Dakle, od Amisa sam dobio Enkom 1521-I ruter. Njemu imam pristup preko adrese 192.168.1.254. Njemu također imam root pristup pomoću ovog tutorijala.
Moja matična ploča podržava Wake on LAN opciju kojom mogu računalo upaliti preko interneta ako mu pošaljem paket koji sadrži njegovu MAC adresu. Kako bih to mogao raditi pouzdano dao sam računalu statični LAN IP (e.g. 192.168.1.100) te sam napravio NOIP account i "fiksirao" IP koji mi Amis svako malo normalno mijenja. I sada ako šaljem na noip domenu magic packet moje se računalo upali.
Ali problem je što se ne upali uvijek. Naime, ruter ima ARP tablicu gdje asocira IP adrese i MAC adrese uređaja koji ih trenutno koriste. Ako se računalo neko vrijeme (nekoliko sati?) nije spojilo na ruter, on njegovu entry u ARP tablici briše. I nakon toga magic packet zapne na ruteru te se računalo ne upali. Riješenje je korištenje arp komandi preko telneta čime sam dodao permanentni unos IP-MAC kombinacije te se isti ne briše iz tablice.
Sve dok netko ne resetira ruter. A to se kod mene može dogoditi bez problema i bez moga znanja. E sad, kako bih mogao upaliti računalo, moram pristupiti ruteru s vanjske strane pomoću telnet ili ssh protokola te ponovno unjeti entry u tablicu.
I to je korijen mog problema. Ne znam koju adresu ili koji IP bih trebao ukucati da dobijem pristup ruteru kada nisam na LANu. Amis kaže da oni ruteru pristupaju preko svog sustava te da postoji neki IP, ali da mi ga zbog politike tvrtke nemogu dati. Što je uredu. I što ne znači da ga možda ne bih mogao otkriti sam. Ali pitanje je kako da to učinim? Traceroute na zadnjih par skokova ne vraća nikakve vrijednosti. System log u ruteru ispisuje svoj IP kao public IP.
Postoji li način kako bih mogao pristupiti ruteru od izvana? Ili bar način na koji bih mogao fiksirati vrijednost u ARP tablici, čak i nakon restarta?