http://askubuntu.com/questions/114928/update-manager-not-working-fail-to-download-repository-information tu je ponuđeno riješenje, samo nezz što točno napraviti s tim, ne želim dodatno nešto s*ebati....da bio je priključen i radila je...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
1.) često mi se smrzne sustav, random bez obzira što radim (npr. jučer 2 puta), tipkovnica i miš uopće ne reagiraju i trebam čekati da se baterija na laptopu isprazni da bi ga ponovo pokrenuo
2.) update manager mi ne radi, izbacuje ''404 not found'' i googlao sam ''riješenje'' al pošto ih imam tek tjedan dana ono što sam našao nije mi baš pomoglo riješiti problem, pa ako možete malo jednostavnije objasniti
3.) kako točno funkcionira instalacija drivera na ubuntu?...imam additional drivers i ponuđene 2 nadogradnje, od koji jedna ne radi tj. ne želi se instalirati, a druga kad se instalira prebaci me iz unity 3d u unity 2d
imam laptop dell inspiron 7520
http://www.svijet-medija.hr/p/Prijenosno-ra%C4%8Dunalo-DELL-Inspiron-7520,-N0303/39208/
hvala unaprijed na pomoći!
Jel baš nužno mora biti Ubuntu? Ja bih preporučio prije Linux Mint 13 Cinnamon jer pošto si tek prešao sa Windowsa na Linux,Mint će ti biti puno jednostavniji. Instalacija nebi trebala biti problem jer je skoro indentična kao i na Ubuntuu. A što se tiče ovih problema tu sačekaj nekog iskusnijeg ko će ti pomoć :)
http://www.svijet-medija.hr/p/Prijenosno-ra%C4%8Dunalo-DELL-Inspiron-7520,-N0303/39208/
Ovako, taj laptop ima ATI grafiku. Iz mog dosadašnjeg iskustva, sve što je bazirano na Gnome-u 3 (Unity, Gnome Shell, Cinnamon) NE RADI sa službenim ATi driverima. Ako i radi onda radi jako sporo i trzavo. Prema tome, nemoj instalirati ATi drivere na bilo koju distibuciju koja ima DE baziran na Gnome3. Ostavi si open source driver kojeg već imaš. Ali pošto imaš laptop vjerojatno si primjetio da ti se grije više nego što bi trebalo (tj. vent na se stalno čuje). To je zbog tog što je taj driver po defaultu postavljen na HIGH profile. Stavi ga na mid ili low prema ovim uputama:
http://www.techytalk.info/ubuntu-open-source-ati-radeon-driver-power-usage-tweaks/
Ovako, taj laptop ima ATI grafiku. Iz mog dosadašnjeg iskustva, sve što je bazirano na Gnome-u 3 (Unity, Gnome Shell, Cinnamon) NE RADI sa službenim ATi driverima. Ako i radi onda radi jako sporo i trzavo. Prema tome, nemoj instalirati ATi drivere na bilo koju distibuciju koja ima DE baziran na Gnome3. Ostavi si open source driver kojeg već imaš. Ali pošto imaš laptop vjerojatno si primjetio da ti se grije više nego što bi trebalo (tj. vent na se stalno čuje). To je zbog tog što je taj driver po defaultu postavljen na HIGH profile. Stavi ga na mid ili low prema ovim uputama:
http://www.techytalk.info/ubuntu-open-source-ati-radeon-driver-power-usage-tweaks/
ubuntu 12.04 LTS radi najnormalnije sa Catalystima. isprobano na mojem racunalu i laptopu (graficka na kompu je Radeon 6850, dok je u laptopu 5470).
ubuntu 12.04 LTS radi najnormalnije sa Catalystima. isprobano na mojem racunalu i laptopu (graficka na kompu je Radeon 6850, dok je u laptopu 5470).
Da? Zadnji put (prije dva-tri mjeseca otprilike) kad sam pokušao instalirati ATi drivere završio sam sa konzolnim loginom bez mogućnosti da pokrenem X. Kako ti radi video u VLC-u npr? Trenutno sam na KDE-u sa službenim ATi driverima i sve radi ok osim što mi video šteka, tj. ne šteka nego izgleda "prerezano" svakih par sekundi.
http://askubuntu.com/questions/114928/update-manager-not-working-fail-to-download-repository-information tu je ponuđeno riješenje, samo nezz što točno napraviti s tim, ne želim dodatno nešto s*ebati....da bio je priključen i radila je...
daj mi pejstaj ovdje sta ti kaze ova naredba u terminalu:
cat /etc/apt/sources.list
moguce da su ti repozitoriji se skrsili ili treba samo nesto zakomentirat..
Da? Zadnji put (prije dva-tri mjeseca otprilike) kad sam pokušao instalirati ATi drivere završio sam sa konzolnim loginom bez mogućnosti da pokrenem X. Kako ti radi video u VLC-u npr? Trenutno sam na KDE-u sa službenim ATi driverima i sve radi ok osim što mi video šteka, tj. ne šteka nego izgleda "prerezano" svakih par sekundi.
Ovaj problem sa system updateom nisam susreo. Ako ništa probaj prilikom instalacije ubuntua odabrati da pokupi nadogradnje. Nakon instalacije, za drivere ovaj čovjek ima odlično rješenje http://tech.deepumohan.com/2012/04/ati-radeon-hd-6600m-graphics-card-on.html (additional drivers aplikacija izbaci error kod instaliranja drivera). BTW nema veze što on koristi 6600M radi i na ostalim modelima.
Nakon ovoga sve mi radi glađe, osjeti se da driveri funkcioniraju, ne zagrijava mi se laptop i instalirani su amd catalyst programi za podešavanje grafičkih postavki...i još si nakon instalacije downloadaj sa ubuntu software centera ubuntu-restricted-extras u kojem ti se nalaze većina potebnih kodeka, flash it
daj mi pejstaj ovdje sta ti kaze ova naredba u terminalu:
cat /etc/apt/sources.list
moguce da su ti repozitoriji se skrsili ili treba samo nesto zakomentirat..
hvala ti, ali ponovo sam instalirao ubuntu i zasad update manager radi bez problema
Ovaj problem sa system updateom nisam susreo. Ako ništa probaj prilikom instalacije ubuntua odabrati da pokupi nadogradnje. Nakon instalacije, za drivere ovaj čovjek ima odlično rješenje http://tech.deepumohan.com/2012/04/ati-radeon-hd-6600m-graphics-card-on.html (additional drivers aplikacija izbaci error kod instaliranja drivera). BTW nema veze što on koristi 6600M radi i na ostalim modelima.
Nakon ovoga sve mi radi glađe, osjeti se da driveri funkcioniraju, ne zagrijava mi se laptop i instalirani su amd catalyst programi za podešavanje grafičkih postavki...i još si nakon instalacije downloadaj sa ubuntu software centera ubuntu-restricted-extras u kojem ti se nalaze većina potebnih kodeka, flash it
hvala na prijedlogu, sad ću probati napraviti to
Nego,na unity-u,kada na launcheru dođem na gornji rub on mi sada ide prema dolje,isto kao i donji rub,kako da ga napravim da mi ponovo ide gore?
Nego,na unity-u,kada na launcheru dođem na gornji rub on mi sada ide prema dolje,isto kao i donji rub,kako da ga napravim da mi ponovo ide gore?
Probaj unity --reset ukucat u terminal.
Ja sam imao problema sa unityem kada sam instalirao bezbroj različitih desktop okruženja koja su mi zadavala probleme i nakon što sam ih pobrisao i još sam "črčkao" po compizu ali ovo je vratilo stvari u normalu.
Nije mi se mješalo u datoteke i programe, podaci su sačuvani, ali ne mogu ti garantirati... :)
ukucao sam to,onda je bilo drugih problema,logout je pomogao...
Jel se moze Gnome 3 instalirati na openSuse??
Bespotrebna promjena, kao i micanje /lib/ u /usr/lib.

Ako ti to ne odgovara, imaš Archboot.
ovo za arch ne znam, ali vracanje /lib u /usr/lib je trebalo odavno napravit. ta podjela je tako i tako bila potpuno umjetna. http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/TheCaseForTheUsrMerge
Ok, situacije je krajnje kriticna. xD
Neki tenkre je zapakiral .iso s onim nekim WinArchiverom. Uglavnom, teze njesra jer ne mogu nikako taj .iso otpakirati/mountati osim s tim WinArchiverom! WTF, ima tko kakav prijedlog?
Ako se netko sjeca ovoga... Skuzio sam u cemu je stvar. Taj neki tenkre je jos vecu glupost napravio. Naime, u pitanju nije ISO file, vec DAA file. Znaci frajer je napravio DAA file i preimenovao ekstenziju u .iso, onak, gaddemit. Uglavnom, rename ekstenzije u .daa i s daa2iso alatom problem je rijesen.
Bok ljudi!
Eto, da objasnim problem s kojim se *ebem već dobrih 8 sati, tj. odkad sam se probudio u podne.
Pokušavam dignut Quake III Arena server na svom VPSu.
Priznajem da sam izgubio bitku i sad je vrijeme da molim za pomoć iskusnijih.
Imao sam još onda 64 bitni debian, pa sam većinu vremena proveo pokušavajući pokrenuti 32 bitni aplikaciju (ded. server) na 64 bitnom OSu.
Probao sam sve linux32, onu neku foru s POSIXom, čak sam i drugi alternativni engine probao, ništa nije uspjelo.
Prije par sati sam odlučio na VPS stavit 32 bitni debian.
Naravno, zaboravio sam napravit backup svih mogućih gluposti koje sam imao gore pa sam sve morao ispočetka stavljat.
Sad, konačno sam uspio pokrenuti onu 32 bitnu aplikaciju, ipak je OS 32 bitni.
Sve uredno radi, barem tako piše.
No kad se probam spojiti sa svoje Q3 Arene... ništa.
Baš ništa.
Na drugim serverima bar napiše da se radi o drugoj verziji (protokolu), a ovdje, baš ništa.
Samo ide ono odbrojavanje sekundi kak dugo se pokušava spojit.
I eto, ovo mi ispiše dok pokrenem server:
Hvala lijepa,
Benjamix.
Nego,jedna stvar.
Instalirao sam Openarenu ali se jednostavno ne želi pokrenuti.Pokušao sam reinstall i opet neće.Instalirao sam ju iz software centera na Ubuntu 12.04.
Imam proprietary drivere...
Instalirao sam Zorin os6 lite, is ve super radi jedino što svaki put kad upalim komp automatski me prebaci na lubuntu pa se moram odlogirat i izabrat lxde, i iako ugasim komp sa lxde kao zadnjim korištenim i on bi trebal to zapamtit ne zapamti nego je pri pokretanju opet lubuntu.
EDIT:Riješeno, iskreno ne znam više koje sam postavke promjenio jer za Zorin nema previše tutoriala,ali glavno da sam uspio. I to sve sad izgleda dovoljno da prevari tatu koji jedino zna gledat kladionicu na netu i igrat belu. I sad kad sam posložil ovak on se snalazi bez brige. Sakrio sam i grub menu i odma se pali LXDE i automatski logira, eto.
Kad instaliram ubuntu na pc dobijem hrpu crtica u svim smjerovima i pc se restarta. Jel to problem do grafičke možda i jel se može ispraviti?
Kad instaliram ubuntu na pc dobijem hrpu crtica u svim smjerovima i pc se restarta. Jel to problem do grafičke možda i jel se može ispraviti?
Napiši koju konfiguraciju imaš na tom PC-u i kako se Ubuntu ponašao kod isprobavanja putem Live CD-a?
Ista stvar s ioquakeom3.
Itko?
Moze preporuka programa za kontrolu & postavke 3G interneta? Koristim BT5 distribuciju.
Zasto uopce koristis backtrack?

Da, to mi zvuči kao probem s driverom za grafičku. Koju grafičku imaš uopće?
Isprobaj ove workarounde najprije. Nešto što bih ja probao još je acpi=off boot option ali kako opisuješ, ne čini mi se da će pomoći, al bar ne može odmoći probati. ;)
Nego,jedna stvar.
Instalirao sam Openarenu ali se jednostavno ne želi pokrenuti.Pokušao sam reinstall i opet neće.Instalirao sam ju iz software centera na Ubuntu 12.04.
Imam proprietary drivere...
Najjednostavniji bug test je pokrenuti program iz konzole - možda je nešto očito i možda ti iz poruke odmah bude jasno što je problem. Reinstalacije rijetko kad išta riješavaju na Linux-u (izuzev izvanrednih situacije, kao npr. da ti je nestalo struje dok ti se nešto instaliralo, onda bi jasno trebalo prvo popraviti instalaciju).
Jel mozda imas HD6/7xxx seriju ATijevih grafičkih?
DualCore AMD Athlon 64 X2, 2800 MHz (14 x 200) 5600+
Gigabyte GA-MA74GM-S2H v1 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
(2x) 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
AMD Radeon HD 6570 (Engineering Sample - WDDM v1.20) (2048 MB)
Live CD mi nemože niti krenuti.
Vezano za core, koliko se sjećam, ta grupa nije ni bila prisutna na netinstall CD-ima, samo na onim... Za offline instalaciju, ime sam zaboravio. Tu su varijantu koja ionako nije bila preporučena izbacili.
Ok, situacije je krajnje kriticna. xD
Neki tenkre je zapakiral .iso s onim nekim WinArchiverom. Uglavnom, teze njesra jer ne mogu nikako taj .iso otpakirati/mountati osim s tim WinArchiverom! WTF, ima tko kakav prijedlog?
Ako se netko sjeca ovoga... Skuzio sam u cemu je stvar. Taj neki tenkre je jos vecu glupost napravio. Naime, u pitanju nije ISO file, vec DAA file. Znaci frajer je napravio DAA file i preimenovao ekstenziju u .iso, onak, gaddemit. Uglavnom, rename ekstenzije u .daa i s daa2iso alatom problem je rijesen.
Idući put komanda file nekadatoteka ;)