Isključivanje bios post

poruka: 11
|
čitano: 2.057
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Isključivanje bios post

Zanimalo me ako ima načina da se isključi bios post prije učitavanja windowsa. Imam direct key na ploči preko kojeg bih mogao pristupiti biosu bez toga. Dakle, može li se podesiti da se odma po pritisku gumba učitavaju windowsi?

Cogito, ergo sum
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Isključivanje bios post
pranklin kaže...

Zanimalo me ako ima načina da se isključi bios post prije učitavanja windowsa. Imam direct key na ploči preko kojeg bih mogao pristupiti biosu bez toga. Dakle, može li se podesiti da se odma po pritisku gumba učitavaju windowsi?

Odeš u BIOS setup i pogledaš koje opcije ima, pa vidiš ima li opcija da isključivanje prikaza statusa, uključiš fast boot ako ima takva opcija i nije uključen i sl.

Postavio si pitanje kao da su svi BIOS setupi isti. Nisu. Ujedno, Windowsi se ne mogu odmah početi učitavati - BIOS mora odraditi neke stvari prije nego se krene s učitavanjem Windowsa.

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
 Nisu. Ujedno, Windowsi se ne mogu odmah početi učitavati - BIOS mora odraditi neke stvari prije nego se krene s učitavanjem Windowsa.

vidio sam to na acerovom laptopu, neznam kojem, cim stisnes gumb za paljenje on pocne ucitavat windowse

Cogito, ergo sum
17 godina
moderator
pranklin kaže...
mbaksa kaže...
 Nisu. Ujedno, Windowsi se ne mogu odmah početi učitavati - BIOS mora odraditi neke stvari prije nego se krene s učitavanjem Windowsa.

vidio sam to na acerovom laptopu, neznam kojem, cim stisnes gumb za paljenje on pocne ucitavat windowse

Osobno nisam vidio tako nešto, ali nebitno - to nije nešto što je standardno - neka računala možda imaju tako nešto, ali velika većina ih nema pa ako tvoje računalo to nema, onda tu funkciju - logično - ne možeš uključiti. Provjeri o kojem točno laptopu je riječ, po mogućnosti i kako se ta njegova funkcija naziva. Jedino što nalazim je ovo - http://en.wikipedia.org/wiki/Splashtop - je li možda o tome riječ? Možeš snimiti taj početak bootanja da vidimo o čemu točno se radi?

PS jedna ti stvar mora biti jasna - BIOS POST (power-on self test) se uvijek obavlja - ako taj test nije zadovoljen, onda se operacijski sustav ne učitava. Druga je sad stvar prikaže li tebi BIOS na ekran što u određenom trenutku radi, pa ako ti samo pukne neki splashscreen ti misliš da on ne obavlja POST, te što možda neki kompjuteri POST obave brže od drugih.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 5:21 (mbaksa).
14 godina
neaktivan
Isključivanje bios post

Radi se o Acer Aspire V5-572, snimku bootanja mozete pogledati ovdje.

Cogito, ergo sum
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 12:16 (pranklin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
pranklin kaže...
mbaksa kaže...

-vidio si reklamu, vidio si ono što 'mađioničar' želi da vidiš... tj quick/fast boot ili (drastičnije) wakeup iz hyber/sleepa. Paljenje je paljenje, POST -BIOS.. i opcije koje se nude, RTFM i podesi ako je moguće (jer nema posebnog razloga da to proizvođač BIOSa zapravo napravi..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-vidio si reklamu, vidio si ono što 'mađioničar' želi da vidiš... tj quick/fast boot ili (drastičnije) wakeup iz hyber/sleepa. Paljenje je paljenje, POST -BIOS.. i opcije koje se nude, RTFM i podesi ako je moguće (jer nema posebnog razloga da to proizvođač BIOSa zapravo napravi..).

1. vidio sam doma na sestrinom laptopu

2. TFM nema tako nesto zato i pitam tu

Cogito, ergo sum
17 godina
moderator
pranklin kaže...

Radi se o Acer Aspire V5-572, snimku bootanja mozete pogledati ovdje.

Kupiš novi laptop s UEFI-jem i Windowsima 8.1 pa će se i tebi tako brzo pokretati računalo. {#} Imam pol godine staru Toshibu i rekoh ajd baš da obratim pažnju kako kod mene izgleda boot - restartam i - izgleda otprilike isto tako.

Nema se tu što podešavati - jednostavno brži BIOS, tj. UEFI, i POST, bez nepotrebnih delayeva (nisam koristio matičnu za desktop kompjuter s UEFI-jem - ako one ne omogućavaju tako brzi boot, razlog je vjerojatno u namjernim delayevima radi ispravne inicijalizacije svih priključenih komponenti), u kombinaciji s Windowsima 8(.1) koji imaju značajno optimizirano bootanje u odnosu na starije OS-ove.

16 godina
pranklin kaže...
..

1. vidio sam doma na sestrinom laptopu

2. TFM nema tako nesto zato i pitam tu

-1, već je MB odgovorio, novi PC.. jednako UEFI opcije. Uz btw, skipanje nekih opcija, npr test RAMa ili detektiranje HWa može biti problematično, ali računa se da korisnik ništa ne mijenja, da to sve zna... ili ne dira. Boot win8-8.1 nije brži, nego su opcije BIOSa takve, preskače.. kao i screen (login) koji se boota (tad zapravo nije gotov boot OSa) vs desktopa itd.

-2, google? str.www. proizvođača??... pa čak i YT video (ne)djela.

npr desktop PC za jači-gaming sistem, manje brije na boot time, više na detect ispravnosti HWa, paljenje ventilatora (pogotovo propuhivanje na serverima..) itd. Nisu svi automobili isti, nisu sva vozila ista (osobno, traktor, helikopter, brod, kombajn, tricikl..) svako ima drugačiju namjenu i time potrebe, mane-prednosti. boot time je zanemariva stvar za većinu juzera, pogotovo desktopa, dok kod prijenosniha više gledaš na trajanje baterije (suprotno od brzine na gaming storju, jer to traži više struje-temperature-hlađenje-buka.. rezultat performanse).

edit, ispustio sam objašnjenje-razliku... notebook je kompletan-tvornički, nema nekh bitnij promjena konfiguracije i BIOS može biti podešen upravo tako. Desktop PC, tj MBO je pak nešto univerzalno, nešto što mora prepoznait vga, ram, itd.. pa tad inicijalizrati periferiju. Takav BIOS nema iste prioritete kao notebookov. Jasnije?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2014 12:57 (ihush).
14 godina
neaktivan
Isključivanje bios post

to sto je u editu mi je palo na pamet vec prije, ali ipak, ne mijenjam komponente tako cesto da bi svaki put trebalo provjeravati

Cogito, ergo sum
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Uključi quick boot, makni POST, postavi boot priority kako treba (HDD 0, ostale (PXE, USB, CDROM...) makni). To je jedino što možeš napraviti da se PC brže pali "od nule". Sleep je druga priča.

My name is Legion... For we are many!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice