Ajme koliko poslova za informaticare ...

poruka: 30
|
čitano: 8.440
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

... NOT !

Bas gledam za posao programera/projektanta/web designera na nasim portalima za objavu natjecaja za posao;

10ak oglasa, od toga mozda 2-3 u mojoj branši. Pri tome nisam gledao Rijeku već cijelo područje Hrvatske.

A sjećam se kako je čelnik MS Hrvatska komentirao kako je tužno da maleni broj ljudi koji završavaju informatiku i kako visokoobrazovani radnici fale ... a pitam se samo radi čega bi netko htio ovo završiti/ preusmjeriti se kad jedino što danas s ovim usmjerenjem možeš jest (ako si tatin sinček) sjediti pred kompom i igrati igrice ili (realnije) raditi kao skladištar/bauštelac/konobar/čistač/pomoćno osoblje - i nadati se da ćeš dobiti plaću (u ovakvim je poslovima običaj radnika držati na crnjaka dokle god to mogu; iz vlastitih iskustava znadem)

Može li netko objasniti ??! 

:-)
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.3.2010 13:32 (zoran123456).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
RE: Ajme koliko poslova za informaticare ...

Gledaj situaciju ovako, moj šef traži programera kod nas, čovjek ima 32 godine puno iskustva i znanja. Objasni mu projekt ovaj kaže sam koliko će mu trebat vremena i šef pristane na njegovu cijenu i rok izrade.

Nakon 2 tjedna posla programer javlja da više ne želi raditi da je to njemu malo novaca (7.000 kuna na mjesec) i prekida se posao.

I onda šef stavi oglas na engleskom u Rumunjskoj javi mu se 30 ljudi, uzeo jednog programera (za tisuću dolara mjesečno) i napravio posao na daljinu u duplo bržem roku nego što je ovaj naš pričao da mu treba love i vremena. Rumunj je napravio posao doslovno uz manje priče više rada.

Kod nas svi bi najradije u 15-20 dana "zgrnuli" lovu da ne mora raditi cijelu godinu. Nejde više tako ni u Americi, ljudi tamo lokalno rade za $20-$25 na sat - programeri. Nije se svijet još oporavio od krize a da ne govorim o situaciji kod nas, kojoj se isto tako treba prilagoditi.

Danas je bila vijest kako veliki Američki gradovi i države grcaju u dugovima i boje se Grčke, doslovno tako pišu Američki novinari.

Takvih primjera imam još desetak, nažalost kad se nudi posao kod nas, jave se nekvalificirani uopće a oni koji jesu daju zahtjeve! kao da su bogom dani pa misle da mogu dobit i novi BMW3 na korištenje. Pa kad misle da imaju toliko izbora eto im onda kad se poslodavci onda okreću radije inozemstvu nego lokalno.

Posla ima ali treba se spustit na zemlju i radit pošteno kako spada, a ne ja bi ovo ja bi ono. Niti meni nitko ništa ne daje badava, sve moram sam platit od svoje plaće.

Ima kod nas IT tvrtki koje su toliko fleksibilne da možeš raditi od kuda hoćeš u koje vrijeme hoćeš samo da se dogovoreni posao napravi, ima fleksibilnosti više nego prije, no žalosno mnogi hoće još i više - barem oni koji se jave na oglase. Čudni smo mi narod.

17 godina
neaktivan

Pa u oglasima najviše i traže programere! Njih se bar traži. Ostalo ide na kapaljku.

Could it be, nothing that you learned from ash and debris?

0 0 hvala 0
15 godina

nevezano za informatičare,kako sam nedavno dobio otkaz,javim se na oglas ,dođem na mjesto gdje traže radnike,a oni samo uzmu podatke i nikad se više ne jave,a na oglasu traže 4-5 radnika,što je najgore nema nikakvog razgovora samo nošalantno uzmu podatke,sve te privatnike treba odhebati i zaposliti se u državnoj firmi pa si miran minimalno 5 godina,nema do države

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
odjavljen

Eh, svijet je globalno selo. Indija je tu postala relativno veliki igrac s ogromnim brojem strucnjaka koji ce raditi i za 2-3 kikirikija (malo karikiram), a ne ovih nasih samoprozvanih.

Nekada je i bilo manjka IT strucnjaka, programera i cega sve ne, ali vise ih nema manjka. Vrijeme je uradilo svoje.

Generalno gledajuci sada ih ima ogroman visak i opstaju samo oni najkvaliteniji uz najnizu cijenu. Ovi drugi zivotare i samo je pitanje koliko ce i sami opstati.

Bolje da ne spominjem sto su napravili sa tim IT tecajevima, a samo da izvuku pare od ljudi koji izlaze sa minimalnim, gotovo nikakvim zvanjem, samo da bi imali 'certifikat'.

Sve u svemu, tko je jamio jamio je... Tko nije, ima zemlje po Slavoniji, pa motiku u ruke i na posao...

blackalbum kaže...

nevezano za informatičare,kako sam nedavno dobio otkaz,javim se na oglas ,dođem na mjesto gdje traže radnike,a oni samo uzmu podatke i nikad se više ne jave,a na oglasu traže 4-5 radnika,što je najgore nema nikakvog razgovora samo nošalantno uzmu podatke,sve te privatnike treba odhebati i zaposliti se u državnoj firmi pa si miran minimalno 5 godina,nema do države

Pa to im je neki fetish, to nejavljanje kasnije..., ali s druge strane vecina privatnika i je u biti nesposobna i ima iza sebe bar vec 2-3 propala pokusaja i duzni su svima. 

Vidio sam ja i daleko zanimljivije slucajeve.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 20:23 (Mrgud Veliki).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Mrgud Veliki kaže...

Eh, svijet je globalno selo. Indija je tu postala relativno veliki igrac s ogromnim brojem strucnjaka koji ce raditi i za 2-3 kikirikija (malo karikiram), a ne ovih nasih samoprozvanih.

Nekada je i bilo manjka IT strucnjaka, programera i cega sve ne, ali vise ih nema manjka. Vrijeme je uradilo svoje.

Generalno gledajuci sada ih ima ogroman visak i opstaju samo oni najkvaliteniji uz najnizu cijenu. Ovi drugi zivotare i samo je pitanje koliko ce i sami opstati.

Bolje da ne spominjem sto su napravili sa tim IT tecajevima, a samo da izvuku pare od ljudi koji izlaze sa minimalnim, gotovo nikakvim zvanjem, samo da bi imali 'certifikat'.

Sve u svemu, tko je jamio jamio je... Tko nije, ima zemlje po Slavoniji, pa motiku u ruke i na posao...

blackalbum kaže...

Pa to im je neki fetish, to nejavljanje kasnije... Vidio sam ja daleko zanimljivije slucajeve.

Nista nije sramota radit... Samo sto je nase drustvo tolko nepristupacno i "profinjeno" da je to koma... Kad vide sljakera, vecina kaze: "Ma pusti njega, on ti je sljaker." Samo zalosno je to sto taj sljaker vrijedi x puta vise nego 50% nasih "visokoobrazovanih" ljudi koji su na razne nacine pokupili diplome... Zasto nemamo rezim kao u Japanu, radnik ima 300 jena manje od inzinjera. E tako se balansira vrijednost poslova. Ovdje kad vide nekog zidara (primjeice), drze ga za manje vrijednog covjeka. No nije svugdje tako, nadje se izuzetaka.

17 godina
neaktivan

Ma pakiji i žuće preuzumaju svijet Smijeh

1 0 hvala 0
17 godina
D4RKL1NG kaže...

Ma pakiji i žuće preuzumaju svijet Smijeh

To je istina. Danas nema robe koju Kina ne proizvodi. Nama u HR se ne isplati proizvest cackalice - moramo ih uvazat... A da su samo cackalice u pitanju...

16 godina
odjavljen

Naravno da nam je problem, jer u biti tako i drzava funkcionira - na rasprodaji.

Ono sto su generacije i roditelji stvarali djeca unistavaju. Mora se priznati da je dosta toga odigrao i prelazak iz jedne u drugu ekonomiju, no...

Nama je rak rana korupcija i nepotizam. Danas naci posao bez veze ili da ga ne 'kupis' to postaje umjetnost.

A sto se tice 'sljakera', niti tamo ne cvjetaju ruze od proslog proljeca jos, tako da...

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 20:34 (Mrgud Veliki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo sad otišao na mojposao.net

Pronađeno 12 oglasa, ključna riječ "programer"

Pronađeno 16 oglasa, ključna riječ "direktor"

Pronađeno 20 oglasa, ključna riječ "manager"

sve u svemu, drugovi programeri imamo 48 ponuda ...  Cool

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

samo da se nadovežem na "šljakerske" poslove,

moj frend već godinama radi na crnjaka, i to dobije plaću ako je sretan. Radi 10-12 sati dnevno, dnevnica mu je 250kn. Marenda i prijevoz nisu plaćeni.

Nije dobro, niti najmanje ... zapravo je koma ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
zoran123456 kaže...

sve u svemu, drugovi programeri imamo 48 ponuda ... Cool

Ne ide ti to tako.

Za managera moras imati 15 godina iskustva u bransi u kojoj trazis posao. F kategoriju (to ti je ona da mozes voziti tramvaj). Govoriti aktivno engleski, njemacki, talijanski, spanjolski, grcki, latinski, mandarinski te pasivno japanski, bugarski, ceski, norveski i finski jezik.

Ne smijes biti kaznjavan niti prekrsajno i ne smijes planirati dijete. Naravno, ocekuje se i radno iskustvo od 5 godina u poslovima s astronomijom ili molekularnom biologijom.

17 godina
Mrgud Veliki kaže...
zoran123456 kaže...

sve u svemu, drugovi programeri imamo 48 ponuda ... Cool

Ne ide ti to tako.

Za managera moras imati 15 godina iskustva u bransi u kojoj trazis posao. F kategoriju (to ti je ona da mozes voziti tramvaj). Govoriti aktivno engleski, njemacki, talijanski, spanjolski, grcki, latinski, mandarinski te pasivno japanski, bugarski, ceski, norveski i finski jezik.

Ne smijes biti kaznjavan niti prekrsajno i ne smijes planirati dijete. Naravno, ocekuje se i radno iskustvo od 5 godina u poslovima s astronomijom ili molekularnom biologijom.

Ti mora da se zezas...

16 godina
odjavljen
Batista kaže...

Ti mora da se zezas...

Samo sam sarkastican oko toga sto u principu ljudi traze od buduceg zaposlenika...

Doduse na ono pitanje o dijetetu ili neko skriveno preko pitanje oko porodice, to je gotovo uobicajeno za zene.

17 godina
neaktivan
Mrgud Veliki kaže...

Ne ide ti to tako.

Osim ako se ne prezivaš Polančec, Protega i sl. Tad ti to netreba

Ali dobro, oni su bili tako dobri manageri da su ih morali skloniti za njihovo dobro...

17 godina
neaktivan

Ili ono u stilu, "Tražim radnika, ne starijeg od 22 godine, VSS i ima najmanje 5 god. iskustva!"Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 21:01 (D4RKL1NG).

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo baš sam bacio oko na mojposao.net i zaprepastilo me koliko je slaba ponuda poslova za radno mjesto programera i informatičara općenito.

http://www.woodgamesfx.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Završit ću faks, a onda ću se zaposliti na fakultetu. Kao podvornik, domar.

Can't find a better Jam!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Prije cca 2 mjeseca dam ja oglas da trazim web programera za rad na projektu, trazim osobu odmah spremnu za pocet radit, dosadasnje reference ... bla, bla, bla .... 

Javi mi se cca 30-tak ljudi od kojih 20 nema pojma o programiranju, vec bi oni eto ucili u mojoj firmi, ali bi placu bar 7.000 kuna. Od ostatka se javi nekoliko njih koji nisu normalni ... naime projekt je nesto tipa web-shopa i back office-a, nista posebno komplicirano, realno oko 10.000 kn vrijednosti. Jedan se javio i trazio 100.000 kn. Bilo ih je jos nekoliko u rasponu 50-70 000 kn. Rok izrade preko tri mjeseca. Reference ... nula.

Na kraju sam dogovorio sa jednom osobom koja se ozbiljno uhvatila posla, dala realnu procjenu cijene, odradila posao od nule, znaci razvila svoj CMS, web shop i back office, ne prtljala po joomli kao vecina drugih i svi sretni i zadovoljni, suradnju cemo nastaviti i dalje.

Zakljucak? Posla ima i previse, samo treba raditi, a ne mastati o stotinama tisuca kuna za nista.

Moj PC  
4 1 hvala 0
17 godina
Mrgud Veliki kaže...

Ne ide ti to tako.

I nije daleko od istine. Traze cuda da eliminiraju konkurenciju, a onda posao dobije neki njihov preko veze i imaju opravdanje da ostali nisu zadovoljili...

Ja sam sada godinu dana otkako sam ostao bez posla (ravno godinu dana na danasnji dan), inzinjer elektrotehnike, par microsoft ispita polozenih, jos jedan fali za MCSA (onaj izborni) i ne da ne mozes dobiti posao nego sto me najvise iritira 90% ih se ne udostoji ni poslati od(je)bijenicu.

U retrospektivi mi je zao sto sam isao studirati to sto jesam, da sam znao sto sada znam isao bih na graficki dizajn i tamo ucio photoshop i 3d studio...

17 godina
protjeran
blackalbum kaže...

pa do kada mislite da se može raditi samo za državu ? tko financira tu istu šuplju i lopovsku državu ?

pa budite vi malo privatnici za promjenu,pa vidite koliko država guli privatnika pa onda nešto recite ! kad uložiš sve svoje ,radiš 24 sata dnevno-dolovce-ako ne radiš,onaj dio koji spavaš sanjaš neplaćanja,državu,inspektore,podakte,zakone i bezakonje...

kuća ti je na hipoteku,djeci nemaš dati 10 kuna , a žena je pred odlaskom... probaj pa vidi !

pa onda pljuj po privatniku. a da ima stoke-ima.

Z
16 godina
neaktivan
GaNg kaže...

Prije cca 2 mjeseca dam ja oglas da trazim web programera za rad na projektu, trazim osobu odmah spremnu za pocet radit, dosadasnje reference ... bla, bla, bla .... 

Javi mi se cca 30-tak ljudi od kojih 20 nema pojma o programiranju, vec bi oni eto ucili u mojoj firmi, ali bi placu bar 7.000 kuna. Od ostatka se javi nekoliko njih koji nisu normalni ... naime projekt je nesto tipa web-shopa i back office-a, nista posebno komplicirano, realno oko 10.000 kn vrijednosti. Jedan se javio i trazio 100.000 kn. Bilo ih je jos nekoliko u rasponu 50-70 000 kn. Rok izrade preko tri mjeseca. Reference ... nula.

Na kraju sam dogovorio sa jednom osobom koja se ozbiljno uhvatila posla, dala realnu procjenu cijene, odradila posao od nule, znaci razvila svoj CMS, web shop i back office, ne prtljala po joomli kao vecina drugih i svi sretni i zadovoljni, suradnju cemo nastaviti i dalje.

Zakljucak? Posla ima i previse, samo treba raditi, a ne mastati o stotinama tisuca kuna za nista.

Bitno da kada vodoinstalater lupa 5 dana u kupaoni može uzeti 15k samo tako i to si kao super prošao ali kada programer traži lovicu gdje ulaže također svoje iskustvo i znanje onda je luđak.

Mora da ti je super taj webshop, backoffice i CMS za 10k, samo pazi kada počnu pucati pločice i cijevi, a budi siguran da hoće jer taj koji ti je to složio za te pare sigurno nije previše pametan.

16 godina
neaktivan

meni je fenomenalno da za mehaničara nije bed dat 500kn al za mojih sat (realno sat i pol) vremena je puno dat dvjestotinjak kuna jer sam ja cijelo vrijeme samo tipkal i kliktal

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja sam izasao iz toga. Pun mi je k**ac rokova, napuhanih menadzera, voditelja sale, a pogotovo time tracking sofvera radi kojih se osjecam kao robot kojeg netko izrabljuje, a ne kao covjek koji radi za novce. Dosta mi je bilo da se ponasa prema meni kao prema stroju a ne covjeku. Kao sto mi je i dosta "becke skole", umjetnih osmijeha (onako kako se smijese u EU), i nastrebanih fraza koje idu uz te osmijehe. 

Izgubila se negdje nit covjecnosti, svi su roboti sa umjetnim osmjesima. Tako ja to vidim barem.

Odustao sam od toga, upisujem kineziologiju, bavim se sportom i biti cu sportski psiholog i kondicijski trener. Vodit cu svoj posao gdje nece biti time tracking sofvera i umjetnih ljudi.

Nemam dokaze niti argumente, i ne trebaju mi. Zivim u svome svijetu, u svojoj iluziji, i ljepo mi je.

2 0 hvala 0
17 godina
cekpi kaže...

meni je fenomenalno da za mehaničara nije bed dat 500kn al za mojih sat (realno sat i pol) vremena je puno dat dvjestotinjak kuna jer sam ja cijelo vrijeme samo tipkal i kliktal

upravo to!

kada nesto trebas napraviti i naplatiti onda te blijedo gledaju, jer si samo "klikao"!?!?

i to nije bitno koji segment IT-a : da li slazes komp, ili radis web ili desktop aplikaciju, slazes mrezu ili...

bitno je da radis cijeli posao za manje od 4.000 kn ili svakako manje od nekog klinca iz kvarta koji "se kuzi u kompove"

a kada odvezem auto na servis pa kada mi rad naplati otprilike 1.5×cijena dijelova onda je to ok, jer to je ipak auto...

17 godina
sasa kaže...

upravo to!

kada nesto trebas napraviti i naplatiti onda te blijedo gledaju, jer si samo "klikao"!?!?

i to nije bitno koji segment IT-a : da li slazes komp, ili radis web ili desktop aplikaciju, slazes mrezu ili...

bitno je da radis cijeli posao za manje od 4.000 kn ili svakako manje od nekog klinca iz kvarta koji "se kuzi u kompove"

a kada odvezem auto na servis pa kada mi rad naplati otprilike 1.5×cijena dijelova onda je to ok, jer to je ipak auto...

Jegiba evo i ja imam problem, među ostalim sam centralizirao AV zaštitu za 500-tinjak računala i sad rješavam probleme uglavnom centralno sa servera i image mi je lošiji nego prethodnikov koji se ubijao od posla i stalno trčao od računala do računala sa CD-om i čistio viruse, dok ja "neradnik" ne mrdam od svog radnog mjesta :)

Rijetko pljujem po onoj državi prije 90-tih, ali to je jedan od loših ostataka tog doba kad je "rad" bio samo ako si nešto štemao, a inteligencija se dijelila na "poštenu" i onu drugu Šutim

16 godina
neaktivan
segregator kaže...
Jegiba evo i ja imam problem, među ostalim sam centralizirao AV zaštitu za 500-tinjak računala i sad rješavam probleme uglavnom centralno sa servera i image mi je lošiji nego prethodnikov koji se ubijao od posla i stalno trčao od računala do računala sa CD-om i čistio viruse, dok ja "neradnik" ne mrdam od svog radnog mjesta :)

pa treba se vidjet da radiš, ja recimo nisam mogo održavat jednu firmu preko remotea jer se onda nije znalo dal sam ja išta radio ili ne (iako su problemi nekim čudom sami od sebe nestajali) al kad si dva sata zatvoren u server sali e onda je to već odrađen poso (nebitno kaj sam za to vijeme skidal torente i surfal netom)

kod mene normalno radi.....
16 godina
neaktivan

Pazljivo sam procitao sve postove i mogu reci ima istine u svemu al najvise ima gorcine, ne prema ljudima u bransi

nego prema onim koji koriste situaciju, od nerealnih poslodavaca do nerealnih radnika, necijenjenja  ljudi,

njihovog rada i drustva u cijelini.

Sve je to put prema anarhiji i sto vise gledate vijesti i pratite zbivanja kod nas i u svijetu sta vam to govori????

Kraj je blizu, barem onakav na koji smo navikli, cak i majka priroda vice DOSTAAAAAAAAAA..

Eto nađite neke nove vrijednosti u zivotu ili se okrenite starim zaboravljenima kao sto je Porodica i ljudi

koje volite, do kojih vam je stalo ,,,, nije sve u novcu..Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mrgud Veliki kaže...

mogu samo reći, da većina indijaca nezna posao.mnogi su se na njih opekli.

kad ti dođe indijac i kaže ja imam 13+ godina iskustva u programiranju (perl i slično), a nije znao napraviti pauzu u programu.

napravio praznu for petlju.

tako da oni nisu nikakva konkurencija.njih ima puno, pa se nađe tu i tamo koji znaju.ali većina nezna.

i danas kvalitetnog kadra fali.

16 godina
neaktivan
vipjerry kaže...
GaNg kaže...

Bitno da kada vodoinstalater lupa 5 dana u kupaoni može uzeti 15k samo tako i to si kao super prošao ali kada programer traži lovicu gdje ulaže također svoje iskustvo i znanje onda je luđak.

Mora da ti je super taj webshop, backoffice i CMS za 10k, samo pazi kada počnu pucati pločice i cijevi, a budi siguran da hoće jer taj koji ti je to složio za te pare sigurno nije previše pametan.

Eto ... napravljeno sve sto je trebalo biti napravljeno za taj novac i radi savrseno, cak mogu reci da me odusevilo kako je programerKA, diplomirani informaticar, to napravila (ocito nije bas da je to netko ne previse pametan). I napravljeno je od nule, nije koristena jomla ili neki gotov sustav koji svi koriste. Osoba je dobila rad na sljedecem projektu i obostrano smo zadovoljni. Nazalost, danasnje trzise vise ne pusi ogromne cijene ... svi se moraju spustiti na zemlju, a kvalitetne programere u ovoj drzavi se moze brojati na prste.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice