Savjet u vezi nadogradnji na 3Dprojector od 2 pos.

poruka: 5
|
čitano: 1.171
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozz,

Evo da započnem temu ovako.

U školi često imamo filmske projekcije,koje uvijek organiziram ja. Pri novoj projekciji uvijek se sjetim nečeg novog.

Tako sam neki dan malo pregledavao specifikacije projektora NEC NP115,koja u školi imamo dva.

http://www.necdisplay.com/p/multimedia-projectors/np115?type=support

I dok sam prolazio specifikacijama,naiđem na 3D i gledam WTF {#}

Danas sam ga malo bolje proučio njegove menue,i nisam pronašao nikakvu "opciju" za 3D premda mislim da to tamo ni nebi trebalo biti.

Uglavnom,imamo sve što bi nam trebalo,odlično ozvučenje,od kojeg ću napraviti surround,platna,i ta 2 projektora.

Kako sam dosad pročitao na internetu za 3D projekciju su potrebna 2 ona polarizacijska filtera...E sada,mene zanima je li to tako jednostavno sve namontirati i uštimati,s obzirom da sam expert za PC Hardware i Software,ali nikad nisam pokušavao "napraviti" 3D projektor.

E sada,zamolio bih nekoga za opširniji odgovor nego "možeš" ili "samo nabavi ove filtere",već bi bio dobar i neki koristan link s njuškala ili Ebaya  {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imaš dvije opcije, polarizacijske i tzv. spectrum division filtere. Polarizacijski su nešto jeftiniji, ali stvar ne funkcionira bez metaliziranog platna (zato što obično bijelo platno ne sačuva polariziranost kod odbijene svjetlosti), plus pojavljuje se tzv. hotspotting (slika pri sredini platna je primjetno svjetlija nego na rubovima). Spectrum division radi na bilo kojem platnu, ali dolazi do tzv. retinal rivalry (oči vide različite boje na istom mjestu), osim ako imaš posebnu elektroniku koja kompenzira. Tako da zapravo procjenjuješ što je manje zlo, hotspotting ili retinal rivalry. {#} Ne znam hrvatske nazive, mislim da ne postoje.

Bilo je nekoliko ljudi koji su složili polarizacijske sustave na mtbs3d.com forumu. Za ovo drugo, "službeni" thread je http://www.avsforum.com/t/1407101/official-omega-3d-passive-projection-system-thread. Ako želiš vidjeti uživo, u Hrvatskoj polarizaciju koristi Cinestar, a ovo drugo (ne baš to ali istog principa) Kaptol centar u lijevoj dvorani za 3D, bar je tako bilo kad sam bio zadnji put prije par godina.

Drugi problem je da oba projektora moraju raditi maksimalno sinhrono, odnosno grafička mora istovremeno poslati frameove na oba. Navodno su tu ATI kartice bolje. U praksi sam vidio samo Nvidije i nije bilo nikakvih problema, svejedno sve preko jedne ili s dvije kartice.

Treći potencijalni problem su titlovi, ne postoji player koji bi ih u stvarnom vremenu postavio na korektnu "dubinu" ovisno o sceni. Možda ako nađem vremena ovih mjeseci se malo poigram s tim, nešto sam već kao počeo...

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: Savjet u vezi nadogradnji na 3Dprojector od 2

3D će pričekat zasad dok ne prikupimo novca {#}

Onda ću za početak nabaviti neko malo bolje "Blackout cloth" platno s Ebaya... :)

http://www.ebay.com/itm/Carl-s-Blackout-Cloth-2-35-1-110x270-Projector-Screen-Material-White-/330976221331?pt=US_Projection_Screens_Material&hash=item4d0fb85893

Platno od 7.5 m bi bilo sasvim dovoljno? {#}

Samo sad razmišljam da zbog kvalitete slike napravim ovo...pošto je većina filmova koje gledamo u formatu 16:9,da uzmem dva projektora,položim jedan do drugog,i preko seta od Lego NXT robota si napravim precizno uštimavanje slike... i da na svaki projektor ide pola slike...
Samo muči me koji software koristiti za to?
BSPlayer? Ili VLC?Koliko znam na oba je moguće,ali prigodnije mi izgleda BSPlayer... :)

Što vi mislite o tome? 

EDIT:Btw. postoji li neki "sustav" koji bi radio kao Linux,a upravljalo bi se preko SSH? :) To je već nešto naprednije ali zanima me :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 16:27 (mario.maras).
17 godina
neaktivan

To je ogromanjsko platno {#} ... ali pazi, trenutno vjerojatno trošiš platno od otprilike stotinjak incha, nagađam. Ovo novo platno je ugrubo 3 puta "šire" = 9 puta tamnija slika. Plus zbog filtera bi ti svjetlina pala još za više od 50%, plus postoje neki gubici i u naočalama = sve skupa preko 18x tamnija slika. Tako da oprezno s dijagonalom.

Uštimavanje se u pravilu radi čisto mehanički, ili preko tzv. lens shift mehanizma, ili preko raznoraznih sistema vijaka i poluga. Ali naravno, složiš kako ti se sviđa, posve je realno i da bi mogao napraviti nekakvo novo automatizirano rješenje koje bi neka firma poželjela otkupiti.

Za BSPlayer nisam imao pojma da podržava 3D... nekako mi je tu najsigurniji Stereoscopic Player, provjereno podržava sve od HDMI 1.4 za "normalne" televizore do sustava s dva projektora.

(Glede Linuxa, bolje da odgovori netko tko ima više iskustva, mislim da bih bubnuo neku glupost. Imam doma jedan stroj na Linuxu, ali ulogirao sam se na njega samo jednom ili dvaput tijekom prošlih par godina.)

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: Savjet u vezi nadogradnji na 3Dprojector od 2

A gle...

Prošla projekcija koja se održavala...bila je stvarno odlična...premda je projektor 2500 lumena,a učionica ima rolling platno od dijagonale možda 3-4 metra,svjetlina je bila odlična iako nije u učionici bio potpun mrak,možda čak 50% osvjetljenosti na platno...Bilo je odlično...za platno dijagonale 7.5 metara imali bi posebne uvjete:

-Školska dvorana

- profi ozvučenje

- Osvjetljenje najviše 5-10%...tek da se može prolaziti...

- 2 projektora 2500 lumena splitana na dva dijela...

Zahvaljujem što si mi napisao sve što bih trebao znati :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice