Filmmaking - Sve što trebate znati

poruka: 2
|
čitano: 1.365
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Evo mene zanima malo toga o filmmakingu, točnije koliko bi koštalo da glumci tipa Morgan Freeman, Robert DeNiro i ostala slavna ekipa glumi u vašem filmu, te koliko bi koštala cijela ekipa tehničara (kamerman, osvjetljenje...).

Znači, bilo bi dosta slavnih glumaca, tehnički tim bi morao biti iskusan i dobar, specijalni efekti isto na razini, raznolike lokacije (ne sad njih 28, ali ono, da se vidi raznolikost) i da se film prikazuje u kinu cca. mjesec dana.

Nije da bih išao u ove vode, nego me samo zanima koliko bi se potrošilo za nešto ovakog kalibra.

Ako može, može li mi netko opisati proces pravljenja filma, tj. kako se sve to počne, kako idu audicije i tako to.

Unaprijed hvala!

Pars pro toto.
14 godina

Ma to je cijela znanost.

Školski, dijeli se na 3 dijela - pred produkcija, produkcija i post produkcija.

1. Pred-produkcija:

Tu imaš hrpu stvari koja služi kao uvod u sve ostalo; sve se planira, piše se tekst (skripte, govori, didaskalije), biraju se glumci na audicijama koji će najbolje oslikati određenog lika. Grade se setovi ili pozornice, razivajaju se okvirno događanja, neke posebnosti koje će krasiti film u cjelini, nešto po čemu ćeš se sjećati filma! Općenito nabalja se sve kaj će trebati, odjeća, kostimi, šminka, potpisuju se razni ugovori ako je u filmu čvrsto zastupljen neki brand (recimo, u zadnjim Transporterima Statham redovito vozi Audi). Odabiru se brojni specijalisti poput kostimografa, fotografa, raznih kamermana, maneđera, nadzornika, DJ-a ili skladatelja, režisera...

2. Produkcija:

To je u stavri ono kaj mi zovemo snimanje filma, snima se raw materijal koji se kasnije obrađuje, brojne scene koje su i snimljene se izbacuju jer film bi vremenski predugo trajao. Rasvjeta, šminka, kostimografija, uređenje lokacije ako je potrebno... Barem u Hollywoodu radno vrijeme dok traje produkcija je često i više od 12 sati. Tu su ti one fore kada viču "cut", pa se neobrijani i živčani režiseri deru na sve oko sebe {#}

3. Post-produkcija:

Sada se snimljeni raw materijal obrađuje, po potrebi se dodaju specijalni efekti, ako je potrebno, sinkronozira se zvuk govora sa pokretima lica, ako postoji, ubacuje se govor naratora (obično na početku ili na kraju filma), stavlja se mjuza, koja se i snima obično u post-produkciji, ali nekad se zna i u produkciji... Uglavnom kada se sve završi i kada zakljče da je film gotov i da je onakav kakav treba biti, onda se na konačnu verziju stavlja "lock" ili se po naški zatvara, više se ništa ne dira, ne uređuje ili preslaguje. Sada se film priprema za DVD, Blu Ray i kino izdanje, glavni glumci se slikaju za postere, rade se foršpani, uređuju se web-stranice itd. sav taj marketinški materijal.

Koliko košta? Jako puno, nepojmljivo za naše pojmove i za hrv kinematografiju. Recimo akcijski block busteri tipa The Avengers imaju često i buđet preko 200 milijuna dolara. Naravno, za kvalitetan film je dovoljno i upola manje. Producent često daje i riskira svoju lovu obično u pred-produkciji dok se nakupe investitori koji će dati svoju lovu ako zaključe da će film biti uspješan. Inače producent je glavni u cijelom procesu jer odlučuje o glavnim ulogama, kontrolira buđet, zadužen je da film od hrpe video i audio snimaka postane skladna cjelina, naravno uz pomoć stotina drugih ljudi.

Postoje i indie filmovi koji imaju jako mali buđet i ekipu koju čine možda 10-20-30 entuzijasta.

Layla, you've got me on my knees.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice