Pomoc pri odabiru wlan kartice ili usb sticka

poruka: 6
|
čitano: 2.594
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Pomoc pri odabiru wlan kartice ili usb sticka

Ovako,

htio bih kupiti PCI-WLAN karticu ili PCI-WLAN USB stick. Ono sto mi je bitno ja da se moze spojit antena, slozio bih si od limenke neke direkcijsku antenu. I da podrzava, ono nesto, zaboravio sam sta (sto omogucuje probijanje sifri na mrezi).

Zanima me neka najjeftinija varijanta. Moze i prijedlog kao best buy varijante (gdje dobijem najbolje, za razumne novce)

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Pomoc pri odabiru wlan kartice ili usb sticka

i to mi je sigurno dobro? ja sam ocekivao neke astronomskije iznose... sta je s onim standardima: 802.11 (i onda ima jos slova b g n)??? jel moze ukratko cemu to sluzi i koliko mi je to bitno? jel to ima veze s brzinom ili razlicitim vrstama zastite (wep, wpa, wpa2....)?

13 godina
neaktivan
spajk1 kaže...

i to mi je sigurno dobro? ja sam ocekivao neke astronomskije iznose... sta je s onim standardima: 802.11 (i onda ima jos slova b g n)??? jel moze ukratko cemu to sluzi i koliko mi je to bitno? jel to ima veze s brzinom ili razlicitim vrstama zastite (wep, wpa, wpa2....)?

WIFI standardi 802.11 postoje u 3 verzije b,g,n i razlikuju se po brzinama prijenosa podataka g=54Mbps n=150Mbps ili više s nešto skupljim višeantenskim verzijama (do 300Mbps), b standard star je i ima primjenu za povezivanje bežične periferije.

Svi navedeni modeli imaju mogućnost korištenja navedenih verzija zaštite od kojih savjetujem WPA2.

Koji model?

Ako trebaš relativno velik domet sa mnogo prepreka uzmi prvi USB model, ne brini sto nema "n" standard ionako je to samo teoretski maksimum standarda.

U ostalim slucajevima savjetujem 3. po redu TP-LINK-ov PCI model u "n" standardu.

Da bi ostvario veće brzine "n" standarda logično da i na drugoj strani treba imati uređaj bržeg "n" standarda, ako je drugi uređaj sporijeg standarda "g" brzina pada na razinu sporijeg.

Ako signal nije dovoljni jak i brzina linka je manja treba pokusati umjesto ispoucenih dokupiti jaće (+dbi) antene.

SAVJET: ako se uređaj kupuje za spajanja na providerov router radi interneta ne treba prevše brinuti o brzini WIFI linka jer sama brzina interneta putem ADSL-a ionako je u većini slućajeva između 2-10Mbps, ako je u igri i LAN tada je bitan brz kvalitetan link.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2013 2:38 (Hardwhelper!!!).
12 godina

hvala. saznao sam sve sto sam trebao :D

15 godina

Upad u zaštićene mreže bez dozvole vlasnika je kažnjivo djelo. Don't do it!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice