Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.804
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Neka mi netko da preporuku koju distribuciju staviti na sljdeću konfiguraciju:
Asus A8S-X , socket 939
AMD Athlon 64 X2 3800+  @2.2 GHz
Kingmax 2x1GB DDR 400 MHz
WD Blue 320GB 
Ati Radeon X1300 , 256MB

Distribucije koje sam instalirao pa su imale dosta mušica,  ali ova najviše: Ubuntu 13.04, imam osjećaj da mi je usporena, prozori se sporije otvaraju, ne previše sporo ali opet, aplikacijama treba malo vremena da se otvore, pregledniku isto...
Stavio sam Xubuntu 12.10, bio je malo brži ali opet je imao nekih mušica...
Malo sam gledao za Linux Mint 15, da li bi to bila dobra ideja? 
EDIT_1: Moram reći da sam zadovoljan Xubuntu 13.04 32-bit, maknuo sam FireFox jer je spor; stavio Chrome, većina leti, dosta brzo se otvara, za sada nemam nikavih crash-eva i gluposti... Općenito se sve brzo otvara...

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2013 1:51 (Master11).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
redrum781 kaže...
hrc987 kaže...

nažalost, niti sada mi ne radi...sada mi baca ovakvu grešku "For technical reasons it is not possible to determine all possible error causes"

To ti baca kad pokušaš aktivirati wobbly?

Vjerojatno si neki korak propustio ili si u međuvremenu nadogradio kernel, a vmware moduli nisu postavljeni na automatski build.

Pokreni u terminalu naredbu

sudo vmware-modconfig --install-all --console

Reboot, pa probaj ponovno.

Da li si sve postavio kako sam naveo u System Settings / Desktop Effects?

sve sam postavio kako si rekao

što se tiće ove naredbe u terminalu, nakon ukucavanja i upisivanja šifre dobijem ovo "sudo: vmware-modconfig: command not found"

14 godina
neaktivan
Na ovaj stroj možeš staviti što god želiš. Neke distre će biti brže a neke sporije. Ihush bi ti rekao da nije problem u OS-u već usoftveru i sadržajima koje konzumiraš. Isprobavaj pa sam odluči.
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
hrc987 kaže...
redrum781 kaže...
hrc987 kaže...

nažalost, niti sada mi ne radi...sada mi baca ovakvu grešku "For technical reasons it is not possible to determine all possible error causes"

To ti baca kad pokušaš aktivirati wobbly?

Vjerojatno si neki korak propustio ili si u međuvremenu nadogradio kernel, a vmware moduli nisu postavljeni na automatski build.

Pokreni u terminalu naredbu

sudo vmware-modconfig --install-all --console

Reboot, pa probaj ponovno.

Da li si sve postavio kako sam naveo u System Settings / Desktop Effects?

sve sam postavio kako si rekao

što se tiće ove naredbe u terminalu, nakon ukucavanja i upisivanja šifre dobijem ovo "sudo: vmware-modconfig: command not found"

Sorry, pokreni:

sudo vmware-config-tools.pl

Uostalom, zar ti je bitan efekt wobbly window za odluku koju ćeš distru / da li ćeš linux stavit!?

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
13 godina
neaktivan

nije, ali volio bih sada na toj distri natjerati te efekte da rade :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
soundstream kaže...
filipvk1000 kaže...
soundstream kaže...
kc-kb kaže...

može preporuka nekog linux os-a za stari komp 

intel pentium 4 3.0 Ghz

1 GB DDR ram

agp ati radeon 2600 pro

120 GB Hard 

Tražim OS koji bi lijepo, bez štekanja radio (ako je to moguće), komp bi koristila osoba koja se baš ne razumije u kompjutere, znaci samo za surfanje, slusanje glazbe...

Ubuntu,mint? koja verzija radi kompatibilnosti s hardverom?

Lubuntu 12.04 ?

http://www.lubuntu.net/

Manjaro Xfce. Rolling release je,troši 150 MB RAM-a,meni radi savršeno na 1.7GHz single-core procesoru i 1 GB RAM-a...a ako planiraš duže ostat na toj distri nema problema,samo napraviš update i gotovo :)

Lubuntu 12.04 u idleu trosi 74Mb

Ako je taj stroj samo za surfanje i slušanje glazbe,netreba mu distra koju svakih par mjeseci mora nadogradit,a tih 100 MB RAM-a ni vamo ni tamo. Manjaro je dobar izbor jer je rolling release,a ima instaler od minta tako da instalacija neće uopće biti problem.  Surfanje i slušanje glazbe ajmo reći da zauzima 500 MB (iako i ja i ti i svi znamo da ne zauzima) opet mu ostane dovoljno memorije (RAM),tako da mu tih kao što sam reko 100 mb ništa neznači. Ako stvarno misliš da znači,onda mu reci da instalira Damn Small Linux,on troši nekih 15-ak MB RAM-a...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan
Opet se vrtimo oko istih stvari. Imam doma stroj stariji od 8 godina (kućno računalo) s 1GB RAM-a i instaliran Ubuntu 13.04, računalo radi na zadovoljavajući način, tu i tamo zauzme nešto od SWAP-a. Nije OS taj koji ubije računalo već aplikacije i sadržaj koji se konzumira. Kad god pokrenem nešto s flashom, procesori samo stenju.
16 godina
soundstream kaže...
..

-točan, ali beskoristan podatak. Nije smisao OSa idlanje... nego konzumacija sadržaja, rad.

-koliko je s upaljenim FF i nekolicinom tabova, koliko kod gledanja YT, flash.. tj današnje distre su minimum 512MB (npr ubuntu). Minimum je minimum.

mario.L_hr kaže...
Na ovaj stroj možeš staviti što god želiš. Neke distre će biti brže a neke sporije. Ihush bi ti rekao da nije problem u OS-u već usoftveru i sadržajima koje konzumiraš. Isprobavaj pa sam odluči.

.. nice.

pa, zbog preciznosti (da ipak nešto natipkam) linux je jedan, distre su različiti paketi softwarea i GUIa (DE), što kao rezultad daje različite performanse na istom hardwareu. Inače razlike nema :)

-pomalo sam ''ljut'' na pasivnost početnika, pitanja, ''kako će raditi'' (loše), umjesto da na distrowatchu prolistaju i skinu nekoliko distri i iz prve ruke provjere kako se ponaša live na konkretnom HWu.

Livemedij je bolji izbor za test nego virtualac za stariji HW (jer VMovi su zahtijevni, npr RAM i VTx). ArtistiX (umjesto minta) ili Ubuntu 9.10-10.04. + ubuntu tweak (extras) su optimum (puppy i sl. su nešto drugo).

edit: (down under), kao što hrvooje kaže.

.. zato se razlikuju riječi, trošenje i iskorištavanje (korištenje). U suprotnom je svaki resurs beskoristan.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2013 23:43 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
soundstream kaže...
..

-točan, ali beskoristan podatak. Nije smisao OSa idlanje... nego konzumacija sadržaja, rad.

-koliko je s upaljenim FF i nekolicinom tabova, koliko kod gledanja YT, flash.. tj današnje distre su minimum 512MB (npr ubuntu). Minimum je minimum.

i još k tome da podatak o maloj potrošnji RAM-a ne služi ničemu ako računalo normalno radi, jer je empty RAM, wasted RAM. 

http://www.howtogeek.com/128130/htg-explains-why-its-good-that-your-computers-ram-is-full/

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
14 godina

Koja distribucija za intel PentiumIII,126MB RAM-a??

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Bilo koja bez grafičkog sučelja...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Master11 kaže...

Bilo koja bez grafičkog sučelja...

Opet sam na nuli?

Strm
15 godina
neaktivan
Strm kaže...

Probaj Tiny core,ali neke browsere češ morat jako lagane koristit,tipa midori,i bez flasha...dakle Tiny core je za tebe :)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
17 godina
neaktivan
Strm kaže...

Evo ti jedan odgovor, bas onako, dva posta iznad tvojeg.

ihush kaže...
...

-pomalo sam ''ljut'' na pasivnost početnika, pitanja, ''kako će raditi'' (loše), umjesto da na distrowatchu prolistaju i skinu nekoliko distri i iz prve ruke provjere kako se ponaša live na konkretnom HWu.

Livemedij je bolji izbor za test nego virtualac za stariji HW (jer VMovi su zahtijevni, npr RAM i VTx). ArtistiX (umjesto minta) ili Ubuntu 9.10-10.04. + ubuntu tweak (extras) su optimum (puppy i sl. su nešto drugo).

...

Nemojte se stiditi malo izguglati ili procitati koji post u temi prije postavljanja pitanja. Nije li ljepse kad se sam potrudis i eksperimentiras?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Strm kaže...

Evo ti jedan odgovor, bas onako, dva posta iznad tvojeg.

ihush kaže...
...

...

Nemojte se stiditi malo izguglati ili procitati koji post u temi prije postavljanja pitanja. Nije li ljepse kad se sam potrudis i eksperimentiras?

Ja bi samo nadopunio cijelu priču slijedećim. Instalacijom bilo koje Linux distribucije (dobro ne baš svih ali većine) na USB veličine 8-16 GB dobije se najbolji uvid. Još ako je moguće koristiti perzistenciju imaš OS s kojim se možeš poigrati nekoliko dana/tjedana i odlučiti da li ga instalirati na računalo ili ne. Uvijek na ovaj način isprobavam neku distribuciju.
11 godina
protjeran
Strm kaže...

Neka koja dolazi sam windows managerom kao blackbox, fluxbox, awesome, etc

Sto se tice browsera, mozes slobodno koristiti chromium ili firefox i lijepo ce raditi ali pod uvjetom da ih kompajliras sa -march=pentium3 i s obzirom da ti je cache procesora trivijalan obavezno stavi -Os, nikakav -O2.

Sad koja distra dolazi sa nekim od navedinih wm, ne znam, mislim da Mint ima fluxbox verziju

14 godina
neaktivan

Upravo sestrični instalirao Peppermint OS 4 na Aspire One netbook, radi ok. Probao i elementary ali se vuče, pa tko traži lightweight distru, Peppermint je dobar izbor.

1 0 hvala 0
14 godina

Ja sam jučer isprobao peperemint 4 na p4 i 512 rama, grafička neka ati 64 mb, automatski je isključio neke grafičke elemente jer ih grafička nemre podnjet i zasad radi super, brzo i glatko. moja preporuka.

http://d-u-d.deviantart.com

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Zanimljivo kome ovo ?

"This version of Netrunner is shipped with privacy and security in mind. This means that you are able to use the Internet more securely and possibly circumvent censorship. You are able to encrypt E-Mail messages with GPG and chat securely with your friends via text, audio or video. You can encrypt files and folders or use an encrypted home partition. Netrunner SE 13.06 is built upon Netrunner 13.06 and comes with the following features and changes: Firefox with pre-configured Tor, FoxyProxy, HTTPs Everywhere and NoScript (surf anonymously, surf onion links, circumvent censorship); Thunderbird with Enigmail; Vidalia as Tor configuration tool; Pidgin with OTR support for encrypted text chats...."

GoogleSearch Is Your Friend
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.8.2013 18:46 (lazy_punk).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam USB tv karticu uz koju je došao i daljinski upravljač. Želio bih slušati USB port u kojem je uštekana ta TV kartica, da vidim što ona odašilje računalu kada se pritisne određena tipka na daljincu, no problem je što ne mogu povezati ono što dobijem kada pokrenem lsusb komandu sa onime što se nalazi u /dev/ direktoriju :S... S čime bih to mogao povezati? Hvala!

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Imam USB tv karticu uz koju je došao i daljinski upravljač. Želio bih slušati USB port u kojem je uštekana ta TV kartica, da vidim što ona odašilje računalu kada se pritisne određena tipka na daljincu, no problem je što ne mogu povezati ono što dobijem kada pokrenem lsusb komandu sa onime što se nalazi u /dev/ direktoriju :S... S čime bih to mogao povezati? Hvala!

Nisam skuzio kako to mislis, "povezati", ali mislim da bi ti ovo iovo moglo pomoci.

EDIT: Ovo drugo ti treba zapravo, ako sam te dobro skuzio sto zelis.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.8.2013 22:26 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
zerocool12 kaže...

Nisam skuzio kako to mislis, "povezati", ali mislim da bi ti ovo iovo moglo pomoci.

EDIT: Ovo drugo ti treba zapravo, ako sam te dobro skuzio sto zelis.

E,to ovo 2. Totalno sam zaboravio da se sa wiresharkom moze slusati USB port.

Nasao sam na netu kako preko terminala slusati port,no problem je bio sto nisam znao što točno u /dev/ moram slušati (npr , /dev/ttys0)... Sa wiresharkom mislim da mi neće trebati.

Ako sam napisao kakvu glupost, isprićavam se, jer još učim takve stvari pa sam možda što krivo skužio guglajući...

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
17 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

E,to ovo 2. Totalno sam zaboravio da se sa wiresharkom moze slusati USB port.

Nasao sam na netu kako preko terminala slusati port,no problem je bio sto nisam znao što točno u /dev/ moram slušati (npr , /dev/ttys0)... Sa wiresharkom mislim da mi neće trebati.

Ako sam napisao kakvu glupost, isprićavam se, jer još učim takve stvari pa sam možda što krivo skužio guglajući...

Nemas se sto ispricavati. U biti slusas USB sabirnicu, a to se radi uz pomoc usbmon-a koji je u kernelu jos od 2.6 verzije, tako nesto.

No, najlakse je to obaviti wiresharkom, evo ja se upravo malo zezao s tipkovnicom i hvatao tipke. :D

12 godina
neaktivan

Instalirao sam Mint 15 (MATE), i imam problem s Wi-Fi konekcijom.

Random se odspaja i spaja, nekada se nece da spoji opet.

Mislio sam da je nešto u vezi drivera, udjem u driver manager, tamo - "No propietary driver in use", i inače je prazno, a očekivao sam da ce biti i nesto za graficku..

Na win7 je kartica radila solidno...

Kada se pojavi ovaj problem, otvorim kuciste i malo ju prodrmam{#}, i stvarno se popravi{#}

thx

p.s.

ova je kartica

description: Wireless interface

product: AR5416 Wireless Network Adapter [AR5008 802.11(a)bgn]

vendor: Atheros Communications Inc.

p.p.s

problem prazan driver manager? ne bi trebao biti?

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 20:24 (lazy_punk).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...
Kada se pojavi ovaj problem, otvorim kuciste i malo ju prodrmam{#}, i stvarno se popravi{#}

meni ovo liči na problem sa kontaktima

a) izvadi karticu i sa gumicom obriši kontakte

b) uzmi usisavač i usisaj prašinu iz kučišta i PCI slotova

c) ponovo instaliraj karticu i pazi da je dobro učvrščena

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 20:26 (Darky).
15 godina

Pa atheros je od verzije 3.2 linux kernela,ako se ne varam.Probaj u Root  Terminal : apt-get install firmware-atheros

Debian Wheezy
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

izašao novi kde sc 4.11. ako imate ubuntu 12.04 LTS ili 13.04 ili njemu slične (mint, netrunner ...) možete ga instalirat na ovaj način ako nemate kde

sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports

sudo apt-get update && sudo apt-get install kubuntu-desktop

ako već imate kde, a želite nadograditi onda

sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Wireless ne pravi probleme vec 10+ sati, pa cu staviti to na hold...

Kako mogu vidjet koji driveri se koriste za display?

Driver manager mi je "blank"..zar ne bi trebalo bit nesto za graficku?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

...

Kako mogu vidjet koji driveri se koriste za display?

Driver manager mi je "blank"..zar ne bi trebalo bit nesto za graficku?

Ako nisi nista posebno instalirao, koriste se open source driveri, a koji ovisi o grafickoj kartici. Ako je u pitanju AMD/ATI, onda imas radeon driver, ako je Nvidia, onda je u pitanju nouveau driver.

12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ako nisi nista posebno instalirao, koriste se open source driveri, a koji ovisi o grafickoj kartici. Ako je u pitanju AMD/ATI, onda imas radeon driver, ako je Nvidia, onda je u pitanju nouveau driver.

Nisam nista posebno instalirao, nije mi ponudjeno bilo...

Utjece li kako na performanse open source driver?

Možda mi se čini, ali danas sam gledao nastavak dokumentarca koji sam počeo gledati na win7ci i učinilo mi se nekako drukčije, slika je bila lošija..

BTW gdje bi pronasao sluzbeni nvidia driver za ovu 560Ti? Bi li bilo "stabilnije" ?

p.s.

Ima li na Linuxu nesto slicno kao aida64 na winu, alat za univerzalni "pregled" sustava? senzori, clockovi, benchovi?

Probao sam Phoronix Test Suite, al' nije mi nešto...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice