Dakle,
već se duže zna da će Google, nakon što je je svladao Microsoft i Apple na trenutno najpropulzivnijem OS tržištu, onom smartphonevoskom, se okrenuti PC Desktopu, i krenuti u pohod na PCeve.
Iz pouzdanih izvora se već priča da bi se Android na desktopu davao besplatno; zarada Googlu bi dolazila od skidanja aplikacija preko inkorporiranog storea i socijalne mreže vezanu uz taj store. Naznake su već tu; Android 5.0 će imati više-usersku podršku, a neki koji su pregledavali Android 4.2 kod, su vidjeli da se malo-pomalo grade stepenice prema nekom kompliciranijem sistemu, više-userskoj podršci, sad je nedavno na Google I/O konferenciji predstavljen streamlinean hangout i Google Plus te isto tako Google Play platforma, dio posebno namijenjen igrama, sa dodanim socijalnim sadržajem.
Dakle, premda postoje samo indicije, mislim da Android - zato da uspije - se mora širiti.
Već se proširao i na smart televizore, tablete, konzole (Ouya, Ona Nvidijana handheld konzola (zaboravio ime), Gamestick), te da bi se Android kao takav nastavio širiti, apsolutno mu je potrebna i dominacija na dekstopu, što će se MORA pokušati. Android se mora širiti, ili će izumrijeti. Širenje mu je jedino - i najveće - oružje.
To je naprosto tako i to je jedini mogući očekivani potez.
Ubuntu krajem godine dolazi na smartphone uređajima, koje će imati i dock za monitor; znači - priključite svoj Samsung S4 na monitor, te tamo se prikaže drukčiji, puni desktop prikaz Ubuntu-a, dok će se cijeli displey mobitela, npr., pretvoriti u tipkovnicu, ili tipkovnicu i mali prostor sa strane kao imitacija touchpada.
Android se toga definitivno boji; još jedan razlog zašto definitivno mislim da se Google priprema za full desktop verziju Android. Samo što ne vjerujem da će krenuti putem Ubuntu-a - cijela desktop verzija Ubuntu-a na Smartphone, nego nešto očekivanijim putem - čisti desktop sistem.
Što ne znači da neće Android smartphone verziju još više prilagoditi desktopu; već sada na Androidu 4.2 radi miš ako se spoji.
Google u Austin, Texas, provodi Google Fiber; Google-u je posao internet kao takav; ako nema interneta, on nema biznisa. On mora širiti i internet, ali i OSove. Bilo kakve OSove.
Dakle, kad misliti da će Google najaviti desktop verziju Androida?
Osobno, mislim da ćemo o tome čuti tek 2014, možda čak početkom 2015 godine.
Google će vjerovatno htjeti POTPUNO integrirati Google Plus, Google Hangout, Google Play (za desktop aplikacije), Google Chrome, Google Mail, Google Documents, Google Cloud, Google Maps, Google Translator, YouTube itd u sam Android OS.
Kad sve to bude inkorporirano APSOLUTNO SAVRŠENO I INTUITIVNO, toliko da se više nakon što koristi Android desktop OS, više neće htjeti vratiti na Windowse, možemo očekivati Android.
A sve te servise inkorporirati u Android desktop OS, će biti jako teško, i biti će jako puno truda.
Ubuntu nema svoj video kanal (YouTube), svoj mail, svoj translator, svoj Hangout, svoju socijalnu mrežu, svoj store, svoj pretraživač, svoj servis on-line dokumenata, svoj cloud, svoje mape itd., da bi mu trebalo puno vremena da prilagodi svoj OS drugoj platformi (smartfonskoj).
Google pak ima sve to, i - premda ide u suprotnom smjeru od Ubuntu-a - da POTPUNO PORAZI Microsoft, trebat će SAVRŠENO inkorporirati sve te servise u svoj Android desktop.
Kad to napravi, a što je potpuno očito da će se dogoditi, Google postaje ono št je nekoć bio IBM.
Kralj desktopa.
Dakle, raspravljajte.
Kad mislite da će Google najaviti desktop verziju Android?
Kada mislite da će prva verzija Android desktop-a biti izdana?
Ja stvarno ne mislim prije 2015... možda čak i 2016. Ali možda se varam