od povjerenja. Mislim da ti novac nebi trebao biti najbitniji. Ako se nešto (nedaj bože!!) dogodi roditeljima, dijete treba nekoga tko će ga voljeti i biti uz njega (a ako je uz to i dobrostojeći još bolje Smijeh).
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina

Odabareš nekog mlađeg (do 30god) prijatelja u kojeg imaš povjerenje i s kojim redovito kontaktiraš.

Bilo bi dobro i da ne živi nekoliko gradova dalje jer tada taj kum nije onaj pravi koji se često viđa sa svojim "zecem".

Dobro, to kod krsnog kuma i nije tolko bitno ali ipak je bolje.

Financijski nemoj na to gledati, važna je osobnost onog koga misliš izabrati i njegove ljudske vrijednosti.

Ajd sretno

Neka pati koga smeta.....
17 godina
neaktivan

Dobro samo me malo brine ako uzmem nekog ko je super dobar kao covjek a nije baš kak bi se reklo radišan.

Znaci ako bi došlo do slucaja da dijete mora k njemu bilo bi problema ko u prici.

Dakle financije su itekako važne.

Mada je naravno covjecnost i briga važnije i treba biti u prvom planu.

Hebat ga kad dosad takvošto nikad nisam imao pa sad nek mislim i ganjam.

Nadam se da necu pogriješit kod izbora

Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 4x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
17 godina
neaktivan

eci peci pec.........

pa razmisli kaj bi taj kum trebo imat (od osobina ,ne kolko ficeka i fergusona ima)

pa onda biras

nemres bas ni uzet nekog od prek 35 god(moje misljenje)

a kaj ja znam , valjda bi to trebo bit neko odgovoran, da je dobarcovjek i normalan

Psssssst Zecovi spavaju 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan

Kan. 874 -& 1. Da bi se komu dopustilo preuzeti službu kuma, potrebno je: 
1. Da ga odredi sam krštenik i njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu; 
2. da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdana razloga treba da se dopusti iznimka; 
3. da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom; 
4. da nije udaren nikavom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom; 
da nije otac ili majka krštenika; 
- & 2. Krštenoj osobi koja pripada nekatoličkoj crkvenoj zajednici dopušta se da bude samo svjedok krštenja, i to jedino s katoličkim kumom.

¨ KRSNI KUMOVI su pred Crkvom jamstvo da će dijete biti kršćanski odgojeno. Kumstvo nije tek prijateljski čin, već je kumstvo SLUŽBA U IME CRKVE. Radi toga Crkva za kumove traži određene uvjete. Kumovi su pozvani primjerom i riječju poučavati svoje kumče vjerskom životu. Njihov život mora biti uzoran vjernički život. Prije nego što nekoga odaberemo za kuma potrebno je provjeriti da li ispunja potrebne uvjete koje traži Crkveni Zakon. 

TKO MOŽE BITI KUM NA KRŠTENJU ili krizmi: a) katolik sa navršenih 16 godina života; b) kršten, pričešćen i krizman; c) kum ne može biti onaj tko je samo civilno vjenčan nego mora biti i crkveno vjenčan (i krizman); d) kum ne može biti onaj tko je rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili živi u vanbračnoj zajednici e) kum ne može biti onaj tko živi nevjenčano (npr. mladić i djevojka) sve dok ne sklopi sakramenat svete ženidbe f) kum treba provoditi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom g) otac i majka ne mogu biti kumovi svome djetetu. Tako kaže Crkveni Zakonik i to moramo uvažiti. 

Ako kumovi nisu iz iste župe recite im da donesu potvrdu svojeg vlastitog župnika da mogu kumovati na krštenju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2008 16:26 (klimama).
17 godina

Da, možda zvuči malo drastično, ali poanta kumstva je u tome da, ako se nešto dogodi roditeljima, kumovi preuzimaju brigu o djeci. To je tako bilo prije, danas se osnovna misao malo gubi, iako je u temeljima sve ostalo isto. Moj osobni odabir bi bio netko za koga će dijete u budućnosti moći s ponosom reći: Ovo je moj kum! Financijski status nije presudan, ali je poželjan, meni se najvažnim čini nekakav sustav odgovornosti, moralnih vrijednosti i radne navike, tim redoslijedom. Tek nakon toga financije. Onda opet, prema protenstantizmu, tko ima na ovom svijetu, imati će i na onome; dakle, može se na to i tako gledati, dobrostojeći ljudi u stanju su brinuti se o sebi, dakle i o mome djetetu.

Možda bi se mogao zapitati - kada bi to bilo nužno, kome bih povjerio odgoj svoga djeteta? Mislim da je odgovor na ovo pitanje i odgovor na pitanje kumstva. Nije baš mudro, ali tako ti treba kada za pomoć pitaš na bugovom forumu... Namigiva

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
klimama kaže...

1. Da ga odredi sam krštenik i njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu; 
2. da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdana razloga treba da se dopusti iznimka; 
3. da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom; 
- & 2. Krštenoj osobi koja pripada nekatoličkoj crkvenoj zajednici dopušta se da bude samo svjedok krštenja, i to jedino s katoličkim kumom.

¨ KRSNI KUMOVI su pred Crkvom jamstvo da će dijete biti kršćanski odgojeno. Kumstvo nije tek prijateljski čin, već je kumstvo SLUŽBA U IME CRKVE. Radi toga Crkva za kumove traži određene uvjete. Kumovi su pozvani primjerom i riječju poučavati svoje kumče vjerskom životu. Njihov život mora biti uzoran vjernički život. Prije nego što nekoga odaberemo za kuma potrebno je provjeriti da li ispunja potrebne uvjete koje traži Crkveni Zakon. 

TKO MOŽE BITI KUM NA KRŠTENJU ili krizmi: a) katolik sa navršenih 16 godina života; b) kršten, pričešćen i krizman; c) kum ne može biti onaj tko je samo civilno vjenčan nego mora biti i crkveno vjenčan (i krizman); d) kum ne može biti onaj tko je rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili živi u vanbračnoj zajednici e) kum ne može biti onaj tko živi nevjenčano (npr. mladić i djevojka) sve dok ne sklopi sakramenat svete ženidbe f) kum treba provoditi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom g) otac i majka ne mogu biti kumovi svome djetetu. Tako kaže Crkveni Zakonik i to moramo uvažiti. 

Ako kumovi nisu iz iste župe recite im da donesu potvrdu svojeg vlastitog župnika da mogu kumovati na krštenju.

ouuu.
Sad si mi puno olakšao život.
Sad je tek razmišljanje na dnevnom redu.
Krsni kum mora bit vjencan?
Super.
Poznam samo jedan par koji onda dolazi u obzir.
Šta cu ako oni nece?
Joooj problema
17 godina
neaktivan

Mislim da ne mora biti vjenčan, ako živi solo ili s roditeljima. Znat će već župnik da li dotični zavlači neku ženu u vezi vjenčanja.

Cool

17 godina
neaktivan

Najbolje bi bilo da odem župniku pa pitam.

Cisto oko stvari koje kum ili ja moramo ispuniti pa ce mi to vec suziti izbor.

Razbijanje glave je ionako na dnevnom redu

17 godina
LUXX kaže...

da, to ti bi bilo najbolje, pa tek onda počneš razmišljati o mogučim kumovima.....
Moj laptop:HP Compaq 6715b, Sempron 3600+
17 godina
neaktivan

Naravno da ne mora biti vjenčan. Ali ako već je, bitno je da je crkveno vjenčan, a ne samo civilno.

17 godina
neaktivan
LUXX kaže...

To je najbolje, jer ionako (neki) župnici ne shvaćaju ta pravila toliko ozbiljno i znaju progledat kroz prste za neka pravila (ovo da je kršćanin i 16 godina je naravno obavezno, a za brakove neki zažmire na jedno oko).
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
17 godina
macak kaže...

Naravno da ne mora biti vjenčan. Ali ako već je, bitno je da je crkveno vjenčan, a ne samo civilno.

potvrđujem...

A što se tiče o odgoju djeteta, u slučaju nedajbože... predpostavljam da će tu dužnost preuzeti ili braće i sestre roditelja djeteta ili djed i baka. Naravno može i kum.
hcsc
17 godina
neaktivan

ajd LUXX  daj onda kad se bebac rodi daj nas onda pocasti s ukidanjem svih zutih..................Cool

Psssssst Zecovi spavaju 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
angel of fire kaže...

ajd LUXX  daj onda kad se bebac rodi daj nas onda pocasti s ukidanjem svih zutih..................Cool

Taj dan sigurno.
Dogovor važi.
Al za crvene ne obecajem ništa.
Njih dajem s guštom
17 godina
neaktivan

Ozbiljna je tema, al nemrem si pomoći.

Pričekaj da novi bug dođe na kioske i pogledaj recenziju i odaberi best buy ili naš izbor. Cool

Jimi
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...

E sad.

Nekog od rodbine?

Nemam pojma.

Jednostavno neznam.

protestanti ne polaze u katolicke crkve, mislim na mise, zenidbu itd...ili?
nego dobro je je da bude malo bolje stojeći taj kum, ali ako u međuvremenu nađeš nekog boljeg sve se da srediti preko odvjetnika
17 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
 protestanti ne polaze u katolicke crkve, mislim na mise, zenidbu itd...ili?
nego dobro je je da bude malo bolje stojeći taj kum, ali ako u međuvremenu nađeš nekog boljeg sve se da srediti preko odvjetnika
Ma nema ona problema s tim.
Samo problem je u tome što da bi se crkveno vjencali morala bi ona u katolicku a meni još k tome fali krizma.
Pricest imam.
Dakle morao bi prvo krizmu obavit da bi se mogli vjencat pa ona u katolicku pa tek onda.
Previše komplicirano.
Nema ona problema s katolickom crkvom nego jednostavno je tako.
U međuvremenu sam saznao da krštenje ide bez frke.
Nema veze dal smo crkveno vjencani i dal je ona katolik ili protestant(po meni ionak ista stvar samo je kod njih malo slobodnije/modernije)
17 godina
LUXX kaže...
klimama kaže...

ouuu.
Sad si mi puno olakšao život.
Sad je tek razmišljanje na dnevnom redu.
Krsni kum mora bit vjencan?
Super.
Poznam samo jedan par koji onda dolazi u obzir.
Šta cu ako oni nece?
Joooj problema
 Moji krsni kumovi nisu bili vjencani u vrijeme moga krstenja...
AMD Athlon X2 6000+ @3Ghz HD3850 512 MB OC 2GB DDR2 Dual Channel 800 Mhz
17 godina
neaktivan

Ne moraju biti vjenčani. Mogu biti solo. Mogu biti dečko i cura. Ne mogu biti kumovi ako su civilno vjenčani, a crkveno ne. Ili ako žive u izvanbračnoj zajednici, to jest žive skupa a nisu vjenčani, a ne postoji niti jedan razlog da se ne vjenčaju - župnik ti može reći da baš i nisu pogodni za kumove.

17 godina
neaktivan

Upreš prstom Smijeh

Nemojte se zamarati oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade
17 godina

Luxx jesi odabrao kaj ili samo čuvaš Luxxa juniora???

Moj laptop:HP Compaq 6715b, Sempron 3600+
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.7.2008 19:31 (mali.ivica87).
17 godina
protjeran

Pitaj nekoga iz redakcije Bug-a, ima tamo i dobrih ljudi i dobrih uzora.

Zlo i Naopako
17 godina
protjeran

...možda sam u pravu, ali u redakaciji nema uzora, a oni koji su dobri ljudi nisu katolici.

Skupljam Kinder-jaja!
17 godina
neaktivan
nekog ko ima quad core i 4 sli 9800gtx
17 godina
neaktivan

pa ja sam sad bio na firmi(u 8 razredu)

kolko sam skuzio

to za vec odrasle ljude nije problem jer se oni krizmaju isto na terminu kad i djeca

samo se moras dogovorit sa zupnikomOsmijeh

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice