Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.521.479
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav! 

Zanima me dali postoji kakav program kojim bi mogao promijeniti raspored bootanja os-a prilikom paljenja računala. Znači imam xubuntu i xp. Xp češće koristim, no dok upalim komp, u boot meniju mi je xubuntu na prvom mjestu kod selektiranja i ja svaki put trebam tipkam strelicu dolje po tipkovnici ikliknun enter da mi dođe do xp-a. Htio bi samo promijeniti redoslijed, tako da čim upalim da mi je xp selektiran. Razumijete? Isto tako bi htio da mi se ono vrijeme automatskog odabira koje je postavljeno mislim na 10 sekundi, da to mogu smanjiti na kolko hoću. 

Dakle, ne govorim o hdd priority boot, jer ako tamo postavim da mi je xp primary boot, tada neću imati meni za odabir dok ću htjeti linux pokrenuti, a ak postavim da mi je disk s linuxom prioritet bootanja, tada se evo događa taj meni na kojem mi je prvo linux selektiran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
N. Ohm kaže...

Pozdrav! 

Zanima me dali postoji kakav program kojim bi mogao promijeniti raspored bootanja os-a prilikom paljenja računala. Znači imam xubuntu i xp. Xp češće koristim, no dok upalim komp, u boot meniju mi je xubuntu na prvom mjestu kod selektiranja i ja svaki put trebam tipkam strelicu dolje po tipkovnici ikliknun enter da mi dođe do xp-a. Htio bi samo promijeniti redoslijed, tako da čim upalim da mi je xp selektiran. Razumijete? Isto tako bi htio da mi se ono vrijeme automatskog odabira koje je postavljeno mislim na 10 sekundi, da to mogu smanjiti na kolko hoću. 

Dakle, ne govorim o hdd priority boot, jer ako tamo postavim da mi je xp primary boot, tada neću imati meni za odabir dok ću htjeti linux pokrenuti, a ak postavim da mi je disk s linuxom prioritet bootanja, tada se evo događa taj meni na kojem mi je prvo linux selektiran.

Grub Customizer

Za instalaciju pokreni Terminal i unesi ovo:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan

...

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 10:42 (elektroničar_e4).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

htio bi staviti linuxe na usb stick od 4gb (znači da ih otvaram sa sticka). možda pomoću linux live usb creatora.

koja distribucija bi bila za to najpogodnija, znači da radi brzo, i da je user frendly i da podržava dosta aplikacije, nikad prije nisam imo linux.

0 0 hvala 0
14 godina

Kao prvo mislim da ti je 4 GB malo. Ja bi išao na 8 ili 16. Ako pak inzistiraš na ovih 4GB ne računaj da ćeš imati puno mjesta za pohranu.

Moj ti je savjet da isprobaš nekoliko distribucija i odabereš onu koja ti najviše odgovara. Na jednu činjenicu bi ti htio skrenuti pozornost. Ako želiš zadržati sve promjene koje napraviš u radu (posešenja, updatei, novi softver,....) onda moraš izvesti instalaciju s perzistencijom.

14 godina
neaktivan

ne planiram radit nikakve velike pohrane podataka, ako bude potrebno uzeti ću veći stick, ali kasnije. ovo želim radi probe. čuo sam da puppy ne zauzima puno prostora. treba mi samo za surfanjei pohranu podataka do 500mb. ništa više.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
nOObIlO kaže...

ne planiram radit nikakve velike pohrane podataka, ako bude potrebno uzeti ću veći stick, ali kasnije. ovo želim radi probe. čuo sam da puppy ne zauzima puno prostora. treba mi samo za surfanjei pohranu podataka do 500mb. ništa više.

Ovo tebi treba

http://www.linuxzasve.com/slax-7-0-vas-dzepni-operativni-sustav

http://www.soundstream.com/
15 godina
neaktivan
wanderer kaže...

Ubuntu 12.10 nije kompatibilan sa stabilnim AMD driverima jer ne podržavaju trenutačni X server 1.13.  Nasreću, AMD je izdao drivere 12.11 beta koji funkcioniraju. Naime, ako instalirate stabline AMD drivere (one koji su dostupni u repozitoriju) unity i compiz se neće moći učitati - nakon prijave vidjeti ćete samo pokazivač miša i pozadinu.

Rješenje ovog problema je korištenje zadanih drivera otvorenog koda ili instaliranje amd-ovih beta vlasničkih (proprietary) drivera verzije 12.11.

Instalacija 12.11 AMD drivera

1. Ako ste već instalirali stabilne AMD drivere i ne možete pristupiti radnoj površini

- nakon prijave stisnite tipkovničku kraticu ctrl +  alt + t kako bi otvorili terminal i utipkajte:

sudo apt-get autoremove --purge fglrx*

-za restart

sudo init 6

2. Nakon toga računalo koristi zadane drivere i funkcionira

3. Instalacija beta drivera

sudo apt-get install linux-headers-genericsudo add-apt-repository ppa:andrikossudo apt-get update sudo apt-get install fglrx-updates

sudo aticonfig --initial --forceRESTART - ako nakon prvog ne uspije, prisilno isključite i ponovno učitajte os
4.Budući da su beta driveri u donjem desnom kutu je prisutan znak "AMD for testing only"
Taj znak je moguće ukoloniti na način opisan u ovom članku:
http://www.ubunturoot.com/2012/07/remove-amdati-drivers-testing-only.html

P.S. važno je naglasiti da ovi beta driveri funkcioniraju samo na karticama modela 5000 nadalje i da ovaj problem vrijedi samo za unity u mom iskustvu - stabilni driveri funkcioniraju na gnomeu te prema donjem hrvoojevom postu i na kde-u.

Dali to radi i sa intel/ati kombiniranom grafikom?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina

-provjeri hybrid...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

još jedno pitanje samo, dali da uzimam 32 il 64 bitnu inačicu... 

14 godina
nOObIlO kaže...

još jedno pitanje samo, dali da uzimam 32 il 64 bitnu inačicu... 

32 bita

14 godina
neaktivan

e sad kako da napravim da mi net radi. radi sa kompa dole koji je na routeru. al ovaj gdje imam wifi stick ne radi.

15 godina
odjavljen

Probaj aleternate ubuntu i kod instalacije uključi noacpi i nomodeset. To obično smeta starijim laptopima.

Kak bi definirao ŠIRE?, Frend: Bočno dulje (c) Highway Star

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Što više istražujem to sam više frustriran. Ima li itko iskustva s Fujitsu-Siemens Amilo La 1703 modelom. Imam taj stari laptop i na njega ne mogu staviti ni ubuntu (xubuntu sam isto probao, ne ide), ni mint ni fedoru ni Suse.

Što bi moglo raditi?

P.S.

Kad kažem da ne mogu staviti, želim reći da uopće ne mogu instalirati sustav, ni s CD-a ni s USB-a. Probao sam čak i Vistu (s kojom je defaultnu došao) ali ni to ne funkcionira, jedino što na njemu radi je XP. Hardverski je u redu, sve radi...

zanimljivo. jesi probao alternate install ISO http://releases.ubuntu.com/precise/

možda nije htjelo, ako imaš malo RAM-a. probaj na mintu na livecd-u maknuti ovaj paket ubiquity-slideshow-mint (sudo apt-get remove ...) pa onda probaj instalaciju bez slideshowa.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?

0 0 hvala 1
16 godina
odjavljen

Neće da boota ili..? (ove ostale distre)

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
M_dipl. kaže...

Nope. :) Mogu instalirati Vistu ako flasham bios, to sam našao, ali to ne pomaže Linux instalacijama. Ide gore Natty (nemam pojma kako i zašto), a izgleda (u procesu je) i posljednji Debian (na kojem je i Natty zasnovan), pa ću vjerojatno na potonjemu stati. :) Hvala!

-obavezno flashaj BIOS. (btw, to je povezano s instalacijom Vista-SP1 ver.), učitaj def. postavke.

-predpostavka da je to trurion x2 s 1GB, VIA-c9 VGA.. najvjerojatnije je problem VGA i chipset-acpi (S1-2-3...), u novijim distrama je izbačen support, dok bi Debianom vjerojatno radio (jer je konzervatirvna distra) ili Suse.

-skini stariji ubuntu (10.04 ili 9.10 x86-32, trebalo bi raditi s desktop (live), mora raditi s alternate).

-novije verzije ubuntua kao 12.04 s live media te ostave na black screenu jer učitavaju GUI prije mogućnosti izbora, stare ver ti nude grub pa možeš izabrati odgovarajuće opcije kao VGA mode...

0 0 hvala 1
16 godina
odjavljen

Prijedlog  -  skini  plop  boot  manager,  sprži  ga  na  cd  i  pokušaj  bootati  sa  njime  neku  distru  na  USBu.

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
Bok. Imam jedno pitanje. Planiram instalirati Ubuntu, do sada sam koristi Windowse i Office za posanje i prezentacije. Sad, na Ubuntu bih dobio LibreOffice ili neku drugu alternativu Microsoftom Officeu pa me zanima moze li taj Libreoffice dostojno zsmijeniti Office jer dosta pisem, tu i tam napravim koju prezentaciju. I da, pretpostavljam da fajlovi koji su pisani u Officeu, mogu biti otvarani na Libreofficeu? Hvala
16 godina
neaktivan
jurica_m kaže...
Bok. Imam jedno pitanje. Planiram instalirati Ubuntu, do sada sam koristi Windowse i Office za posanje i prezentacije. Sad, na Ubuntu bih dobio LibreOffice ili neku drugu alternativu Microsoftom Officeu pa me zanima moze li taj Libreoffice dostojno zsmijeniti Office jer dosta pisem, tu i tam napravim koju prezentaciju. I da, pretpostavljam da fajlovi koji su pisani u Officeu, mogu biti otvarani na Libreofficeu? Hvala

U 90% korisnika bit će LibreOffice dostatna zamjena za Office. Vidjet ćeš kad pocnes koristiti i kada se malo priviknes dali ce ti biti ok zamjena. 

14 godina
Može ali se formatirane stranice znaju zblesirati. Ako si totalni ovisnik o MS Officeu možeš ga instalirati pod Ubuntuom (ja imam 2010).
13 godina
neaktivan

moze li mi netko objasniti kako da mountam svoj wd externi disk koji je u ntfs formatu u linux, koristim mint distru. dal trebam neki driver instalirati ili ima drugi nacin? hvala

0 0 hvala 0
14 godina
A na koji nacin se instalira taj Office pod Ubuntuom? Ja koristim Office 2007
16 godina
Bubalo kaže...

moze li mi netko objasniti kako da mountam svoj wd externi disk koji je u ntfs formatu u linux, koristim mint distru. dal trebam neki driver instalirati ili ima drugi nacin? hvala

-ext-USB diskovi se mountaju automatski.. ili ti fali driver.

-ntfs-config ili

-ntfs-3g.. sudo apt-get install ntfs-config ...

-interne diskove mountaš ručno ili fstabom.

jurica_m kaže...
A na koji nacin se instalira taj Office pod Ubuntuom? Ja koristim Office 2007

-wine .. ili playonlinux.. (ili bilo koja VM npr VBox).

17 godina
neaktivan
Bubalo kaže...

Pikes ga u kompjuter.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
13 godina
neaktivan

Pozz

Namjestim u BIOSU da mi se boota sa USB-a

i kada dođe da stisne bilo koju tipko on meni napise ovo:ERROR:NO CONFIGURATION FILE FOUND

NO DEFAULT OR UI CONFIGURATION DIRECTIVE FOOUND... BOOT

Neznam se potpisat..xDD
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nisi dobro napravio bootabilni USB. Koja distra?

Probaj ga ponovo napraviti sa unetbootinom

13 godina
neaktivan

Hocu si instalirati linuxmint 14 xfce 32bit

Probao sam sa unetboot

Kako da napravim de mi nekako preporuci program?

Neznam se potpisat..xDD
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
IMVK kaže...

Probao sam sa unetboot

http://www.linuxliveusb.com/en/download

Zasto ne instaliras normalno sa CD-a?

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
IMVK kaže...

Probao sam sa unetboot

http://www.linuxliveusb.com/en/download

Zasto ne instaliras normalno sa CD-a?

Trenutno nemam CD,a naumio sam da ga instaliram

Probat cu jos sa tim,ako ne uspije.

A za CD,da uzmem CD ili DVD?
Kojim progrmom da pržim i kojom brzinom

Neznam se potpisat..xDD
17 godina
neaktivan
IMVK kaže...

Trenutno nemam CD,a naumio sam da ga instaliram

Probat cu jos sa tim,ako ne uspije.

A za CD,da uzmem CD ili DVD?
Kojim progrmom da pržim i kojom brzinom

Pa ovisi, ako stane na CD uzmi CD, ako ne stane, uzmi DVD.

Svejedno, sto manjom brzinom.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice