Moonlight 2 Beta 1!
- poruka: 33
- |
- čitano: 4.863
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Isprobam čim dođem na Linux, čiji mi je bootloader Vista prebrisala -.-
znaci s time bi ja mogo gledat bug tv na linuxu??
Da. Valjda.
Na Ubuntu 9.04 i Firefox 3.5 radi odlično, barem kod mene. Preporuka svima koji koriste neku od linux distribucija.
EDIT: Ja sam upravo sada pogledao BUG TV sve radi i sve radi normalno.
Na Ubuntu 9.04 i Firefox 3.5 radi odlično, barem kod mene. Preporuka svima koji koriste neku od linux distribucija.
EDIT: Ja sam upravo sada pogledao BUG TV sve radi i sve radi normalno.
Da radi, ali skidanje MSovih codeca nije ugodno iskustvo. Gdje je on stavio te codece?
Kakve mrtve codece? Kakvo neugodno iskustvo? Daj se sredi i ne brljaj.
Kakve mrtve codece? Kakvo neugodno iskustvo? Daj se sredi i ne brljaj.
Pa nakon instalacije me moonlight pitao da se složim sa Microsoftom licencom za .wmv codec i skinuo to "negdje".
Zašto moraš biti tako neugodan?
Oprosti ako sam previše neugodno to rekao.
A zašto si tako agresivan prema nečemu što ne može biti jednostavnije? Koja je svrha tog preuveličavanja i izmišljanja "neugodnosti"?
Ako je tvoj sistem nešto stavio negdje, a da ti to ne znaš, to je problem ili tebe ili sistema. Ja kada na Linuxu bilo što stavljam, znam gdje što ide i ne smatram prihvaćanje wmv licence neugodnim iskustvom. Uostalom, ti si prihvatio licencu, a nije se tebi tko-zna-što naselilo tko-zna-gdje. Realno instalacija moonlighta je iznimno glatka.
Imaš pravo, hvala! NHF. Ja sam samo paranoidan oko stavljanja MS koda na svoj linux, jer se bojim nekog trojanca, iako je to smiješno vjerovatno.
Našao sam sam file: u ~/.mozilla/plugins/silverlight-media-pack-linux-x86-15-1.so (md5 hash 379fd69177510bf631cb5f26c04ebe6f)
Pojasni mi kako bi dobio trojanca službenim putem?
Pojasni mi kako bi dobio trojanca službenim putem?
Kao što je i sony službenim putevima uvaljivao rootkite korisnicima, možda to i MS čini korisnicima linuxa. Naravno šanse za nešto ovako su iznimno male, i bio bi veliki skandal da to netko otkrije, tako da je to gotovo nevjerovatno, ali nikad neznaš.
Možda je već netko napravio analizu tog binary-a i ja stvarno bezveze trabunjam...
Moonlight nije napravio MS. On je port Silverlighta (koji jeste MS-ov proizvod)
na Linux platformu.
Znam, ali silverlight-media-pack-linux-x86-15-1.so, koji moras imati ako zelis gledati video stream-ove je od microsoft-a.
Inače moonlight se može kompajlirati tako da koristi ffmpeg, pa bi vrijeme potrošeno na ovu diskusiju možda bilo bolje upotrebljeno u tom smijeru, ako sam već paranoidan, a iskreno i nisam baš. Što se mene tiče, ovaj sub-topic se može zatvoriti.
Moonlight nije napravio MS. On je port Silverlighta (koji jeste MS-ov proizvod)
na Linux platformu.
novell uz pomoć microsofta je napravio moonlight link . a licenca ima pregršt neprihvatljivog teksta za jedan open-source projekt. ubuntu pliva u opasnim vodama a mark ima glavu u pijesku. ah da, otišao je
10 problema u licenci moonlighta kao i ovaj tekst na groklawu pokazuje zapravo da je moonlight daleko od FOSS-a. kako oni to zovu "covenant" iliti kao neko obećanje ili savez s kranjim korisnicima, ovaj software sve češće zove promiseware.
posebno je zanimljiv problem br. 8 koji kaže da su u "microsoftovo obećanje" tzv. covenant uključeni samo PC-ji, a PC jeste:
“Personal Computer” means a general purpose computer (including a laptop, tablet PC, desktop or ultra mobile personal computer) that is
(i) designed and marketed for operating a wide variety of productivity, ntertainment and/or other software applications from unrelated third parties; and
(ii) runs a general purpose consumer operating system (such as Microsoft Windows XP or Microsoft Windows Vista, Apple Macintosh OS X, SUSE Linux, etc.). Personal Computers do not include personal digital assistants (PDAs), Pocket PCs, or mobile telephones.
Dakle, moonlight se ne može razvijati za ništa drugo osim PC-ja. (nadam se da vidite koliko je flash u prednosti, osobito nakon što android zavlada tržištem). Problem broj 9 kaže da ovaj "covenant" iliti microsoftovo obećanje da neće tužit ili save s end userima ne vrijedi ako je moonlight u kombinacijiji s codom koji je pod GPLv3 ili sličnom licencom. dakle, microsoft se žestoko bori protiv gpl-a ovo microsoftovo obećanje isječe 31.12.2012. i ne mora biti produženo, a može biti i ranije bilokada prekinuto. ovo je čista Embrace, extend, extinguish taktika koju je izmislio microsoft i lijepo je opisana na dotičnom wikiju.
Zaključak: moonlight nikako nije open-source port silverlighta i svaki open-source devolper bi ga trebao zaobilaziti u širokom luku. a mi korisnici linuxa s naše strane ga trebamo ignorirati i tako ne ohrabrivati developere da ga primjenjuju. microsoft je bacio udicu i čeka 31.12.2012. , nakon toga slijede tužbe. sjećate se ubuntua s početka priče ... fedora je npr. zabranila moonlight.
A tvoje je mišljenje relevantno zbog?
A zašto njegovo mišljenje ne bi bilo relevantno? Tko si ti da ga omalovažavaš?
A zašto njegovo mišljenje ne bi bilo relevantno? Tko si ti da ga omalovažavaš?
Za razliku od njega, korisnik tehnologije o kojoj priča. Smatram diletantski i šarlatanski pljuvati po nečemu što nisam ni probao, pa stoga smatram i njegov komentar neprikladnim.
Koliko vidim, za tebe su šarlatani uvijek uglavnom svi koji se ne slažu s tobom. Zato su ti nerjetko nastupi u najmanju ruku bezobrazni. Daj malo samo pročitaj svoj odnos prema ljudima kroz ovaj topic pa će ti valjda biti jasno.
A što se tiče tvojih "argumenata" oni ne stoje jer čovjek nije iznio svoje mišljenje na način da neargumentirano pljuje po nečemu, već naprotiv, priložio je linkove na konkretnu dokumentaciju, licencu i citate kojima podupire svoje tvrdnje. Zapravo, puno više nego ti - korisnik tehnologije.
Ne mora ti se sviđati ničije mišljenje, no na njega svatko ima pravo, a pogotovo ako ga već argumentira. Barem budi to sposoban poštovati.
Što se tiče slaganja i neslaganja i odnosa prema tome, dovoljno mi je bilo čitati tvoju raspravu s DeusExMachinom i način na koji ti pristupaš razilaženju mišljenja.
Licenčni sustav je u najmanju ruku upitan kao i licenca za većinu navodno otvorenog koda. Počevši s Red Hatom, a potom i SUSE-om. Već sam imao prilike iskusiti neke "ljepote" i s te strane, pa mi je prigovaranje tehnologiji na ovaj način tipično odbojno.
U svakom slučaju, ako pročitaš malo po *nix forumima, vidjet ćeš da se radi o tome da je daleko veći problem tim "ljubiteljima slobode koda" to što je Microsoft autor tehnologije, nego sama licenca po kojoj se tehnologija izdaje. Uostalom, malo mi je već i puna kapa gaženja po Novellu primjerice zato što surađuje s Microsoftom, dok ista ta zajednica kopira tehnologije i ideje od istog tog Microsofta kojeg prezire.
I da, bezobrazan sam prema svima koji će popljucati nešto na taj način i općenito ljudima koji "pozivaju na bojkot" nečega o čemu pojma nemaju. Silverlight je trenutno jedina RIA tehnologija iole vrijedna pažnje s obzirom na cijenu izrade i mogućnosti i prilično je bahato pokušavati ono što Linux zajednica (koje sam i sam dio kao aktivni korisnik Archa i SUSE-a) pokušava, a to je usporiti i blokirati bilo kakav proboj Microsofta u open source, što uključuje tiho izguravanje Novella i SUSE-a, namjerno zapostavljanje nekih tehnologija koje omogućuju kompatibilnost na raznim razinama i posebice uglavnom neosnovanu i iracionalnu odbojnost prema Mono-u i Moonlightu koja prerasta u proganjanje vještica.
Boji li se Linux zajednica Microsofta ili ne, sasvim mi je svejedno, ali smatram da pravo pljuvanja po Monou i Moonlightu imaju isključivo osobe koje su tehnologiju probale i koje s tehnologijom znaju baratati.
Situacija s licencama je trenutno toliko šarena i u samom Linux svijetu da je relativno bespredmetno zatirati nešto u samom začetku na ovaj način. Treba prvo pomesti pred svojim pragom.
O Moonlightu neka izvole govoriti Moonlight programeri, pogotovo bivši Flash/Flex programeri napaćeni ActionScriptom 1/2/3, a ne teoretičari promisewarea.
Umjesto pljuvanja i medijskog linča, neka se zajednica pokrene u neki konstruktivniji oblik suradnje. S jedne strane nitko ne napada apsolutno zatvoreni i nedostupan Adobe i njegov Flash. Malo je to licemjerno i neugodno tendeciozno.
Nisam ljubitelj ni MS-a ni Linuxa ni nikoga, ali je Microsoft na Windows platformi napravio revoluciju u svega nekoliko godina i unaprijedio web i desktop razvoj i korisničko iskustvo, dok Linux zajednica sve što pokušava je pretvoriti Ubuntu u bloatware poput Windowsa.
I dok tako Microsoft ide prema Linuxu, brzini, jednostavnosti i otvara se pomalo, Linux želi postati najgora verzija Windowsa i odguruje tehnologije koje bi platformu mogle unaprijediti.
Danas je za poslovno tržište u sferi Linuxa najveća prepreka stagnacija razvojnih tehnologija i time Windowsi i dalje ostaju dominantni, a to zna itekako koštati.
Mislim da je već sama volja MS-a da na Linux prebaci Silverlight i .NET odlična stvar i nikako je ne treba kočiti.
Uostalom, ovo je problem, a ne sama tehnologija. Dopusti da citiram korisnika iz ove teme.
Nije problem toliko (ne)kvaliteta softvera niti licenca sama po sebi, već ono što muči većinu Linux korisnika: paranoja prema MS-u, a koja je imho, pretjerana, u najmanju ruku.
Ja sam samo paranoidan oko stavljanja MS koda na svoj linux, jer se bojim nekog trojanca, iako je to smiješno vjerovatno.
@tracer : ni sam ne bih bolje rekao
@naxem: sve što sam iznio su činjenice
link na microsoftovo obećanje iz kojeg je zaključak da 10 ozbiljnih svari se kosi s open-sourceom . samo činjenice.
nakon konzultacije dotičnog gospodina kojemu je microsoftovo covenant "obećanje" bilo nejasno i sumnjivo i nakon što je kontaktirao the software freedoom lawcentar koji rade ovo:
We provide legal representation and other law-related services to protect and advance Free, Libre and Open Source Software (FLOSS). Founded in 2005, the Center now represents many of the most important and well-established free software and open source projects.
oni mu odgovaraju da je ms covenant beskorisan i potencijalno opasan. citat ljudi koji se bave pravom :
My conclusion now, after having reviewed it, is the same as I predicted. This is worthless and potentially harmful vapor-speak. to možeš pročitati ovdje. iznosim samo činjenice.
Dao sam sebi karton zbog vrijeđanja. Nazivati ga šarlatanom uistinu nije pristojno i krši pravila jer se smatra vrijeđanjem. Poruku ću i izmijeniti u pristojnije tako da obrišem "da si ti šarlatan" zbog izjava koje smatram šarlatanskima.
Dao sam sebi karton zbog vrijeđanja. Nazivati ga šarlatanom uistinu nije pristojno i krši pravila jer se smatra vrijeđanjem. Poruku ću i izmijeniti u pristojnije.
nemoj ništa mijenjati. neka forumaši vide kako diskutiraš i reagiraš na činjenice. slobodno me nazivaj kako hoćeš, ja se ne spuštam na taj nivo
Za detaljniji komentar potrudit ću se kada budem stigao malo kasnije. Ovo je podosta ozbiljna i opširna tema podložna interpretacijama.
To nisu činjenice, to je slobodna interpretacija napisanog.
EDIT: nakon čitanja i konzultacije s poznanikom studentom prava u Ohiu (Moritz law school).
Kao što sam i pretpostavio: sva buka zasniva se na specifičnom tumačenju pravnog dokumenta. Mislim da u većini toga jednostavno nema osnove. Sve napisano može se uvijek pravno razvlačiti na razne strane, ali osnova je da MS, unatoč "oslobađanju" platforme, želi imati pod kontrolom način implementacije i u pravnom dokumentu se osigurao da ima kontrolu na implementacijom, a kako svugdje piše, da bi se zadržale karakteristike i smjernice originalne Silverlight tehnologije i načina rada iste.
Istina, mnogi to mogu negativno primiti, ali realno to su natezanja i tendenciozno tumačenje.
Dao sam sebi karton zbog vrijeđanja. Nazivati ga šarlatanom uistinu nije pristojno i krši pravila jer se smatra vrijeđanjem. Poruku ću i izmijeniti u pristojnije tako da obrišem "da si ti šarlatan" zbog izjava koje smatram šarlatanskima.
Sad ce mi stari napokon moci gledati TV na linuxu.
Oce bit besplatan kasnie taj program?
Pa već jest besplatan? Huh? To nije program, nego tehnologija za razvoj programa koja je u potpunosti besplatna. Misliš na BugTV? - Da.
Kao što sam i pretpostavio: sva buka zasniva se na specifičnom tumačenju pravnog dokumenta. Mislim da u većini toga jednostavno nema osnove. Sve napisano može se uvijek pravno razvlačiti na razne strane
Istina, mnogi to mogu negativno primiti, ali realno to su natezanja i tendenciozno tumačenje.
reci mi specifično tumačenje ovogih nečinjenica kako ti kažeš koje sam kopirao s microsoftovih stranica odavdje i odavdje:
“Term” means the period commencing on the Effective Date and continuing through December 31, 2012, unless terminated earlier pursuant to the Agreement.
kako se još može protumačit istek ovog "obećanja" na dan 31.12.2012. osim da će isteći na dan 31.12.2012.
"Conforming Host" means either a (a) web browser; or (b) minimal shell application (e.g., launcher), implemented by Novell as described in and only to the extent compliant with the Silverlight Specification, that hosts a Moonlight Implementation for purposes of allowing use of the Moonlight Implementation outside of a web browser. Without limitation of the foregoing, such a shell application is not a “Conforming Host” if it does not implement and comply with the specific requirements in the Silverlight Specification for (i) limiting the functionality of Moonlight Implementations within such Conforming Host in the same way that the Moonlight Implementations would be limited if they were hosted in a web browser (e.g. limiting the ability of such Moonlight Implementations to write to the file system of the Personal Computer), (ii) implementing in a sandboxed manner any functionality that is not generally available to plug-ins to web browsers but which the Silverlight Specification specifies should be offered for Party Implementations hosted outside a web browser, and (iii) turning off functionality that is specific to web browsers.
conforming host znači da samo novell može kreirati launchere za ne-browser aplikacije. nisi novell, ne možeš implementirati ništa.
"Covered Operating System" means any operating system software for Personal Computers other than current or future versions of Microsoft Windows and Apple Macintosh operating systems.
moonlight ne smije podržavati windose niti mac os.
“Moonlight Implementation” means only those specific portions of Moonlight 3 or Moonlight 4 that run only as Conforming Runtimes within a Conforming Host on a Personal Computer and are not licensed under GPLv3 or a Similar License.
Personal Computers do not include personal digital assistants (PDAs), Pocket PCs, personal media players (PMPs), or mobile telephones.
dakle, računaju se samo personal computeri, nikako PDA-ovi, PMP-ovi i nikako mobilni telefoni. svi vi koji si želite htc hero u bugovoj nagradnoj igri ili se možda želite počastiti google telefonom u novoj godini zaboravite na moonlight.
ali osnova je da MS, unatoč "oslobađanju" platforme, želi imati pod kontrolom način implementacije i u pravnom dokumentu se osigurao da ima kontrolu na implementacijom, a kako svugdje piše, da bi se zadržale karakteristike i smjernice originalne Silverlight tehnologije i načina rada iste.
ako je nešto open-source onda se ne možeš u pravnom dokumentu osigurati da imaš kontorlu nad načinom implementacije. ne želiš više raditi u nekom open-source projektu, uzmeš kod i nastaviš dalje, napraviš svoj fork, to je open-source.
Kao što je i sony službenim putevima uvaljivao rootkite korisnicima, možda to i MS čini korisnicima linuxa. Naravno šanse za nešto ovako su iznimno male, i bio bi veliki skandal da to netko otkrije, tako da je to gotovo nevjerovatno, ali nikad neznaš.
Možda je već netko napravio analizu tog binary-a i ja stvarno bezveze trabunjam...
Heh drugar... stvarno te puca paranoja :) Nisam se nadao ovako nesto procitati :))))
hrvooje, nemam vremena nažalost sve razglabati sada, ali činjenica je da MS želi Moonlight onakav kakav želi i zbog toga ne da custom implementacije. To je OK, jer Silverlight je zamišljen na specifičan način.
I da, normalno da nema Moonlighta na Win i Macu ili mobitelima ako MS želi sam razvijati za te bitnije platforme.