Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.173
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav ekipa,

kako podesiti linux (opensuse 12.1) da prilikom izrade grafičkih elemenata ili obrade fotografija u programima kao što je gimp, dobijem kvalitetu izlaznih boja kao što dobijem na windowsu ili osx.

Nisam zadovoljan krajnjim rezultatom jer sva grafika urađena na linuxu ima 'čudne boje' rekao bih 'kromirane boje'  u odnosu na rezultate koje dobijem na win..

Pitanje je do čega je, do drivera ili je to rezultat backend aplikacija koje su zadužene za manipuliranje za grafikom...

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2012 16:55 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Imam jedan problem skinuo sam Ubuntu 12.04 i ljepo stavio na cd i sada sma ga tjeo instalirati u dual boot sa win7 posto su win7 vec instalirni isao sam instalirat ubuntu.Stavio sam ljepo da se boota ono sa cd/dvd i dode mi do onog da odeberem jezik ja odaberem te stisnem onda instaliraj ubuntu i samo se pojavi crtica u gornjem ljevom kutu i cjelo vrjeme blinka i tako stalno.Probavao sam i preko usb-a ista stvar.Molim pomoc.Hvala unaprijed!

Soccer <3
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.5.2012 14:07 (GTR bs).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Odaberi engleski i nastavi instalaciju, nakon instalacije promijeni na hrvatski.

13 godina
neaktivan

Ma probo sam i s engleskim nezeli.

Soccer <3
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Probaj sa live-a pokrenuti instalaciju.

Znači klikneš na try ubuntu ili isprobaj ubuntu.

Kad ti se pojavi desktop, na njemu ćeš imati ikonicu "instaliraj ubuntu".

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Na novom Ubuntu stavio sam Unity na auto-hide i nakon par dana više ga nema, ne pomaže ni win tipka.

0 0 hvala 0
15 godina
garamba2 kaže...

Na novom Ubuntu stavio sam Unity na auto-hide i nakon par dana više ga nema, ne pomaže ni win tipka.

Jesi li probao resetirati unity shell?

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
16 godina
neaktivan
garamba2 kaže...

Instaliraj Gnome Shell i prebaci se na njega. Puno više mogućnosti ,puno ljepše sučelje.

Code:

sudo apt-get install gnome-shell gnome-theme-standard gnome-tweak-tool gnome-contacts gnome-sushi dconf-tools

Više

Gnome Shell customization

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.5.2012 17:38 (kizo2703).
13 godina
neaktivan

Nisam mogao ni tu uci ali sad je drugaciji problem odjednom mi pise da mi je ubuntu instaliran i kad biram koji cu sistem odaberem ubuntu ali mi se samo ugasi monitor a kompjuter radi i nemogu nista onda.

Soccer <3
15 godina
neaktivan
GTR bs kaže...

Nisam mogao ni tu uci ali sad je drugaciji problem odjednom mi pise da mi je ubuntu instaliran i kad biram koji cu sistem odaberem ubuntu ali mi se samo ugasi monitor a kompjuter radi i nemogu nista onda.

pa šta si mu radio pa si ga uspio pokidati? 

Jesi li možda prčkao po boot proceduri ili GRUB fajlu? kada odabereš Ubuntu u GRUBU, da li ti se išta ispisuju, bar neki error? Da li ti je ispravan hdd?

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
13 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
garamba2 kaže...

Instaliraj Gnome Shell i prebaci se na njega. Puno više mogućnosti ,puno ljepše sučelje.

Code:

sudo apt-get install gnome-shell gnome-theme-standard gnome-tweak-tool gnome-contacts gnome-sushi dconf-tools

Više

Gnome Shell customization

Ma nisam uspio, ni resetirat (udem sa ctrl alt f1 napravim restart al opet isto) ni promjenit u gnome-shell, tu mi javi error cannot locate drive ili tako nesto da pronađe temu a instalira ga uredno prvo, al neznam kako prebacit. Problem je što ja sad imam samo gore izbornik za desktop, sat, datum, user sett., ono za gasit palit, update, sett. itd., i kad ocu vidit kak da ispravim moram otic na pidgin (lockan je gore), nekom poslat link pa kliknit na njega da mi se mozilla otvori tak da je to dr***je, nemam nacina doc do nje, a pocetnik sam da udem preko terminala.

Nema veze, ponovno ću instalirat cijeli linux, nisam daleko stigo :). Sad ću manje eksperimentirat.

17 godina
neaktivan
garamba2 kaže...

Nema veze, ponovno ću instalirat cijeli linux, nisam daleko stigo :). Sad ću manje eksperimentirat.

joj ... 

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
14 godina

Ovo nema veze s nekim pitanjem, samo slučaj od neki dan sa čudnim problemom i uspješnim podizanjem Ubuntua sa CD-a dok Windowsi 7 nisu uspjeli ni u tome. 'Frend' je donio laptop sa problemom nemogučnosti podizanja windowsa (7) jer mu tijekom tog pokušaja izbaci neku grešku u vezi odspajanja USB drivea ili CD/DVD drivea. Windowsi uvijek imaju lude ideje u čemu bi mogao biti problem. I onda ubacim DVD windowsa 7 i počne ono 'loading files' i pojavi se strelica miša ali dalje ništa, crn ekran, iako nije bilo ništa zakočeno, miš sam mogao mrdati po ekranu. Probam podići Ubuntu sa CD-a i podigne se otprve. E sad, njemu trebaju windowsi zbog igrica, klasika, pa odnese laptop na servis gdje su utvrdili da mu ne valja hard disk pa je kupio drugi. Nemam pojma jel stvarno bio problem u hardu jer sam probao otvoriti taj hard kad sam bio podigao Ubuntu sa CD-a i mogao sam otvoriti obje particije.

To je što se tiče toga, pitanje u vezi Ubuntua 12.04 (32bit), instalirao sam ga preko wubija na jednu particiju, problem je bio u tome što se često znao odlogirati. Recimo, radim nešto na kompu i ode na login screen. Logiram se i sve normalno neko vrijeme i onda opet isto. Grafička je GeForce 9800 GT, driver sam odabrao onaj preporučeni. Poslije sam maknuo taj i odabrao onaj drugi ali opet isto.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Isti problem sam i ja imo neki dan, frendu skroz crko windows xp, nije imo niš na njemu, ono facebook i you tube, pa sam mu išo instalirat nanovo win.

Šema je bila da isto tako mi je izbacivo da ne očitava nikakav hard na koji bi se instalirao. Instalirao sam mu 11.10 ubuntu, sve prošlo bez problema.

Nakon toga stavio xp sp2 instaliro se isto bez problema. Objašnjenje nemam, totalni x-files, al ja sam tako rješio pa probaj.

http://www.geekcro.herobo.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ok, situacije je krajnje kriticna. xD

Neki tenkre je zapakiral .iso s onim nekim WinArchiverom. Uglavnom, teze njesra jer ne mogu nikako taj .iso otpakirati/mountati osim s tim WinArchiverom! WTF, ima tko kakav prijedlog?

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Evo novi problem posto ubuntu nikako nisam uspio instalirat probao sam linux mint i sve dobro krene dode mi do onog gdje biram start linux mint i to i sad ja stisnem i samo mi se pojave neki kodovi sta li vise i zadnja ta 3 koda idu ovako no caching mode page present
                                        assuming drive cache:write trough
                                        atached scsi disk

i poslje toga ja mog kao nesta pisat ali nista se ne dogada molim pomoc.I da da napomenem jucer sam normalno instaliro windows7.

Soccer <3
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
GTR bs kaže...

Evo novi problem posto ubuntu nikako nisam uspio instalirat probao sam linux mint i sve dobro krene dode mi do onog gdje biram start linux mint i to i sad ja stisnem i samo mi se pojave neki kodovi sta li vise i zadnja ta 3 koda idu ovako no caching mode page present
                                        assuming drive cache:write trough
                                        atached scsi disk

i poslje toga ja mog kao nesta pisat ali nista se ne dogada molim pomoc.I da da napomenem jucer sam normalno instaliro windows7.

imaš li možda prikačen USB? 

uglavnom, jedino što google otkriva je da u taj "crni ekran bijela slova što blinkaju" upišeš sudo update-pciids && update-usbids

međutim, mislim da se tebi ne podiže grafičko sučelje, (mislim da se samo upiše startx )
~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
13 godina
neaktivan

Mogu probat i preko usba iako sam i ubuntu probao preko usba pa nije uspjelo al ajde nije mi problem budem probao sada.

Soccer <3
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
GTR bs kaže...

Mogu probat i preko usba iako sam i ubuntu probao preko usba pa nije uspjelo al ajde nije mi problem budem probao sada.

nisam mislio da instaliraš preko USBa, nego da ti nije možda on ostao ukopčan u komp, jer 99% ljudi sa tim problemom je imalo ukljućen USB u komp

13 godina
neaktivan

Aha nije mi ukopcan jedino sto je ukopcano je eksterni hard preko usba da li to smeta ?

Soccer <3
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
GTR bs kaže...

Aha nije mi ukopcan jedino sto je ukopcano je eksterni hard preko usba da li to smeta ?

Da i to zna smetati, kod mene smeta jedan usb hard, a drugi ne smeta. tako da to zavisi do uređajan :)

13 godina
neaktivan

Sada kada sam iskopcao eksterni hard nepi se vise on no caching mode i to nego zadnji taj kod linija bude nesta ice logitech keyboard on.

EDIT:Evo bude mi sve ovako samo sto se meni ne ugasi i mogu pisat te kodove linije.

Soccer <3
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.5.2012 22:12 (GTR bs).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
GTR bs kaže...

Sada kada sam iskopcao eksterni hard nepi se vise on no caching mode i to nego zadnji taj kod linija bude nesta ice logitech keyboard on.

EDIT:Evo bude mi sve ovako samo sto se meni ne ugasi i mogu pisat te kodove linije.

pa vjerojatno je i tipkovnica spojena preko USB sučelja, trebao bi spojiti neku preko PS2 sučelje.

Aj molimte probaj dići i neku u liveCD okruženju distru, pa me zanima da li ti se i onda to ispisuje

13 godina
neaktivan

Ma probavo sam sve i odustao sam,a sad sam stavio linux mint na laptop bez ikakvih problema :D

Soccer <3
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
GTR bs kaže...

Ma probavo sam sve i odustao sam,a sad sam stavio linux mint na laptop bez ikakvih problema :D

aj, bar nešto radi..

iako, u osnovi razlika između distri i nema previše - uglavnom ti se sve svodi na Desktop Environment - GNOME, KDE, etc., ovisno što ti se sviđa, i onda si staviš neku kul pozadinu, te "način" kako instaliraš pojedine stvari (apt-get, yum, zypper itd. ) ali, to su samo detalji

13 godina
neaktivan

Zasad mi se linux jako svida :D Eto dibili ste još jednog linuxaša :D

Soccer <3
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Instalirao sam Arch, pa me zanima koji DE/WM instalirati.
Zasad imam instalirano jedino Operu, Fluxbox i Flash.
Fluxbox mi je nekak pre-minimalisticki.
4chan ≫ Reddit ≫ Memebase ≫ 9fag Prodajem PC iz profila za 2600kn
15 godina
neaktivan
8ax kaže...
Instalirao sam Arch, pa me zanima koji DE/WM instalirati.
Zasad imam instalirano jedino Operu, Fluxbox i Flash.
Fluxbox mi je nekak pre-minimalisticki.

GNOME 2.x.x? jako malo troši resursa, a jako brz, može biti jako lijep ako želiš

16 godina

MATE mi se čini ok... (fork Gnome2-a)

4chan ≫ Reddit ≫ Memebase ≫ 9fag Prodajem PC iz profila za 2600kn
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
8ax kaže...

MATE mi se čini ok... (fork Gnome2-a)

Gle meni je MATE (na mintu) krv popio na slamčicu, nikako nije išao s mojom kombinacijom hardvera.

Ne znam da li Arch ima Xfce ali meni je to super brzo sučelje (vjeruj mi imam kantu staru 6 godina koja ni onda nije bila vrh).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice