Mislite li da je moguće da se i dan-danas dva glavna igrača dogovaraju oko cijena svojih proizvoda na našu štetu?
Znam da nitko to ne žele čuti. Svi žele vjerovati da za svoj novac dobiju maksimum.
Ali, ne zaboravimo, radili su to i prije.
Mislite li da je moguće da se i dan-danas dva glavna igrača dogovaraju oko cijena svojih proizvoda na našu štetu?
Znam da nitko to ne žele čuti. Svi žele vjerovati da za svoj novac dobiju maksimum.
Po meni su cijene grafičkih pljačka, malo nakon što je izašla gts250 sam ju platio oko 750 kn u linksu, a sad dođe 820? Mislim prošlo je dosta od tada, više od godinu dana, a cijena nije ništa pala, a danas za 750 kn dobijem najjeftiniju 450 koja je tu negdje, možda i malo slabija. Očekivao sam da se u toliko vremena za iste pare može dobiti nešto bar 15-20% jače, ali očito sam se prevario.
Po meni su cijene grafičkih pljačka, malo nakon što je izašla gts250 sam ju platio oko 750 kn u linksu, a sad dođe 820? Mislim prošlo je dosta od tada, više od godinu dana, a cijena nije ništa pala, a danas za 750 kn dobijem najjeftiniju 450 koja je tu negdje, možda i malo slabija. Očekivao sam da se u toliko vremena za iste pare može dobiti nešto bar 15-20% jače, ali očito sam se prevario.
A zamisli koja je onda pljačka kada bi ti i ja imali duopol na nešto i dogovarali se za cijene. Nema nas tko zaustaviti. Mislim da nema većeg zla u poslovnom svijetu od toga.
mislim da trenutno nije takva situacija ,ipak je AMD trenutno jači po nekakvoj globalnoj prodaji ,ali ne znači da nebi moglo biti...
eto jedan primjer iz ne tako davne prošlosti
http://www.shacknews.com/article/54969/nvidia-ati-price-fixing-case
i još jedan koji objašnjava dijelom situaciju iz 2006
http://www.tomshardware.com/news/nvidia-amd-ati-graphics,6311.html
A zamisli koja je onda pljačka kada bi ti i ja imali duopol na nešto i dogovarali se za cijene. Nema nas tko zaustaviti. Mislim da nema većeg zla u poslovnom svijetu od toga.
Istina... Ali ima tu i nešto više, zašto postoje samo dva proizvođača grafičkih i procesora? To mi je oduvijek bilo čudno. Prije nije bilo tako...
nemoj baš uzimati links za usporedbu, oni su skoro najskuplji.
ali i ne zaboravi ,cijena kartice nije samo do proizvođača, tu ima utjecaj i tržište ,potražnja ,porez određene države ,visina marži do koje idu da nas oderu...itd...
Istina... Ali ima tu i nešto više, zašto postoje samo dva proizvođača grafičkih i procesora? To mi je oduvijek bilo čudno. Prije nije bilo tako...
a misliš da se danas lako probiti na takom jednom tržištu?
izgraditi čip i nije baš mala stvar,a tek implementirati tehnologiju (novu) ...sve samo ne lak posao i iziskuje i godine rada i novaca...
Pogledajte tek proizvođače RAM memorije, kako su dizale cijene DDR2 u nebo bez potrebe..
To nitko nije primjetio.
4GB DDR2 za 1170kn, fakjeah!
Moji Mushkini DDR3 1600 CL9 999kn (soma ugl), a danas su ti isti cca 370kn.
Jednostavno buffanje cijena da se extra zaradi, ali svi proizvođači, ne samo jedan koji je bio u banani.
Pogledajte tek proizvođače RAM memorije, kako su dizale cijene DDR2 u nebo bez potrebe..
To nitko nije primjetio.
4GB DDR2 za 1170kn, fakjeah!
Moji Mushkini DDR3 1600 CL9 999kn (soma ugl), a danas su ti isti cca 370kn.
Jednostavno buffanje cijena da se extra zaradi, ali svi proizvođači, ne samo jedan koji je bio u banani.
Ali to nema previše smisla. Ako imaš 10 proizvođača RAM-a, 9 ih povisi cijene. Nisi idiot da ne ugrabiš priliku i ostaneš na istim cijenama, to jest - zaradiš.
To jest, da bi namještanje cijena "radilo", svi igrači moraju biti "igri". Kod RAM-a je to teško, gotovo nemoguće, upravo zbog toliko proizvođača. Kod GPU-a - veoma jednostavno. Nisam li u pravu?
Ima smisla biti jeftiniji zbog konkurencije i velikih brojeva.
Dok se proda 4GB za 1000kn, ovaj će prodati 3x 4GB po 600kn i zaraditi više..
Ali to je sve dogovorno dizana cijena.