Koju distribuciju Linuxa odabrati?

poruka: 26
|
čitano: 5.098
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Koju verziju odabrati..????!!

Početnik sam što se tiče linux-a ubuntu sam prob i ne sviđa mi se .. dali mi možete preporučit linux koji bi radio na ovoj konfi : intel P4 3.0, ati radeo 9600 pro, 512 mb rama ....

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 10:52 (5542).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Koju verziju odarati..????!!

Što se tiče odabira distribucija, najbolje odredište (ako već nisi bio) je Distrowatch

Budući da ti se ne sviđa Ubuntu, (doduše nisi naveo što točno ti se ne sviđa), koji je prilično dobar za početnike, teško je ovako reći koja bi ti distribucija bila kao preporuka.

Mandriva, Fedora, eventualno openSUSE.. Istina oni su prilično veliki i hardverski zahtjevniji, ali ne bih ti preporučio za početak distribucije u kojima moraš uložiti truda.

Osobno, bi Ubuntu ili Linux Mint bi preporučio svakome tko počinje s linux OS-ovima,

Iako i sam koristim Ubuntu, preferiram i neke druge distribucije (Arch i Zenwalk, Slax, CentOS, Xubuntu, Fedoru, npr.)

Stvar ti je to osobnog ukusa i odgovora na pitanje koliko zapravo želiš pri instalaciji i konfiguraciji uprljati ruke?

Eto, ne znam koliko ti moj info pomaže..

Lijep pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
15 godina
Koju verziju odarati..????!!

Reci kaj ti se tocno ne svidja kod Ubuntu-a... Izgled, nacin konfiguriranja, ...

Imaj na umu da GNU/Linux sustavi nisu besplatna verzija widowsa, nego potpuno drugaciji OS te za mnoge stvari treba malo drugacije razmisljati...

Kao sto je vec predlozeno, pokusaj sa Linux Mintom koji je vise 'user-friendly'

2 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Koju verziju odabrati..????!!

Evo ja skino i instaliro LinuxMint .... i on mi se jako sviđa samo neznam kako vrtit ona scrina u kocki i kako instalirat naj noviju vertiju firefoxa ( 3.5)... i u ubuntu mi se ne sviđa ni onaj kde ni gnome jedino zbog toga mi se on ne sviđa ... ali mint mi je odličan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 10:52 (5542).
15 godina

Ah, pa Mint isto koristi GNOME, samo malo modificirani sto se lako meze napraviti i u Ubuntu-u, al nvm sad. Za pocetnika je Mint bolji zbog vece jednostavnosti iako ces manje nauciti o Linuxu... Sve ovisi o vlastitim zeljama i to je velika prednost Linuxa i open-source zajednice opcenito.

3D efekte ces dobiti sa Compiz Fusion-om, pa proguglaj malo...

Preporucam ti da procitas Mintov User Guide - http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/stable/7/user-guide/english.pdf kako bi se znao snalaziti po sustavu...

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 12:49 (Otto von Grunt).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Debian s XFCE ti koristi dosta malo RAMa i graficke. Mozda nije za "pune" pocetnike s Linuxom no evo npr. ja sam poceo tako i dosta mi je dobro. Ako ne ovo onda npr. Xubuntu dok za Linux Mint nemam iskustvo!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Preporučam ti da si pogledaš aplikaciju Ubuntu Tweak ako te bude mučilo instalacija ili podešavanje nekih dijelova programa (Desktop Cube npr.. koji je dio Compiz Fusion paketa).

Glede postavki desktop efekata, imaš pod System> Preferences > Appearance > Desktop Effects postavke za neke jednostavnije efekte Compiz Fusion-a.

Što se tiče Firefox-a, nemaš nativnu podršku za verziju 3.5 u Linux Mint/Ubuntu, ali s pomoćnim repozitorijima (vidi Ubuntu Tweak) imaš nekakve opcije nadogradnje (Govorim za verziju Ubuntu 8.04/Linux Mint 6),

no "problem" je u tome što ti se u tom slučaju Firefox instalira uz postojeću verziju, tako da imaš u principu obje verzije (npr. 3.0 i 3.5).

Nova verzija Ubuntu-a/Minta ima u sebi navedene repozitorije, ali ti je priča kod instalacije identična prije navedenom.

Ako želiš "zamijeniti" verziju 3.0, sa verzijom 3.5, pogledaj ovaj programčić Ubuntuzilla, koji ti instalira i mijenja postavke "glavnog" web preglednika. Imaš jednostavne upute prije nego se baciš na instalacije, pa mislim da ti neće zadati velike glavobolje.

Lijep pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
15 godina
protjeran
5542 kaže...

Evo ja skino i instaliro LinuxMint .... i on mi se jako sviđa samo neznam kako vrtit ona scrina u kocki i kako instalirat naj noviju vertiju firefoxa ( 3.5)... i u ubuntu mi se ne sviđa ni onaj kde ni gnome jedino zbog toga mi se on ne sviđa ... ali mint mi je odličan.

Firefox 3.5 možeš skinuti pod kodnim imenom Shiretoko web browser iz synaptic-a.

Life is all about ass; you are either covering it,laughing it off, kicking it, kissing it, busting it, or trying to get a piece of it.
17 godina
neaktivan
RE: Koju verziju odarati..????!!
Prometej kaže...

Što se tiče odabira distribucija, najbolje odredište (ako već nisi bio) je Distrowatch

Budući da ti se ne sviđa Ubuntu, (doduše nisi naveo što točno ti se ne sviđa), koji je prilično dobar za početnike, teško je ovako reći koja bi ti distribucija bila kao preporuka.

Mandriva, Fedora, eventualno openSUSE.. Istina oni su prilično veliki i hardverski zahtjevniji, ali ne bih ti preporučio za početak distribucije u kojima moraš uložiti truda.

Osobno, bi Ubuntu ili Linux Mint bi preporučio svakome tko počinje s linux OS-ovima,

Iako i sam koristim Ubuntu, preferiram i neke druge distribucije (Arch i Zenwalk, Slax, CentOS, Xubuntu, Fedoru, npr.)

Stvar ti je to osobnog ukusa i odgovora na pitanje koliko zapravo želiš pri instalaciji i konfiguraciji uprljati ruke?

Eto, ne znam koliko ti moj info pomaže..

Lijep pozdrav.

Daj, molim te lijepo, kako će ikome Distrowatch pomoći pri odabiru distribucije, osim što će namjernik tamo steći (beskorisnu) informaciju o izlasku Slackwarea 12.6.34.5-beta5, ili FreeBSD-a 8.0-prerelease-MIPS ?

Try to look unimportant - the enemy may be low on ammo...
15 godina
protjeran

Naravno da će pomoći jer ima listu distribucija i home page-ova. I tako na jednom mjestu možeš pogledati što ti se sviđa a ne da google-aš bezveze i tražiš distribucije. Eto zašto će pomoći. I zato je i napravljena ta stranica.

Life is all about ass; you are either covering it,laughing it off, kicking it, kissing it, busting it, or trying to get a piece of it.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

ja sam našo firefox 3.5 u synaptic upravitelj paketima.... ali neznam kako da to instaliram... molim vas pomozite jer ja neznam baš niš o linuxima.... i još me zanima kako da gledam bug tv preko interneta kad linux ne podržava ono od microsofta.?

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 14:03 (5542).

0 0 hvala 0
15 godina
RE: Koju distribuciju Linuxa odabrati?
5542 kaže...

ja sam našo firefox 3.5 u synaptic upravitelj paketima.... ali neznam kako da to instaliram... molim vas pomozite jer ja neznam baš niš o linuxima.... i još me zanima kako da gledam bug tv preko interneta kad linux ne podržava ono od microsofta.?

gle, kao sto sam ti rekao, Linux drugacije radi od Windowsa i nemozes sve radit s Win znanjem u Linuxu... Procitaj official User Guide od Minta i neke stvari ce ti biti jasnije...

16 godina
protjeran

znam da je linux sasvim neš drugo od windowsa .... ali windows mi idu na živce sa svojim dosadnim rušnjem i svakim danom sve sporiji

17 godina
neaktivan

Na linux se moraš naviknuti, a jednom kad se navikneš vidjet ćeš da uz neke mane koje ima, ima mnogo više vrlina! Namigiva

Glede odgovora na tvoje pitanje iz prethodnog posta, vezano na BugTV, tehnologija o kojoj je riječ je Silverlight, a na linuxima nemaš potpunu podršku za njega.

Kažem da ne postoji potpuna podrška, jer postoji projekt Moonlight koji je linux pandan Silverlight-u, samo još nema njegovu potpunu funkcionalnost.

Postoji plugin za Firefox verzija 1.0.1 i postoji 2.0 beta, pa možda postoji mogućnost da ćeš ga i pokrenuti (govorim o 2.0 beta verziji).

Glede instalacije Firefox-a pogledaj moj post od maloprije.

Ako ne želiš koristiti moju metodu, možeš koristiti i taj paket iz repozitorija (ono što si vidio u synaptic manager-u),

a instalaciju napraviš u terminalu pomoću naredbe:

sudo aptitude install firefox-3.5

Eto, nadam se da ćeš uspjeti na kraju.

Pozdrav.

EDIT: Tuđe iskustvo s Moonlight 2.0 beta

UTERE SED NE ABUTERE!!!
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 14:45 (Prometej).
16 godina
neaktivan
5542 kaže...

Nisam baš najbolji u Gimpu, pa je ovo napravljeno u Kolourpaitu. Nisam baš najbolji u Gimpu, pa je ovo napravljeno u Kolourpaitu.
Prvo Menu-Package manager.

1.-desni klik

2.-otvorio se novi prozor

3.-klikni na "Mark for instlation" i obilježit če pakete koje treba instlirati

4.-stisni na "Apply" i počinje instalacija programa kojega želiš instalirati.

Compiz fusion podešavanje na hrvatskom.

Na Linux Mintu Compiz fusion je predinstaliran.

Torrent je zakon!! S Linuxom dobiješ kuću, a s Windowsima samo prozore. Staistika: 4 žuta , 3 cr vena- obnavljam svakim novim kartonom
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 16:25 (Koja_pila).
16 godina
protjeran

e hvala puno .... super

napravio sam tako ali mi se nije niš u firefoxu promjenilo osto je isti?

15 godina
protjeran
5542 kaže...

e hvala puno .... super

napravio sam tako ali mi se nije niš u firefoxu promjenilo osto je isti?

Pogledaj u main menu-u pod internet dal imaš Shiretoko web browser. Ja isto tako nisam skužio dok nisam vidio to čudno ime Smijeh

15 godina

u FireFoxu - Help menu, pa About...  i vidjet cete verziju...

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

ja sam skino sa mozzilinih stanica firefox za linux i sad može li mi netko objasnit ili pokazat kako tu datoteku instalirat !

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
5542 kaže...

ja sam skino sa mozzilinih stanica firefox za linux i sad može li mi netko objasnit ili pokazat kako tu datoteku instalirat !

Budući si odabrao vjerojatno najzahtjevniju vrstu instalacije, Google će ti morati biti pri ruci čim zapneš,

Da stekneš dojam kako početi i na koje sve načine možeš napraviti instalaciju, potraži na google-u linkove poput ovih:

How To Install Mozilla Firefox On Ubuntu-Linux, i prouči dobro postupak prije nego počneš,

jer ako se zaletiš bez da vidiš cijelu priču od početka do kraja, mogao bi imati još više posla popravljajući stvari.

Moje mišljenje je da bi trebao poslušati bilo savjet od ljudi koji su ti pisali prije mene o kombinaciji instalacije s package managerom ili moj savjet s Ubuntuzillom..

"Sirovi" Firefox mislim da nije najsretnije rješenje.. pogotovo kad u igru dođu pluginovi..

ali ako baš želiš na svoj način instalirati.. što bi rekli : "Google is your friend".

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
16 godina
protjeran

hvala svima na pomoči ... instaliro sam i firefox po uputam koje su bile na linku iznad ... i radi savršeno .. radi mi i bug tv ... linux-i mi se počinju jako sviđat

16 godina
protjeran

el mi može nko reči kako da promjenim onu administratorsku lozinku na mintu ... jer sam reko slučajno sestr pa če neš smrdat ak ju zna kak se to mjenja?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
5542 kaže...

el mi može nko reči kako da promjenim onu administratorsku lozinku na mintu ... jer sam reko slučajno sestr pa če neš smrdat ak ju zna kak se to mjenja?

ako si mislio na lozinku root korisnika (aka. administrator u windows-ima), onda ti je to najlakše napraviti u terminalu pomoću slijedećih naredbi:

1.) Prijavi se kao root korisnik slijedećom naredbom :

sudo su -

sudo = super user do - izvrši kao super korisnik, su onačava naredbu za promjenu user ID u ovom slučaju superusera, a - (minus) označava da te prebaci u (/root) korisnički direktorij, kako ne bi negdje radio neke operacije u tuđem direktoriju.

2.) Promijeni lozinku naredbom:

passwd

unesi dvaput novu lozinku i to je to.

P.S. Ne znam zašto imaš potrebu davati sestri root korisničku lozinku, osim instalacija aplikacija i naprednog podešavanja OS-a nemaš potrebu za korištenjem root lozinke.

Sve se manje više može riješiti postavljanjem ovlasti pristupa i dodavanjem korisnika u korisničke grupe prema potrebi... između ostalog naravno.

Eto, nadam se da ćeš ostati na linux-u OS-u i dalje Namigiva

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 23:09 (Prometej).
17 godina
neaktivan
Nedajte se kontrolirat'!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
5542 kaže...

Zašto uopće želiš koristiti linux? Kažeš Windowsi te živciraju, ruše se i spori su? U pravilu to neće biti ako paziš šta radiš i imaš ispravan hardver. I kod linuxa postoji masa razloga zašto bi te mogao živcirati.

Ako si u zagrebu, uvijek si dobrodošao na razmjenu vještina  (Preradovićeva 18, svaka Subota poslje 14h) gdje se okuplja dosta linuxaša, programera i sysadmina, pa se od njih može dosta naučiti.

razmjenavjestina.org
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2009 0:17 (vrodic).
16 godina
protjeran

ma hvala svima sve mi radi .... sve sam napravi sve je odlično

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice