EG8245H5 upgrade na Mikrotik RouterOS

poruka: 17
|
čitano: 7.250
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pozdrav!

Imam optiku od Magic NET 300/200 i koristim njihov router:

https://e.huawei.com/en/products/optical-terminal/echolife-eg8245h5

E sad htio bih zamjeniti njihov router sa Mikrotik Hap ax2 jer je hardwerski brzi i ima puno vise opcija za slaganje lan i wifi mreze, filtering za reklame, i ostale finese no problem je sto taj mikrotik nema ulaz za opticki kabel. Na zidu imam malu kutijicu u koji ide opticki kabel sa bandere a iz te kutije bijele ide zuti opticki kabel koji ide u EG8245H5.

Pretpostavljam da je ta bijela kutijica opticki konverter i da bih trebao kupiti media converter koji optiku pretvara u gigabitni lan kabel koji onda ide na wan port mikrotika i dalje onda slazem na mikrotiku wifi i lan portove spajam na kucnu mrezu

Sad me zanima gdje kupiti taj media konverter i kojeg je tipa A B plus ili sto mi treba.

Nisam jos kupio nista pa mi treba savjet forumasa sto mi treba jer njihov router mi je prespori i ima jako malo opcija za npr pustanje odredenog porta van, podizanje firewala, vpn konekcije kad se spajam izvana preko neta na svoju kucnu mrezu itd.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima

0 0 hvala 0
11 godina
Re: EG8245H5 upgrade na Mikrotik RouterOS

huawei prebaci u bridge mode, ak ne ide, mikrotiki stavi u dmz

14 godina

Bridge mode hocu izbjeci jer nevolim da imam toliko uredjaja i zica zato cu kupiti 

MikroTik hAP ax3 C53UiG+5HPaxD2HPaxD, WiFi 6, 4x LAN, 1x USB te media converter 1Gbps koji opticki signal pretvara u zicani koji onda ide u wan port mikrotika.

Nazvat cu sutra Magic NET da se usuglasimo oko protokola koji mora biti za media converter pa da ave to kupim, spojim i zamjenim stari huawei router jer mi je cpu usage 78% a ram usage 68% a kad se doma spoje vise uredjaja na wifi, upali pc mreza pocinje radit sporo i ima puno reconnecta, zato samo mikrotik da imam i vise kontrole nad kucnom mrezom.

Negdje sam tu procitao da po zakonu od 1.1.24 operateri ce morati omoguciti korisniku da nabavi svoju opremu za pristup njihovoj mrezi jer routeri koje operateri stavljaju su dosta slabi i zastarjelig hw.

0 0 hvala 0
11 godina

ne znam kako je na magicnet telekomu, ali koliko sam čitao gpon zahtjeva posebno programirane gbiceve, tako da i sa mikrotikom sa sfp ne bi puno postigao

amis je nekad davno davao routere sa sfp pa si mogao gbic preseliti u svoj router (ako ti nije trebala telefonija)

14 godina

Da u pravu si mora biti posebno programiran gbic a mikrotik ima svoje kompatibilne sfp od 1300nm 1,25Gbps SFP vidim da ima i u HUAWEIU posebni button za authenifikaciju preko ONT-a gdje se salje na bazu S/N, MAC, cak i verzija FW i jos stosta drugo i vraca 1 kao successfully authorizated...ocito treba pricekati novi zakon od HAKOMA koji nalaze ISP-u da svaki korisnik koji zeli moze kupiti svoju brzu opremu za pristup internetu i operater mora omoguciti spajanje korisnikove opreme na njihovu infrakstruturu.

Inace dali je normalno da ovaj HUAWEI router iz 2018 godine kad je samo spojeni laptop preko WIFI 4 na router (imam WIFI 6 karticu ugradjenu u laptop), da mi je CPU Usage na 38% a RAM usage 62%? Kad upalim PC i pokrenem youtube CPU Usage ode na 68% a RAM usage na 74%, spajanje dalje sa WIFI preko mobitela na router povecava se CPU usage.

Dali je moguce da su ti routeri toliko spori zastarjelog CPU i da imaju malo RAM-a pa kad zelis brzinu i spojis 4 uredjaja da router ostane bez resursa?

Inace na laptopu je WIFI6 intel kartica koja je spojena na router na WIFI4 protokol i pise mi u windowsu 300/300 kao maximum za WIFI4 jer router ne podrzava WIFI6, Ali brzina je odlicna izmjereno je 220/182 a imam net od 300/200....samo ocito je routera pregazilo vrijeme :)

5 godina

A zašto ne bi razmislio i o nekom ONT+router combi uređaju?

Npr. Fritz 5590, odličan ONT; ali ne znam da li bi uopće bacao pare na njega umjesto da kupiš odvojeno ONT i router.

Only a little Eskimo guy which can loudly say only his name.
9 godina

Ili kupi Mikrotik sa SFPom (ax3 nema, treba neki drugi) i SFP ONT za 7€? Je da je malo pipava konfa ali radi... BTW, tema je stara 4 mjeseca, valjda je riješio do sada...

5 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

BTW, tema je stara 4 mjeseca, valjda je riješio do sada...

Sorry, moj bad....

Only a little Eskimo guy which can loudly say only his name.
11 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Ili kupi Mikrotik sa SFPom (ax3 nema, treba neki drugi) i SFP ONT za 7€? Je da je malo pipava konfa ali radi... BTW, tema je stara 4 mjeseca, valjda je riješio do sada...

sfp ont za 7€? imaš neki konkretan model za preporučiti?

9 godina

Zyxel PMG-3000. 7€ ONT, shipping 3-4€ Kina, 15€ Europa.

14 godina

Ti ONT trebaju uredjaj u koji se mogu umetnuti a zovu se media converteri.

Ja sam problem rjesio vrlo jednostavno posto sam morao doktorirati kako optika radi i rjeseno je ovako:

Sa bandere ide opticki kabel do moje kuće u dnevnu sobu,

U dnevnoj sobi imam OT ili ti Optical Terminator koji od 4 svjetlosnih zica 3su terminirane a jedna izlazi van kutijice OT-a.

Zatim sam taj opticki kabel sa OT-a spojio na konverter koji pretvara opticki signal i bakreni, znaci optiku pretvaram u 2,5Gbps LAN kabel.

Taj LAN kabel sa optickog konvertera sam spojio na hAP ax2 na ethernet1 port, dao munime WAN , unio PPPoE podatke za spajanje, podesion VLAN id za internet i spojio se na server. U mikrotiku podesio DNS server, NAT, DHCP server i dodao Firewall route i sve radi savrseno!

Stari Huawei router je imao 128MB rama i toliko flasha te dual core MT cpu spori, sad imam 1GB rama, 128MB nand-a i quad core cpu Arm 64-bit sa Cortex A53 koje kucaju na 864MHz (iako cpu moze ici do 1800MHz zbog manjeg hladnjaka je downclocked cpu ali ax3 koji cpu radi na punom taktu je samo 25posto brzi od ax2 a ogroman je).

Jedina mana je za buducnost da mikrotik nema 2,5Gbps portove ali ima media konverter pa cu u buducnosti samo zamjeniti mikrotik sa novijim koji ima 2,5Gbps portove i importorat config sa starog mikrotika na novi.

Ali posto imam brzinu 300/200 a mogu ici do 1Gbps sto mi zasad ne treba ovaj mikrotik ce se isplatiti s vremenom.

HAP ax2 sam platio 99,75eura sa dostavom

Mediakonverter sa GPON sam platio 53,94eura iz poljske sa dostavom jer im je dostava skupa i to je 22eura dostava sa dpdom.

https://www.leolabs.pl/ont-leox-lxt-010h-d.html

Zasto bas taj skupi mediakonverter a ne iz kine za 20eura?

Pa zato jer taj mediaconverter kad se spojis preko telneta u njega preko flash komande postavljas gpon s/n, hw sw version, i ostale stvari koje iskopirate info sa vaseg routera (u mojem slucaju huawei) i nakon toga kad ga prikljucite na opticki kabel dobijate ont status o5.

Nakon toga kad vas je centrala autorizirala i pustila na opticku mrezu, samo fino se spojite preko pppoe user i pass kojeg iscitate iz vaseg isp routera i podesite vlan id za internet i to je to!

A za pppoe mozete koristiti i openwrt ili druge ap routere ali ja sam odabrao mikrotik jer mi daje slobodu da poslozim svaku svoju mrezu kako ja hocu.

Da ne govorimo o uslugi spajanja sa drugog kraja svijeta na mikrotik i podesavat ga kao da ste doma, wireguard vpn client i server, razni routingi itd.

Vrlo mocna linux masina za malo love.

Cpu mi je sada 3-5posto ram od 1GB ima slobodno 640MB i sve radi fluidno sa 2,4GHz i 5GHz mrezom.

Mocni router za malo novaca i vidi se da je overkill za moje kucne potrebe ali nema vise prekida u internetu i bufferinga.

Cudi me da niko od forumasa ili bug ekipe nije nikad napravio temu u casopisu kako staviti svoju opremu za optiku i zamjeniti isp zastarjele i spore routere?

0 0 hvala 2
15 godina
roby84 kaže...

..

Cudi me da niko od forumasa ili bug ekipe nije nikad napravio temu u casopisu kako staviti svoju opremu za optiku i zamjeniti isp zastarjele i spore routere?

-nije čudno, normalno.. tj koliko juzera-kućnih bi to pročitalo, nparavilo.. i zašto.

-napredniji juzer koji zna to već ima-radi ili kao ti kad zatreba-napravi, pri čemu neke upute časopisa nisu korisne kao npr tvoj razlog kupnje skupljeg konvertera.. jer tvoje potrebe nisu moje, naše, potrebe ostalih-većine.. i ništa zajedničkog, npr 'prihvatljiva cijena' kao različito za svakog juzera-kriterij.. potreba, cijena, znanje, kemijanje.. + konstantne promjene-razvoj, pa za par mjeseci sve to nije važno nego nešto novo, npr wlan-brzina ili mesh.. dok juzer u kućnim uvjetima možda više treba upute za zigbee-protokol i takve uređaje-gađete koji s mrežom-routerom imaju malo veze osim što je koriste..

-naprosto većini juzera modem nije spor, ne gledaju cpu i ram, opterećenje.. 99% ne zna uopće koliko rama-cpu ima modem (ili router).. jedino što znaju je optika ili gbe mreža, dok ih već muči 2,5-5-10gbe oprema ili kabel..

edit: ili još bolje objašnjenje, datumi teme.. 'samo' godina od početka i 'već radi' :)) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 18:00 (ihush).
9 godina

Bezveze si dao 50€ za taj GPON ONT,  ovom zyxelu se isto da mijenjati sn kroz konzolu i ploam pass kroz konzolu ili web ui. Dodatno, uzeo si još jedan uređaj koji zauzima utičnicu i 2.5gbit port - mogao si komotno onda ostaviti ISPov ONT jer oni u 99% slucajeva rade i ne stvaraju probleme.

Meni osobno to nema smisla ali svatko ima svoje veselje. Ja imam zyxela u SFP portu na RB4011 - nit u njega i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 19:03 (Nuclear_Phoenix).
14 godina

Sve si u pravu, mogao sam ISP router staviti u bridge mode i onda ustekat lan sa ISP u mikrotik i na mikrotiku poslozit pppoe konekciju za net.

Time isp modem glumi optickog konvertera na lan, i lakse je za odrzavanje.

Ja sam htio komplet maknut isp router i staviti svoju opremu, a i media konverter je puno manji nego isp router.

Isp router ima wifi4 a mikrotik wifi6 karticu, pokrivenost signalom je ista samo mi je propusnost wifija duplo veca nego je bila prije...oko 600Mbps.

Router je star 6god i pokazuje svoje znakove starenja, mogao sam nazvati isp da mi zamjene za noviji model routera ali eto zelio sam imati sve svoje.

Ganjati mikrotik modele sa sfp utorom je po meni nepotrebno jer im je hw zastarjeli sa sfp, zato sad kupio mediakonverter i u buducnosti samo zamjenim mikrotik sa 2,5Gbps i to je to.

Zasada imam 940/940 brzinu i to je max saturdacija 1Gbps porta, zauzece cpua je dvije jezgre a ostale dvije jezgre su slobodne tj idle.

Tako da sam hw overkill, ko pozeli wireguard e tu je cpu i ram iskoristen 100posto.

Ali mene samo zanima pppoe, wifi6, spajanje dvije mreze u jednu sa routingom i podesavanje firewala da su otvoreni portovi i servisi koji trebaju a ostalo je sve zatvoreno.

Svako ima svoje veselje za nadogradnju isp routera a i svaki korisnik ima drugaciju opremu zato oprema i izbor nje ovisi o isp standardima.

Ali svaki pocetak je dovoljan da se procita iskustvo drugih korisnika pa vidjet sto da se kupi i kako konfigurira.

Tema je jako stara jer dugo sam trazio kvalitetan mediakonverter koji mi daje slobodu da ga podesim kako ja hocu i kada ja hocu kao i mikrotik, imas slobodu da poslozis mrezu u sitne route, posebno tagovi vlana itd.

Zato danas ima sve na netu i youtube pa netreba ici na foi ili fax da podesis router.

No da izmislis novi standard ili uredjaj ili mrezu tu vec trebas biti magistar.

Zivi i zdravi bili!

0 0 hvala 0
9 godina

RB4011 i RB5009 zastarjeli? Ajd, 4011 nema smisla kupiti novi ali RB5009 sa 10gig SFPom i 2.5 ethernetom zastario...

14 godina

Mislio sam na RB4011 da je zastario.

RB5009 je prava zvjerka.

Ali za kucnu upotrebu mislim da je hAP ax2 best buy jer za 99,75eura tesko da se moze dobiti bolji mikrotik sa tako jakim hw, sve jace od toga ide preko 100eura a obicnom korisniku to ne treba.

Za velike mreze, i wifi spajanje preko nekoliko km je tu RB5009 kao router odlican.

14 godina

Ako ko hoce kupiti novi LEOX optički konverter prodajem u temi prodaja u oglasima hardwera ovdje na bug forumu.

Inace ova konfiguracija radi odlično i stabilno.

Kupio sam dva optička konvertera pa jedan koristim ja a drugi je za prodaju.

Ovaj optički konverter omogućuje kloniranje vašeg isp gpon konvertera s/n, mac, proizvođač i brdo drugih opcija pa lako možete zamjeniti svoj stari isp router sa gponom sa ovim, i uštekat izlaz iz optičkog konvertera sa lan kablom u vaš novi i bolji router koji omogućava do 2,5Gbps brzine prijenosa.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.11.2024 14:55 (roby84).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice