E ovo je jedna od zanimljivijih diskusija na ovom forumu, i pročitao sam stvarno svašta.
Naravno zasmetale su me svakakve izjave, al nećemo o tome.
Prvo primijetio sam da dosta uspoređujete fizički rad sa znanjem. Meni je to neusporedivo, jer učenje je proces za koji je potrebno vrijeme i novac, nemožeš reć da si gotov sa učenjem (osim onih kaj su popili sve znanje svijeta, pa niti neznaju kolko neznaju). Dok rad jednostavno obavljaš prema nekoj šabloni koju si naučio za 6 mjeseci. Naravno rad se cijeni, al nemožete ne cijenit znanje samo zato jer vi niste vidjeli kolko je rada potrošeno na stjecanje tog znanja.
Znanje je ulaganje.
Karikiran primjer bi bio da neko ide radit kotač koji će kasnije stavit na kola sa kojima će od jedanput prenijeti 5 metara drva, dok bi radnik za to vrijeme nosio sva ta drva. Nadam se da ste me skužli. Plaća je ista, samo što je radnik direktno potrošio rad na drva umjesto da sad ima kola i da svaki put vozi po 5 metara drva i troši manje snage. Nadam se da ste me skužili :)
Isto tako sam vidio da se spominju nekakve satnice za rad na baušteli. Pa ljudi, opet teško usporedivo. Taj bauštelac ima redovitu satnicu, on točno zna kolko će imat posla, kolko će love dobit. A tko garantira nekom tko instalira OS da će dobit mjesečno 4000 kn. Neki put će bit više, neki manje, tu je opet rizik koji se kompenzira višom cijenom.
I samo još ovo, pravi majstor dobro naplaćuje svoj rad, znanje i iskustvo (to vrijedi za sva zanimanja). Tako da cijena ovisi o vama samima, o vašem odnosu kvalitete i kvantitete rada.