Mobilna mreza?

poruka: 14
|
čitano: 7.035
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Mobilna mreza?
mozda zvuci ludo itd jel netko zna jel s emoze napraviti vlastita mobilna mrezao tipa bonbon i tomato??' jel to puno kosta itd?? zanima me jer zelim se necim baviti u bosni a tamo ama bas nista nemaju od ponuda i koma sve..hitno odg

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Mobilna mreza?
Miki_16 kaže...
mozda zvuci ludo itd jel netko zna jel s emoze napraviti vlastita mobilna mrezao tipa bonbon i tomato??' jel to puno kosta itd?? zanima me jer zelim se necim baviti u bosni a tamo ama bas nista nemaju od ponuda i koma sve..hitno odg

Naravno da može. No nekako sumnjam da imaš para za to. {#}

13 godina
Mobilna mreza?

zasto ne?

0 0 hvala 0
13 godina
Mobilna mreza?
zar nitko nista nezna???

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Mobilna mreza?

a nije ti to ko igranje igara... trebaju ti mobiteli(nesto trebas imati u ponudi), sys admini, programeri i sta sve ne....

Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 21:03 (Suddenly Psychotic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Mobilna mreza?

Uzmes antenu i popnes se na krusku i spojis na akmulator i deri bolan. Kad sides sa kruske skocis sto vise u zrak i udaris se nogom u guzicu. {#}

Nothing lasts forever
Moj PC  
11 0 hvala 1
16 godina
Miki_16 kaže...

Nemojte ga odmah obeshrabrivati..

Nego, prijatelju, kolko ono rece da love imas na raspolaganju?

Doctor Who ; Dexter ; True Blood
16 godina
neaktivan
Mobilna mreza?

Zaboravljate ono najvažnije - potrebna je koncesija, i gomila novaca za nju - a tu je i hrpa različitih dozvola, mjerenja, atesta, ...  U Mreži iz srpnja 2005. godine nalazi se članak o podizanju mobilne mreže sa tehničkog stajališta - par pasusa možeš naći ovdje, a i to je dovoljno da se vidi da je podizanje mreže kompliciran posao.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

1 0 hvala 0
17 godina
hrx kaže...

Zaboravljate ono najvažnije - potrebna je koncesija, i gomila novaca za nju - a tu je i hrpa različitih dozvola, mjerenja, atesta, ...  U Mreži iz srpnja 2005. godine nalazi se članak o podizanju mobilne mreže sa tehničkog stajališta - par pasusa možeš naći ovdje, a i to je dovoljno da se vidi da je podizanje mreže kompliciran posao.

Ne zaboravljamo, bez brige. {#}

17 godina
Mobilna mreza?

pripremi cca 200.000€ gotovine i 4-5 ljudi koji će ti 2-5 godina raditi smao na papirima i dozvolama.

a onda ide tehničko podizanje same mreže (iako je u početku bolje biti MVNO, tomato i bon-bon su i dalje MVNO, a Tele2 više nije).

i to sve ako su regulatorna tijela u BiH sve zakonske regulative postavile (kao naš HAKOM).

VIPnet drži Tomato kao MVNO operatera i to su mu sigurni gubici, ali mora zbog tržišnog udjela koji im uzima Tele2 i bon-bon.

Puno "muda" tu treba da se u to krene. i opakih političkih veza iza sebe (i naravno, poslovnih i financijskih).

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Miki_16 kaže...

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2012 0:15 (scenesports).
14 godina
neaktivan
Mobilna mreza?

Za pokretanje MVNO operatora ne trebaš nikakvu koncesiju jer nećeš imati vlastitu RF, nego češ koristiti RF od nekog postojećeg operatora.

Pitanje je koji će ti operator dati na korištenje svoju mrežu. U RH postoje Tomato i Bonbon, ali oni su u vlasništvu Vipa i T-mobilea tako da se to konkretno ne računa.

Što se tiče investicije... ovisi koliko duboko želiš ući u tehničku stranu priče.

ako imaš samo osnovne parametre (gateway, sučelja, SMSC itd.) to ti je investicija u opremu od cca. 100k eura + moraš zaposliti par tehničara i gro ljudi u marketing i prodaju jer to je ono što ti donosi kruh. mobitele ne moraš imati u ponudi ima tona primjera MVNO-a koji izbjegavaju taj dio nego su konkurentni po nekoj drugoj osnovi.

u svakom slučaju računaš da ćeš na 100k eura investicije u infrastrukturu potrošiti minimalno još toliko na marketing i prodaju barem u prvoj godini....

sve u svemu nije baš neka opcija za obični startup....

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Mobilna mreza?
pa ocekivala sam i gore :D ma ima se para i sve samo je pitanje koliko je pametno uci u to jer realno u bosni nema nekakvih ponuda i super bi doslo nesto poput bobbon-a a , i nadam se da tu ima zarade a ne minus. ima taj mtel ali ej smece ako jos nesta ima onda mora da je gore..bila vidjela pa..ma neznam ni sama -.-

0 0 hvala 0
13 godina
Mobilna mreza?
Moderator moze brisanje ove teme??? tnx.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice