Reparticioniranje diska bez gubitaka podataka?!

poruka: 20
|
čitano: 7.348
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen

Za početak ljudi pozdrav,nadam se da da je tema postavljena u pravom podforumu,da li je moguće reparticionirati particiju(OS je vidi kao fizički disk) koja ima oko20% cca 20Gb slobodnog prostora bez gubitka ostalih podataka na istom disku-particiji?i kako,te da li je isto moguće izvršit iz windowsa pitem disk managmenta ili nekim third party softwareom?

alan.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Reparticioniranje diska bez gubitaka podataka?
alankish kaže...

Za početak ljudi pozdrav,nadam se da da je tema postavljena u pravom podforumu,da li je moguće reparticionirati particiju(OS je vidi kao fizički disk) koja ima oko20% cca 20Gb slobodnog prostora bez gubitka ostalih podataka na istom disku-particiji?i kako,te da li je isto moguće izvršit iz windowsa pitem disk managmenta ili nekim third party softwareom?

alan.

Moguće je. Paragon Partition Manager se općenito smatra najboljim programom za to (i općenito za manipulaciju particija).

Samo obavezno napravi backup particije. Jer ako dođe do problema kod reparticioniranja moguće je da izgubiš sve (ili samo neke) podatke.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
odjavljen

Jep,hvala,skinuo sam Paragon Partition Manager 9.0,odabrao veličinu particije, i onda mi baci grešku da nemože particionirati iz 64 btitnih windowsa,any idea anyone?thanks

p.s.Ima koja druga alternativa gore spomenutom programom?

16 godina
odjavljen

Here I am... againOsmijeh

Još uvijek muku mučim sa reparticioniranjem,evo par detalja:

Error koji mi Paragon izbaci prilikom pokušaja izrade nove particije:

Operation failed

The restart operation,that has been requested now,

cannot be performed under this 64-bit edition of Windows.

Please use Recovery CD for this purpose.

Error source:Hard Disk Manager

Error Code:0x12015

Verzija programa je:Paragon Partition Mnager 9.0 Professional Edition

Operativni sustav koji koristim je:Windows Vista Ultimate,Service Pack 2,64 bitna verzija

Pa...ako neko može pomoći,puno hvalaSmijeh

alan.

17 godina
protjeran

partition magic meni rjesava sve probleme . godinama

Z
17 godina
neaktivan
alankish kaže...

Here I am... againOsmijeh

Još uvijek muku mučim sa reparticioniranjem,evo par detalja:

Error koji mi Paragon izbaci prilikom pokušaja izrade nove particije:

Operation failed

The restart operation,that has been requested now,

cannot be performed under this 64-bit edition of Windows.

Please use Recovery CD for this purpose.

Error source:Hard Disk Manager

Error Code:0x12015

Verzija programa je:Paragon Partition Mnager 9.0 Professional Edition

Operativni sustav koji koristim je:Windows Vista Ultimate,Service Pack 2,64 bitna verzija

Pa...ako neko može pomoći,puno hvalaSmijeh

alan.

U opcijama nađi opciju Create Recovery CD (mislim da se tako zove). Napravi ga i sprži. Restart PC-a i bootaj s njega.

16 godina

S obzirom da imas Vistu to mozes normalno napraviti iz Disk Managamenta.

Vec sam nekoliko puta reparticionirao disk, brisao particije i sl. i radi bez greske.

Ipak, sto je sigurno sigurno je, pa ipak prije te operacije backupiraj bitne podatke.

Cisto za svaki slucaj, da ne bi bilo nismo znali Osmijeh

16 godina
odjavljen

@Paolo 2612:trenutačno nisam pri praznom CD,jeli moguće napraviti bootabilni USB?sa istom funkcijom Recovery CD-a?

@Mauro:Situacija kod mene je sljedeća:imam jedan 250 Gb disk,podijeljen na dvije particije C:(sistemska)veličine 40 Gb i D:(data) veličine 192 Gb.Na D: particiji mise nalaze razni podaci tipa PDF,ISO datoteka,mp3 fileovi,filmovi etc.Na njoj je slobodno oko cca 60 Gb prostora i ista particija je defragmentirana,Ono što ja hoću je u tom slobodnom prostoru napraviti particiju veličine 20 Gb bez gubitaka ostalih podataka na d: particiji što iz Windowsovog Disk Managmenta nije moguće,bar koliko ja znamOsmijeh

alan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
alankish kaže...

@Paolo 2612:trenutačno nisam pri praznom CD,jeli moguće napraviti bootabilni USB?sa istom funkcijom Recovery CD-a?

Iskreno da kažem neznam, a ne mogu pogledati jer ga nemam instaliranog.

Makar vjerujem da bi trebala biti i ta opcija.

16 godina
alankish kaže...

@Mauro:Situacija kod mene je sljedeća:imam jedan 250 Gb disk,podijeljen na dvije particije C:(sistemska)veličine 40 Gb i D:(data) veličine 192 Gb.Na D: particiji mise nalaze razni podaci tipa PDF,ISO datoteka,mp3 fileovi,filmovi etc.Na njoj je slobodno oko cca 60 Gb prostora i ista particija je defragmentirana,Ono što ja hoću je u tom slobodnom prostoru napraviti particiju veličine 20 Gb bez gubitaka ostalih podataka na d: particiji što iz Windowsovog Disk Managmenta nije moguće,bar koliko ja znamOsmijeh

alan

Moze se.

Evo vidi dolje slike sam ti postao i simulirao ono sto zelis.

Samo su malo drugacije velicine particija, ali ista stvar.

Step 1 - originalna velicina particija

Step 2 - shrinkam D particiju za 20 GB (nije tocan iznos, ali nakon 6-7 piva je dovoljno tocan) Osmijeh

Step 3 - novi unpartitioned space velicine 20Gb (odokativno)

Step 4 - formatirana particija od 20G  kao sto zelis

Sve napravljeno u Disk Managamentu na Visti 64.bit Ultimate

EDIT: sad vidim da se kod mene D: particija zapravo zove E:, ali ista stvar samo sam kriva slova pisao Osmijeh

EDIT2: nakon sto sam tebi radio screenshotove primjera, poslije sam pobrisao novo nastalu particiju, extendao E: na tih dodatnih 20GB i sve se vratilo na stanje kao u pocetku. Nista od podataka nije izgubljeno u procesu, te iako je ovdje popularno pljuvati po Visti ona reparticioniranje radi sasvim dobro bez potrebe za 3rd party programima

Originalno stanje Originalno stanje
Shrinkanje D particije Shrinkanje D particije
Unalocated space nakon shrinkanja Unalocated space nakon shrinkanja
Nova particija kao sto si zelio Nova particija kao sto si zelio
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 1:18 (Mauro).
16 godina
odjavljen

Mauro,hvala ti puno na trudu,but i already fucked upSmijeh

Skinuo Paragon Partition Manager 10.0,napravio isto što i ti u Disk Managmentu,računalo se automatski restartalo,i prije Windowsa se počeo bootati Paragon?! 

Prekinuo sam proces i od onda dobivam poruku :

Interrupted operation:Insert the Recovery CD or

other Recovery Media and reboot your PC...

Googlanjem sam ustanovio da mi bootsector prepisan,što sam i na Paragonovom official forumu sam sebi potvrdio,god damned...

Sad trebam doći nekako do Recovery Console(windowsove) i prepisat bootsector,a nemam Vistin instalacijski medij,postoji koja druga alternativa tipa USB recovery console ili nešto slično??

Napominjem da se radi o 64-bitnoj Visti,a sastrane imam drugo računalo sa vezom na internet...

Kaj da sad napravim?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
alankish kaže...

Mauro,hvala ti puno na trudu,but i already fucked upSmijeh

Skinuo Paragon Partition Manager 10.0,napravio isto što i ti u Disk Managmentu,računalo se automatski restartalo,i prije Windowsa se počeo bootati Paragon?! 

Prekinuo sam proces i od onda dobivam poruku :

Interrupted operation:Insert the Recovery CD or

other Recovery Media and reboot your PC...

Googlanjem sam ustanovio da mi bootsector prepisan,što sam i na Paragonovom official forumu sam sebi potvrdio,god damned...

Sad trebam doći nekako do Recovery Console(windowsove) i prepisat bootsector,a nemam Vistin instalacijski medij,postoji koja druga alternativa tipa USB recovery console ili nešto slično??

Napominjem da se radi o 64-bitnoj Visti,a sastrane imam drugo računalo sa vezom na internet...

Kaj da sad napravim?

Skini s torrenta ili slično Vistu, sprži je i napravi MBRfix.

16 godina
odjavljen

Jep,hvala svima...punoOsmijeh

Skinuo sam Vista Recovery Console Iso sa Neo smart files,spržio cca.148 Mb,bootao popravio MBR i BOOTSECTOR i sada sve radi,jupi

Jedini problem jeNeodlučan u tome da mi fali onih 20 Gb,u Disk Mangmentu mi je particija veličine 192 Gb,a Windows Explorer vidi samo 172Gb?!

I da naučio sam da se iso fileovi prže uvijek kao iso a ne samo copy?!Iznenađen

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Gledaj ,uvijek je jedan postotak rezerviran za sistemske fileove i tu je ta razlika između veličine u Exploreru i Disk Managementu!!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 17:25 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Gledaj ,uvijek je jedan postotak rezerviran za sistemske fileove i tu je ta razlika između veličine u Exploreru i Disk Managementu!!

Istina - ali sigurno nije taj postotak 20GB.

Vjerovatno je Partition Manager obrađivao taj prostor (dodavao ili oduzimao od neke particije). Zeznula se stvar i taj prostor sada je "ničja zemlja". Reformatiraj ga i imat ćep još jednu particiju od 20GB (ili probaj je dodat nazad u neku particiju).

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Nemojte biti toliko sigurni da je tih 20 gb prazno. Taman sam nekidan doživio totalno sr_nje sa multimediajnim (eksternim) HDD-om od 1tb. Bilo mi je čudno da mi pokazuje sto gigabajta (da 100gb) slobodnog prostora kojim se ne mogu služiti (dakle nisam mogao zapisivati na taj prostor iako je uredno bio dio particije i pisalo je da je to slobodan prostor na toj i toj particiji). Onda sam, "pametan" kakav jesam, odlučio izbrisati cijelu particiju pa je nanovo stvoriti, da bi dobio tih 100gb, i dogodilo mi se da je tih 100gb bilo rezervirano za upravljački program HDD-a (jer ima i opciju snimanja s TV-a i slične gluposti) i sada je samo hard disk,  sa 100gb više ali bez multimedijalnih osobina... Da ne govorim da košta dvostruko više od čistog 1tb eksternog HDD-a. Mršti se

Moguće da su u tom prostoru "zaglavljeni" neki podaci s te particije. Ali nije slučaj kao kod tebe - ovo je normalni HDD koji se išao reparticionirati (a koje je krenulo po zlu).

P.S. Si gledao na stranicama proizvođača - možda oni imaju rješenje ili backup tvog "multimedijalnog" HDD-a.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Nemojte biti toliko sigurni da je tih 20 gb prazno. Taman sam nekidan doživio totalno sr_nje sa multimediajnim (eksternim) HDD-om od 1tb. Bilo mi je čudno da mi pokazuje sto gigabajta (da 100gb) slobodnog prostora kojim se ne mogu služiti (dakle nisam mogao zapisivati na taj prostor iako je uredno bio dio particije i pisalo je da je to slobodan prostor na toj i toj particiji). Onda sam, "pametan" kakav jesam, odlučio izbrisati cijelu particiju pa je nanovo stvoriti, da bi dobio tih 100gb, i dogodilo mi se da je tih 100gb bilo rezervirano za upravljački program HDD-a (jer ima i opciju snimanja s TV-a i slične gluposti) i sada je samo hard disk,  sa 100gb više ali bez multimedijalnih osobina... Da ne govorim da košta dvostruko više od čistog 1tb eksternog HDD-a. Mršti se

Upravo radi toga sam i napisal - nikad ne znaš za kaj je to rezervirano kod današnjih diskova!

Meni na terabajtnom WD-u "fali" 25 GB. I ne pada mi napamet ići prčkati po disku za taj "sitniš".

A ti bi možda mogel taj softver probat naći na netu pa ponovno instalirati.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 18:14 (kizo2703).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@alankish

Razlika od 20 GB u Disk Managementu i Windows Exloreru je definitivno posljedica greške Partition Managera. Meni se isto dogodilo sa TrueImage Disk Directorom.

Ja sam to riješio tako da sam obrisao particiju i iznova je kreirao jer sam radio na Windows XP-u koji nema opciju smanjivanja particija u Disk Managemetu.

Ono što možeš pokušati je slijedeće:

U Disk Managementu smanji particiju na 170 GB (bitno je da bude manje od onoga što pokazuje Windows Explorer).

Nakon toga i u Windows Exploreru i u Disk Managementu bi se trebala prikazivati jednaka veličina particije.

17 godina
neaktivan

1TB diskovi imaju 1000^4 B jer proizvođači koriste 1000 umjesto 1024, pravi TB je 1024^4 B. Odatle proizlazi da će OS uvijek prijavljivati manje od 1TB, točnije (1024^4 - 1000^4) B manje.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Hvala ljudi,cijel priča sa reparticioniranjem diskova je prošla dobro.

Redmond Crew a.k.a. Microsoft,sorry na podcijenjivanjuSramim se

Mauro hvala na na tvome slikovitome tutorialu,cijelu operaciju sam izvršio putem ugrađenog Disk Managmenta,opcijama Shrink,Expand i Make new volume,ne nužno tim redosljedomCool

Da naglasim nisam izgubio nikakve podatkeIznenađen i ponosan sam vlasnik nove 20 Gb particije-spremne za eksperimentiranje sa VMWareom i Mac OSX.om(Ideneb 10.5.5)

alan

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice