Ovaj linux u umovima mnogih linuxaša ili onih koji ti planiraju postati,
stvara pomutnju.....cemu ?''
1. linux kao linux gledamo li realno svi koriste vise manje iste comande,
2. nista nije toliko tesko sto je covijek smislio covijek moze i shvatiti :)
Pa ovako slackwere linux je jako slican Debianu...razlikuje ih to sto je slack orijentiraniji
serverima ali to nikako ne znaci da mu je to jedina primjena, odlikuje ga stabilnost
jednostvnost koja se odlikue velikom upotrebom konzole :)
Ono sto su pocetnici sreli kod ubuntu i slicnih distra je TERMINAL, taj pojam zaboravimo
na slacku je shell :p sve je to konzola samo drugog imena.
Pa da vam nesto i o slacku kazem :P
Slackwere linux je ujedno jedan od old school linuxa koji ima svoju tradicijiu nastajanja jos od 93 godina
Bez obzira na dati opis, uz Slackware dolaze programi za grafičko sučelje (XWindows i KDE kao desktop okruženje). Razlika između Slackwarea i drugih distribucija je ta što Slackware uključuje samo minimalan set programa za konfiguraciju sistema (koji ne rade u grafičkom nego u tekstualnom modu) i ima instalacijski program isključivo u tekstualnom modu. Konfiguracija se vrsi preko konfiguracijskih datoteka svakog od programa. Ova jednostavnija struktura Slackware čini malo bržom i skalabilnijom distribucijom u odnosu na druge (što znači da može raditi i na starijim računarima).
Slackwere je mozda za pocetnika zahtjevniji radi kolicinski vise upotrebe tekstualnih formi i koristenja konzole.
No gledajte to ovako: Zelite biti linux majstor pa suocite se s jednim od jacih distribucija savladate li slack savladali ste sve...
Valja napomenuti da tu jos stoji BSD familiy i opak red hetvci xd
No s znanjem rada u slacku to vam nece bit problem.
Processor 486
RAM 32 MB
Prostor na disku 500MB
CD-ROM
Ovo je bila minimalna konfa za starije slackove verzije 10.0 10.1
sada je najnovije izdanje 12.2, razlika 12.2 od 12.1 je samo nekolicina novojih programa ili malo dorađenih.
Kao softwere i slack ima potrebe za updatovima i instalacijom sve to mozete napraviti iz konzole uz pomocu svega tri naredbe
installpkg, upgradepkg i removepkg.
Ono sto po meni daje car ovom linuxu je stabilnost dobra podrska mnogo matrijala ima sam unutar sebe :)
KDE grafika jednostavnije install opcije od samog debiana koji bi nesto radio kao sudo apt-get install nesto.
Sama prednost da svoj linux sredim kako hocu i napakon imam os koji mi dopusta da gotovo sve radim s jednog mjesta skoro ne koristeci mouse a to mjesto je konzola :p