Taj isti sto "lijepo" pita dva posta prije toga je tvrdio da to zna. Isto tako ucestvuje u raspravi i pravi se pametan iako u zivpotu nije vidio ono o cemu diskutuje i neda sebi reci da ne zna. Procitaj o cemu se prica i ko sta prica prije nego sudis. Cisto da ispadnes korektan prema ludima koji tom istom sto "lijepo"pita vec danima objasnjava jedno te isto.
23'' LED ili IPS LCD
- poruka: 798
- |
- čitano: 201.006
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ma mislio sam zato kaj čovjek lepo pita za pomoć a on mu se ruga. Jel sam u krivu? valjda zato i postoji taj TD ako mi se nešto ne sviđa "klik", zar ne?
To bi trebalo koristiti više ljudi tu na forumu a ne da odmah počnu vrijeđati i omalovažavati druge.
LOL! Tako nesto mozes napisati samo ako ne znas da postoji uredjaj koji se naziva "kalibrator". Drugim rijecima, top-downao si ga zbog vlastitog neznanja, a ne zbog toga sto bi mu se tnakir rugao. Iako ga ima svako pravo prcati, jer fakat s glupostima davi ljude na ovom forumu - prouci malo bolje ovu temu.
Pa nisam lagao... ako zelis kalibrirati monitor kako treba, treba ti kalibrator. I to je to. I to je istina.
Nisam ga prcao (dobro, jesam malo).
Taj isti sto "lijepo" pita dva posta prije toga je tvrdio da to zna. Isto tako ucestvuje u raspravi i pravi se pametan iako u zivpotu nije vidio ono o cemu diskutuje i neda sebi reci da ne zna. Procitaj o cemu se prica i ko sta prica prije nego sudis. Cisto da ispadnes korektan prema ludima koji tom istom sto "lijepo"pita vec danima objasnjava jedno te isto.
A tu si u pravu, ja već neko vrijeme razmišljam da kupim veći ekran, jel je ovaj moj već star oko 3-4 godine, pa si mislim zašto nebi kad već nadograđujem sve ostalo (kupio novu grafu, planiram novi proc, mem, mbo), kupio kvalitetan ekran, ipak je on najbitniji u cijeloj priči oko ljepote "pogleda na svijet", i gledam što ima bolje, te taman tad neko otvori ovu temu i tu sam naučio svašta, a mislim da mi je jedini glupi post koji sam stavio u ovoj temi upravo objašnjenje "tom istom" da razmisli o ćemu priča. Dobra tema i dosta se da naučiti u njoj. Pohvala svim sudionicima, i lošim i dobrim, jel kažu ljudi " nema glupih pitanja, samo glupih odgovora", naravno nije to uvijek istina, ali bez ovih loših nebi znali ko su dobri, zar ne?
na neka sam pitanja dobio odgovor a na neka ne
nisam lud da kupujem kalibrator a za malo više novaca kupim cijeli ips monitor
mislio sam neke besplatne softverske preporuke,promjena OSD na osnovu iskustva i tako slično
Ma mislio sam zato kaj čovjek lepo pita za pomoć a on mu se ruga. Jel sam u krivu? valjda zato i postoji taj TD ako mi se nešto ne sviđa "klik", zar ne?
To bi trebalo koristiti više ljudi tu na forumu a ne da odmah počnu vrijeđati i omalovažavati druge.
LOL! Tako nesto mozes napisati samo ako ne znas da postoji uredjaj koji se naziva "kalibrator". Drugim rijecima, top-downao si ga zbog vlastitog neznanja, a ne zbog toga sto bi mu se tnakir rugao. Iako ga ima svako pravo prcati, jer fakat s glupostima davi ljude na ovom forumu - prouci malo bolje ovu temu.
Ma znam ja za postojanje tog magičnog i skoro nedodirljivog uređaja koji ima mnoga imena a najčešće znanog kao "kalibrator". Mlatnuo sam mišem i nis znal da se to neda poništit, pročital sam već neke postove, čitam temu od početka jer i mene zanima iz vlastitih niskih želja ( novi monitor )
na neka sam pitanja dobio odgovor a na neka ne
nisam lud da kupujem kalibrator a za malo više novaca kupim cijeli ips monitor
mislio sam neke besplatne softverske preporuke,promjena OSD na osnovu iskustva i tako slično
Pazi, i za IPS monitore ti treba kalibrator.
Ovako, ja mislim da ti zapravo neznas sto je kalibracija. Kalibracija je ustimvanje postavki boje, svjetline, kontrasta kako bi dobio sto vjernije boje. Radio ti to preko samog monitora ili color profila svejedno je. Zato ti je najbolje poslusat Baksu i skinut gotov profil za svoj monitor i to je to.
Ma on treba samo promjenu OSD-a ;)
Zivi primjer poslovice da je svaka precutana zlatna ;)
@Max... ako ti je dosadasnji monitor bio ok (a T220 i je vise nego ok monitor) zasto ici na drugi monitor? Ako ti do sada nisu smetale boje, cemu sad zelja za kalibracijom. Imas ok monitor, boje su vjerovatno ok, uzivaj i ne trosi pare na nesto sto ti realno ne treba
@Max... ako ti je dosadasnji monitor bio ok (a T220 i je vise nego ok monitor) zasto ici na drugi monitor? Ako ti do sada nisu smetale boje, cemu sad zelja za kalibracijom. Imas ok monitor, boje su vjerovatno ok, uzivaj i ne trosi pare na nesto sto ti realno ne treba
pa kažete da je bilo koji isp bolji od bilo kojeg tn-a
realno mi ne treba ali bi htio malo veći monitor sa ips-om i hd rezolucijom....ovako mi nijedan video ne izgleda dobro
realno mi ne treba ali bi htio malo veći monitor sa ips-om i hd rezolucijom....ovako mi nijedan video ne izgleda dobro
Molim?! WTF?! Kako ti je to dosad monitor bio dobar i nisi vidio razlog da prelazis na IPS, a sad ti odjednom nijedan video ne izgleda dobro. Ili sam ja nesto propustio?
Ti se prvo moras sam sa sobom dogovoriti kakav ti je monitor i sto bi ti zapravo htio, pa tek onda razglabati ovdje na forumu.
Da ali prodavati taj monitor i uzimati inc veci IPS (23'' ips je relativno jeftin, dok su 24'' IPS-ovi skoro duplo skuplji od tog tvog T2200) ti inije bas pametna investicija, osim ako se ne bavis grafickim poslovima.
I sve to a nikad nije vidio IPS ;)
Čitajući sve ovo ne bi se začudio i da mu taj Samsung nije očajno kalibriran. Ja znam koliko sam se ja izhebao da svoju tablu koliko-toliko u red dovedem, i onda dođem kod ekipe doma i vidim kontrast 100, šlag me strefi.
A vjerovatno mu je sve na 100 ili blizu toga.
Po pitanju kako monitor prikazuje bijelu boju dalo bi se zaključiti.
:)
Meni je brightness 30 i kontrast cini mi se 70.
imam brightnes na 50-55,contrast na 70-75
u noći spustim na profil text(brightnes na 35) lampa upaljena
Jesi probao MagicTune Premium? Od Samsunga. Bar da softverski i preko OSD izvučeš maksimum tog monitora.
Jesi probao MagicTune Premium? Od Samsunga. Bar da softverski i preko OSD izvučeš maksimum tog monitora.
jesam davno prije,nije mi htio radit
Ajd objasni malo kako to video ne valja? Sta konkretno ne valja? I koji to video.
E jeste uvatili M4X u djir, pa pustite momka malo da uvati zraka.....
valjda ce vise neko uzet tog dell-a nakon 11 stranica teksta, pa da podijeli s nama dojmove da vidimo kakav je i u praksi a ne samo na papiru. Ja sam malo skeptican po pitanju kvalitete tog "jeftinog" IPS-a, jer koliko sam vidio okolo po netu provjereni 2209WA je dosta bolji u svakom pogledu, osim sto nije full HD ali to i nekome ne predstavlja toliki problem.
evo jedan dobar video sa usporednim testom 2311 vs 2209
Kakav god da je bolji je od TN-a. Drugi je par opanaka da li on nekome treba ili je dobar i solidan TN.
A M4X nas vuce za jezik. Jos je dobro i prosao ;)
Zaboravi jubito recenzije, kao da radiš osvrt mona lise na temelju slike iz jutarnjeg.
M4X radi recenzije monitora na osnovu slika u BUG-u ;)
Zaboravi jubito recenzije, kao da radiš osvrt mona lise na temelju slike iz jutarnjeg.
Slazem se, ali eto i na youtubeu je jasno vidljivo koji je kvalitetniji od ova dva........
sad sam bio u technomaxu u jokera , ima jedan dell od 27 inca , isti ekran kao u2311h samo veći , nije bio upaljen ali moram reć da su jeko lijepo dizanjirani ( za nas koji čekamo u 2311h) baš lijepo izgleda , iako je prilično debel , oko 2.5cm moram priznat , ali to mi je najmanje bitno.
Slazem se, ali eto i na youtubeu je jasno vidljivo koji je kvalitetniji od ova dva........
Nemoj me pogresno shvatiti ali kako znas da su monitori testirani u identicnim uslovima? Sa istim podesavanjima i prikopcani na isti izvor slike? POgledaj recimo plazme i LCDove u trgovinama. Na 50" plazmi slika predivna a kad dodjes kuci i prikopcas DVD dodje ti da ga razbijes ;)
Moguće, ili samo bolje kalibriran.
Nemoj me pogresno shvatiti ali kako znas da su monitori testirani u identicnim uslovima? Sa istim podesavanjima i prikopcani na isti izvor slike? POgledaj recimo plazme i LCDove u trgovinama. Na 50" plazmi slika predivna a kad dodjes kuci i prikopcas DVD dodje ti da ga razbijes ;)
To je poseban par opanaka, vrte blu-ray filmove masovno u trgovinama, i ekipa je toliko debilna da ne razumije da kvalitetu slike određuje izvor tj. blu-ray medij i player a ne TV, u 99% slučajeva neće primjetiti razliku u blu-ray reprodukciji na LCD-u od 7 ili 17, ili pak 27k kuna. Ali bitno je da kupe što skuplji. To se tako radi.