Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.491.048
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Nazalost nikako - probao sam puno nacina (s tim programcekom, s boot.img.gz i tim forama no nista, laptop to jednostavno nece bootati (i da, stavim da boota s USB-a)). Da li je mozda netko tu tko je to vec ucinio? Samo trebam nekako staviti base system i GRUB2 :(

I'm not your buddy, friend. I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, pal.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori

Da, Unetbootin ni meni dosta cesto ne radi. Jesi probao LiLi? Meni nikad nije zakazao.

:D
16 godina
neaktivan

Evo sad bum probao. Steta sto jedino ima Stable tj. Lenny no nema veze (samo da maknem ovaj Windows 7 Starter!). Hvala na pomoci u svakom slucaju.

I smijesno je to sto za te "LINUX USB CREATOR"-e trebas imati Windows... (jer Wine i VirtualBox ne rade/zezaju s USB stickovima).

EDIT: Evo preko Pendrive Linux programa radi no oni nemaju Debian. Pa bum za sada puknuo Ubuntu Notebook Remix. Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 2:06 (kajmak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pozdrav!

Zanima me, kad bi uzel source kernela i izbrisal iz svih fajlova komentare, te to kompajliral, da li bi dobio što na brzini kompajliranja/izvođenja? Naime frend me uvjerava da bi se dobilo kakvih 5% ubrzanja izvođenja koda ako bi sve komentare izbrisal, al ja sam malo skeptičan prema tome, pa nek netko stručniji od mene kaže koju na ovo?

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Pozdrav!

Zanima me, kad bi uzel source kernela i izbrisal iz svih fajlova komentare, te to kompajliral, da li bi dobio što na brzini kompajliranja/izvođenja? Naime frend me uvjerava da bi se dobilo kakvih 5% ubrzanja izvođenja koda ako bi sve komentare izbrisal, al ja sam malo skeptičan prema tome, pa nek netko stručniji od mene kaže koju na ovo?

Niti najmanje. Komentari se preskaču kod kompajliranja. Gdje bi došli kad bi se i komentari kompajlirali.

Nadam se da tvoj frend razumije da komentari služe samo kod pregledavanja/čitanja source-a, za lakše snalaženje/upozorenja/... developerima.

Sir Crapsalot.
17 godina
neaktivan

Ma negdi je to pročital, pa mi to stalno govori. Rekao sam ja njemu, da kak, pa nije moguće kad se komentari preskaču, al ne kao, fakat je istina, pa sam se na kraju zapital, možda i je. Okej, hvala na otklanjanju nedoumice. :)

Već sam mislio da počinjem gubit zdrav razum :D

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 16:10 (1domagoj1).

1 0 hvala 0
16 godina
protjeran

jel probo tko 10.10 ubuntu ?

first class basse patrol officer Rickenbacker 4001 フリクリ // http://asukaanime.weebly.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
@kajmak
U LiLi-u mozes skinuti koji god .iso hoces i njega metnut na stick, ne moras ti birati nuzno samo iz njihove liste.
16 godina
neaktivan
Proz0r kaže...
@kajmak
U LiLi-u mozes skinuti koji god .iso hoces i njega metnut na stick, ne moras ti birati nuzno samo iz njihove liste.

Da no opet ne radi. Dok Pendrive linux radi i podrzava vise "distri" na jednom sticku no ne znam tocno dodati entry za GRUB4DOS. 

EDIT: Normalno, sam sam sve to rijesio - samo sam trebao probati. Ipak jesam linuxas :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 19:36 (kajmak).
15 godina
neaktivan

Evo danas sam instalirao Linx Ubuntu 10.04 , i imam mali problem....Znaci...kad  idem neki software instalirat

Naci idem po slikama....i onda mi se javi problem!

NAKON ZADNJEG KORAKA MI SE POJAVI PROZOR NA KOJEM PIŠE=

authentication is required to install software packages

i Trazi me lozinku... Ja sam probao sve lozinke al neide....

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
branezg kaže...

Evo danas sam instalirao Linx Ubuntu 10.04 , i imam mali problem....Znaci...kad  idem neki software instalirat

Naci idem po slikama....i onda mi se javi problem!

NAKON ZADNJEG KORAKA MI SE POJAVI PROZOR NA KOJEM PIŠE=

authentication is required to install software packages

i Trazi me lozinku... Ja sam probao sve lozinke al neide....

trazi te lozinku koju si stavio tjekom instalacije ubuntu-a i bez toga nemozes gotovo nista radit 

Dragon Slayer
15 godina
neaktivan

Da ja napišem tu lozinku i onda mi pise Authentication Failure....

16 godina
protjeran
branezg kaže...

Da ja napišem tu lozinku i onda mi pise Authentication Failure....

onda si krivo jer to je 100% ta lozinka.... ja imam za to lozinku od 3 slova da ne zaboravim :)

Dragon Slayer
14 godina
neaktivan

Pripazi na velika i mala slova i postavke tipkovnice.

When I'm good, I'm very good. But when I'm bad, I'm even better. ;)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jao....Bila je stvar u tipkovnici...jer su mi neka slova bila drugacije namjestena....jer sam izabrao hrvatsku tipkovnicu....Uglavnom uspio sam , instairati željene programe  =D

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

hehe To se i meni bilo dogodilo kad sam prvi puta instalirala Linux  Sramim se

When I'm good, I'm very good. But when I'm bad, I'm even better. ;)
17 godina
neaktivan

Na Ubuntu-u (10,04) inače koristim Google-ov Chromium (ne Chrome). Do neki dan sam imao Windows 7 zajedno sa Ubuntu-om na laptopu i Chromium se uredno updateao no kad sam neki dan odlučio maknuti Win 7 i Ubuntu te stavio samo Ubuntu i instalirao Chromium i odem na update manager ali više ne skida za Chromium. Dal se treba nešto podesiti da i za njega skida updateove? Ne znam što sam prije bio napravio da ih je skidao.

0 0 hvala 0
16 godina
davorsite kaže...

Na Ubuntu-u (10,04) inače koristim Google-ov Chromium (ne Chrome). Do neki dan sam imao Windows 7 zajedno sa Ubuntu-om na laptopu i Chromium se uredno updateao no kad sam neki dan odlučio maknuti Win 7 i Ubuntu te stavio samo Ubuntu i instalirao Chromium i odem na update manager ali više ne skida za Chromium. Dal se treba nešto podesiti da i za njega skida updateove? Ne znam što sam prije bio napravio da ih je skidao.

Kad si ponovno instalirao chromium možda su u njemu bili već svi update-i?

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
17 godina
neaktivan

E, sad ja imam problem s VPN-om na karmic koali, zapravo, moj frend. Stvar je u tome što je njemu ta veza preko VPN-a jedina veza na internet, pa je mali problem instalirati ova tri paketa. E sad mene zanima kak da ja to njemu skinem, tj. koje linkove da mu pošaljem da si on sam skine (s nekog drugog računala) pa kopira i instalira ta tri paketa. Ja sam debove našao na packages.ubuntu.com i skinul si ih, no problem su dependenciji. Lupio dvoklik na jedan deb i on još počel skidat neki fajl s neta, no stvar je kaj u stvarnoj situaciji (kod frenda) neta nema. E sad, kak da sve to u paketu skinem, jel postoji koji alat koji bi se pobrinul za dependencije (kao npr. apt-get) i odma i njih skinul. Najbolje bi bilo ako kak mogu s apt-getom skinut debove, tj. da on automatski sve kaj treba skine (.debove) i u jedan folder stavi, al znam da apt-get nema takvu funkciju. Pa, prijedlozi?

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Ubuntu i MetroCarnet DSL
kad se instaliraju windowsi i prvi put pokreneš browser on ti javi da si spojen na Metronet infrastrukturu i da trebaš preuzeti program koji će ti napraviti podešavanje vpn i na desktopu prečac za ručno spajanje na Carnet. Ta konekcija treba da se spojiš na Carnet (zbog username i pass). ima i pisana uputa da to sam ručno napraviš. Taj program ne radi pod ubuntu-om, a kad nazoveš službu za korisnike kažu da ne daju podršku za podešavanje za Linux
17 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Ovisi koji PPA koristiš: beta, dev, stable ili daily. Ako koristiš npr. stable, odeš pod Stable Channel i pogledaj koja je zadnja verzija. Pretpostavljam da bi ista trebala biti, kolko vidim zadnja stable je: 6.0.472.62~r59676-0ubuntu1~ucd1~karmic.

E, a druga mogućnost je da uopće taj PPA nisi niti dodal pod sources.list, pa ti ga apt-get niti ne provjerava. Tu si pogledaj.

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

E, sad ja imam problem s VPN-om na karmic koali, zapravo, moj frend. Stvar je u tome što je njemu ta veza preko VPN-a jedina veza na internet, pa je mali problem instalirati ova tri paketa. E sad mene zanima kak da ja to njemu skinem, tj. koje linkove da mu pošaljem da si on sam skine (s nekog drugog računala) pa kopira i instalira ta tri paketa. Ja sam debove našao na packages.ubuntu.com i skinul si ih, no problem su dependenciji. Lupio dvoklik na jedan deb i on još počel skidat neki fajl s neta, no stvar je kaj u stvarnoj situaciji (kod frenda) neta nema. E sad, kak da sve to u paketu skinem, jel postoji koji alat koji bi se pobrinul za dependencije (kao npr. apt-get) i odma i njih skinul. Najbolje bi bilo ako kak mogu s apt-getom skinut debove, tj. da on automatski sve kaj treba skine (.debove) i u jedan folder stavi, al znam da apt-get nema takvu funkciju. Pa, prijedlozi?

apt-get actually ima takvu funkciju :-P

apt-get build-dep --download-only ime_paketa

tada ce apt-get skinuti sve dependancye za pojedini paket. naravno, ovo treba raditi na cistoj instalaciji jer ako se radi na potpuno instaliranom sustavu postoji sansa da se ne skinu svi paketi jer su neki vec instalirani. gdje ih tocno pobaca nisam siguran..znam da ih stavlja u jedan /var direktorij, ali to radi kada se radi instalacija pojedinog paketa (cini mi se /var/cache pa neki podfolder). napisi prvo

apt-get clean

i onda onu gornju naredbu, pa vidi sta ce se dogoditi, gdje ce se deb paketi skinuti.

17 godina
neaktivan

Ako može još jedno pitanje, stavio sam si upravo Ubuntu 10.04 na komp a na njemu imam Windows 7 na drugoj particiji. Međutim, sad me na startu uopće ne pita dal hoću podići Windowse ili Ubuntu nego samo podigne Ubuntu. Kako se može to ispraviti da sad ne brišem sve?

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.9.2010 12:53 (davorsite).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Ako može još jedno pitanje, stavio sam si upravo Ubuntu 10.04 na komp a na njemu imam Windows 7 na drugoj particiji. Međutim, sad me na startu uopće ne pita dal hoću podići Windowse ili Ubuntu nego samo podigne Ubuntu. Kako se može to ispraviti da sad ne brišem sve?

cudno, Grub2 bi ti trebao dodati opciju i za Windowse. si siguran da ti samo ne pokazuje meni? lupi esc key kada grub pocne odbrojavati. ako to ne sljaka, onda napravis sljedece:

sudo su -

cd /etc/grub.d/

nano 50_windows

sada se otvori nano prozor gdje upisujes sljedece:

#! /bin/sh -e

echo "Adding Windows system" >&2

cat << EOF

menuentry "Windows 7"         {

set root=(hd0,1)

chainloader +1

}

EOF

kada sejvas file, treba ga uciniti pokretabilnim (lol na prijevod):

chmod a+x 50_windows

nakon toga pokrenes update-grub naredbom

update-grub

na kraju bi trebao vidjeti "Adding Windows system". zato onaj echo na pocetku fajla. reboot i stvar bi trebala funkcionirati. jos jedna stvar: onaj (hd0,1) znaci prvu particiju na 1. hard disku u sistemu. Windowsi 7 u nacelu stvaraju dvije particije pri instalaciji: jednu od 100 MB koja se koristi kao boot particija (na njoj je Win 7 Loader) te drugu na kojoj su cijeli windowsi (to je ona na koju si izabrao instalirati windowse). ovaj (hdx,y) mora pokazivati na Loader particiju, ne na particiju gdje su Windowsi actually smjesteni. to je u prinipu (0,1) ali moze biti i drugacije rjeseno. da bi bio siguran, mozes pokrenuti (kao root) fdisk naredbom

fdisk /dev/sda

te sa slovom l (malo L) izlistati sve particije na hardu i onda ces vidjeti o cemu pricam. tada samo taj broj particije ubacis u file i stvar rijesena.

17 godina
neaktivan

Ok, hvala. Probat ću.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Nepotrebno. Kad uđeš u ubuntu otvori terminal i samo upiši:

sudo update-grub

i to je to. Trebalo bi raditi bez problema.

Sir Crapsalot.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

Nepotrebno. Kad uđeš u ubuntu otvori terminal i samo upiši:

sudo update-grub

i to je to. Trebalo bi raditi bez problema.

to ubuntu napravi pri instalaciji, a on veli da odmah nakon instalacije ima problem i da nemre uci u windowse. malo sam surfao netom, grub2 nekad ima problema sa detekcijom svih butabilnih particija i to ne prijavi kako spada. mozda je i ovo takav slucaj?

inace, moram ponovo konstatirati da mi se grub2 *uopce* ne svidja, ne svidja mi se nacin konfiguracije (bez veze zakompliciran). obicni grub je odlicno radio, bio je brz i pouzdan. ne znam zasto su to isli mijenjati.

16 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

inace, moram ponovo konstatirati da mi se grub2 *uopce* ne svidja, ne svidja mi se nacin konfiguracije (bez veze zakompliciran). obicni grub je odlicno radio, bio je brz i pouzdan. ne znam zasto su to isli mijenjati.

Sto thumbs-upova na ovo.

17 godina
neaktivan

Mislim da se valjda nikome ovdje GRUB2 zapravo ne sviđa (previše). :)

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hell no.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice