Bojkot?

poruka: 384
|
čitano: 24.139
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Bojkot?
Keops kaže...

U državi s toliko loše razvijenom kulturom bojkota i prosvjeda podržavam svaku vrstu bojkota naravno ako je uzrok bojkota ispravan. Možemo se svi praviti pametni i savjetovati kako se to treba raditi i što treba bojkotirati, ali ne kužim čemu toliko polemike. Jednom tjedno izađe "pravilo" što se bojkotira, zapamtiš to, odrekneš se mrvicu svog komfora i život ide dalje. Potrebna je sloga, a ako će svaki pametnjaković odustajat od bojkota jer je on nadmoćniji i vidi da to nema smisla onda si u startu fulao jer svrha bojkota je sloga.

Nije nadmoćniji nego je pametniji. Ljudi ono što ne kupe petkom kupe u četvrtak , ili subotu. Sve ekonomske analize hrvatskih stručnjaka to govore i to je apsolutno jasno.

Pametnjakovići su oni koji misle, da će, što ih 60% ne kupuje jedan radni dan, ekonomski ugroziti trgovca.

合氣道
4 mjeseca
@Stric Jura ne zagovaram da bijemo ove što ne poštuju bojkot naravno 😅 ali sam gospodi na forumu koji očekuju da se svi drže bojkota htio dočarati da je to nemoguće bez upotrebe sile. Nikad u povijesti nije bilo da se svi slažu i da su toliko složni oko nečeg osim u slučaju neke kolektivne ugroze po život.
Kao što sam napisao nekad se tako radilo , imao si ekipu koja će prebiti one koji ne poštuju štrajk i tada svi štrajkaju i složni su kao braća (zapravo nisu složni ali poštuju silu). "Povijest može biti učiteljica života".
8 mjeseci
Sirotanovic kaže...
odeš s ljutom ekipom pred trgovine s toljagama i tko pokuša ući u trgovinu , UDRI bagru, a oni koji izađu iz trgovine još jače udri. Pa da vidiš kako bi svi bojkotirali i kako se može i bez bureka.

Ja bi to rijesio drugacije.

Svatko bi se trebao sluzbeno izjasniti da li je za bojkot ili nije.

Ovi koji su za bojkot bi dobili dozivotnu zabranu ulaska u bilo koju trgovinu, pekaru, kafic... jer ako zelis nesto bojkotirati onda se drzi toga do kraja, a ne povremeno.

Trgovine i pekare su privatne firme, nitko te ne sili da tamo uopce ulazis tako da ne znam odakle nekima debilne ideje da drugima nesto zabranjuju.

4 mjeseca
@Zaporožac to je već obrađeno u ovoj temi, ili niste popratili temu ili samo niste u pravu.

Stručnjaci su pričali i zaključili o tome , ukratko nije faking bit da kupiš namjernice za petak u četvrtak (ljudi moraju jesti) nego je faking bit što se usput uvijek kupi još svašta ponešto kad god se uđe u trgovinu potroši se barem neki dio novca.
Tako da je faking bit je što ne ulazimo u trgovine taj jedan dan manje u tjednu (petak). A trgovci su u gubitku milijune , nije da ih boli ali osjete pad prometa. Amen.
Sad o gubitku dioničara trgovačkih društava sve ovisi o omjeru štrajkača i štrakolomaca i koliko se poštuje štrajk.
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.2.2025 11:34 (Sirotanovic).
4 mjeseca
@SharkZvu ovoj temi ti si ili jako naivan ili štrakolomac ili samo običan forumski trol.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Strikebreaker
8 mjeseci

Ocito ne znas razliku izmedju strajka i bojkota.

Slobodno strajkaj na svom poslu i idemo svi bojkotirati tvoj posao.

3 godine
Sirotanovic kaže...
@Zaporožac to je već obrađeno u ovoj temi, ili niste popratili temu ili samo niste u pravu.

Stručnjaci su pričali i zaključili o tome , ukratko nije faking bit da kupiš namjernice za petak u četvrtak nego je faking bit što se usput uvijek kupi još svašta ponešto kad god se uđe u trgovinu potroši se barem neki dio novca.
Tako da je faking bit je što ne ulazimo u trgovine taj jedan dan manje u tjednu (petak). A trgovci su u gubitku milijune , nije da ih boli i osjete pad prometa. Amen.
Sad o gubitku dioničara trgovačkih društava sve ovisi o omjeru štrajkača i štrakolomaca i koliko se poštuje štrajk.

Ne, problem je što vi niste pratili ekonomske analize. Pratite samo izvatke iz Fine za petak koje objavljuju mediji. Mediji ne objave za koliko se povećao promet četvrtkom, ili subotom. (pametnjakovići će opet reći da je bio isti) Mora se s četirii oka i četiri uha pratiti situacija. Ekonomija je jebeno zanimanje.

Faking bit je što te sitnice koje kao dodatno ne kupiš, stvore takav udar na trgovce, da oni ne znaju što će sa sobom  

Lako to riješe s jednotjednim navodnim popustom na tekuće deterdžente, toalet papir, higijenske uloške.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.2.2025 12:00 (Zaporožac).
3 godine
Sirotanovic kaže...

Tko je to "obradio" ?!

Forum eksprdti, ili nekakav ekonomist koji radi u FINI

合氣道
4 mjeseca
@SharkZ auuu, jesi me spustio.
Viš ti kao netko ne znam razliku između štrajka i bojkota.
Odustajem od trola 🖖
9 godina
Bojkot?

bojkot konzuma fenomenalno uspio, imali veci promet nego sto su imali petak kad nitko jos nije ni sanjao da cemo nesto bojkotirati......

ovo je medju rijetkim stvarima koje ustvari imaju smisla kao podatak, konzum u pravilu nije trgovacki centar vec vise kvartovska trgovina, ima ih svakih par ulica....

i sto da stari, bolesni, neki, rade, nego da odu u konzum koji im je preko ceste, ili da zovu i placaju taksije, idu busom ili stojaznam par km, iako se u osnovi mozda slazu s idejom bojkota......

ako ja na podrucju od 1km oko sebe imam 7 trgovina koje su na nekom popisu za bojkot, a prva slijedeca je 10km udaljena, star sam, bolestan sam, nemam auto, nemam nekoga da mi donese nesto, kakav ja izbor ustvari imam.....

postoje i manji "lanci trgovina" koje nisam primjetio da itko spominje u bojkotu, koji doslovce imaju trgovine svakih 300 metara, sa cijenama jos visim od tamo nekog lidla ili konzuma, ali funkcioniraju fenomenalno bas zahvaljujuci gornjoj cinjenici

da, spomenuo sam puno ranije i tu famoznu "prisilu", ne da se docekuju bojkot brejkeri pred trgovinom, vec da oni jedini koji mogu nesto poduzeti - vlada - to i naprave, kao i sitne i simbolicne primjere zasto to nece napraviti.....

zacarani krug iz kojeg mi, narod, tesko izlazimo kao pobjednici

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
4 mjeseca
@Zaporožac pa o čemu mi pričamo dali razumijete, pa bojkot je onda u startu nemoguće postići na taj vaš način. Nemamo svi mogućnost vrta i svoje hrane , pa majku mu nelogičnu ljudi mojaju jesti i petkom!

Ajde molio bih vas da navedete tu logiku , kako ne kupovati namirnice za jedan dan u tjednu a da ne preliješ kupovinu za petak na neki drugi dan? Hajde molim vas navedite kako bi po vama uspio bojkot/štrajk na dionička društva , hoće li to biti kao priča kako je dalmatinac naučio magarca da ne jede?
3 godine
Sirotanovic kaže...
@Zaporožac pa o čemu mi pričamo dali razumijete, pa bojkot je onda u startu nemoguće postići na taj vaš način. Nemamo svi mogućnost vrta i svoje hrane , pa majku mu nelogičnu ljudi mojaju jesti i petkom!

Ajde molio bih vas da navedete tu logiku , kako ne kupovati namirnice za jedan dan u tjednu a da ne preliješ kupovinu za petak na neki drugi dan? Hajde molim vas navedite kako bi po vama uspio bojkot/štrajk na dionička društva , hoće li to biti kao priča kako je dalmatinac naučio magarca da ne jede?

Nije to "moj" način, to je način osoba koje su tzv. bojkot pokrenule.

Tko je rekao da je moguće izvesti bojkot ?! Ja ne.

Uopće ne znam kakav bi bojkot uspio, no ekonomski se zna da ovaj nije uspio ( ni moja familija nije kupovala petkom)

Evo, izlazak na ulice u Francuskoj

Možda tako, možda bi kod nas izašlo na ulice 2000 ljudi i još bi pazili bi da ne ometaju promet. 

合氣道
8 mjeseci
Sirotanovic kaže...
Hajde molim vas navedite kako bi po vama uspio bojkot/štrajk na dionička društva

Opet pokazuješ da nemaš elementarno znanje, a ulaziš u rasprave, lol.

Ne može nikakav bojkot u ovom obliku "uspjeti" niti treba, a onaj koji misli da se cijene mogu spustit tek tako i da to može napraviti trgovac (zadnji u lancu) je zalutao u stvarnost i apsolutno ništa ne razumije.

Inače, de reci gdje ti radiš?

Šta misliš o ovoj ideji, da se skupi grupa ljudi s toljagama pred tvoju firmu, i udaraju sve one koji žele kupiti tvoju uslugu/proizvod?

Jer šta god da prodaješ ili nudiš, sigurno si preskup i tu cijenu treba oboriti.

Zašto se fokusirati samo na trgovine? Idemo apsolutno sve redom, svačiji posao srušiti i reći mu da je preskup.

Lako je tuđim k. gloginje mlatit... kad kupujem želim najjeftinije, ali kad prodajem onda cijena ide u nebo i moj rad je skup. :facepalm:

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.2.2025 12:33 (SharkZ).
4 mjeseca
@Zaporožac hvala na konstruktivnom odgovoru.
Godinama zavidno gledamo braću Francuze kako imaju razvijenu kolektivnu svijet o prosvjedima, bojkotima, štrajkovima (nazovi to kolega @SharkZ kako hoćeš) taj čin i ukaz protivljenju. Ali mi tu svijest kao društvo uopće nemamo , recimo na sam spomen nekakvog sindikata ljudi kod nas odmah odmahuju rukom i prave podsmjeh i grimase na licu.

I što sad dali je ovaj neki "pokušaj" bojkota nešto. Pa neka poruka je poslana, akcija i reakcija - zakon fizike. Neki pomak kod naših ljudi o kolektivnoj svijesti je donekle uspio.

Ili ćemo po naški odmahivati rukom i praviti grimase podsmjeha. Ne bih to nazvao kolektivna malograđanštvina ali kod nekih sigurno i jeste.
14 godina
Sirotanovic kaže...
@Zaporožac hvala na konstruktivnom odgovoru.
Godinama zavidno gledamo braću Francuze kako imaju razvijenu kolektivnu svijet o prosvjedima, bojkotima, štrajkovima (nazovi to kolega @SharkZ kako hoćeš) taj čin i ukaz protivljenju. Ali mi tu svijest kao društvo uopće nemamo , recimo na sam spomen nekakvog sindikata ljudi kod nas odmah odmahuju rukom i prave podsmjeh i grimase na licu.

I što sad dali je ovaj neki "pokušaj" bojkota nešto. Pa neka poruka je poslana, akcija i reakcija - zakon fizike. Neki pomak kod naših ljudi o kolektivnoj svijesti je donekle uspio.

Ili ćemo po naški odmahivati rukom i praviti grimase podsmjeha. Ne bih to nazvao kolektivna malograđanštvina ali kod nekih sigurno i jeste.

PROSVIJED nije bojkot, BOJKOT nije štrajk, ŠTRAJK nije prosvijed! 

Evo predsjednik nam istočnih susjeda ima problem/a sa studentima prije svega, pa ih sukladno vremenskom odmaku karakteriziraju svakako, ali nikako u kontekstu što studenti (primarno) žele od njega i ekipe oko njega! 

Trgovine, ili neke specifične proizvode, treba bojkotirati (makar, možda smo malo previše okasnili, hint pakiranje čokolade od 100grama na recimo 85grama a skuplja, ili 300grama čokolada isti smisao) PERMANENTNO, dok ONI ne osjete gubitke kroz izvjesno vrijeme od recimo godinu dana! Primjerice, u zadnjih barem pet godina nisam namjerno kupio niti jednu čokoladu, razlog jasan i poznat! Drugi primjer iz Kauflanda, gdje su jedno pecivo lisnato sa čokoladom imali za oko 0.89 lipa svojedobno! Po uvođenju €ura, cijena je skočila na nekih 0.80 centi, pa tko je tu lud?! Ne uzimam ga već godinama! 

Skupi nam je, NE IDEM tamo pa neka propadnu, meni je moj €uro vrlo vrijedan, što netko jednostavno ne želi shvatiti! Jedan eklatantan primjer koji ću vrlo uskoro početi prakticirati, u mojoj omiljenoj birtiji su imali dvije dnevne tiskovine, po dva tri komada, da ljudi mogu na miru pročitati! Od prije nekih mjesec dva, samo jedna tiskovina, jedan primjerak, pa se ti jebi dok dođeš na red, izblijede sva slova već od silnog listanja i čitanja dok dođe do mene 

U nastavku možemo polemizirati na dugo i na široko! 

ATJ Lučko
4 mjeseca
Jel moguće da se natežmo o značenju riječi , svi znamo da je ovo bojkot i uopće nebitno jesam li u krivu.

Štrajk = streik (njem.) = strike = udar... udar na nekoga, u ovom slučaju na trgovce.

Vrste štrajka
Najpoznatiji oblik štrajka je radna snaga koja može biti raznih vrsta. Ali uz to postoje i druge vrste štrajkova. Pokazat ćemo moguću klasifikaciju:

Po područjima možemo govoriti o:

Štrajk potrošača. Prestanak trošenja neke robe.
Štrajk glađu. Obično napadač prestane jesti.
Štrajk učenika. Obično se javlja na sveučilištima i na njima zahtijeva poboljšanja.

https://hr.economy-pedia.com/11031609-strike
4 mjeseca
@SharkZ ako ćemo tako crno bijelo gledati ili svi ili ništa , onda je od bojkota ništa. To je nemoguća da se svi slažemo i u važnijim stvarima. Naveo sam dio povijesti kako je to jedino moguće i to uz uporabu sile toljagama. Nigdje nisam rekao da to radimo i napisao sam da je to loša praksa i da mnogi nevini nastradaju (onaj dio o kićenju bandera). Molim te čitaj s razumijevanjem.
Onda trolanje da ne znam razliku štrajk i bojkot. Kakve gluposti i totalno nebitno za temu, i ako razmisliš o prijevodu riječi štrajk ili provjeriš dublje naučiš da jedna vrsta štrajka jeste bojkot, znači tvoj taj komentar je puko trolanje i netočno i još za to dobiješ TU, vau.
Pišeš već nekoliko puta da nešto ne znam. Ostavi se mog ne znanja , privatnih stvari i zazivanja nereda na mom radnom mjestu, molit ću te da kulturno pišemo bez vrijeđanja, jer tu ima osnova za kršenje foruma uz ono trolanje vrijeđanjem. Svakako se ispričavam ako sam te uvrijedio a da to nisi zaslužio, ali ubo si me s onim zabranama ulaska. Evo recimo da nas 50% koji potpišu tvoju službenu crnu listu i ne uđe više u pekare i trgovine vjerojatno bi propalo pola tih pekara i trgovina. I kakve veze ima što su privatne tvrtke pekare i trgovina , naravno da moramo tamo kupovati neke stvari. Evo banalan primjer možeš li sebe zamisliti da si sam šiješ odjeću , a kako ćeš ako iglu ne možeš kupiti, hoćeš napraviti i konac da ne ideš u trgovinu, hoćeš iskovati iglu.
Hoću reći moramo ići u trgovine pa i kruh nam treba tako da to što zagovaraš nema smisla, osim ako misliš da bi ljude zaplašio tim službenim potpisivanjem i trajnom zabranom ulaska u pekare i trgovine pa tako zaplašeni ne bi potpisali ili bi potpisali pa bi se vratili u doba trampe.

Tvrdiš da trgovci ne mogu imati zaradu na proizvodima ako spuste cijenu! Za neke proizvode si upravu, za neke nisi ali opet crno bijela slika (znači kriva). Na nekim proizvoda me rabat preko 200 posto, dok na drugima par posto. Pa upravo se ljutimo i zato štrajkamo i bojkotiramo ovo kartelsko ponašanje trgovaca , već prožvakano na ovoj temi ali eto ajmo opet.
Vjerujem da nitko ne zagovara propast niti jedne trgovine ipak se radi o tisućama radnih mjesta i ljudskih sudbina ali trgovci i pekari su se počeli previše korporativnokapitalistički ponašati , dižu cijene dok ne vide otpor ili manjak prometa.

Evo ti iskren osobni primjeri nisam kupio u pekari ništa osim kruha dvije godine , zato što nas pekari smatraju budalama , vlasnici pri kupnji bureka sam rekao "bome ste poskupili" i nato će ona "pa na početku će vam biti skupo ali ćete se naviknut". Ispalo je da se pekara navikla bez mene 👋
A cijenu pekarskih proizvoda će dizati dokle god ljudi kupuju ili pokažu otpor. No teško je očekivati neki pomak zbog kartelskih cijena i što moramo kupiti kruh.

15 godina
@Zaporozac

Svakako. Baš zato. No čudno je zašto se promet od petka može preliti na ostale dane, a promet od nedjelje ne.
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.2.2025 9:00 (Punti).
16 godina
Bojkot?

Najavljuju novi bojkot, ovaj put protiv banaka i telekoma. Baš me zanima kako misle bojkotirati telekome. 

14 godina
Ivan M. kaže...

Najavljuju novi bojkot, ovaj put protiv banaka i telekoma. Baš me zanima kako misle bojkotirati telekome. 

Telekomu umjesto da odmah poklopiš nakon što te nazovu i nude neku glupost, zagnjaviš ih sat dva sa svojim privatnim problemima. I na kraju niš ne kupiš.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
17 godina
Bojkot?

To i sada radim.

Do not approach me unannounced – especially while I am eating!
16 godina
Hexfire kaže...
Ivan M. kaže...

Telekomu umjesto da odmah poklopiš nakon što te nazovu i nude neku glupost, zagnjaviš ih sat dva sa svojim privatnim problemima. I na kraju niš ne kupiš.

Mene telekomi već sigurno 5 godina ne zovu jer sam na Telemach, HT i A1 korisničkim portalima maknuo sve GDPR privole za marketing i pozive. 

12 godina
Bojkot?

Bojkot? 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice