Os za NAS

poruka: 8
|
čitano: 3.051
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Operativni sustav za NAS

Dragi bugovci otvaram ovu temu jer se nalazim u nedoumici.

Naime, želim napraviti NAS - network attached storage, koji će se koristiti kao backup i kao file sharing unutar lokalne mreže sa 5-6 PC-a.

NAS će imati 5x 2TB WD red diskove i 16 GB RAM-a. Diskovi bi bili u software raid polju (raid 5 ili 6). To znaći da ću imat na raspolaganju 6 ili 8 TB prostora.

Ono što me mući jest koji os koristiti, Windows server 2012 (da li Windows server uopće to može?) ili frenas ili nas4free.

Šta dobijam a šta gubim odabirom jednog od ova tri os-a, koji je jednostavniji i/ili bolji?

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.2.2013 22:47 (zenDra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Os za NAS

Da ti treba neko lightweight riješenje rekao bih OMV (http://openmediavault.org/), koristim ga jer je baziran na Debianu, pa se bez problema može instalirati bilo koji od hrpe softvera dostupnih u repozitorijima. Kada spomeneš 16GB RAM-a, onda mi jedino pada na pamet ZFS i deduplikacija, ali kako nemam iskustava suzdržat ću se od preporuka. Ako još nisi kupio sav hardver, razmisli jel ti treba toliko RAM-a, a pretpostavljam da uz toliko memorije i bijesan procesor. Uzmi nešto "normalniji" hardver i daj Openmediavaultu šansu. Obrati jedino pažnju da OMV traži jedan disk samo za sebe.

14 godina
neaktivan
Os za NAS

Hvala na prijedlogu pročitat ću više o OMV-u.

16 GB RAM sam stavio iz razloga što je preporuka za freenas 1GB RAM-a za 1TB prostora na disku za zfs, raid z1/2.

Da li OMV ima slićnu mogučnost kao freenas da kad jedan disk u polju neradi da se  zamjeni, te se polje samo obnovi?

Freenas sa raid zx poljem nema mogučnost proširenja polja dodatnim prostorom da li ima OMV?

I zaboravio sam napomenuti da bi bilo dobro da ima mogučnost print servera ali nije uvjet.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Os za NAS

Pogledaj freeNAS.

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Freenas je već u užem izboru, u stvari, najvjerojatnije ću i koristiti freenas ali me interesiraju i mogučnosti ostalih operativnih sustava (nas4free, open mediavault, openfiler, itd i eventualno windows server 2012).

Koliko sam shvatio freenas i nas4free su poprilično slični i bazirani su na freeBSD-u a openmediavault na linuxu (debian).

Koji od njih je najnezahtjevniji za održavanje (kad ga instliram i konfiguiram da se nemoram zamarat s njim dok se ne pokvari)?

Želim software raid 6 polje (od 5 diskova od po 2TB da imam na raspolaganju 6TB).

17 godina
neaktivan

Lako možeš pogledati šta koji OS nudi tako da dodaš 6 diskova u Virtualbox, instaliraš OS koji želiš, pa se poigraš. Jednostavno i jeftino.

14 godina
neaktivan

Hvala na prijedlogu: {#}

14 godina
neaktivan
Os za NAS

Odlučio sam se za FreeNAS 8.3 i za sada sam zadovoljan. Sustav je stabilan, radi 24/7 i poprilično je jednostavan za postavku osnovnih stvari (djeljenja i backupa). Ima dosta naprednih mogučnostosti do kojih ću s vremenom doći :).

Ako nekog interesira konfiguracija je:

Matična ploča: Asus F2A85-M
Procesor: AMD A8-Series A8-5500
RAM: Corsair 2x8GB DDR3 Vengeance
Tvrdi diskovi: 5xWD Red 2 TB Hard Drive for NAS ( WD20EFRX)
Kućište: Fractal Design Define Mini
Napajanje: 520W Seasonic SS-520GB

FreeNAS se boota sa 8GB USB flash memorije koji je na stražnjoj strani kučišta (nigdje nisam uspio pronaći onboard usb adapter da mi usb stik bude unutar kučićta)

Datotečni sustav je ZFS i diskovi su u RAID z1 polju, tako da imam 7,2 TB prostora na raspolaganju.

U slučaju kvara jednog diska ne gubim podatke.

Brzina čitanja i pisanja je 80-90MB/s.

Djeljenje u mreži je jednostavno za Windowse, Linux i Mac OS X operativne sustave.

Nisam probao ni jedan drugi operativni sustav za NAS, ali ovaj mi se za sada sviđa.

Eto to je to.{#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.2.2013 17:56 (zenDra).
Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice