Dugo godina sam bio slicnog stava ali promijenio sam se, jednostavno me ne privlaci fotic koji je upakiran u pljosnato kuciste mobitela i da fotkam sa spravom na koju primam notifikacije, pozive, gdje imam skromnu optiku, ogranicenje velicinom senzora od 1 inch ili manje, losu ergonomiju, taktilni osjecaj, na telefoto lecama iznimno male senzore i ono najbitnije...fun factor.
Kada tome dodam jos i trikove za postizanje onoga sto se ne moze postici sa malim senzorom i sicusnim lećama splasne mi volja...a jos imam ponajbolji foto mobitel...sta tek da imam neki midrange.
Neka meni dobre kamere u mobitelu ali bitne stvari ostavljam za fotic.
O ovako necemu mozes samo sanjati u mobitelu, ovakav IQ, dubinska ostrina, bokeh, ostrina opcenito, boje...
Ovo je 150mm u preracunu na ogromnom senzoru naspram senzora velicine zrna rize sto imas na U14 ili nekim jos boljim modelima.
Razumijem o čemu pričaš i slažem se s tobom, ali.... Fuji X100S kojeg sam imao je bomba od fotića, fotke su boli glava, ali.. Treba to nosit uz sebe, smartfon staviš u džep i on ide uvijek s tobom di god treba, osim za slanje mejlova i surfanje tj četanje prek aplikacija, možeš i fotkat s tim do te mjere da su slike wooow, a vrijeme je takvo sad, da te ljudi ne pitaju s kojim smartfonom su te slike, nego s kojim fotićem, eto kolko su smartfoni napredovali, smartfon zamjene za fotić, a pogotovo sad dok je era 1" senzora..
Veliš ti "veličina zrna riže" da te podsjetim da svehvaljeni RX100 ima 1" senzor, "zrno riže", jel I pobrao hvalospjeve i simpatije diljem planete, da, to je fotić, al ima minijaturni senzor spram veće braće koji imaju APSC senzore.
Vratit ćeš se ti opet na smartfone i fotkanje s njima, samo čekaj, tehnologija napreduje do te mjere da je još jučer bilo teško zamislivo, a danas imamo 1" senzore u smartfonima. Ak ja mogu s fujiem radit radnje kao sa smartfonom, uzimam ga odmah Ti si ovako "osuđen" na dva uređaja nosit sa sobom, al dobro, nemam niš protiv fotića, čak sam donedavno mislio uzimat sony A7 III, al pitanje je, kolko bih ja njega koristio to je FF fotić, malo je reći da je zvijer od fotića.
Zamisli situaciju, ideš nekam, u dućan i sl i za oko ti zapne neki neočekivani događaj na cesti na putu ili kud si krenuo već, kaj radiš, vadiš smartfon iz džepa i okineš fotku, sumnjam da ćeš fuji nosit svugdje sa sobom, ovo o čemu pričam je spontano, bez planiranja, e vidiš takve sam fotke najbolje radi sa smartfonima, dok sa fotićima nisam bio te sreće, a zakaj, ne znam. Možda zato kaj sam bio orijentiran na tehničke aspekte samog fotića te je bilo očekivano da radi odlične fotke, međutim, to nije istina niti blizu. Imam jednog fotografa, profi, pokazao sam mu slike sa lumiom 1020, prvo me pitao s kojim fotićem je to slikano, a to ti je bilo prije 6-7godina.
Sa smartfonom si nevidljiv, sa fotićem baš i nisi.