Koliko naplatiti instalaciju na 16 kompova zaključana tema

poruka: 266
|
čitano: 61.057
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Koliko naplatiti instalaciju na 16 kompova

E ovo je jedna od zanimljivijih diskusija na ovom forumu, i pročitao sam stvarno svašta.

Naravno zasmetale su me svakakve izjave, al nećemo o tome.

Prvo primijetio sam da dosta uspoređujete fizički rad sa znanjem. Meni je to neusporedivo, jer učenje je proces za koji je potrebno vrijeme i novac, nemožeš reć da si gotov sa učenjem (osim onih kaj su popili sve znanje svijeta, pa niti neznaju kolko neznaju). Dok rad jednostavno obavljaš prema nekoj šabloni koju si naučio za 6 mjeseci. Naravno rad se cijeni, al nemožete ne cijenit znanje samo zato jer vi niste vidjeli kolko je rada potrošeno na stjecanje tog znanja.

Znanje je ulaganje.

Karikiran primjer bi bio da neko ide radit kotač koji će kasnije stavit na kola sa kojima će od jedanput prenijeti 5 metara drva, dok bi radnik za to vrijeme nosio sva ta drva. Nadam se da ste me skužli. Plaća je ista, samo što je radnik direktno potrošio rad na drva umjesto da sad ima kola i da svaki put vozi po 5 metara drva i troši manje snage. Nadam se da ste me skužili :)

Isto tako sam vidio da se spominju nekakve satnice za rad na baušteli. Pa ljudi, opet teško usporedivo. Taj bauštelac ima redovitu satnicu, on točno zna kolko će imat posla, kolko će love dobit. A tko garantira nekom tko instalira OS da će dobit mjesečno 4000 kn. Neki put će bit više, neki manje, tu je opet rizik koji se kompenzira višom cijenom.

I samo još ovo, pravi majstor dobro naplaćuje svoj rad, znanje i iskustvo (to vrijedi za sva zanimanja). Tako da cijena ovisi o vama samima, o vašem odnosu kvalitete i kvantitete rada.

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Uh, pokrenuo sam pravu lavinu. Neka. Zdrava rasprava je uvijek dobra. :-)

Ima nekoliko stvari koje sam primijetio u ovoj raspravi. Prvo je (i to jako dobro uočeno) da se znanje danas jako malo cijeni. Nitko se nije rodio sa znanjem i nitko (govorim o informatici) ne može reći da sve zna, pa čak i da zna dovoljno da više ne mora učiti. Informatika se stalno razvija i za 6 mjeseci će izići nešto novo i onaj želi ostati u toku mora konstantno učiti i usavršavati se. Na baušteli je drukčije. Sedam lopata cementa je išlo u mješalicu prije 20 godina i ići će narednih 20 (ok, i tu se stalno nešto usavršava, ali puno sporijim tempom nego u informatici). Svaki taj sat koji čovjek uloži u sebe ulaže sa ciljem da mu se kasnije isplati i ne može mi netko reći da jednako vrijedi rad nekoga tko je prije 20 godina naučio ubaciti cement u mješalicu i danas radi na potpuno isti način i nekoga tko stalno uči.

Ja sam sa informatikom počeo još ranih osamdesetih (da, znam da sam već pomalo za mirovinu po današnjim standardima :-) ) na zx spectrumu i od kako sam napisao prvi "hello world" program do danas stalno nešto učim. I dan danas više vremena provodim sa gugletom nego sa ženom i djetetom. Dobro je netko u ovoj raspravi rekao: dok su drugi poslije posla digli sve 4 u zrak i ganjali kurve i pili pivo, ja sam proučavao tutorijale, testirao raznorazne ideje i konstantno se usavršavao. Čak i dan danas (u drugoj polovini tridesetih) još uvijek razmišljam kako i koji bi još certifikat mogao ubosti i u kom pravcu bih se još mogao razvijati.

Druga stvar koju sam uočio je to da se uspoređuje satnica jednokratnog posla sa nekim tko radi 8 sati dnevno. Mislim da je to neusporedivo.Recimo npr. da je netko sistem admin u nekoj manjoj firmi i ima npr. plaću od 7000 kn (ovo je samo za primjer). Znači da ako radi 24 dana po 8 sati njegova satnica je oko 36,5 kn. Po toj logici bi posao koji sam ja u prvom postu spomenuo, a da se npr. napravi za 12 sati vrijedio manje od 450 kn. Meni to nema smisla. Zašto? Zato što je jedno posao koji ćeš ti odraditi svakih par mjeseci ili čak i 2-3 posla mjesečno, a drugo je siguran posao i plaća, a posla koliko ima.

I have seen the truth, and it makes no sense

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Koliko naplatiti instalaciju na 16 kompova
shija kaže...

Uh, pokrenuo sam pravu lavinu. Neka. Zdrava rasprava je uvijek dobra. :-)

Ima nekoliko stvari koje sam primijetio u ovoj raspravi. Prvo je (i to jako dobro uočeno) da se znanje danas jako malo cijeni. Nitko se nije rodio sa znanjem i nitko (govorim o informatici) ne može reći da sve zna, pa čak i da zna dovoljno da više ne mora učiti. Informatika se stalno razvija i za 6 mjeseci će izići nešto novo i onaj želi ostati u toku mora konstantno učiti i usavršavati se. Na baušteli je drukčije. Sedam lopata cementa je išlo u mješalicu prije 20 godina i ići će narednih 20 (ok, i tu se stalno nešto usavršava, ali puno sporijim tempom nego u informatici). Svaki taj sat koji čovjek uloži u sebe ulaže sa ciljem da mu se kasnije isplati i ne može mi netko reći da jednako vrijedi rad nekoga tko je prije 20 godina naučio ubaciti cement u mješalicu i danas radi na potpuno isti način i nekoga tko stalno uči.

Ja sam sa informatikom počeo još ranih osamdesetih (da, znam da sam već pomalo za mirovinu po današnjim standardima :-) ) na zx spectrumu i od kako sam napisao prvi "hello world" program do danas stalno nešto učim. I dan danas više vremena provodim sa gugletom nego sa ženom i djetetom. Dobro je netko u ovoj raspravi rekao: dok su drugi poslije posla digli sve 4 u zrak i ganjali kurve i pili pivo, ja sam proučavao tutorijale, testirao raznorazne ideje i konstantno se usavršavao. Čak i dan danas (u drugoj polovini tridesetih) još uvijek razmišljam kako i koji bi još certifikat mogao ubosti i u kom pravcu bih se još mogao razvijati.

Druga stvar koju sam uočio je to da se uspoređuje satnica jednokratnog posla sa nekim tko radi 8 sati dnevno. Mislim da je to neusporedivo.Recimo npr. da je netko sistem admin u nekoj manjoj firmi i ima npr. plaću od 7000 kn (ovo je samo za primjer). Znači da ako radi 24 dana po 8 sati njegova satnica je oko 36,5 kn. Po toj logici bi posao koji sam ja u prvom postu spomenuo, a da se npr. napravi za 12 sati vrijedio manje od 450 kn. Meni to nema smisla. Zašto? Zato što je jedno posao koji ćeš ti odraditi svakih par mjeseci ili čak i 2-3 posla mjesečno, a drugo je siguran posao i plaća, a posla koliko ima.

Mislim da smo probali reć istu stvar..hh

16 godina
neaktivan

ipak se u konacnici isprofilirala skupina koja nezna doma promjenit osigurac niti fugirat kvadrat plocica,a da ne spominjem zamjenit 80 litreni tiki bojler.

vazno da za te svrhe zovu nkv sljakere.

normalna pojava za sve direktorcice sa rukicama ko djecija straznjica.

what Marcellus Wallace looked like

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
shija kaže...

Nemogu da sebe ne vidim ovdje, isto kao da me poznaješ, koliko radim i kolika mi je plaća. Ako podijeliš 7000 s 20 ili 22 radna dana(ne radim subote) u prosjeku, ispadne plaća, malo veća od 300kn dnevno. Ja sam u jednom navedenome slučaju izgubio 2 dana za 300kn. Ali kako ćeš ti nekomu obajasniti da MS gura nove Windowse i da drivera nema ili ih je teško pronaći. Njemu će to uvijek ostati, instalacija Windowsa. I košta 200kn u servisu. A ti si pišao krv 2 dana, samo da mu vratiš "ispravan" računar.

Ovima što s€ru o baušteli i sličnim stvarima. Pitao bih vas ja kad vam cat7 kablo neće da upadne u modul ili žice na najmanji pokret ispadaju. Vratiš se kući slomljenih noktiju, zanoktica i žuljeva. Opet bauštela teža? Barem vas ne krive kad na krivo zašalujete zid. Jer vi nemate građevinski fakultet. On je odgovoran. I plaćen.

Danas većina ljudi radi u uslužnom sektoru, i instalacija Windowsa ili mreže je usluga. Usluga se plaća. I može se dobiti na različite načine. I različito košta.

Zato djeco ne s€rite mi po poslu i s cijenom 50kn.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
14 godina
neaktivan

Nedavno sam radio reinstalaciju na starom laptopu i starom kompu

Laptop - baterija ne radi uopće a žica od napajanja mora stajati u takvom u specifičnom položaju i nesmije si ni pipnuti jer laptop gubi kontakt i gasi se odmah

prvo sam morao prebaciti sve slike i dokumente na D disk

nakon toga je išla reinstalacija windowsa, updejtanje i instalacija brdo programa

potrošeno vrijeme -   oko 10 sati

razlog - gašenje laptopa bar 5 puta jer je izgubio konatkt sa strujom, prespor hard disk na laptopu, download updejtova jako spor jer mrežna kartica ne radi a wireless kartica iz nekog razloga ne skida brže od 50kb/s, jako spora instalacija svih programa i updejtova jer je laptop spor sa malo ram memorije

šta sam za to dobio - hvala

komp - ista stvar kao gore sa laptopom samo što je napajanje bilo ok

prebacivanje brdo dokumenta na d disk i traženje isitih po c disku

512mb rama na kompu je bilo premalo za normalan rad pa sam upalio auto i otišao u grad da kupim 1gb memorije istog proizvođača i istih karaktersitika kakva je ova koja je instalirana

uglavnom potrošio sam 3 dana po nekoliko sati dok komp nisam doveo u red

za   taj komp sam odmah reako da neću ništa uzeti jer ću to napraviti kao frendici jako brzo

još i saad nakon 2 mjeseca čekam da mi plati 170kn koje sam platio za ugrađenu memoriju + gorivo koje sam potrošio

a sada malo o tome koliko treba naplatiti

reći ću samo jedan primjer

za potrebe posla sam trebao dokument od zubara koji treba napraviti dijagnozu/procjenu stanja mojih zubi, dakle papir na kojem piše da su mi zubi ok i da neću imati porblema sa zubima kad krenem sa radom u firmi

dođem kod zubara i pošlaje me na slikanje zubi, odem u ordinaciju gdje rade 3D slikanje zubi koje traje 1min i to mi naplate 300kn

dođem kod zubara koji je pogledao snimku i moje zube i to je trajalo 2 minute i za to mi je zubar naplatio 250kn

dakle za papir na kojem je na engleskom pisao da su mi zubi ok ja sam platio 550kn za nekoliko minuta posla

zubar je naplatio svoje znanje

nadam se da sam dao dobar primjer kako se znanje naplaćuje

Onaj tko nikad nije pogriješio, nikad nije pokušao napraviti nešto novo
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
GEO pa lakse bi ti bilo da si odvrnuo laptop zalemio spoj, i vratio natrag :)

(zafrkavam se normalno)...

Ma zubari i liječnici općenito uzimaju novce za gluposti (studiram medicinu)...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
GEO pa lakse bi ti bilo da si odvrnuo laptop zalemio spoj, i vratio natrag :)

(zafrkavam se normalno)...

Ma zubari i liječnici općenito uzimaju novce za gluposti (studiram medicinu)...

Hoces reci ZATO studiras medicinu ;)

:)
16 godina
0v3r10rd kaže...

Bit cijele rasprave je kako se ZNANJE NE CIJENI. Što se mene tiče fof više s takvim pristupom - zbog toga nam je država u banani, jelte...

I dosta fuša i takvih sranja brate... Treba to odučit ovaj narod. Da je do mene uvela bi se doslovno dozvola za obavljanje informatičke djelatnosti. Dosta fušarenja više... i moj sin se kuži u računala (jelte zna otić na fejs i poslat mejl...).

Neznam zasto to stalno spominjete kad se uopce ne radi o tome. Naravno da se cijeni znanje, zato neki imaju placu od 1500kn mjesecno (npr. cistacica koja je jednom naucila svoj zanat i to je to), i neki programer ili ekonomist koji ima 6000kn mjesecno, jer osim sto je morao puno vise skola  zavrsiti, mora konstantno nadopunjavati svoje znanje sa novim jezicima ili zakonima/propisima. I to je normalno...

Ono sto nije normalano, je da netko fusari, ne placa obrt/firmu/radnike/pdv, nista, sebi sprema lovu u dzep i trazi lovi koju bi naplatila jedna firma koja ima minimalno 3-4 puta vece troskove za isti posao.

Osim toga, ima puno izjava:   "pa taj posao nije 8 sati dnevno, nego uleti dva tri puta mjesecno".

Ajmo reci da sam ja sakupljac jabuka, ali bas nema posla jer je velika konkurencija, i sad mi dva puta mjesecno uleti skupljanje jabuka od dva dana. I sta sad? Jel bi ja sada tih 8 sati skupljanja jabuka treba naplatiti 2000kn/danu, da si skupim svojih 4000kn mjesecno? Nevinašce Cudna neka logika...

Ili bi mozda ipak trebao razmisliti da ovih ostalih 28 dana u mjesecu nadjem neki drugi posao... Mozda skupljaju kruske negdje...

Think locally, act globally...
16 godina
SupremeCommander kaže...
0v3r10rd kaže...

Bit cijele rasprave je kako se ZNANJE NE CIJENI. Što se mene tiče fof više s takvim pristupom - zbog toga nam je država u banani, jelte...

I dosta fuša i takvih sranja brate... Treba to odučit ovaj narod. Da je do mene uvela bi se doslovno dozvola za obavljanje informatičke djelatnosti. Dosta fušarenja više... i moj sin se kuži u računala (jelte zna otić na fejs i poslat mejl...).

Neznam zasto to stalno spominjete kad se uopce ne radi o tome. Naravno da se cijeni znanje, zato neki imaju placu od 1500kn mjesecno (npr. cistacica koja je jednom naucila svoj zanat i to je to), i neki programer ili ekonomist koji ima 6000kn mjesecno, jer osim sto je morao puno vise skola  zavrsiti, mora konstantno nadopunjavati svoje znanje sa novim jezicima ili zakonima/propisima. I to je normalno...

Ono sto nije normalano, je da netko fusari, ne placa obrt/firmu/radnike/pdv, nista, sebi sprema lovu u dzep i trazi lovi koju bi naplatila jedna firma koja ima minimalno 3-4 puta vece troskove za isti posao.

Osim toga, ima puno izjava:   "pa taj posao nije 8 sati dnevno, nego uleti dva tri puta mjesecno".

Ajmo reci da sam ja sakupljac jabuka, ali bas nema posla jer je velika konkurencija, i sad mi dva puta mjesecno uleti skupljanje jabuka od dva dana. I sta sad? Jel bi ja sada tih 8 sati skupljanja jabuka treba naplatiti 2000kn/danu, da si skupim svojih 4000kn mjesecno? Nevinašce Cudna neka logika...

Ili bi mozda ipak trebao razmisliti da ovih ostalih 28 dana u mjesecu nadjem neki drugi posao... Mozda skupljaju kruske negdje...

Ja fusarim... i sto onda... Ljudi su trazili mene, ne ja njih.

Biljezim se sa stovanjem...
16 godina
tnakir kaže...
Ja fusarim... i sto onda... Ljudi su trazili mene, ne ja njih.

Da, trazit ce tebe neki ljudi... Belji se

Pravda za sve Pravda za sve
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.10.2010 20:34 (SupremeCommander).
15 godina

Pratim ovu temu od prvog posta i zbilja me je zaintrigiralo mišljenje uvaženih kolega...forumaša:)

Nisam se uključivao u raspravu jer se ne smatram kompetentnim glede administriranja

i instaliranja jednog takvog sustava koji broji čak 16 računala i svega što ide uz to.

Ali,mogu iznijeti svoja iskustva sa pojedinačnom instalacijom OS-a na kućna računala.

Preko 2 godine sam bio...što se kaže "Katica za sve" mojim "prijateljima" i prijateljima,

ali i dosta ljudi kojima sam na preporuku frendova održavao računala.

Sad to više ne radim,jer...nekima je puno reći i obično hvala za moje utrošeno vrijeme

pa i znanje...koje bi im netko drugi masno naplatio...nekima je bilo puno čak uložiti

u novije/jače komponente da bi mogli igrati "igrice"...kamoli meni još koju kunu dati za odrađeni posao.

Nekima je čak postalo tako normalno da me se sjete zvati u bilo koje doba dana ili noći kad im

računalo otkaže poslušnost...jer,eto...mi smo si super...zašto ne bi zvali kad imaju kretena koji to zna

a ne uzima im niti kunu za sve što odradi...

A,onda...jednog lijepog dana(mislim da je padala kiša XD)....

kreten im je rekao da si pronađu drugog kretena koji to...ustvari nije

i koji će im zasigurno uzeti novce za odrađeni posao...

I...gle čuda...više se nikome ne kvare strojevi,sve perfektno radi

i svi baš sve odjedared znaju i nije im potreban nitko tko će im održavati stroj XD

Poanta je ta...da ne bih više nikome...ali doslovice nikome reinstalirao OS,optimizirao sustav,

install dodatne programe i čistio/nadograđivao stroj ispod 500 kn pa da mi je otac rođeni!

bubamara...hehehehehe:)))
Moj PC  
10 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

U starom časopisu Hacker je bila jedna dobra kolumna od Zorana Žmirića. I baš je spominjao to sređivanje kompa.

Budem probao potražit pa objavim.

0 0 hvala 0
16 godina
0v3r10rd kaže...

I da, možeš ti 40 istovjetnih računala instalirati za 6-7 sati -> korištenjem RIS-a, napravi se OEM instalacija sa svim driverima za računala, svim dodatnim softom (pdf čitać, preglednik slika, winamp, antivirus, office paket...). No za to je potrebno dan pripreme. Plus znanje za to napravit. Kolka je cijena takvom poslu?!

Može to i kraće trajati... dva hinta: Ghost server u broadcast modu + Sysprep. Maksimalno sam radio 30 računala odjednom, svi se dodaju u broadcast listu, i istovremeno im se broadcastao ghost image prije pripremljen. Kako je image sysprepan, nakon prvog restarta se generiraju novi SIDovi na svakom računalu te random ime - sve što treba napraviti je dati ime računalu naknadno te ga dodati na domenu... :)

Ako imaš gigabitnu mrežu, cijeli posao je gotov (zajedno sa preimenovanjem i dodavanjem jednog po jednog računala u domenu) za malo više od pola sata... :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
16 godina
neaktivan
Weky kaže...

Neznam jeli programer C#/C++/ASP.NET ima 200kn dnevnicu.

Naravno, ako ti je teško podešavati program jer neznaš pa trebaš kopati tutorijale, onda to nije posao za tebe.

programer ima SATNICU 200 kn, a ne dnevnicu!

a ako je tvoj glavni izvor znanja tut, a ne knjiga onda je tvoje znanje jadno i plitko

zato i radis za 50 kn

uglavnom, svi ITevci koje ja znam rade slaganje za 300 - 500 i imaju posla za poluditi..

i to bas zato jer ima tih susedovih klinaca i ovih kaj rade po 50 kn

14 godina
odjavljen

Dobro, no poanta mog posta je da drugi poslovi koju su drastično tezi manje plaćeni i zahtjevnij su za rad.

Htjedoh reći da previše cjenite svoje sposobnosti. Naravno ako netko mrzi posao koji radi, ili treba svako malo čitati tutorijal za isti, onda ta struka nije za njega.

Operation Flashpoint
14 godina
Weky kaže...

Dobro, no poanta mog posta je da drugi poslovi koju su drastično tezi manje plaćeni i zahtjevnij su za rad.

Htjedoh reći da previše cjenite svoje sposobnosti. Naravno ako netko mrzi posao koji radi, ili treba svako malo čitati tutorijal za isti, onda ta struka nije za njega.

Po tome bi bauštelac triba imat 20k plaću a Sistem administrator, pa...jedno 3,5k. Samo to nije slučaj nigdi u svitu.

14 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
0v3r10rd kaže...

I da, možeš ti 40 istovjetnih računala instalirati za 6-7 sati -> korištenjem RIS-a, napravi se OEM instalacija sa svim driverima za računala, svim dodatnim softom (pdf čitać, preglednik slika, winamp, antivirus, office paket...). No za to je potrebno dan pripreme. Plus znanje za to napravit. Kolka je cijena takvom poslu?!

Može to i kraće trajati... dva hinta: Ghost server u broadcast modu + Sysprep. Maksimalno sam radio 30 računala odjednom, svi se dodaju u broadcast listu, i istovremeno im se broadcastao ghost image prije pripremljen. Kako je image sysprepan, nakon prvog restarta se generiraju novi SIDovi na svakom računalu te random ime - sve što treba napraviti je dati ime računalu naknadno te ga dodati na domenu... :)

Ako imaš gigabitnu mrežu, cijeli posao je gotov (zajedno sa preimenovanjem i dodavanjem jednog po jednog računala u domenu) za malo više od pola sata... :)

Najviše što sam ja slagao (ne samo ja naravno, bilo nas je ipak više) bilo je ~400 računala i Acronisova porodica image deploy proizvoda. 2 deploy servera (broadcast prema 200 računala svaki server). Čak se ne moraš mučiti ni sa sysprepom jer to Acronis odradi kod prvog restarta za tebe (uključujući dodjeljivanje imena računalu prema unaprijed zadanom patternu i dodavanje na domenu / mrežne postavke itd.). Ne računajući razvlačenje i testiranje mreže, postavljenje DHCP servera i ostale predpripremne radnje, sam image deploy je bio gotov za oko 1h (12 GB image) s 27 ukupno izgubljenih paketa tijekom svih odrađenih deploya (ovu sam brojku zapamtio jer je prekewl koliko je to malo) - a bila su 2 'testna' i na kraju finalni deploy.

Inače, slika iz avatara je virtualni switch na koji je to sve bilo spojeno (nije u ormaru jer je primarno bio složen za image deploy i nešto sitno mrežnog prijenosa kasnije, pa je bio rastavljen kad smo završili). Smijeh

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat. // Sve se hoće kad se može. ;)
16 godina
sasa kaže...

a ako je tvoj glavni izvor znanja tut, a ne knjiga onda je tvoje znanje jadno i plitko

A koji to programeri?

Ako trebas, ja ti uvalim nekoliko dobrih programera koji ce, ne raditi za 200kn saticu, nego za 150kn satnicu... Smijeh I kakvi tut, svi knjige, faks, 5+ godina iskustva...

16 godina
neaktivan
sasa kaže...

zato i radis za 50 kn

uglavnom, svi ITevci koje ja znam rade slaganje za 300 - 500 i imaju posla za poluditi..

Bahahahaha... u kojoj to drzavi? U HRV to ne moze imati ni da se postavi na glavu...

A vani... pa isto ne vjerujem ako nije vrhunski i nema jos i posao menađera u toj tvrtci i cjelokupne organizacije projekta...

Vani mozda jesu vece place ali je i 2 - 3x skuplje zivjeti (ma sto novine govorile, imam rodjake)...

Ajme sad sam se nasmijao...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
sasa kaže...

A koji to programeri?

Ako trebas, ja ti uvalim nekoliko dobrih programera koji ce, ne raditi za 200kn saticu, nego za 150kn satnicu... Smijeh I kakvi tut, svi knjige, faks, 5+ godina iskustva...

EnlightenedPhoenix kaže...
sasa kaže...

zato i radis za 50 kn

Bahahahaha... u kojoj to drzavi? U HRV to ne moze imati ni da se postavi na glavu...

A vani... pa isto ne vjerujem ako nije vrhunski i nema jos i posao menađera u toj tvrtci i cjelokupne organizacije projekta...

Vani mozda jesu vece place ali je i 2 - 3x skuplje zivjeti (ma sto novine govorile, imam rodjake)...

Ajme sad sam se nasmijao...

kolega je zadnji projekt radio za 150 kn/satu jer sma ga zamolio da mi uskoci (nisam imao vremena) i da radi za tu cijenu (frendu jedna aplikacija).

inace on uzima obavezno 200 kn / satu

i na kraju je aplikacija kostala >10.000 €.

to je poslovna aplikacija koja je core business frendu i hrpa ljudi bi je trebala koristiti i lijepa lova se vrti tako da je to isplativo.

sorry ako vi ne naplacujete svoje projekte dovoljno...

on trazi 200 kn i ima posla koliko hoce....

pa koliko vi klijentima naplacujete rad jednog arhitekta? software arhitekt ili sistem arhitekt? u "normalnim" firmama sat je cca 500 kn

koliko bi vi naplatili implmenetacije nekog ERPa ili CRMa? 5.000 kn?

16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
Father_Dougal kaže...
0v3r10rd kaže...

Najviše što sam ja slagao (ne samo ja naravno, bilo nas je ipak više) bilo je ~400 računala i Acronisova porodica image deploy proizvoda. 2 deploy servera (broadcast prema 200 računala svaki server). Čak se ne moraš mučiti ni sa sysprepom jer to Acronis odradi kod prvog restarta za tebe (uključujući dodjeljivanje imena računalu prema unaprijed zadanom patternu i dodavanje na domenu / mrežne postavke itd.). Ne računajući razvlačenje i testiranje mreže, postavljenje DHCP servera i ostale predpripremne radnje, sam image deploy je bio gotov za oko 1h (12 GB image) s 27 ukupno izgubljenih paketa tijekom svih odrađenih deploya (ovu sam brojku zapamtio jer je prekewl koliko je to malo) - a bila su 2 'testna' i na kraju finalni deploy.

Inače, slika iz avatara je virtualni switch na koji je to sve bilo spojeno (nije u ormaru jer je primarno bio složen za image deploy i nešto sitno mrežnog prijenosa kasnije, pa je bio rastavljen kad smo završili). Smijeh

Yup momci. Svašta se može kad imaš resurse. Ovo je bilo odrađeno na serveru koji je ujedno bio i DC (jedini server u okružju), sa jednim (1) gigabitnim linkom sa kojeg se štancala instalacija...

Belji se

I find your lack of faith disturbing!
16 godina
sasa kaže...
kolega je zadnji projekt radio za 150 kn/satu jer sma ga zamolio da mi uskoci (nisam imao vremena) i da radi za tu cijenu (frendu jedna aplikacija).

A koji ste vi likovi... Naplacujete programiranje ko oni bandicevi WC-i u Dubecu. A sve neki frendovi, kumovi... Nevinašce

16 godina

Mislim da se ovdje najviše koplja lomi između onih koji i inače već godinama rade u IT branši pa malo sa strane fušare i naplaćuju svoj rad kako spada, te onih koji ne rade, nego ili su u školi ili na fakultetu, pa malo sa strane reinstaliraju windowse.

Razlika u znanju i iskustvu između te dvije grupe ljudi je ogromna, i na nesreću, ne svodi se samo na instalaciju windowsa. Instalirati windowse je stvarno jednostavno. Ako imaš sreće, nema nekog čudnog komada hardvera, instalacija je gotova za sat-dva, ovisno o konfiguraciji.

Razlika je u detaljima koje se radi nakon instalacije - konfiguracija te security hardening. To je ono po čemu se razlikuje netko tko ima puno iskustva te zna što treba napraviti, te koji su "best practices" po tom pitanju, te onog koji misli da zna.

Da kažem koliko minimalno uzimam za backup i reinstalaciju, Weky bi dobio srčani udar Cool. No ono što Weky ne zna jest koliko je truda i rada, te učenja uloženo da bi se prikupilo to znanje koje imam. Tako je, vjerujem, i ostalima koji rade i IT branši i ne prostituiraju se polaganjem certifikata kroz TestKingove, nego čistim znanjem. Ne zavaravajte se, takvih je stvarno malo.

Uspoređivati bauštelca sa jedva završenom osnovnom školom koji krampa na gradilištu sa recimo sysadminom je besmisleno. Sysadmin ne bi bio admin da nije uložio u svoje učenje godine i godine truda. Najlakše je reći "meni se ne da učiti", izostati iz škole i početi šljakati. Ako nema intelektualne kapacitete za više, razumljivo je da ne može završiti fakultet, no da li biste takvim ljudima dali da vam vode tvrtku te ključne poslove u dotičnoj? Nemojte biti naivni. Bauštelac je bauštelac iz točno određenih razloga - nema završene škole koje bi mu omogućile pristup lakšim i bolje plaćenim poslovima. U današnje vrijeme je lako završiti potrebno školovanje, kroz večernje škole i privatne fakultete. Da, koštaju, ali to je ulaganje u bolju budućnost.

Ne kažem da njihov rad ne vrijedi, no gledajući to sa ekonomskog stanovišta, posao šljakera je najmanje plaćen jer šljakera uvijek ima, i uvijek će ih biti. Nije to posao u kojem je pamet jako bitna, nego samo mišići i izdržljivost. Znam to, jer sam radio par takvih poslova kad sam bio mlađi. No pametnog admina je teže naći, a kad ga se nađe, onda ga se i dobro plati, pogotovo ako ti održava poslovni sustav uz pomoć kojeg tvrtka zarađuje novce.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.10.2010 9:31 (Father_Dougal).
Moj PC  
7 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
Father_Dougal kaže...

Uspoređivati bauštelca sa jedva završenom osnovnom školom koji krampa na gradilištu sa recimo sysadminom je besmisleno. Sysadmin ne bi bio admin da nije uložio u svoje učenje godine i godine truda. Najlakše je reći "meni se ne da učiti", izostati iz škole i početi šljakati. Ako nema intelektualne kapacitete za više, razumljivo je da ne može završiti fakultet, no da li biste takvim ljudima dali da vam vode tvrtku te ključne poslove u dotičnoj? Nemojte biti naivni. Bauštelac je bauštelac iz točno određenih razloga - nema završene škole koje bi mu omogućile pristup lakšim i bolje plaćenim poslovima. U današnje vrijeme je lako završiti potrebno školovanje, kroz večernje škole i privatne fakultete. Da, koštaju, ali to je ulaganje u bolju budućnost.

Ne kažem da njihov rad ne vrijedi, no gledajući to sa ekonomskog stanovišta, posao šljakera je najmanje plaćen jer šljakera uvijek ima, i uvijek će ih biti. Nije to posao u kojem je pamet jako bitna, nego samo mišići i izdržljivost. Znam to, jer sam radio par takvih poslova kad sam bio mlađi. No pametnog admina je teže naći, a kad ga se nađe, onda ga se i dobro plati, pogotovo ako ti održava poslovni sustav uz pomoć kojeg tvrtka zarađuje novce.

Nisam nigdje usporedivao fakultetski obrazovanog čovjeka sa onim bez škole. To je suludno i ta usporedba nevodi nigdje.

Posao servisera i konfiguracije operativonog sustava nezahtjeva fakultetsku diplomu, već samo malo više škole i proučavanja literatura. To se moze sve bez fakulteta.

A onda kada takvo što radite suludno je naplatiti ko suho zlato. Imam nekako dojam da uber-cjenite svoje znanje naspram svemu drugome (svim zanimanjima i svemu). Zato sam napisao onakav post.

Neke stvari koje su teže i zahtjevaju više vremena su slabije plaćene i zahtjevaju diplomu ne zbog samog znjanja (jer i osoba bez fakulteta moze imati više znanja od onoga sa fakultetom - aka štreberom) već čisto zbog preduvjeta kako bi bio u natječaju za taj posao.

Operation Flashpoint
16 godina
neaktivan

Druze sad korigujes izjave. TI si izjavio da se ovaj posao moze obaviti sa pola sata proucavanja pametnog tutorijala. Nemoj da trazim sad taj post. To ce cisto obezvredjivanje necijeg posla. Ni novi tv ne mozes savladati za pola sata a  kamoli stvari o kojima ovdje pricamo a i to o cemu pricamo je dno dna posla jednog sysadmina.

http://www.bug.hr/forum/topic/opcenito-o-ict-biznisu/koliko-naplatiti-instalaciju-16-kompova/72165.aspx?page=3&jumpto=1356399&sort=asc&view=flat

"Skill koji je potreban za instalaciju Windowsa je pola sata čitanja dobro pripremljenog tutorijala."

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.10.2010 9:42 (logic).
14 godina
neaktivan
Pogledajte prvi post ponovo, pa pogledajte ostatak. Lik je trazio da mu kazete kolko da to naplati a ne da mu govorite jel bolje bit pametan il radit u rudniku xD

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
logic kaže...

Druze sad korigujes izjave. TI si izjavio da se ovaj posao moze obaviti sa pola sata proucavanja pametnog tutorijala. Nemoj da trazim sad taj post. To ce cisto obezvredjivanje necijeg posla. Ni novi tv ne mozes savladati za pola sata a  kamoli stvari o kojima ovdje pricamo a i to o cemu pricamo je dno dna posla jednog sysadmina.

http://www.bug.hr/forum/topic/opcenito-o-ict-biznisu/koliko-naplatiti-instalaciju-16-kompova/72165.aspx?page=3&jumpto=1356399&sort=asc&view=flat

"Skill koji je potreban za instalaciju Windowsa je pola sata čitanja dobro pripremljenog tutorijala."

I što sam krivo rekao? Instalacija Windowsa 7 na normalno računalu traje i toliko. 20min Win7 + 10min driveri za chipset/grafiku/zvuk/antivirusni program i to je to.

I to bih naplatio toliko koliko sam rekao.

A naravno da se u ovoj temi priča o 16 kompova koje treba mrezno podešavati i sve.

Operation Flashpoint
16 godina
neaktivan

A mi pricamo o rudniku?

14 godina
neaktivan
sarkazam i neznam di mi je nestao post

0 0 hvala 0
Nova poruka