3D printer & 3D skener

poruka: 3
|
čitano: 2.808
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
3D printer & 3D skener

Pozdrav,

planiram nabaviti 3D printer i 3Dskener i htio bih čuti kakve pametne smjernice :) ..da ne kupim preskupo, a opet ni jeftin krš.

Što se tiče skenera, čini mi se da trebam uređaje koji rade po principu triangulacije, pošto se radi o skeniranju relativno manjih objekata na malim udaljenostima.
Skeniranje će se obavljati tako što ću morati skenirati statičan objekt (tipa instaliran stup) koji ne mogu rotirati, nego ću skenerom morati rotirati oko objekta.
Postolje za rotiranje skenera ću sam praviti, ali trebao bih prikladan skener za spomenutu primjenu. Znači sposoban da putuje okolo objekta i da shvati skeniranu cjelinu.

Što se tiče printera, printat ću relativno velike stvari (veličine nogometne lopte), pa bih trebao neki koji bi mogao takvo što napraviti u razumnom vremenskom roku od npr 24h? Čuo sam da su jako spori...tako da bi brzina bila nekakav prioritet uz cijenu.

Gdje je najbolje nabaviti ovakve igračkice?

Hvala na bilo kakvim sugestijama ;)

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
3D printer & 3D skener

Ja koristim FDM a ne Resin printer, pa je moj osvrt samo za FDM. Creality je best buy po meni, imaju dobru podršku, a zajednica jako aktivna i možeš ga jako moddati po potrebi. Imaš modela za 2000 kn koji su jako dobri za početak, premda nemaju auto bed leveling koji jako pomaže. Ja bi ti preporučio ovaj model, Ender-3-v2 s time da imaš i starijih verzija koje su jeftinije. Veličina printa je oko 20x20x25 cm. Za nešto više imaš recimo ovaj model cr-10s-pro-v2 koji ima sličnu veličinu, ali dolazi sa auto bed levelingom kaj puno znači. Recimo cr-10-max ima dvostruko veću površinu ispisa, ali je skoro 1000€ i ne bi ga preporučio početnicima.

 

Kaj se brzine ispisa tiče, printeri obično dolaze sa veličinom mlaznice od 0,4mm. Ako bi ispisivao veće objekte, da ubrzaš ispis, samo staviš veću mlaznicu (0,6 ili veće) s time da onda gubiš na kvaliteti.

 

I za kraj, ispis ti puno ovisi i o postavkama slicera (softvera kojim konvertiraš objekt u naredbe za 3d printer) tako da možeš skratiti, ali i ubrzati vrijeme ispisa. I imaj na umu da ti svaki ispis ne bude bio uspješan.

 

Sretno!

goc
 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
3D printer & 3D skener


Ovo je dobra stvar za velike dečke. Najjeftiniji "hobby" metal 3D printer. Jako dobra metoda. Praktički lijev bez kalupa, nadam se da će više proizvođača prepoznat ovakav način proizvodnje jer je jeftin za krajnjeg korisnika.Dimenzije staza po kojima putuje glava se daju napravit custom tako da dimenzije uopće nisu problem. Jako dobra stvar za nekoga tko želi doma printat dvotaktne cilindre, čelične manje pozicije, zubčanike, lančanike, složene lijevane konstrukcije... Ne želim reklamirat, površno znam samo za ovaj uređaj, nemam 35+ tisuća kuna za ovakvu stvar. A laserski pravi printeri su još skuplji. Ako netko zna za nešto ovakvo neka pukne link. Upustio bih se u DIY ovakvog uređaja, ali software i ja nismo na istoj valnoj duljini. Nažalost to me ne zanima i to mi je velika mana.

GdjeSuBikovi kaže... Dabog da ti dica igrala na toj i5-ici umisto na ryzenu.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.11.2020 10:58 (cvaja997).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice