Redovno čišćenje računala

poruka: 19
|
čitano: 6.264
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Redovno čišćenje pc

Ljetne vručine su minule, došlo rashlađenje i primjerenije temperature pa i vrijeme za redovno čišćenje laptopa i desktopa. Redovno toliko da ga napravim dva puta godišnje, u proljeće i jesen, i nema nikakvih problema s temperaturama.

Od pripadajućeg pribora treba tekućina za čišćenje ekrana, krpa, produžni kabel, kompresor (mali iz Baumaxa) i dobra volja. Neznam kako je kod drugih, ali kod mene je ovaj desktop ogromni magnet za prašinu. 

Laptop-priprema Laptop-priprema
Laptop-monitor Laptop-monitor
Dekstop1 Dekstop1
Dekstop2 Dekstop2
Dekstop3 Dekstop3
Dekstop4 Dekstop4
Rezultat Rezultat
Teško konju kojeg selo hrani i državi koju suknja brani, jedan, dva, evo ti ga na
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.9.2011 16:21 (Jura iz druge galaksije).
Moj PC  
3 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kad smo već na primjerenoj tematici, zanima me detaljan opis čišćenja laptopa. Gdje, što, kako? Ekran mi je malo muljav, sa čim god da ga prebrišem još gore, prašina standard, nisam ga otvarala unutra dugo već samo kroz ove otvore malo ispuhivala.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

I ja da imam takvu mašinu kao ti cistio bi je svakih mjesec dana xD

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Samo si stavite kvalitetne filtere kod usisnih ventova (ako ih vase kuciste vec nema) i uopce nece biti potrebe da rastavljate i cistite cijeli komp, makar to bilo samo 2 puta godisnje.

TD za glupost

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Redovno čišćenje računala
Laxarus kaže...

Samo si stavite kvalitetne filtere kod usisnih ventova (ako ih vase kuciste vec nema) i uopce nece biti potrebe da rastavljate i cistite cijeli komp, makar to bilo samo 2 puta godisnje.

istina ali kad imas onih otvora sa strane onda udje kroz to prasina

14 godina
protjeran

ovo s kompresorom je čisto pretjerivanje...sve se lijepo napravi sa kistićem za vodeme boje i tempere...

ako mi želite zahvaliti - kliknite HVALA
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
crack kaže...
Laxarus kaže...

istina ali kad imas onih otvora sa strane onda udje kroz to prasina

Ako ti prasina ulazi kroz razne otvore onda znaci da su ti ispusni ventilatori jaci od usisnih, pa zrak trazi svaku rupicu da popuni vakum u kucistu, treba uvijek drzat dobar omjer ulaznog i izlaznog zraka, pojacat samo jedno ce samo napravit stetu.

TD za glupost
17 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

Kad smo već na primjerenoj tematici, zanima me detaljan opis čišćenja laptopa. Gdje, što, kako? Ekran mi je malo muljav, sa čim god da ga prebrišem još gore, prašina standard, nisam ga otvarala unutra dugo već samo kroz ove otvore malo ispuhivala.

Niti ja ne otvaram laptop već ispirujem na otvorima za ventilaciju, potom po tipkama, otvorim dvd-drive, itd. A za čišćenje ekrana koristim "Sprint-Top" sprej kojeg raspršim i obrišem tzv. nano-krpom (ne ostavlja nikakve tragove). Sprej sam svojevremeno kupio u "Chipoteci", a ovu krpu imaš u "Plodinama" i super je za druge sjajne predmete.

Teško konju kojeg selo hrani i državi koju suknja brani, jedan, dva, evo ti ga na
17 godina
neaktivan

koliko si platio za kompresor?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
schnellman kaže...

koliko si platio za kompresor?

Negdje oko 500 kn, moguće i manje. Ne sjećam se točno. Uzeo sam i neku drugu robu tada, a račun mi se sada ne da tražiti. Uglavnom, najmanji što su imali, i obavezno BEZULJNI. 

17 godina
neaktivan

super, planiram si tak nekaj kupit da nemoram nosat komp okolo na ispuhivanje

0 0 hvala 0
15 godina

neam pojma koaj je poanta ove teme ???

ali ok ja svoje ocistim kad me volja. laptope inace uvijek full rastavim.

a svoj komp samo tovorim i ispusem dobro s kompresorom... iako nemam nikad prasine skoro na proceosru i grafi...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Jos samo fali "slauf" sa vodom, pa to onda sve lijepo isprati...

http://www.handmadeinterior.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
croart kaže...

Jos samo fali "slauf" sa vodom, pa to onda sve lijepo isprati...

mislim da ćeš s minivošem bolje isprati

14 godina
neaktivan

Trebalo bi biti pažljiv s kompresorom da prašina ne uđe u ležajeve ventilatora - zujat će sve jaće i jaće.

Zapravo, uopće se ne bi trebalo prolaziti preko ventilatora:

1. When cleaning fans, especially the smaller fans within a portable computer or laptop it's suggested that you either hold the fan or place something in-between the fan blades to prevent it from spinning. Spraying compressed air into a fan or cleaning a fan with a vacuum may cause damage or back voltage to be generated.

S druge strane, usisavać se ne bi smio koristiti zbog statičkog elektriciteta (oni mali na baterije su OK)...

Najbolje je preventivno sprijećiti dolazak prašine ili koristiti sve potpuno pasivno hlađene komponente (malo je skuplje, ali idealno za ultra tihi media center PC).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ikolic kaže...

Trebalo bi biti pažljiv s kompresorom da prašina ne uđe u ležajeve ventilatora - zujat će sve jaće i jaće.

Zapravo, uopće se ne bi trebalo prolaziti preko ventilatora:

1. When cleaning fans, especially the smaller fans within a portable computer or laptop it's suggested that you either hold the fan or place something in-between the fan blades to prevent it from spinning. Spraying compressed air into a fan or cleaning a fan with a vacuum may cause damage or back voltage to be generated.

S druge strane, usisavać se ne bi smio koristiti zbog statičkog elektriciteta (oni mali na baterije su OK)...

Najbolje je preventivno sprijećiti dolazak prašine ili koristiti sve potpuno pasivno hlađene komponente (malo je skuplje, ali idealno za ultra tihi media center PC).

Danasnjim zvijerima od kompova sa raznim 69XX i GTX5XX grafama niti 2 venta na cooleru nisu dovoljna, kamoli da bi se neki pasivno stavljalo.

To sto ti govoris, to je HTPC, racunala koja su mala, tiha i ne trose gotovo nista.

Ofc.
15 godina

Nemaju svi zvijeri od kompa. Ja sam npr. prodao i5 760 i GTX460 koja je bila među najtišim karticama tog ranga i sad nabavljam komponente za full passive PC, dakle 0db PC, ne HTPC.

Šta fali jednoj pasivno hlađenoj 6670 grafičkoj kartici? Vrti sve igre sa smanjenim detaljima na medium, a troši upola manje....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ja koristim pumpu za biciklin (svi je imamo), e sad nikad se nisam raspitao o mogućim posljedicama tog naćina čišćenja.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
TomGun kaže...

Nemaju svi zvijeri od kompa. Ja sam npr. prodao i5 760 i GTX460 koja je bila među najtišim karticama tog ranga i sad nabavljam komponente za full passive PC, dakle 0db PC, ne HTPC.

Šta fali jednoj pasivno hlađenoj 6670 grafičkoj kartici? Vrti sve igre sa smanjenim detaljima na medium, a troši upola manje....

Ne kupuje svatko grafu za gaming, ima ljudi kojima je to stvarno potrebno, ali malo je takvih.

Ofc.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice