Ovako,imam problem. Kada .iso fajl od OpenSUSE-a oću preko unetbootina stavit na stik (znate šta hoću reći) uspješno završi,al pri bootanju samo počne izbacivat poruke: Could not find kernel image i onda neka 2-3 slova pa boot...u čemu je problem? Sve je uspješno napravljeno..? Sa Fedorom nisam imo takvih problema..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovako,imam problem. Kada .iso fajl od OpenSUSE-a oću preko unetbootina stavit na stik (znate šta hoću reći) uspješno završi,al pri bootanju samo počne izbacivat poruke: Could not find kernel image i onda neka 2-3 slova pa boot...u čemu je problem? Sve je uspješno napravljeno..? Sa Fedorom nisam imo takvih problema..
- Unetbootin, zna stvarati jako puno problema nekada, pa sam znao koristiti alternative
opcija 2 ti je da se .iso datoteka oštećena, trebalo bi ju ponovno skinuti
Nažalost preko stika opet neće,iako sam pokušao sa drugim programima,nezz koji vrag mu je,al eto spržio sam na DVD i booto ga u LiveCD bez problema,prvi dojam - super! Sutra kad prebacim sve pjesme i dokumente na vanjski hard instalirat ću ga... Hvala svima :P
Evo,instalirao OpenSUSE. Na prvi pogled iznenađen i fasciniran. Stvarno je lijepa distribucija,svidila mi se na prvi pogled i mislim da bi openSUSE mogao biti "the one". Još ću ga nastavit koristit pa ću vidit kakav je,ako mi se svidi,nemičem se s njega,kakav crni ubuntu i zeleni mint,kameleon je moj :D
Hvala svima koji su mi pomogli oko distre :)
Nisam prije vidio post, ali Suse je na stick najlakše staviti koristeći dd komandu.
Nisam prije vidio post, ali Suse je na stick najlakše staviti koristeći dd komandu.
ako nije htio sa Unetbootinom,FUSBi-jem i ostalim alatima onda nevjerujem ni da bi s time...al eto već sam instaliro pa to sad nije ni važno...
EDIT: Ovako,imam pitanje,pošto sam tek novi sa openSUSE-om,zanima me koje ekstenzije on podržava,neznam,nemogu se izrazit kako treba jer nisam baš linux znalac,ako znate na šta mislim..dakle ubuntu ima .deb isto ko i mint,fedora ima .rpm ekstenziju za programe a kako openSUSE ima? nadam se da ste shvatili,hvala unaprijed...
Nažalost preko stika opet neće,iako sam pokušao sa drugim programima,nezz koji vrag mu je,al eto spržio sam na DVD i booto ga u LiveCD bez problema,prvi dojam - super! (...)
Imao sam isti problem kada sam isprobavao OpenSUSE 12.1. Unetbootin, LinuxLive i dd su uredno prebacili podatke iz ISO datoteke, ali OpenSUSE nije htio bootati s USB sticka. Kod pokretanja s CD-a, nije bilo problema.
S niti jednom drugom distribucijom nisam imao takav problem - sve su uredno bootale sa sticka pripremljenog pomoću Unetbootina.
OpenSUSE koristi rpm pakete.
Nažalost preko stika opet neće,iako sam pokušao sa drugim programima,nezz koji vrag mu je,al eto spržio sam na DVD i booto ga u LiveCD bez problema,prvi dojam - super! (...)
Imao sam isti problem kada sam isprobavao OpenSUSE. Unetbootin, LinuxLive i dd su uredno prebacili podatke iz ISO datoteke, ali OpenSUSE nije htio bootati s USB sticka. Kod pokretanja s CD-a, nije bilo problema.
S niti jednom drugom distribucijom nisam imao takav problem - sve su uredno bootale sa sticka pripremljenog pomoću Unetbootina.
OpenSUSE koristi rpm pakete.
Odgovor na boldano: Pa da,o tom pričam,sa unetbootinom mi je odma pri bootanju (dakle nisam čak ni izbornik dobio) odma rekao da nemože naći neki image kernel cfgboot ili tako nešto slično,i samo to izbacuje i ništa,vadi stik i resetiraj laptop.
a kad sam sa FUSBi-jem onda je nešto očitavo i taman da će očitat izbaci nešto kao da traži neki CD/DVD,i nemože ga naći i piše da će se resetirat za 120 sekundi..
A kad sam preko DVD-a bez problema ga je bootao i otvorio izbornik (LiveCD,instalacija bla bla)..
A dosad nikad nisam imo takvih problema,sve distre koje sam probo uredno su se bootale preko stika i to sve sa unetbootinom...jel imo još ko ovakav problem osim nas?
Odgovor na podcrtano - hvala,to sam tražio...dakle ako negdje piše da je .rpm paket npr. za fedoru ja to slobodno smijem instalirat?
RPM paket za Fedoru bi mogao raditi na OpenSUSE-u (i obrnuto), ali nije garantirano.
Evo,instalirao OpenSUSE. Na prvi pogled iznenađen i fasciniran. Stvarno je lijepa distribucija,svidila mi se na prvi pogled i mislim da bi openSUSE mogao biti "the one". Još ću ga nastavit koristit pa ću vidit kakav je,ako mi se svidi,nemičem se s njega,kakav crni ubuntu i zeleni mint,kameleon je moj :D
Čini mi se da si više fasciniran KDE-om (radnim okruženjem) nego samim opensuseom.
KDE možeš instalirati na ubuntu ili pak koristiti ubunut distribuciju koja ima kde out of the box - kubuntu. A izašao je i KDE Mint 13. :D
U zadnje vrijeme i meni Unetbootin radi problem sa novijim distrama.
Ili je problem do njega ili do distri no kada idem radili Live USB sa nekim drugim alatom onda sve prode bez problema.
Evo zadnji puta kada mi je Unetbootin zakazao nakon 2-3 isprobavanja, sve je spasio LiLI USB Creator...odlican alat i sve preporuke.
Čini mi se da si više fasciniran KDE-om (radnim okruženjem) nego samim opensuseom.
KDE možeš instalirati na ubuntu ili pak koristiti ubunut distribuciju koja ima kde out of the box - kubuntu. A izašao je i KDE Mint 13. :D
Znam na šta misliš ali ne,nisam fasciniran KDE-om jer sam ga imo,nego baš openSUSE-om,njegov YaST,pa onaj Install/Remove Software (tako piše,a sad jel se tako zove neam pojma) je savršen,stvarno,puno je bolji nego na Ubuntuu i Mintu... I tako par stvari...inače ljubitelj sam GNOME-a i navikavam se na KDE...
Ovako,imam jedno pitanje. Kada spojim mobitel kablom na laptop (openSUSE KDE) uopće ne očitava mobitel,kao da nije spojen. Dok sam imo Mint sve je uredno radilo i odma očitalo,zna li neko riješenje?
Ovako,imam jedno pitanje. Kada spojim mobitel kablom na laptop (openSUSE KDE) uopće ne očitava mobitel,kao da nije spojen. Dok sam imo Mint sve je uredno radilo i odma očitalo,zna li neko riješenje?
pretpostavljam da je u mobitelu memorijska kartica? i u biti nju ne prepoznaje - to znači da se nije automatski mountala, nego ju treba ručno. Zaboravio sam koji file manager SUSE koristi (Delphin?) ali, trebalo bi otići u njega (meni je navika uvijek bila da odmah uđem u Home folder, i sa lijeve strane su mi izslitani Devices (particije u biti) i samo kliknem na onu koja se nije mountala i ona se mounta)
opcija 2 - SUSE ne prepoznaje memorijske kartice.. za to pomoć treba potražiti kod drivera. Kojih? e to ne znam, nisam imao problema
treće - možda ti mobitel treba biti ugašen/upaljen dok je spojen preko usb kabla? ili da samo izvadiš memorijsku i gurneš ju u slot za mem, kartice?
U zadnje vrijeme i meni Unetbootin radi problem sa novijim distrama.
Ili je problem do njega ili do distri no kada idem radili Live USB sa nekim drugim alatom onda sve prode bez problema.
Evo zadnji puta kada mi je Unetbootin zakazao nakon 2-3 isprobavanja, sve je spasio LiLI USB Creator...odlican alat i sve preporuke.
skinuti novu verziju Unetbootina. stare verzije ne rade dobro sa novim ISO fajlovima. ista se stvar desila i meni, imah Unetbootin-4xx i novi Ubuntu. nikako da pokrene instalaciju sa sticka, iako sve zavrsi savrseno. skinuo najnoviji Unetbootin i stvar prosljakala iz prve.
pretpostavljam da je u mobitelu memorijska kartica? i u biti nju ne prepoznaje - to znači da se nije automatski mountala, nego ju treba ručno. Zaboravio sam koji file manager SUSE koristi (Delphin?) ali, trebalo bi otići u njega (meni je navika uvijek bila da odmah uđem u Home folder, i sa lijeve strane su mi izslitani Devices (particije u biti) i samo kliknem na onu koja se nije mountala i ona se mounta)
opcija 2 - SUSE ne prepoznaje memorijske kartice.. za to pomoć treba potražiti kod drivera. Kojih? e to ne znam, nisam imao problema
treće - možda ti mobitel treba biti ugašen/upaljen dok je spojen preko usb kabla? ili da samo izvadiš memorijsku i gurneš ju u slot za mem, kartice?
hvala ti kakapo,otišo sam u Dolphin i mounto sam ju,hvala puno...
Imam pitanje za sve vas. Jel ovo smije biti rasprava? Pošto vidim da se ovdje svi javljamo samo kad trebamo pomoć..zašto ovdje jednostavno nebi raspravljali o Linuxu? Pogledajte recimo temu Ultimativna Antivirus tema pitanja i odgovori. Tamo skoro više niko ništa nepita,oni sami recenziraju nešto,napišu kratki review nekog AV programa i stave par slika. Testiraju uvijek nešto. Zašto nebismo i mi tako nešto slično? npr. neko instalira neku predobru temu na KDE,nek je podijeli s nama.neko instalira neku nepoznatu distru,nek da par SS-ova,nek napiše mišljenje o distri i da ocjenu od 1 do 10...razumijete šta hoću reć? bilo bi fora,bili bi svi aktivniji i sve..ovo je prijedlog samo...ako još uvijek neznate na šta ciljam pogledajte zadnjih par stranica od Ultimativna Antivirus tema P&O i sve će vam biti jasno.. jednostavno svi djeluju i svi pomažu iako niko ni netreba pomoć,svi odma napišu sve i svakih par minuta ima neki novi post sa objašnjenjem,nekim tutorialom i sve...
Također sam se pitao isto. Postoji tema Linux u ovom podforumu koja je neaktivna od 2008. godine. Možda da se izdvoji na vrh podforuma i preimenuje u Linux - općenito? Ili da se otvori nova tema imena Linux - općenito i izdvoji na vrh? U temu bi se moglo postati novosti iz Linux svijeta, linkove na recenzije distribucija, programa, ... Ova tema bi ostala kakva jest - odredište za one koji imaju pitanja ili problema s funkcioniranjem Linuxa na njihovom računalu.
Također sam se pitao isto. Postoji tema Linux u ovom podforumu koja je neaktivna od 2008. godine. Možda da se izdvoji na vrh podforuma i preimenuje u Linux - općenito? Ili da se otvori nova tema imena Linux - općenito i izdvoji na vrh? U temu bi se moglo postati novosti iz Linux svijeta, linkove na recenzije distribucija, programa, ... Ova tema bi ostala kakva jest - odredište za one koji imaju pitanja ili problema s funkcioniranjem Linuxa na njihovom računalu.
Super! Još bolje ti je ovaj prijedlog da se otvori nova tema. Evo i anketa..
0 | Želimo ostaviti kako je |
---|---|
20 | Nova tema "Linux-općenito" |
1 | Ovo može biti i rasprava |
0 | Nešto drugo (dajte prijedlog) |
Kako povezati Android telefon sa laptopom na kojem je instaliran linux,a spajo bi se preko interneta. Dakle da imam uvid u sve mape/podatke/fajlove...?
imas vise programa, ako sam dobro razumio sto zelis:
ConnectBot
SSHDroid
su samo od nekih..
Digni ftp server na laptopu, otvori portove na ruteru i podesi neki od dyn dns servisa.
EDIT: Ako si laptop mislio browsati sa lana, samba share je vjerovatno bolja opcija.
Dijeljenim folderima možeš pristupati sa drugih mašina uključujuči one na Windowsima.
Što se mobitela tiče, treba ti kernel sa cifs modulima i file manager sa podrškom sa
cifs (Solid Explorer na primjer).
Do sada sam na laptopu imao Windows XP, koji je prestao raditi,odjednom se vise nije moglo uci ni u Safe Mod ni nista drugi nije radilo (prilikom paljenja bi se pojavio BSOD).Laptop ima 2 diska,jedan HDD na kojim je windows a drugi SSD od 4gb na koji sam instalirao linux sada. Na HDD-u imam neke važne stvari pa mi formatiranje ne dolazi u obzir a "težina" stvari se mjeri u desetcima gigabajta i ne mogu to backupirati. Želio bih promjeniti veličinu particije koja se nalazi na HDD-u te je formatirati da se može koristiti za instaliranje stvari s Ubuntua i za update Ubuntua. Ali tu dolazim do problema, ne mogu nigdje na netu naći normalno objašnjenje stvari a GParted mi ne dopušta promjenu veličine particije :S. Ako netko može objasniti kako se mjenja veličina particija na drugom disku bio bih mu jaako zahvalan.
Mijenjanje particija ti je jako riskantno ako zelis zadrzati podatke. Moj ti je savjet da nekak ipak probas napraviti backup toga, recimo posudit eksterni disk od frenda nekog ili sl.
Želio bih promjeniti veličinu particije koja se nalazi na HDD-u te je formatirati da se može koristiti za instaliranje stvari s Ubuntua i za update Ubuntua. Ali tu dolazim do problema, ne mogu nigdje na netu naći normalno objašnjenje stvari a GParted mi ne dopušta promjenu veličine particije :S. Ako netko može objasniti kako se mjenja veličina particija na drugom disku bio bih mu jaako zahvalan.
Skini MiniTool Partition Wizard Bootable CD ,sprži ,bootaj PC s njega i napravi resize na ntfs-u. Metoda je sigurna.
Ali da ,bilo bi itekako pametno napraviti backup ,bez obzira na sve. Makar na nekoliko dvd-ova. Jel ako su ti podaci bitni ,to je iznad svega!
Mijenjanje particija ti je jako riskantno ako zelis zadrzati podatke. Moj ti je savjet da nekak ipak probas napraviti backup toga, recimo posudit eksterni disk od frenda nekog ili sl.
Znam da je riskantno,ali to mi je jedina opcija,budem pokusal nekak backupirat te podatke,ako nis drugo budem ih kompresiral pa raspodjelil po kompovima po kucnoj mrezi. Bed mi malo stavljat na tuđe medije jer su ti podatci vrlo osobni i važni :S
1.) često mi se smrzne sustav, random bez obzira što radim (npr. jučer 2 puta), tipkovnica i miš uopće ne reagiraju i trebam čekati da se baterija na laptopu isprazni da bi ga ponovo pokrenuo
2.) update manager mi ne radi, izbacuje ''404 not found'' i googlao sam ''riješenje'' al pošto ih imam tek tjedan dana ono što sam našao nije mi baš pomoglo riješiti problem, pa ako možete malo jednostavnije objasniti
3.) kako točno funkcionira instalacija drivera na ubuntu?...imam additional drivers i ponuđene 2 nadogradnje, od koji jedna ne radi tj. ne želi se instalirati, a druga kad se instalira prebaci me iz unity 3d u unity 2d
imam laptop dell inspiron 7520
http://www.svijet-medija.hr/p/Prijenosno-ra%C4%8Dunalo-DELL-Inspiron-7520,-N0303/39208/
hvala unaprijed na pomoći!
kopiraj nam tu to sto si guglao da vidim sto su ti ponudili kao rjesenje..
a tokom instalacije ti je mreza radila?
Želio bih promjeniti veličinu particije koja se nalazi na HDD-u te je formatirati da se može koristiti za instaliranje stvari s Ubuntua i za update Ubuntua. Ali tu dolazim do problema, ne mogu nigdje na netu naći normalno objašnjenje stvari a GParted mi ne dopušta promjenu veličine particije :S. Ako netko može objasniti kako se mjenja veličina particija na drugom disku bio bih mu jaako zahvalan.
Skini MiniTool Partition Wizard Bootable CD ,sprži ,bootaj PC s njega i napravi resize na ntfs-u. Metoda je sigurna.
Ali da ,bilo bi itekako pametno napraviti backup ,bez obzira na sve. Makar na nekoliko dvd-ova. Jel ako su ti podaci bitni ,to je iznad svega!
Znam da je riskantno,ali to mi je jedina opcija,budem pokusal nekak backupirat te podatke,ako nis drugo budem ih kompresiral pa raspodjelil po kompovima po kucnoj mrezi. Bed mi malo stavljat na tuđe medije jer su ti podatci vrlo osobni i važni :S
nije nista riskantno, pod uvjetom da ne krepa napajanje kada se resize radi :-) buduci da je u igri Win XP, dovoljan je i stari Partition Magic 8.0 ili nesto slicno za resize NTFS particije. bitno je da nisu u igri novi Windowsi jer oni ne postuju standarde, a ti standardi nalazu da particije moraju postovati cilindarsko ogranicenje. pa ako govorimo o CHS adresi (gdje C oznacava cylinder, H head, a S sector), na Win XP particija ce imati CHS adrese od C0 H1 S1 do C278 H255 S63. primjetite da particija zavrsava na kraju cilindra (glava 255, sektor 63). kod novih Windowsa to nije slucaj, particije imaju posve nasumicnu pocetnu i krajnju CHS adresu, a to dovodi do velikih problema pri mijenjanju velicine particije kod velike vecine particijskih alata te se nikako ne preporucuje osim ako se ne radi iz samih Windowsa.