Slackwere :)

poruka: 7
|
čitano: 2.418
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Ovaj linux u umovima mnogih linuxaša ili onih koji ti planiraju postati,

stvara pomutnju.....cemu ?''

1. linux kao linux gledamo li realno svi koriste vise manje iste comande,

2. nista nije toliko tesko sto je covijek smislio covijek moze i shvatiti :)

Pa ovako slackwere linux je jako slican Debianu...razlikuje ih to sto je slack orijentiraniji

serverima ali to nikako ne znaci da mu je to jedina primjena, odlikuje ga stabilnost

jednostvnost koja se odlikue velikom upotrebom konzole :)

Ono sto su pocetnici sreli kod ubuntu i slicnih distra je TERMINAL, taj pojam zaboravimo

na slacku je shell :p sve je to konzola samo drugog imena.

Pa da vam nesto i o slacku kazem :P

Slackwere linux je ujedno jedan od old school linuxa koji ima svoju tradicijiu nastajanja jos od 93 godina

Bez obzira na dati opis, uz Slackware dolaze programi za grafičko sučelje (XWindows i KDE kao desktop okruženje). Razlika između Slackwarea i drugih distribucija je ta što Slackware uključuje samo minimalan set programa za konfiguraciju sistema (koji ne rade u grafičkom nego u tekstualnom modu) i ima instalacijski program isključivo u tekstualnom modu. Konfiguracija se vrsi preko konfiguracijskih datoteka svakog od programa. Ova jednostavnija struktura Slackware čini malo bržom i skalabilnijom distribucijom u odnosu na druge (što znači da može raditi i na starijim računarima).

Slackwere je mozda za pocetnika zahtjevniji radi kolicinski vise upotrebe tekstualnih formi i koristenja konzole.

No gledajte to ovako: Zelite biti linux majstor pa suocite se s jednim od jacih distribucija savladate li slack savladali ste sve...

Valja napomenuti da tu jos stoji BSD familiy i opak red hetvci xd

No s znanjem rada u slacku to vam nece bit problem.

Processor 486
RAM 32 MB
Prostor na disku 500MB
CD-ROM

Ovo je bila minimalna konfa za starije slackove verzije   10.0 10.1

sada je najnovije izdanje 12.2, razlika 12.2 od 12.1 je samo nekolicina novojih programa ili malo dorađenih.

Kao softwere i slack ima potrebe za updatovima i instalacijom sve to mozete napraviti iz konzole uz pomocu svega tri naredbe

installpkg, upgradepkg i removepkg.

Ono sto po meni daje car ovom linuxu je stabilnost dobra podrska mnogo matrijala ima sam unutar sebe :)

KDE grafika jednostavnije install opcije od samog debiana koji bi nesto radio kao sudo apt-get install nesto.

Sama prednost da svoj linux sredim kako hocu i napakon imam os koji mi dopusta da gotovo sve radim s jednog mjesta skoro ne koristeci mouse a to mjesto je konzola :p

Vježbom do savršenstva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Slackwere :)
assembler_geek kaže...

Ovaj linux u umovima mnogih linuxaša ili onih koji ti planiraju postati,

stvara pomutnju.....cemu ?''

Tkome stvara pomutnju? Početniku kome i treba stvarati pomutnju? WTF, nekužim ti ovu rečenicu.

1. linux kao linux gledamo li realno svi koriste vise manje iste comande,

2. nista nije toliko tesko sto je covijek smislio covijek moze i shvatiti :)

Pa ovako slackwere linux je jako slican Debianu...razlikuje ih to sto je slack orijentiraniji

serverima ali to nikako ne znaci da mu je to jedina primjena, odlikuje ga stabilnost

jednostvnost koja se odlikue velikom upotrebom konzole :)

Po čemu je sličan? Po tome što je teži od ostatka distri? Slackware orijentiraniji prema serverima, a Debian nije? WTF, gdje si to pročitao? Koji biser ti je to rekao?

Ono sto su pocetnici sreli kod ubuntu i slicnih distra je TERMINAL, taj pojam zaboravimo

na slacku je shell :p sve je to konzola samo drugog imena.

Taj pojam nemojte zaboraviti jer je on točan. Prvo nauči što je shell, a što je terminal i na što se odnosi ta riječ.

Pa da vam nesto i o slacku kazem :P

Slackwere linux je ujedno jedan od old school linuxa koji ima svoju tradicijiu nastajanja jos od 93 godina

Bez obzira na dati opis, uz Slackware dolaze programi za grafičko sučelje (XWindows i KDE kao desktop okruženje). Razlika između Slackwarea i drugih distribucija je ta što Slackware uključuje samo minimalan set programa za konfiguraciju sistema (koji ne rade u grafičkom nego u tekstualnom modu) i ima instalacijski program isključivo u tekstualnom modu. Konfiguracija se vrsi preko konfiguracijskih datoteka svakog od programa. Ova jednostavnija struktura Slackware čini malo bržom i skalabilnijom distribucijom u odnosu na druge (što znači da može raditi i na starijim računarima).

Moj dragi bože... Kakve su ovo gluposti.

X Window System je softverski i mrežni protokol koji daje mogućnost GUI-ja. On također veže X display protokol koji daje mogućnost prikaza rasterskoj grafici. On također daje podršku za miševe, tipkovnice i slične uređaje.

Kakav minimalni set za konfiguraciju sistema? Kakve su to gluposti? SVAKA distribucija sadrži SVE alate za administraciju sustava putem konzole. Nije tu Slackware ništa bolji već je ISTI kao ostale distre.

Kažeš da se konfiguracija vrši preko konfiguracijskih datoteka što je istina. Ali lupaš glupost kad kažeš da ta jednostavna struktura čini Slackware bržom i skalabilnijom distrom. Kakve su ovo nebuloze. Svaka se distra konfigurira preko konfiguracijskih fileova samo što neke distre za to koriste GUI alate.

Slackwere je mozda za pocetnika zahtjevniji radi kolicinski vise upotrebe tekstualnih formi i koristenja konzole.

No gledajte to ovako: Zelite biti linux majstor pa suocite se s jednim od jacih distribucija savladate li slack savladali ste sve...

Valja napomenuti da tu jos stoji BSD familiy i opak red hetvci xd

No s znanjem rada u slacku to vam nece bit problem.

Processor 486
RAM 32 MB
Prostor na disku 500MB
CD-ROM

Ovo je bila minimalna konfa za starije slackove verzije   10.0 10.1

sada je najnovije izdanje 12.2, razlika 12.2 od 12.1 je samo nekolicina novojih programa ili malo dorađenih.

Kao softwere i slack ima potrebe za updatovima i instalacijom sve to mozete napraviti iz konzole uz pomocu svega tri naredbe

installpkg, upgradepkg i removepkg.

Ono sto po meni daje car ovom linuxu je stabilnost dobra podrska mnogo matrijala ima sam unutar sebe :)

KDE grafika jednostavnije install opcije od samog debiana koji bi nesto radio kao sudo apt-get install nesto.

Sama prednost da svoj linux sredim kako hocu i napakon imam os koji mi dopusta da gotovo sve radim s jednog mjesta skoro ne koristeci mouse a to mjesto je konzola :p

Kakva podrška? Nitko ti nedaje podršku za Slackware a pogotovo ne Patrick Volkerding.

Prednost da koristiš konzolu za sve poslove je prisutna u SVIM distribucijama samo što se to u njima neradi na taj način.

Još jednom napominjem svima da neslušaju ove nebuloze i da neuče od ovoga korisnika Linuxa koji nezna ni sam šta koristi.

*** Moji komentari na ovo iznad su unutar quote-a  tako da mogu sve lijepo prokomentirati. ***

Gentoo user. :')
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2009 19:50 (Tux Slave).
16 godina

Da, da dobro si ti savladao tu distribuciju, samo da joj još znaš ime napisati...

Moja kanta: Intel Pentium DualCore E2180 2.00 GHz o/c 2.50 GHz, 2 GB rama, Gainward GeForce 8500GT
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

U pisanju imena mozda mi se i omaklo nije niti toliko bitno....

Osobno sam pocetni korisnik ne samih linuxa nego slacka.

Ono sto smatram nekorektnim je visoko sarkasticno komentiranje, umijesto neceg normalnijeg.

No opet ja sam pisao ono sto sam naucio s nekih stvari koje sam pronasao na oficijalnim slack knjigama.

Neki od komentara ne svi ali neki direktno uskacu u usta najvjerojatnije veoma tocnim podatcima koje sam dao.

Slazem se da neke stvari nisu dobro sastavljene ali zar nismo tu da se nadopunimo a ne da se vrjeđamo ???

Zamolio bih sve one koji me inace ispravljaju da prije komentiranja procitaju ovaj natpis : IZUJ EGO

Sistemom klin klinom necemo prosiriti znanje....

Osobno samo sam se potrudio sastavit nesto korisno o ovoj distri linuxa

Vježbom do savršenstva
17 godina
neaktivan
assembler_geek kaže...

U pisanju imena mozda mi se i omaklo nije niti toliko bitno....

Osobno sam pocetni korisnik ne samih linuxa nego slacka.

Ono sto smatram nekorektnim je visoko sarkasticno komentiranje, umijesto neceg normalnijeg.

No opet ja sam pisao ono sto sam naucio s nekih stvari koje sam pronasao na oficijalnim slack knjigama.

Neki od komentara ne svi ali neki direktno uskacu u usta najvjerojatnije veoma tocnim podatcima koje sam dao.

Slazem se da neke stvari nisu dobro sastavljene ali zar nismo tu da se nadopunimo a ne da se vrjeđamo ???

Zamolio bih sve one koji me inace ispravljaju da prije komentiranja procitaju ovaj natpis : IZUJ EGO

Sistemom klin klinom necemo prosiriti znanje....

Osobno samo sam se potrudio sastavit nesto korisno o ovoj distri linuxa

Nemam ništa protiv širenja znanja, poticanja na korištenje neke distre, ali kad taj netko potiče s podatcima koji su netočni - naravno da moramo reagirati. Ispričavam se ako sam preburno reagirao i napisao neke riječi koje nisam smio, ali sve što sam rekao je bilo s namjerom da ostali(novi ili stari) korisnici nebi dobili krivi dojam što je Linux, što je Slackware i ostalim spomenutim terminima.
Gentoo user. :')
16 godina
neaktivan

Ma sve ok, ja sam inace bio korisnik winza poradi asm-programinga.

S obzirom da radim buffer ower. tehnike jedan od znanaca me uputio na bt.

Naime kako vjerojatno i sam znas ima na njemu nesto reversnig alata.

Svidjeo mi se rad linuxa i odlucio sam postati slack korisnik.

Pa eto ako tko je tu jaci i inteligentiniji od mene u tome nek nesto i napise ja sam

voljan jos uciti :)   znanja nikad dosta

Vježbom do savršenstva
17 godina
neaktivan

Slack ... šta reći ?

Najstarija živuća distribucija koju održava uglavnom jedan čovjek, Patrick Volkerding.

Slično kao i Arch, bazira se na KISS filozofiji i koristi BSD init skripte.

Distribucija je poznata po velikoj stabilnosti.

Packet management je skroz rudimentaran, nema provjere međuovisnosti paketa.

Distra praktički dolazi sa vanilla kernelom, eventulano minimalno patchiranim.

Ne postoji službeni x86_64 port, postoji neslužbeni projekt SLAMD64 koji više manje u stopu prati razvoj 32-bitne verzije.

Postoji port za s390 arhitekturu (mainframe) na verziji 10 koji se ne razvija već neko vrijeme.

Nekad je cijela distra dolazila na samo jednom CDu (zadnja takva verzija je bila 9.0), 9.1 verzija je izašla sa 4CDa (2 instalacijska + 2 soruce + extra), a danas je to mislim 6CDa.

Osnovni izbor paketa je vrlo dobar, sa novom verzijom uvijek dolaze najsvježiji verzije paketa i zadnji službeni kernel. Uglavnom, sve potrebno što ne dolazi sa distrom se može skinuti sa www.linuxpackages.net.

Sve u svemu, distra za entuzijaste slično kao i Arch-a. Za one koji žele učiti Linux "iznutra".

Osnovni nedostatak, neki kažu prednost, je packet management bez provjere ovisnosti paketa.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice