Linux Gentoo

poruka: 18
|
čitano: 4.514
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Linux Gentoo

Pitanje..

Dali linux gentoo pri instalaciji instalira Grub Boot, tj dal ga se može dual-bootati sa linuxom ubuntu ?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Linux Gentoo

Oba odgovora su da.

Pročitaj uputstva:

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=10

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Linux Gentoo
Buffer Overflow kaže...

Oba odgovora su da.

Pročitaj uputstva:

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=10

hvala, hvala !!!

12 godina
protjeran
Linux Gentoo

searh forum = gentoo

{#} WTF

na bug forumu toliko malo korisnika koristi drugi po redi najkvalitetniji linux po performansama i stabilnosti

ajde cist malo da ozivim temu

zasto drugi po redu ?

pa prvi je LFS, on je prica za sebe gdje se sve radi manualno i bas zato daje mogucnost velikih performansa i stabilnosti

drugi je Gentoo

kod njega stvari idu automatski ali pruza veliku manualnost u toj automatizaciji bas zbog svojih use flagova

70% gentoo korsinika kompajlira kernel i samo emerga aplikacije bez ozbiljnijih intervencija sa USE flagovima

USE flagovi su najkompliciranija stvar u Gentoo, daleko kompliciraniji od konfiguiranja kernela

kompajlati kernel i sloziti Xeve i desktop moze svaka budala, use flagove obicno vecina Gentoo korisnika iskoristi niti polovno i izbjegne na veliko, i to velikim dijelom ne namjerno nego ne razumijevsi ih kako rade

ljudi iskompajlaju kernel pa lupe:

emerge xorg-server i boli ih k, ja se pitam sta ce takvim ljudima Gentoo, za takve stvari imaju Arch ili neku slicnu polukonfiguracijsku distru

i u Archu se moze kompajlati kernel pa lupiti:

pacman -S xorg-server i u ubuntu, ....

arch ce prikazati pod xorg-server mozda 20 aplikacija koje ce instalirati, medjutim svaka od tih aplikacija ima barem jos 10 deps-a

zato je tu Gentoo ali je glupo da 70% korisnika ga koristi kao Arch, slozi kernel, slozi X, slozi drivere, slozi desktop i rokaj, to nije svrha Gentoo jer tako nece biti nista brzi i stabilniji od Archa

iako koristim Gentoo godinama, jos danas kad idem nesto kompajlati ili updejdati me zaboli glava od USE flagova

pa moras gledat sto je bilo podrzano kad se kompajliralo a sto ne, zatim razmisljati sto ces sada podrzati a sto ne i to za svaki deps posebno a ima ih oko 50 samo za jedan obican xorg-server, e to je Gentoo a ne samo lupiti emerge xorg-server i ajmo dalje

isprobao sam mnogo distribucija, od Debiana, Archa, Slackware, Lunar, Sorcerer, sve se one smatraju advanced distrama i veoma brzim i stabilnim

ali u niti jednoj od njih nisam postigao performanse i stabilnost kao u Gentoo

Gentoo je definitivno najbrzi i najstabilniji Linux ako mu se posveti dovoljno vremena i truda, pojede Arch u jednom zalogaju sto se tice brzine

cisto malo da refreshiram temu i da vam ga toplo preporucim

pa ovo je ipak Bug forum, cudno da je najbrza linux distra na tom forumu mrtva

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.3.2013 3:32 (mFcFm).

0 3 hvala 0
12 godina
protjeran
Linux Gentoo

gentu je zapravo automatizirani lfs, bez emerge on bi bio isto sto je i lfs

on iz stage3 skine vec dosta prekompajliranih binarnih paketa koji cine neku bazu, postoje stage 1 i 2 ali ih nema smisla koristiti

jer nakon instalacije baze i podesavanja konfiguracija se lako moze skinuti ponovo cijeli stage3 ali u source koji ce se kompjalirati u binarie za nas hardware, time vise necemo imati ni jedan prekompajlirani paket u gentu

tehnicki smo na istom kao da smo radili lfs, samo nam je emerge automatizirao postupak

0 2 hvala 0
11 godina
protjeran
Linux Gentoo

Nema smisla koristiti stage 2 kazes jer se moze rekompjalirati stage 3, a kad rekompjliras stage 3 zapravo koristis stage 2  ..xD

Jeboga svi u temi protjerani {#}

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Linux Gentoo

Baš sam nedavno instalirato Gentoo u virtualku i oduševljen sam viđenim. Sasvim se dobro snalazim sa Portageom i uspjevam većinu toga iskonfigurirati i prilagoditi svojim potrebama (kuc kuc kuc -- kucam o drvo :)). Do sada sam koristio samo Ubuntu, Mint, Debian i Fedoru, no to su sve distribucije koje se lako instaliraju i u biti su vrlo slične. Naravno da razlike postoje, no nisam bio oduševljen viđenim. Dobro, jesam Mint distribucijom, ali ajde. 

Da li kod Gentoo-a koristite Gnome, KDE ili? I kakvu shemu koristite kod formatiranja diska/diskova - standardno /boot, /swap i root ili? I kakvu shemu preproučate ako ću u računalu imati SSD od 256 GB i HDD od 1 TB? Ok, 1 TB će ići za root, no zanima me SSD? 

Planiram kupiti novi laptop uskoro, pa će gore definitivno ići samo Gentoo. :) FU [ubaci ostale OS-ove] :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.8.2013 20:57 (cyb3r).

2 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Linux Gentoo

Standardna shema ti je najbolja i najjednostavnija. Ne vidim razlog zasto bi neko imao posebnu particiju za /root, posebnu za /home

Inace ne koristim bas DE, osim na pc tamo imam lxde. Nekako mi zao na gentoo staviti desktop environment pa uvijek stavim windows manager a najvise volim awesome i fluxbox

Ne kuzim zasto bi /root stavio na 1TB ? Ja bi sve na tvom mjestu stavio na SSD a 1TB pustio za ostale stvari formatiran u ntfs datotecni sustav pa automountan u gentoo ili drugu distru, ili os u multibutu ako ces ici na to

Eventualno mozes sve source, cache, trash, cak i prtage mozda i sl direktorije staviti na posebnu particiju na 1TB disku, kao i swap. Sve ostalo, /home, /root, /usr ,.. ostavi na SSD

..samo prijedlog, ti napravis kako hoces i mislis da ti je naj

Inace, ako ti se svida gentoo, njegov puni potencijal ces primjetiti tek kad ga instaliras na fizicki disk i ucini to svakako iz stage2 sa sto manjim kernelom, neces pozaliti na ulozenom vremenu

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux Gentoo
layman kaže...

Standardna shema ti je najbolja i najjednostavnija. Ne vidim razlog zasto bi neko imao posebnu particiju za /root, posebnu za /home

Inace ne koristim bas DE, osim na pc tamo imam lxde. Nekako mi zao na gentoo staviti desktop environment pa uvijek stavim windows manager a najvise volim awesome i fluxbox

...

Zato sto u tom slucaju imas odvojenu sistemsku particiju od particije s tvojim osobnim podacima. Stoga je lakse obaviti instalaciju/reinstalaciju sustava jer prilikom instalacije/reinstalacije samo montiras home u /home i to je to, uopce ga nije potrebno dirati.

@cyb3r

Stvarno, zasto ne iskoristiti potencijal SSD-a (velika brzina) i staviti / na SSD?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Zato sto u tom slucaju imas odvojenu sistemsku particiju od particije s tvojim osobnim podacima. Stoga je lakse obaviti instalaciju/reinstalaciju sustava jer prilikom instalacije/reinstalacije samo montiras home u /home i to je to, uopce ga nije potrebno dirati.

U ubuntu distri je to ucinkovito rijesenje u slucaju formatiranja systema, u Gentoo ne

U slucaju da hoces koristiti stari /home nakon formatiranja, u gentoo trebas apsolutno identican sustav kompajlirati sa identicnim konfiguracijama i cak ako izostavis neke od useflagova moze doci do problema jer u /home direktoriju se ne nalaze samo tvoji osobni podaci vec i user konfiguracije za desktop, portage, audio i sve sto od systema user koristi

U Ubuntu ili Mint i sl binarnim distrama /home je defaultni i radit ce uvijek jer ces uvijek formatirati sa istim systemom, u gentoo ti slucajno jedan useflag od njih stotine moze totalno promijeniti sustav

To bi bilo ok samo ako napravis stage4 od svojeg systema sa binary paketima pa ih samo reinstaliras i onda zadrzis stari /home.

Recimo /home/(user)/Downloads bi imalo smisla staviti na posebu particiju...

Zato ja u gentoo sve osobne podatke imam u /mnt/ntfs (particiji koju dijelim sa svim osevima u multibutu i sve osobne podatke koristim iz svih njih) i svaki os ima isti /pictures, /movies, /downloads, ....

/home je globalan direktorij koji se tice mnogo vise toga od samih osobnih podataka, u slucaju gotovih distra kao i moguceg gentoo stage4 to nije problem, ali za gentoo stage3 to moze biti problem ali nisam pokusao pa ne mogu tako tvrditi, samo mislim

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.8.2013 22:29 (layman).
17 godina
neaktivan
layman kaže...

U ubuntu distri je to ucinkovito rijesenje u slucaju formatiranja systema, u Gentoo ne

U slucaju da hoces koristiti stari /home nakon formatiranja, u gentoo trebas apsolutno identican sustav kompajlirati sa identicnim konfiguracijama i cak ako izostavis neke od useflagova moze doci do problema jer u /home direktoriju se ne nalaze samo tvoji osobni podaci vec i user konfiguracije za desktop, portage, audio i sve sto od systema user koristi

U Ubuntu ili Mint i sl binarnim distrama /home je defaultni i radit ce uvijek jer ces uvijek formatirati sa istim systemom, u gentoo ti slucajno jedan useflag od njih stotine moze totalno promijeniti sustav

To bi bilo ok samo ako napravis stage4 od svojeg systema sa binary paketima pa ih samo reinstaliras i onda zadrzis stari /home.

Recimo /home/(user)/Downloads bi imalo smisla staviti na posebu particiju...

Zato ja u gentoo sve osobne podatke imam u /mnt/ntfs (particiji koju dijelim sa svim osevima u multibutu i sve osobne podatke koristim iz svih njih) i svaki os ima isti /pictures, /movies, /downloads, ....

/home je globalan direktorij koji se tice mnogo vise toga od samih osobnih podataka, u slucaju gotovih distra kao i moguceg gentoo stage4 to nije problem, ali za gentoo stage3 to moze biti problem ali nisam pokusao pa ne mogu tako tvrditi, samo mislim

Ma isto to zna biti bed i u drugim distrama, te conf datoteke se samo izbrisu i nema problema, ostavis samo Documents, Pictures i takve direktorije. Jedino kako kazes, ako dijelis i s drugim OS-ovima onda da, napravis zasebnu particiju koju izmedu ostaloga mozes i montirati u home, pa nema problema. Meni je Linux jedini i primarni OS, tako da se ne zamaram s tim.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
protjeran
Linux Gentoo

Sto je ubilo Gentoo

Gentoo Linux je 2005, kad sam ga ja poceo koristiti, bila jedna od najpopularnijih distribucija, po koristenju mislim da je bila treca odmah nakon debiana i slackware.

Defaultna instalacija u handbooku sastojala se od stage1 instalacije. Merdjutim, od oko 2006 se pojavila nova generacija linux korisnika komercijalzacijom debiana i poceli su rasti u nenormalnom broju preplavivsi open source jer do prije 2005 open source su koristili vecinom samo racunalni eksperti.

To je unistilo stage1 u gentoo jer su novi korisnici, amateri poceli reportirati gomile bugova a zapravo je bila kriva njihova neprofesionalnost i neznaje

Gentoo se nasao pod zlim glasom kao bugovit i nemoguc sustav za instalaciju, izuzetno kompilciran i developeri su odlucili maknuti stage1 te ostaviti gentoo na stage3 podrsci sto ce olaksati novoj generaciji linux usera da se lakse u njemu snadju, ali time je gentoo izuzetno izgubio svoje lice i kvalitetu, originalnu ideju

U stage 3 se cijeli sustav samo instalira a kompjaliraju se kernel i lokalne aplikacije, time je gentoo izgubio podrsku da bude ono sto je prvotno zamisljen; ekstremno brz i stabilan sustav jer stage 3 uvelike unistava njegovu stabilnost i optimizaciju.

Ali u linux su sve vise dolazili sve veci amateri pa im je i instalacija gentoo iz stage3 bila teska i "bugovita" pa je gentoo zajednica uvela alternativna rijesenja poput genkernel metode. Time su se pokopali totalno jer su amateri uspijeli kopirati generican kernel u boot i kompajlati desetak lokalnih aplikacija i dobili su sta ?

Polovno optimiziranu i stabilnu distru ne puno bolju od debiana i slackware.

I slijedeci stage3 korisnici su poceli shvacati da ulazu trud  za nista jer puno ne dobivaju, i gentoo je sa nekad vodece distribucije pao na stoto mijesto po koristenju i popularnosti.

Iako je to u srzi jedna od najstabilnijih i najbrzih distribucija, danas je gotovo niko ne koristi jer je danas neka nova generacija korisnika koji linux koriste rekreativno

Zato svima savjet, izbjegnite stage3 i genkernel u gentoo, potrudite se maksimalno u manualnom kernelu i svim gentoo konfiguracijama i vidjet cete zasto je on nekad bio najpopularnija i najbolja distra, jer on je zvijer koja gazi sve distribucije po stabilnosti i performansama. Jedine distre koje se mogu s njome mijeriti su Sorcerer, LFS, T2 SDE, Lunar i eventualno Calculate Linux

1 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
layman kaže...

Sto je ubilo Gentoo

shutdown -h now

14 godina
neaktivan

Ispričavam se dečki što me nije bilo tjedan dana, bio sam odsječen od svijeta, odnosno prelazio sam na drugog ISP-a pa eto...

Hvala vam na savjetima. Možda nije loše SSD iskoristit za Linux, a HDD čisto za neki storage ili drugi OS, iako bi želio koristiti uglavnom Gentoo. Sviđa mi se, samo što će trebati vremena da se naučim na njega.

DE - nisam razmišljao o tome. Fluxbox je zakon, baš malo čitam o njemu ... čak i dobro izgleda :).

Moram se naučiti još kompajlirati jezgru, iako nisam još skužio razliku između stagea 2 i stagea 3 ...

Budem vas još na forumu gnjavio oko svega :D

11 godina
protjeran
cyb3r kaže...

Ispričavam se dečki što me nije bilo tjedan dana, bio sam odsječen od svijeta, odnosno prelazio sam na drugog ISP-a pa eto...

Hvala vam na savjetima. Možda nije loše SSD iskoristit za Linux, a HDD čisto za neki storage ili drugi OS, iako bi želio koristiti uglavnom Gentoo. Sviđa mi se, samo što će trebati vremena da se naučim na njega.

DE - nisam razmišljao o tome. Fluxbox je zakon, baš malo čitam o njemu ... čak i dobro izgleda :).

Moram se naučiti još kompajlirati jezgru, iako nisam još skužio razliku između stagea 2 i stagea 3 ...

Budem vas još na forumu gnjavio oko svega :D

Slazem se da ce ti trebati vremena ako si pocetnik u gentoo, svima nam je trebalo.

Racunaj oko dva mjeseca nakon sto ga uspijesno instaliras i kompajliras jezgru da ces u potpunosti moci s lakocom administrirati njime.

Portage recimo i use flagovi su vrlo slozeni i znaju biti zeznuti te treba imati iskustva s njima, konfiguracija portage u gentoo je kompliciranija od konfiguracije kernela. Moras stalno uciti, upoznavati svaki program sto dublje kako bi znao najpravilnije podesiti portage za njega. Isto tako i useflagovi, ima ih tisuce i milijarde kombinacija sa aplikacijama pa nije jednostavno iz svega izvuci bas specificno ono sto tebi treba. Zapravo vrlo je jednostavno ali treba iskustva.

Tako da kompjaliranje jezgre je u gentoo jedan od jednostavnijih zadataka ali mogucnosti koje ti daje kompajliranje jezgre neces razumijeti odmah nego tek nakon 10 rekompajlacije, tad ces moci sloziti jezgru bas onako kako hoces jer ces tek tad i znati sto zapravo hoces.

Sa useflagovima moras jako dobro paziti jer ti mogu ubrzati gentoo ali ga i unistiti. Nemoj slucajno (a to radi 80% gentoo korsinika) koristiti useflagove u /etc/portage/make.conf. Tu smiju biti samo 4-5 flaga i to dobro promisljena

Sto se tice jezgre otvorio sam temu o kompajliranju kernela, nazalost malo je nas koji bi je odrzali zivom, pa mozes tamo naci mozda sto korisno i slobodno pitati sto god te zanima, ako znam rado cu pomoci.

U svakom slucaju gentoo bez dobrog kompajliranja jezgre gubi sav svoj smisao i ne treba ti takav gentoo.

Sto se tice stage2 i stage3.

Razlika je u tome sto stage3 sadrzi binarni bazni sustav kojega ti ne kompajliras i sastoji se od nekih 120 aplikacija. One se instaliraju i tad ti kompajliras kernel te kompajliras servise potrebne za butabilan sustav. Znaci sa stage 3 ti nisi kompajlirao svoj gentoo vec si ga samo instalirao i dalje ces kompajlirati kernel i alternativne aplikacije.

Kod stage 2 se cijeli bazni sustav kompajlira ukljucujuci i toolchaine (alate za kompajliranje) te u slucaju stage 2 ti nemas ni jednu prekompajliranu aplikaciju vec si ih sve kompajlirao sam.

Razlika je u brzini velika kako i u brzini krajnjeg rada sustava tako i u brzini kompajliranja svega nakon kernela jer ako pravilno kompajliras toolchaine i gcc oni ce brze i optimiziranije kompajlirati ostalo nego sto to cine u svojim prekompajliranim izdanjima.

Svakako uzmi stage 2 jer gentoo bez stage 2 kao i bez kompajliranja kernela nema smisla, za to postoji arch. Ako vec umijesto archa koristis gentoo onda koristis stage2 i kompajliras kernel

E, da fluxbox je zvjer, optimizirano leti a moze izgledati kako god pozelis; minimalno i originalno, kao gnome, kao windows explorer, kao mac, kao bilo sto

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 19:08 (layman).
14 godina
neaktivan

Naravno da će mi trebati iskustva za upoznavanje Gentooa, no mislim da je to dobro utrošeno vrijeme. Onaj tko želi naučiti Linux malo dublje, morao bi koristiti ovakvu neku distribuciju. Nije možda Gentoo najbolja distribucija na svijetu, no po meni definitivno jedan od najzanimljivijih. Žalosno je što je zajednica Linux korisnika u Hrvatskoj dosta mala. A kako Gentoo nije najpopularnija distribucija, mogu si mislit koliko ljudi ju kod nas koristi. Par forumaša i poneki geek i to je to ...

USE flagovi su dosta zeznuti, da. Nisam još upoznat s njima previše, ali sam vidio da ih ljudi masovno koriste. Iako, u većini tutorijala sam vidio da ljudi trpaju 15+ USE flagova baš na lokaciji gdje si ti rekao da se ne trpa :). U onom tutorijalu koji sam nedavno gledao, lik je stavio "gnome -kde alsa dvd qt4 ... ". Znači to je loša praksa??

Nisam još vidio temu o kompajliranju jezgre, no svakako ju potražim. Nisam ni s time načisto. 

Ok, definitivno ide stage2 na komp. Jedan od razloga zašto je Gentoo je dobar je što sve kompajliraš prema svojoj arhitekturi. Bolje da nisu radili stage3 nego ostavili samo stage2 pa tko se snađe neka ga koristi. Oni koji ne žele dublje ulaziti u sve ovo, bolje da izbjegnu ovu distribuciju u širokom luku. Hvala na iscrpnom objašnjenju, evo idem baš probati u virtualku (za sad) ponovno instalirati gentoo stage2 te iskompajlirati sam jezrgu.

Fluxbox ide obavezno! :))

11 godina
protjeran
cyb3r kaže...

USE flagovi su dosta zeznuti, da. Nisam još upoznat s njima previše, ali sam vidio da ih ljudi masovno koriste. Iako, u većini tutorijala sam vidio da ljudi trpaju 15+ USE flagova baš na lokaciji gdje si ti rekao da se ne trpa :). U onom tutorijalu koji sam nedavno gledao, lik je stavio "gnome -kde alsa dvd qt4 ... ". Znači to je loša praksa??

Losa je praksa jer ce mu cijeli gentoo izgraditi podrsku za alsu, i mnoge aplikacije kojima ta podrska ne treba. Aplikacije koje inzistiraju na toj podrsci imat ce defaultno podrzan alsa flag i stavljati ga manualno znaci samo unistavati si gentoo nepotrebnim stvarima osim ako ne koristis taj alsa u neke produkcijske svrhe pa ti treba negdje, cak i u tom slucaju ga neces koristiti globalno vec lokano u package.use. S druge strane alsa useflag ce povucii instalirati mnoge depse koji ti apsolutno ne trebaju. Isto tako i "qt4" evo aplikacija koje podrzavaju taj flag vecinu njih taj gnome korisnik ima i sve ce one izgraditi podrsku za qt4, a za njegove potrebe treba mozda samo 4 aplikacije...

"dvd" da ne govorim, taj flag ce izgraditi kojekakve media podrske tamo gdje ih ne treba graditi.

Ali zato je "-kde" ok jer je u global use i cijeli sustav ce se izgraditi bez podrske za kde.

Znaci u global use stavis samo one podrske koje ti trebaju apsolutno za cijeli tvoj gentoo, sve ostale podrske gradis u local use.

Evo recimo moj make.conf"

"mmx sse sse2 ssse3 -bindist -cups -doc minimal -debug -nls -imlib -gnome -kde"

Prve cetri mi odgovara da svaki program koji imam podrzi ako je moguce jer se ticu podrska mog procesora.

Mnoge aplikacije zbog raznih razloga znaju (licensa, netestiranosti cflag opcija,..) instalirati binaran paket pa da ih totalno istrijebim svakako cu staviti -bindist u global use, kao i -debug koji mi je apsolutno nepotreban u svim aplikacijama.

Sto mi je globalno potrebno ? Realno gledajuci samo jedan jedini flag i to je "minimal" jer mi odgovara da se sve aplikacija izgrade minimalno i povuku sto manje depsa.

Ali taj flag nosi probleme i ako nemas iskustva nemoj ga stavljati jer ce ti gentoo mozda biti nefunkcionalan, imat ces problema sa ncurses, xorg,...

Ja taj flag stavim i zatim kod instalacije bilo cega pregledam podrzane flagove i samo za aplikaciju kojoj mi treba neka podrska dodam taj flag jer ne zelim da mi se cijeli sustav izgradi sa podrskom koja mi je potrebna samo na jednoj aplikaciji.

Dok recimo -cups flag koristim globalno jer ga mnoge aplikacije vuku gdje mi je nepotreban ali mi je potreban za ghostscript-gpl pa iako je globalno flag nepodrzan, lokalno imam podrsku za njega samo za tu aplikaciju.

Tu grijese u globalnom use, samo navedeni gnome, dvd, alsa i qt4 flagovi ce smanjiti optimizaciju u gentoo, a da ne govorim o ostalih 15+ flagova koje koriste...

Pusti ti takve tutoriale, drzi se gantoo wiki archives (ne handbooka) i iz stage 2 radi samo ono sto mislis da je najbolje za tvoje potrebe, nemoj gledati druge sta rade jer gentoo zna administrirati tek 20-30 % njegovih korisnika, ostali ili uce ili samo misle da znaju jer gentoo handbook je nista, on nije niti 20% onoga sto gentoo je, njegovih mogucnosti

Kad savladas i shvatis handbook samo si naucio instalirati gentoo, ne i administrirati ne i razumijeti ga. Gentoo wiki archives ce ti pomoci da ga razumijes i administriras. Gentoo development guide ce ti pomoci jos vise kasnije kad se uhodas

Zelim ti uspijesnu instalaciju i kompajliranje kernela. ali sto ne bi to ucino na disk u dual boot, cemu se muciti virtualizacijom

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 23:13 (layman).
14 godina
neaktivan

Ok, mislim da počinjem kužiti zašto služe flagovi. Da mi nisi rekao, i ja bi natrpao sve i svašta. Od sad više ne vjerujem tutorijalima na YT-u :) hehe... Samo još nisam skužio koji flag se koristi za koju arhitekturu računala, no budem polako.

Opet - hvala na objašnjenju :)....

Hvala i za linkove, osim handbooka nisam naišao na te. Idu odham u bookmarke... odoh se odmah baciti na to.

Zašto VirtualBox? Zato jer čekam neke pare pa ću si onda kupiti novi komp, glupo mi je sada rušiti sve i raditi dual boot kada ću unutar mjesec dana instalirati Gentoo na novo računalo. A i super mi je za "vježbanje". ako nešto i zaserem, nikome ništa.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice