Kome prijaviti ilegalni soft? zaključana tema

poruka: 54
|
čitano: 18.128
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
Kome prijaviti ilegalni soft?

Prijaviti nego što...prijaviti.

Naime  stvari  su  vrlo jednostavne,  ljudi  koji  imaju  male  plaće  imaju  ih  zato  jer  je  koristan  protok  love  u  HR  jako  slabašan.

Što  je  protok  love  veći  to  je  veća  vjerojatnost  da  će  iz  toga  protoka  svima  nama  neke  opasti  u  džepiće.

Malo  je  reći  da  smo  mi  Balkanska  zemlja  jer  taj  ionako  pogrdni  termin  iz  prošlosti  nije  niti  približno  u  stanju  opisati  govna  u  kojima  se  nalazimo  te  mentalitet  koji  nas  u  tim  govnima  drži.

Žalosna je činjenica da Vas je velika većina ovdje odlučila poduprijeti nelegalni softver i omogućiti muljatorima da spriječe kolanje novca od kojeg bi zajednica imala koristi.

Zbog  takovog  razmišljanja  i  imamo  političare  na  vlasti  koji  su  sami  sebi  svrhom,  umjesto  da  hodaju  po  svijetu  i  traže  prilike  i  načine  kako  omogućiti  ovoj  zemlji  stvaranje  novih  vrijednosti.

Neka  Vas  je  sram,  a  poglavito  neka  Vas  je  sram  ako  imate  manje  od  30  godina.  Onda  ste  prilično  glupavi.

1 0 hvala 0
17 godina

gle u redu je to s profitom, i zbog toga što plaće kasne ili su ljudi premalo plaćeni za svoj rad....to se stvarno slažem i zbog toga treba platiti masnu kaznu

ali gle tio si sad svojim odgovorom pobio sve svoje stavove u vezi piratstva,jer ako želiš nešto mjenjati,onda počni od sebe(ko što bi ljudi rekli:pometi pred svojim pragom pa onda odi kod drugih)

i sad tek ljudi misle svašta o tebi...pa pogledaj sad malo,što bi ti sad mislio o nekome da vidiš to što si ti napisao

........to je ono što djelimo s ostalim Balkanom.......a riječi koje to opisuju ne želim napisat(a ti valjda ne želiš priznat da si Balkanac i da se nemožeš tako lako promjeniti ko ni cijela Hrvatska,ma tko god sad nešto rekao)

Samo jednom se ljubi,sve je ostalo praksa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Kome prijaviti ilegalni soft?
pixelatem kaže...

upravo sam pisao na forumu nesto vezano za ilegalni soft te sam tamo spomenuo da koristim isti ali u firmi.

Firma nije moja, ali povlaci se pitanje, dali sam ja u prekrsaju ako koristim ilegalni soft ili poslodavac.

Naravno, soft ja nisam instalirao niti sam administrator za racunala.

Znaci, ja ga samo koristim i 'TREBAO' bi misliti kako je to legalan software jel mi ga je poslodavac dao na racunalu.

Drugo pitanje je, kome prijaviti poslodavca?

Situacija u firmi je takva da firma nece propasti ili slicno zbog toga, ali (naravno) ne volim svog sefa i bilo bi mi nekako drago kada bi ga uhvatili u prekrsaju?!

Zanima me jedino, dali sam ja isto tako u prekrsaju posto koristim sav taj software?

Odite do najbliže policijske uprave ili jednostavno nazovite one koji nikad ne spavaju, odnosno broj 92, te će vam isti znati nabolje odgovoriti.....jer ovako pitajući preko foruma, možete samo biti navedeni na lažni trag, te vam biti ulivena lažna nada da niste krivi...jer ovi i preko svojeg glasila već naveliko obmanjuju naše ljude zavodećih ih na krivo služenje sa tehnologijom, i tako dalje....

Skupljam Kinder-jaja!
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.4.2008 23:23 (Lumen_Štrumpf).
17 godina
pixelatem kaže...

upravo sam pisao na forumu nesto vezano za ilegalni soft te sam tamo spomenuo da koristim isti ali u firmi.

Firma nije moja, ali povlaci se pitanje, dali sam ja u prekrsaju ako koristim ilegalni soft ili poslodavac.

Znaci, ja ga samo koristim i 'TREBAO' bi misliti kako je to legalan software jel mi ga je poslodavac dao na racunalu.

Situacija u firmi je takva da firma nece propasti ili slicno zbog toga, ali (naravno) ne volim svog sefa i bilo bi mi nekako drago kada bi ga uhvatili u prekrsaju?!

Zanima me jedino, dali sam ja isto tako u prekrsaju posto koristim sav taj software?

A ti sigurno doma koristis legalan softer!? 

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months
17 godina
neaktivan

Svako zna da što se više love vrti više želiš pokrast.

Zato se utaji porez i rade slična njasra. Samo pazi ako je lik toliko moćan nećeš dobro proći pa ti glumi viteza.

Okreni glavu, svi kradu, ta sama vlast krade.

Geekovih svih zemalja, ujedinite se!
17 godina
neaktivan
croart kaže...
pixelatem kaže...

Njemu je poslodavac zakonski mora dati legalan softver za rad, a on sebi to ne mora.

P.S. Je firma Hgspot?

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't
stand one bit of competition
17 godina
neaktivan
croart kaže...

dajem po tko zna koji put isti odgovor tebi i malom.ivici.

Radi se najvise o ljudskoj pohlepi, skrtosti i svemu ostalome sto ide uz to.

Da imam novaca i da mi licenca treba, sutra do podne bih imao sve potrebne licence, a nadam se do prekosutra i prvih 100 kuna zaradzenih na racun toga.

Moj sef zaradzuje... Ne mozes krivit covjeka sto se snasao i koristi bananu drzavu kako bi povecao svoju zaradu i priustio sebi novu jahtu i novi Q7.
Ne, nisam ljubomoran, neka on ima.

Problem je u tome sto ima na krivi nacin, i sve sto je stekao je stekao muljanjem i varanjem drzave.
Mislim da trenutno firma uopce ne glasi na njega, nego mu na oca ili mater... tko zna koliko je puta firmu zatvarao i otvarao na tudza imena.

Ja ne varam, ja ne muljam. Svoj porez za svoje prihode uredno placam. Ne ostvarujem niti priblizno koliko on. Istina, varam na nacin da imam nelegalan soft ali mislim da za nas dvoje ne vrijede jednaka pravila.

Moji piratski programi mi ne donose nikakvu zaradu... dok on (jednostavno moram ponovit, dok vi to jednostavno ignorirate) zaradzuje godisnje 30 milja kuna i MOZE odovojiti nesto sitnisa i kupiti par licenci.

NITKO od nas nema legalan soft (osim linuxsasa), stoga ako cemo svi sutra ici u zatvor idem i ja... platit cu kaznu ako cemo svi platiti.... No sigurno ni MS ni adobe ne zanimamo mi, individualci, veci problem su one 'velike ribe', koji si to mogu priustit ali ne zele iz jednog prekrasnog razloga, a to je da su skrti.

vjerojatno sam i ja licimjeran, ali se ne osjecam nitimalo krivo zbog postupaka... na kraju, uopce ne vidim razlog zasto bi se osjecao krivo?!

Pobrkao sam svoje namjere s svojim mogućnostima.
17 godina

nebi se ni trebao osječat krivim(samo nemaju svi muda za takav potez),frajer očito krši zakon i u redu je da plati,kao i sve druge firme koje kod nas posluju uspješno ili manje uspješno sa legalnim softverom....i to stoji,i vjerojatno će platit jer si ga prijavio

ali samo želim reći da nije u redu da ti prijavljuješ njega,a kršiš ista prava kao i on(svi ih kršimo,jer jednostavno nemamo dovoljno novca za kupit licence ili ti jeftinije je piratsko,a radi ko original)....jedino što ti ne zarađuješ 30 milja godišnje kao on.

pa kak za tebe ne vrijede ta pravila koja vrijede za njega???jedino što on ima otvorenu firmu,a to ne znaći da ti zato što nemaš firmu možeš koristiti piratsi softver?!

Samo jednom se ljubi,sve je ostalo praksa.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2008 0:16 (mali.ivica87).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Prijaviti nego sto,

Zapravo je strasno sto si jos ti tajkuncici dopustaju. Izrabljuju narod i drzavu do kosti a sad krenuse glodati i to. Dok svi sutimo oni se vise i vise bogate, a sumljam da ce itko docekat dan da ovi tajkuncici sami od sebe odluce postati posteni. Bezobrazluk do jaja, no kad im moze biti, a vi trpite takve smradove, za koru kruha i bolje ce vam biti, nikada.

Ovakvo "demokratsko" ropstvo je nepoznanica u ostatku svijeta. Doista bih imao razumjevanja da se radi o firmi koja je jos u povojima i koja cijeni rad svojih uposlenika, no ovi imaju mogucnosti platiti software a odlucuji to ne uciniti, ocigledno zbog pohlepe.

Zlo i Naopako
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
PROFIT od 30 mil kn?? Da ti nisi malo pobrkao loncice?

Profit = prihodi - rashodi

Odi u FINA-u i za 45 kn kupi godisnje financijsko izvjesce svoje firme pa to pogledaj. Tamo ti pise aktiva i pasiva. Pa izracunaj profit.
17 godina
neaktivan
mali.ivica87 kaže...

nebi se ni trebao osječat krivim(samo nemaju svi muda za takav potez),frajer očito krši zakon i u redu je da plati,kao i sve druge firme koje kod nas posluju uspješno ili manje uspješno sa legalnim softverom....i to stoji,i vjerojatno će platit jer si ga prijavio

ali samo želim reći da nije u redu da ti prijavljuješ njega,a kršiš ista prava kao i on(svi ih kršimo,jer jednostavno nemamo dovoljno novca za kupit licence ili ti jeftinije je piratsko,a radi ko original)....jedino što ti ne zarađuješ 30 milja godišnje kao on.

pa kak za tebe ne vrijede ta pravila koja vrijede za njega???jedino što on ima otvorenu firmu,a to ne znaći da ti zato što nemaš firmu možeš koristiti piratsi softver?!

Kako ti ne kužiš? Činjenica je da taj čovjek zarađuje lovu na račun tog softvera, a netko je lijepo ranije rekao: ne grizeš ruku koja te hrani. Ako čovjek zarađuje masno na račun tuđeg rada onda on taj rad treba i platiti. Evo ti moj primjer: ja imam skoro sav softver legalno, pa čak i Windowse. Imam nešto mp3-ca ilegalno, možda koji program (zapravo, trenutno niti jedan, ali pojavi se svaku malo koji), ali ništa što mi nije nezamjenjivo. Činjenica je da kada ne bi mogla imati te stvari piratizirane, još uvjek ih ne bi plaćala, nego bi izabrala alternativu koja je besplatna. Ja nikako ne oštećujem proizvođača tog softvera jer nema tog scenarija u kojem bi njemu dala moju lovu jer mi njegov proizvod nije važan uopće. S druge strane netko je izgradio unosno poslovanje na softveru nekog proizvođača i neće da plati, sada promisli tko od nas dvoje oštećuje proizvođače. Ja ću u budućnosti svaki program koji koristim za posao licencirat, jer poštujem tvrtku  koja meni omogućava da zarađujem novac.
17 godina
neaktivan

Gore sam vam naveo kolika je godisnja zarada, dok place svima (ujedno i meni) stoje ispod nekakvog HR prosjeka

To je dovoljno za prijavu, a kao što sam ti već rekao, a rekla je i manic, on na tome masno zarađuje, drugima krade, a ni svoje ne plaća kako treba. Pa ko ..... budalu. :)

Osim toga, kao programer, osjećam moralnu dužnost i solidarnost u ovom slučaju. Da mi kažeš ime firme i ja bih ga osobno prijavio iako nemam ništa s njim.

Ako ja kao student mogu imati 100% legalan softver, plaćen od antivirusa do zip arhivera, onda može i on.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan

Zahvaljujem na ovih par (relativnih) komentara podrske.

naxeem, firmu sam vec sam prijavio no ako ti to zelis, mozes to napravit opet.

Ime firme odbijam javno reci (ne zelim da se opecem)... mozda jednom kad odem od tamo, se vratim nazad na forum i napisem kako je to sve zavrsilo.

0 0 hvala 0
17 godina

Pixelatem, ja ne kazem da je opravdano sto on zaraduje toliko love na ilegalnom softveru, ili da ti radis neopravdani potez u ovom slucaju, ali zelim naglasiti nacin tvoga razmisljanja koji pojednostavljeno zvuci nekako ovako: "Ja nemam love za licence i kradem malo pa je to uredu, on krade puno i to nije u redu".

A to jos moze izgledati nekako ovako: "Ukrao sam si novog mercedesa jer nisam imao love za kupiti, i onda odem prijaviti susjeda zato sto je on ukrao 3 komada i 2 prodao."

Napominjem opet, tvoj potez je opravdan, ali tvoje moraliziranje nije jer samo trazis isprike za sebe.

Neposjedovanje dovoljno novaca da bi kupio licencu ne znaci da moras ukrasti softver, umjesto toga mozes koristiti besplatnu alternativu i u tom slucaju bih sve tvoje komentare prihvatio bez ikakvog pogovora i jos bih te podrzao u svemu tome, a ovako mi to sve zvuci jos nekako gore.

Nadam se da si me razumio sto sam zelio reci i nemoj se ljutiti, ja samo iznosim svoja razmisljanja koja se mogu primjeniti i na tisuce drugih osoba, a ne samo na tebe.

Pozdrav!

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

MIslim da bi ga trebao prijaviti i u potpunosti te podrzavam jer: netko tko ima zaradu 30 mil nece propast (to si sam rekao), radnici nece nastradati (imaju relativno male place, dakle vec su "nastradali"), ostale cak i puno manje firme se kupuju legalan softwer pa ako mogu oni moze i on (nisu svi ostali budale)

.... opcenito mi se gadi vecina stvari u ovoj drzavi, ali kad bolje razmislim najvise mi se gadi mentalitet vecine njezinih stanovnika jer su oni vecinom krivi za sve to sto nam se događa...

Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali. -Margaret Mead

(...te male skupine ljudi su na kraju mijenjale vlasti u drzavama, pa cak i drustvene poretke; ne kazem da su oni uvjek donjeli dobro, vec samo zelim reci da prvo krenemo od onoga sto mozemo sami, a ako je to sto radimo ispravno zasigurno ce se pridruziti veci broj ljudi i necemo vise imati to sto imamo)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Zašto nisi prvo pokušao poslati anoniman mail šefu? Čovjek bi možda u strahu od prijave poduzeo nešto i nabavio licence. Ako ne bi, nakon toga si ga mogao prijaviti.

Znam da si na ovo pitanje zapravo odgovorio u 1. postu

ali mislim da, ako si šefa prijavio zbog osvete, a ne prvenstveno zbog ilegalnog načina rada, nisi postupio sasvim korektno.

Prije trenutka u kojem se zaposlenik odlučuje uzbuniti javnost, potrebno je pokušati napraviti sve da se problemi riješe interno, ako je to ikako moguće. No, ako ne postoje interni koraci koje djelatnik može poduzeti kako bi riješio situaciju, preostaje mu samo prijaviti događaje. Smatra se da je moralno korektno prijaviti svoju organizaciju:
1. ukoliko je šteta koja prijeti javnosti ozbiljna;
2. ukoliko je osoba prenijela svoju zabrinutost nadređenima u organizaciji;
3. ukoliko ni nakon toga nema zadovoljavajudeg odgovora, a iskorišteni su svi kanali unutar tvrtke, uključujudi upravu i najviše strukture upravljanja;
4. osoba koja prijavljuje trebala bi to potkrijepiti dokazima, koji de pokazati nezavisnom promatraču da su zapažanja točna i da je politika tvrtke loša;
5. moraju postojati neoborivi dokazi o tome da de davanje informacija u javnost zaista spriječiti ozbiljnu štetu.

Zanemari sad ovu "ozbiljnu štetu" jer to je diskutabilno, i tvoj slučaj je bio vrijedan prijave, ali problem se prvo treba pokušati riješiti interno.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
fitch kaže...

Zanemari sad ovu "ozbiljnu štetu" jer to je diskutabilno, i tvoj slučaj je bio vrijedan prijave, ali problem se prvo treba pokušati riješiti interno.

kratko i jasno, taj film se ne bi desio.

a sve povise napisano je visak, jer glavesina koji stoji povise svega toga je onaj koji sve to dopusta, tj. prisiljava koristenje nelegalnog softwera.

Interno ga nemam prijavit nikome osim njemu samome.

Anoniman e-mail nece nista napraviti, jednostavno bi bio ignoriran i izbrisan.

i da, sve ovo tvrdim s 100% sigurnoscu.

17 godina
croart kaže...

Pixelatem, ja ne kazem da je opravdano sto on zaraduje toliko love na ilegalnom softveru, ili da ti radis neopravdani potez u ovom slucaju, ali zelim naglasiti nacin tvoga razmisljanja koji pojednostavljeno zvuci nekako ovako: "Ja nemam love za licence i kradem malo pa je to uredu, on krade puno i to nije u redu".

A to jos moze izgledati nekako ovako: "Ukrao sam si novog mercedesa jer nisam imao love za kupiti, i onda odem prijaviti susjeda zato sto je on ukrao 3 komada i 2 prodao."

Napominjem opet, tvoj potez je opravdan, ali tvoje moraliziranje nije jer samo trazis isprike za sebe.

Neposjedovanje dovoljno novaca da bi kupio licencu ne znaci da moras ukrasti softver, umjesto toga mozes koristiti besplatnu alternativu i u tom slucaju bih sve tvoje komentare prihvatio bez ikakvog pogovora i jos bih te podrzao u svemu tome, a ovako mi to sve zvuci jos nekako gore.

Nadam se da si me razumio sto sam zelio reci i nemoj se ljutiti, ja samo iznosim svoja razmisljanja koja se mogu primjeniti i na tisuce drugih osoba, a ne samo na tebe.

Pozdrav!

Ovo je najbolji post u ovoj temi i apsolutno se slažem... Najveći problem je u tome što topic starter dolazi online da bi raspravljao o svojim postupcima i pritom lažno moralizira... Pisani zakon je jednak za sve i tu nema tumačenja po želji.

Ono što je meni nevjerojatno je to da je taj spominjani šef gad i lopov kojeg treba prijaviti a s druge strane se istovremeno koristi ilegalni software za privatne potrebe...  Ja sam za to da se prijave svake ilegalne radnje ali sve ima svoju cijenu... Kaže se ako si znao jebavat sad znaj i snosit posljedice... Ako topic starter kao što je napisao zarađuje privatno više nego u tom dotičnom radnom odnosu, zašto onda on sam nema licencirani software? U čemu je problem? Spominje se odlazak s Balkana, trula država, ne bi rekao da je njegova svijest išta drukčija... Šef treba kupiti licence jer zarađuje brdo love a on ne treba jer zarađuje puno manje... Yeah right... Čak ni freeware mu nije alternativa... Ja bi sada rado prijavio topic startera pa da vidi kako je to na drugoj strani medalje...

Musaka Kaka - Jedina hrana koja sere
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2008 9:51 (Cele303).
17 godina
neaktivan
Cele303 kaže...

Yeah right... Čak ni freeware mu nije alternativa... Ja bi sada rado prijavio topic startera pa da vidi kako je to na drugoj strani medalje...

nema problema, ali od tebe onda zahtjevam isto.

Zasto bi ti sada bio postedzen? pa sigurno i ti mozes negdi iskopat neku mp3-icu ili verziju windowsa?!

Kad bolje razmislim, ajdemo se svi prijavit samoinicijalno...

17 godina
neaktivan

nadalje, odgovor na postavljeno pitanje sam dobio.

Ukoliko postoje oni koji zele nastavit borbu oko moralnosti mog djela, neka otvaraju drugu temu s naslovom 'dali je licemjerno prijaviti nekoga', jer je ova tema pokrenuta u neke druge svhe.

inace, poprilicno sam zadivljen misljenjem pojedinaca na ovom forumu.

Ako ste svi tako pravedni i principilni, razmislite o tome da udzete u nas sabor i tako poboljsate standard ove drzave, prepucavanje po forumima ne vodi nigdje.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Cele303 kaže...

Ono što je meni nevjerojatno je to da je taj spominjani šef gad i lopov kojeg treba prijaviti a s druge strane se istovremeno koristi ilegalni software za privatne potrebe...

"Topic starter" je obicna stidna us kakvih ima po svakoj firmi duboko pogodena sto nije na rukovodecoj poziciji pa da stipa tajnice za guzicu i *ebe ostale uposlenike. Da spomenuta firma i ima licencirani softver prijavio bi je zato sto u zenskom WCu nema kosa za smece ( s obzirom da je pi*da, pretpostavljam da koristi zenski), ili bi nasao neki drugi nedostatak.

Nas je "junak" zapravo jadna kreatura pokretana najnizim strastima i lisena svakog morala, ali zato dobro oboruzana licemjerjem. U ovoj njegovoj prici uopce se ne radi o firmi koja krsi zakon, nego o privatnom ratu jos jednog frustriranog ocajnika.
17 godina
neaktivan

Momak, mislim da je jadna ta firma u kojoj takvi kao ti rade iz sljedećih razloga:

"Da imam novaca i da mi licenca treba, sutra do podne bih imao sve potrebne licence..."

Ma koga ti lažeš, da imaš novca radio bi isto ka i sad kad "nemaš " novca, nista tebe novac ne bi opametio jer i sad si priznao da imaš ilegalnog software-a. Nadalje:

"Moji piratski programi mi ne donose nikakvu zaradu..."

Ne donose oni tebi zaradu ali ti kršiš zakon jer u zakonu piše da se ne gleda zarada nego da li je software ilegalan ili ne. Nadalje:

"NITKO od nas nema legalan soft (osim linuxsasa), stoga ako cemo svi sutra ici u zatvor idem i ja.."

Pa NITKO osim tebe se i nije zalio na ilegalni sotftware. NAdalje:

"vjerojatno sam i ja licimjeran, ali se ne osjecam nitimalo krivo zbog postupaka..."

NA ovo neman komentara, zapravo pokazujes s ovin kakav si.

Eto toliko o hrabrom vitezu

17 godina
neaktivan

Svaka cast.

Ovo postaje rasprava o moralu. A taman onaj koji je pokrenuo tu raspravu bas i nije najmoralnija osoba u cijeloj prici.

Dobra je bila ona usporedba sa mercedesima. Potpuno se slazem s tim. Zavist (iako na osobu koja nije korektna ni u kojem slucaju - odnosi se na sefa te firme) i jal sto isti zaraduje (naravno, nije da podrzavam da se netko bogati na krađi) dovodi do zakljucka da je pokretac ove teme zagorec ili ima zagorske krvi. Ono, tuzil bum suseda jer on vise krade i bolje zaraduje od mene. Ja isto kradem al njemu ide bolje pa bum ga tuzil...

Zagorci, bez uvrede molim.

Tema je mislim dala svoje.

¡ʞɔǝu ɹnoʎ ʞɐǝɹq
17 godina
neaktivan
puno pametnjakovica i prepiranja.

CLOSED!!!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice