Pomoć pri odabiru mobitela izdvojena tema

poruka: 39.859
|
čitano: 12.344.986
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
suspendiran
Re: Pomoć pri odabiru mobitela
kaw_liga kaže...

Ona kupuje ja savjetujem 😅

Npr Honor 200 još ima garanciju za 150eur je po meni bolji izbor 

Ako joj je iPhone 13 velika želja i znaš da će je to iskreno usrećiti, a financijski si to možete priuštiti, onda je to prekrasan način da joj pokažeš koliko ti je stalo. Takvi trenuci često vrijede više od samog novca i isplativosti. ❤️

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2025 13:40 (Cryogenic).
12 godina
Pomoć pri odabiru mobitela

Može pomoć šta odabrati od ova dve moba Samsung Galaxy A56 5G 8+256GB i Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 8+256GB....prednosti i mane molim vas hvala inaprijed

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2025 13:55 (medoplavi).

0 0 hvala 0
15 godina
medoplavi kaže...

Može pomoć šta oda fati od ova dve moba Samsung Galaxy A56 5G 8+256GB i Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 8+256GB....prednosti i mane molim as hvala inaprijed

Ja bi išao na A56 s 256 GB memorije. Kvalitetna izrada, duga softverska podrška i One UI su dovoljan razlog. Oba imaju nesretni virtualni proximity, ali to je danas u srednjoj klasi nažalost standard. 

15 godina
kaw_liga kaže...

Ona kupuje ja savjetujem 😅

Npr Honor 200 još ima garanciju za 150eur je po meni bolji izbor 

Pazi da nije Honor 200 Smart ili Lite. To izbjegavaj.

14 godina
medoplavi kaže...

Može pomoć šta oda fati od ova dve moba Samsung Galaxy A56 5G 8+256GB i Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 8+256GB....prednosti i mane molim as hvala inaprijed

Ako ti cijena ne igra ulogu, ili ako oba možeš dobiti po istoj cijeni onda ima smisla ići na Samsung radi duže softwarske podrške. Ako želiš ići na onu "best bang for your buck" te uštedjeti 100+€ onda je po meni Xiaomi bolji izbor. Svakako mobitel mijenjaš nakon 4 godine radi baterije tako da meni osobno ta podrška od 6 godina je samo prednost na papiru, ali zaista ovisi o tebi i osobnim navikama korištenja mobitela, neke značajne razlike u praksi između uređaja i nema baš.

6 godina
BinHex kaže...
medoplavi kaže...

Ako ti cijena ne igra ulogu, ili ako oba možeš dobiti po istoj cijeni onda ima smisla ići na Samsung radi duže softwarske podrške. Ako želiš ići na onu "best bang for your buck" te uštedjeti 100+€ onda je po meni Xiaomi bolji izbor. Svakako mobitel mijenjaš nakon 4 godine radi baterije tako da meni osobno ta podrška od 6 godina je samo prednost na papiru, ali zaista ovisi o tebi i osobnim navikama korištenja mobitela, neke značajne razlike u praksi između uređaja i nema baš.

Sta se desi kad prestane podrska? Mobitel izvrsi harakiri? Explodira? Ili nastavi najnormalnije raditi....

8 godina
Posmatrač kaže...

Sta se desi kad prestane podrska? Mobitel izvrsi harakiri? Explodira? Ili nastavi najnormalnije raditi....

Ono što se može dogoditi je da proizvođač prestane izdavati softverske nadogradnje za uređaj i tada korisnik uređaja upada u rizičnu skupinu koja može naletjeti na nekakav nedokumentirani exploit putem kojeg može izgubiti podatke s uređaja, nadzor nad istim ili oboje, što u vrijeme kada se mobilni telefoni koriste za 2FA i nije mala stvar. Softverska podrška nisu samo nove mogućnosti i funkcionalnosti. 

Istina, ovo što sam naveo je ekstrem jer za veće sigurnosne propuste proizvođači ipak izdaju nadogradnje čak i za uređaje koje su prethodno napustili (ovisno o statistikama i broju aktivnih korisnika uređaja). 

5 godina
Posmatrač kaže...
BinHex kaže...
medoplavi kaže...

Ako ima neki ozbiljan bug koji ti smeta, onda ili to prihvatiš ili tražiš alternativni / custom ROM za tvoj mobitel, ako postoji. Na kraju ti se mobitel pokvari, raspadne od upotrebe, ma kako ti njega čuvao. Jer je sve napravljeno da se pokvari ili raspadne i da kupiš novi.

6 godina
robogo kaže...
Posmatrač kaže...

Ono što se može dogoditi je da proizvođač prestane izdavati softverske nadogradnje za uređaj i tada korisnik uređaja upada u rizičnu skupinu koja može naletjeti na nekakav nedokumentirani exploit putem kojeg može izgubiti podatke s uređaja, nadzor nad istim ili oboje, što u vrijeme kada se mobilni telefoni koriste za 2FA i nije mala stvar. Softverska podrška nisu samo nove mogućnosti i funkcionalnosti. 

Istina, ovo što sam naveo je ekstrem jer za veće sigurnosne propuste proizvođači ipak izdaju nadogradnje čak i za uređaje koje su prethodno napustili (ovisno o statistikama i broju aktivnih korisnika uređaja). 

Kad si zadnji put vidio ili cuo za tako nesto? Ja nikada.... 

10 godina

Ljudi, bok!

Nažalost, prošlo je dobro vrijeme s mojim Pixelom 6a jer je Google javio kako su nam sjebane baterije. Prijavio sam se za neku nadoknadu od 100 USD pa dok to dođe (ako dođe, a trebalo bi doći) u potrazi sam za novim mobitelom.

Glavni prioriteti su čist OS (znači tipa Pixel ili Motorola) i što bolja kamera. Baterija barem da je nekih 4500mAh, a igrice ne igram.

Budžet je nekih 400 eura, max 450 recimo. Iskreno, navikao sam se na čisti android pa bih volio da sljedeći mobitel ide u istom smjeru. Ako baš ne može biti nije problem uzeti nešto drugo.

Otvoren sam za sve prijedloge. Isplati li se dati kojih desetak eura više za Pixel 9a (kao dati više novca kako ne bih ni osjetio prelazak na novi mob) naspram nekih Motorola, Xiaomia, Honora itd?

Edit: ma može i do 500, ali na rate onda. Kupujem samo nove i zapakirane mobitele što znači da može i preko Njuške, ali novi, neotvoreni.

EDIT 2: ma odluka je pala na 9a. Hvala!

Loyalty to country ALWAYS. Loyalty to government, when it deserves it. Non bene pro toto libertas venditur auro. http://battlelog.battlefield.com/bf4/soldier/Llamaboy_Cro/stats/1228616394/pc/
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2025 20:38 (LLAMABOY).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Posmatrač kaže...
robogo kaže...
Posmatrač kaže...

Kad si zadnji put vidio ili cuo za tako nesto? Ja nikada.... 

Toga ima koliko hoćeš, samo se o tome baš ne piše kod nas.

Evo ti nešto novije: https://www.techradar.com/pro/security/hackers-could-trick-users-into-downloading-malware-and-opening-malicious-sites-using-a-flaw-in-android-heres-what-you-need-to-know

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2025 21:43 (zelenapaprika).
14 godina

Pozdrav ekipa, molim vas za savjet. Razmišljam si uzeti samsung s25 ultra ili oneplus 13. Koji je po vama opcenito bolji mobitel. Za relativno slicnu cijenu dobije se 16gb rama i 512gb kod OP 13 za razliku od 12gb/256gb kod s25 ultra. Gledao sam dosta recenzija i ljudi su podijeljeni. Sta vi kazete, koji je po vama bolji za dugoročnu upotrebu ne obazirući se na cijenu? Ako po vama ima neki bolji model u tom cjenovnom rangu molim vas da mi date preporuku. Hvala na savjetima :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
medoplavi kaže...

Može pomoć šta odabrati od ova dve moba Samsung Galaxy A56 5G 8+256GB i Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 8+256GB....prednosti i mane molim vas hvala inaprijed

U izbor ušao i Honor 400........

15 godina

Moj glas ide za S25 Ultra, OP13 je odlican mobitel ali smatram da je S25U bolji, pogotovo sto se tice kamera. One UI je fenomenalan. Ne znam iskreno kakav je OP jer ga jako dugo nisam koristio ali izmedu ova dva uredaja S25U je bolja kupovina.

14 godina
Baldurion kaže...

Pozdrav ekipa, molim vas za savjet. Razmišljam si uzeti samsung s25 ultra ili oneplus 13. Koji je po vama opcenito bolji mobitel. Za relativno slicnu cijenu dobije se 16gb rama i 512gb kod OP 13 za razliku od 12gb/256gb kod s25 ultra. Gledao sam dosta recenzija i ljudi su podijeljeni. Sta vi kazete, koji je po vama bolji za dugoročnu upotrebu ne obazirući se na cijenu? Ako po vama ima neki bolji model u tom cjenovnom rangu molim vas da mi date preporuku. Hvala na savjetima :)

Ergonomski je OP puno komforniji u ruci jer je dosta uži i zaobljeniji. Brzina sučelja je isto forte OP-a, ali i uz podešenja može se to poboljšati na OneUI. Good Lock na Samsungu podigne sučelje za nekoliko nivoa.

AI kod Samsunga nenadmašan ako je to bitno.

Kamera će odmah većina reći da je Samsung bolji, ali vrlo podcjenjen je OP u tom segmentu. Recimo zoom od 3-5X je bolji na OP.

Brzina punjenja i autonomija OP očito bolji.

Zaslon na S25U je nevjerojatno čitljiv na suncu. Za ljetno sunce bogomdano

15 godina
LLAMABOY kaže...

Ljudi, bok!

Nažalost, prošlo je dobro vrijeme s mojim Pixelom 6a jer je Google javio kako su nam sjebane baterije. Prijavio sam se za neku nadoknadu od 100 USD pa dok to dođe (ako dođe, a trebalo bi doći) u potrazi sam za novim mobitelom.

Glavni prioriteti su čist OS (znači tipa Pixel ili Motorola) i što bolja kamera. Baterija barem da je nekih 4500mAh, a igrice ne igram.

Budžet je nekih 400 eura, max 450 recimo. Iskreno, navikao sam se na čisti android pa bih volio da sljedeći mobitel ide u istom smjeru. Ako baš ne može biti nije problem uzeti nešto drugo.

Otvoren sam za sve prijedloge. Isplati li se dati kojih desetak eura više za Pixel 9a (kao dati više novca kako ne bih ni osjetio prelazak na novi mob) naspram nekih Motorola, Xiaomia, Honora itd?

Edit: ma može i do 500, ali na rate onda. Kupujem samo nove i zapakirane mobitele što znači da može i preko Njuške, ali novi, neotvoreni.

EDIT 2: ma odluka je pala na 9a. Hvala!

What, opet su to napravili na 6a? Isto su napravili i sa 4a. Tko ti garantira da neće i sa 9a?

Iako mi je 4a predobar mob i nadam se da će potrajati što duže(blokirao sam updatee da mi ne srežu bateriju), ja Pixel više ne kupujem.

Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
17 godina

Pozdrav, molio bih preporuku mobitela za roditelje oko 300€..nekakav best buy, kamera nije prioritet. Hvala

0 0 hvala 0
5 godina
BDS kaže...

Pozdrav, molio bih preporuku mobitela za roditelje oko 300€..nekakav best buy, kamera nije prioritet. Hvala

Motorola Edge 50 Neo?

12 godina

Imam dvije takve motorole, od mene same preporuke ako se trazi kompaktan model lagan i po meni vrlo dobra kamera. 

2 godine
robogo kaže...
Posmatrač kaže...

ne baš.

u današnje vrijeme ta podrška je stvarno manje bitna stavka jer gotovo svi danas nude min. 3 godine Android nadogradnji i min. 4 god. security patcheve. Kod skupljih modela je to i 4 A + 6 Security. Mob će i nakon toga raditi sasvim normalno, a problema se treba bojati jedino na mobu koji više ne prima security nadogradnje, a korisnik ručno instalira upitan sadržaj. za sve ostalo šanse da će biti nekakvih problema su valjda ispod 1%.

kad smo kod RN14 Pro on će primiti 3A nadogradnje (negdje piše i 4) i 4 god. Security nadogradnje (negdje piše 6), znači korisnik je miran najmanje do 2029., a moguće i do 2031. e sad da mi je vidjeti nekoga u 2029. tko i dalje koristi taj mob. takvih će valjda biti mizeran broj.

taj mob košta nekakvih 220 eura, pa je to godišnje (gledajući security podršku) 55 eura ili mjesečno 4,5 eura ili DVIJE kave. da ga korisnik baci u smeće nakon te 4 godine taj mob je odradio svoje. naravno može njega korisnik koristiti sve dok mu baterija ili nešto drugo ne ode.

6 godina
millennial kaže...
....

ne baš.

u današnje vrijeme ta podrška je stvarno manje bitna stavka jer gotovo svi danas nude min. 3 godine Android nadogradnji i min. 4 god. security patcheve. Kod skupljih modela je to i 4 A + 6 Security. Mob će i nakon toga raditi sasvim normalno, a problema se treba bojati jedino na mobu koji više ne prima security nadogradnje, a korisnik ručno instalira upitan sadržaj. za sve ostalo šanse da će biti nekakvih problema su valjda ispod 1%.

kad smo kod RN14 Pro on će primiti 3A nadogradnje (negdje piše i 4) i 4 god. Security nadogradnje (negdje piše 6), znači korisnik je miran najmanje do 2029., a moguće i do 2031. e sad da mi je vidjeti nekoga u 2029. tko i dalje koristi taj mob. takvih će valjda biti mizeran broj.

taj mob košta nekakvih 220 eura, pa je to godišnje (gledajući security podršku) 55 eura ili mjesečno 4,5 eura ili DVIJE kave. da ga korisnik baci u smeće nakon te 4 godine taj mob je odradio svoje. naravno može njega korisnik koristiti sve dok mu baterija ili nešto drugo ne ode.

Ta je prica od applea krenula. 7 godina nadogradnje, pun forum je bio tog izgovora da se kupi precijenjeni iphone a onda nakon svake nadogradnje ti isti se zale da im je mob usporio nenormalno trosi bateriju i sl...Plus da je vecina tih nadogradnji bila vizuelne prirode. Odem na change log i prva stavka novi wallpaper ili onaj shit emoji ;) 

BTW je li iphone dobio allways on display?

5 godina
Posmatrač kaže...

Mislim da da, Pro modeli. Od verzije 14?

6 godina
zelenapaprika kaže...
Posmatrač kaže...

Mislim da da, Pro modeli. Od verzije 14?

A super ;) Ipak su oni najinovativnija kompanija na svijetu ;)

15 godina
@BDS

Honor 200 za 285€. Uzeti dok ih još ima na zalihama. Po meni čisti best buy do 300€...Samo pazi da nije Lite ili Smart, dosta ljudi se zezne.
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Trenutno je u Elipsu Honor 200 12/512 za 300€, uzeti njega ili gledati dalje? Na Amazonu su recimo A55, Nothing 3a i Motorola 60 Fusion za 300€. 

Nemam iskustva s Honorom, kakvi su sa softwareom i bloatwareom?

13 godina

Hahahahhaha LOL glete cijene u Linksu:

https://www.links.hr/hr/mobiteli-010301?orderby=11&pagesize=24&viewmode=grid&price=68-2568

I onda se čude kaj ljudi kupuju izvana...

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!

5 0 hvala 0
15 godina

V5 će navodno biti dosta jeftiniji od Folda

2 0 hvala 0
13 godina
Nemaju bloatwarea, ja imam Honor 200 pro kupljen kod operatera u RH. Imaš za 400€ ili čak manje Honor 400 pro na Njuški
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 18:34 (tomislav10).
15 godina

Ina li netko Honor magic 6 lite? Nekako mi to pada kao best buy do 200-250 eura, ne da mi se davati velike novce za mobitel. Mozda neke preporuke ,ako treba da se i da vise love?

Brat mi kaze "nadji neki dobar Samsung S9" ne znan jel to moguce vise.

Samo rokaj!

0 0 hvala 0
15 godina
Zašto uzeti inferiorniji mobitel kad za 200-250€ na oglasima kupiš Honor 200 ili još jeftinije Motorolu Edge 50 Neo.
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice