Vodič za odabir kućišta izdvojena tema

poruka: 6.738
|
čitano: 1.680.641
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Vodič za odabir kućišta
Lucidius kaže...

Pa cim ti naprijed moras stavljat vodeno u push pullu, ako nejde na vrh, odma zrtvujues airflow i bacas vise vruceg zraka unutra, pogotovo po ljeti to zna dic temperature, i jos ako imas zahtjevniju grafu ili dvije eto ti problema.

Dokaži?

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
9 godina
protjeran
Vodič za odabir kućišta

Pa samo da se upotrijebi zdrava logika sve je jasno, ako stavljas naprijed radijator, bit ce proc hladniji nego da je gore na ispuhu, ali ce sav vruc zrak biti ubacivan u kuciste, a to ce rezultirat vecim temperaturama grafe, pogotovo po ljetu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Lucidius kaže...

Pa samo da se upotrijebi zdrava logika sve je jasno, ako stavljas naprijed radijator, bit ce proc hladniji nego da je gore na ispuhu, ali ce sav vruc zrak biti ubacivan u kuciste, a to ce rezultirat vecim temperaturama grafe, pogotovo po ljetu.

Sve je to u redu, ali nije taj zrak baš toliko vruć da bi sad bilo problema sa hlađenjem grafe, bitan je stražnji vent. koji mora odvući vrućinu od grafe.

Tom logikom isto možemo reći da vodeno montirano gore u kućištu isto tako lošije hladi procesor jer vuče u sebe vrući zrak iz unutrašnjosti kućišta.

Kažem, razlike postoje, ali ne vjerujem da su toliko velike, a grafe mogu podnijeti više temp. od procesora, za mene su obje opcije u redu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.3.2016 17:25 (Valentin17).
10 godina
odjavljen
Valentin17 kaže...
Lucidius kaže...

Pa cim ti naprijed moras stavljat vodeno u push pullu, ako nejde na vrh, odma zrtvujues airflow i bacas vise vruceg zraka unutra, pogotovo po ljeti to zna dic temperature, i jos ako imas zahtjevniju grafu ili dvije eto ti problema.

Dokaži?

Nemojte se previše obazirati na ludicusa, na hcl-u se posvadio sa svima, pa nam je dosao jer tamo su svi pobjegli

Battlelog: Glavas_ZG
9 godina
protjeran
Valentin17 kaže...
Lucidius kaže...

Sve je to u redu, ali nije taj zrak baš toliko vruć da bi sad bilo problema sa hlađenjem grafe, bitan je stražnji vent. koji mora odvući vrućinu od grafe.

Tom logikom isto možemo reći da vodeno montirano gore u kućištu isto tako lošije hladi procesor jer vuče u sebe vrući zrak iz unutrašnjosti kućišta.

Kažem, razlike postoje, ali ne vjerujem da su toliko velike, a grafe mogu podnijeti više temp. od procesora, za mene su obje opcije u redu.

Sve ovisi kolko je opterecen i overklokan proc, recimo ak ti se grije na 65-70 stupnjeva onda se bome osjeti vrucina koja puse iz radijatora. Šta se tice ispuha iz kucista, ono daje losije rezultate nego kad je na usisu izvana, ali je garafa tisa i hladnija. Meni je bitnije da mi je grafa hladnija nego proc, zato sta se on sam po sebi i manje grije i tisi je jer ventovi nisu glasni, a grafa se na 75-80 kad dođe vec cuje osjetno, tako da radije gledam da imam sto bolje temperature grafe ap prema tome i podesavam situaciju u kucistu.

Glavas_zg

Pa posvadio sma se jedino s atobom i jos jednim klincem kakve ste gluposti pisali, cak su mi se neki od njih kasnije javljali na PM da im pomognem oko nekih stavri. Na HCL-u sam dobio i ponudu za modertaora i sa svim ostalima sam koji se kuze i među ostalom ekipom koja dolazi po savjete dobar i malo amlo me neko cima na PM i trazi savjete.

Ti si ionako si na forumu da citas i ucis, jer u vezi nijedne tematike koja zahtjeva neko znanje te nisam vidio da komentiras, ti mozes komentirat jedino ove fanbojevske teme intel vs AMD sta si jedino i radio.

12 godina
Lucidius kaže...

Sta se tice airflowa, taj dust filter prednji ti nista bitno ne znaci kod airflowa, tetirao sam vec pa znam, a F51 ima vece one rešetke kroz koje ulazi zrak, i vislji je pa ima vise dovoda kroz koji moze vuci zrak.

av, av, evo kako nema prednji filter veze za airflow

http://www.bug.hr/forum/topic/benchmark/temperature-vasih-pc-grijalica/26857.aspx?page=101&jumpto=4973571&sort=asc&view=flat

nekidan mjerio sa i bez, razlike nakon bar sat vremena igranja - na procu sa 43 na 54 stupnja, na grafi sa 77 na 82, s tim da se povećao i broj okretaja ventova na grafi sa 2880 na 3240 okretaja, inače bi razlika u temp grafe bila dosta veća (bitno je duže opterećenje zbog nakupljanja temperature unutar kućišta)

14 godina
Lucidius kaže...

Meni je bitnije da mi je grafa hladnija nego proc, zato sta se on sam po sebi i manje grije i tisi je jer ventovi nisu glasni, a grafa se na 75-80 kad dođe vec cuje osjetno, tako da radije gledam da imam sto bolje temperature grafe ap prema tome i podesavam situaciju u kucistu.

A dobro, svatko ima svoj odabir.

9 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
Lucidius kaže...

Sta se tice airflowa, taj dust filter prednji ti nista bitno ne znaci kod airflowa, tetirao sam vec pa znam, a F51 ima vece one rešetke kroz koje ulazi zrak, i vislji je pa ima vise dovoda kroz koji moze vuci zrak.

av, av, evo kako nema prednji filter veze za airflow

http://www.bug.hr/forum/topic/benchmark/temperature-vasih-pc-grijalica/26857.aspx?page=101&jumpto=4973571&sort=asc&view=flat

nekidan mjerio sa i bez, razlike nakon bar sat vremena igranja - na procu sa 43 na 54 stupnja, na grafi sa 77 na 82, s tim da se povećao i broj okretaja ventova na grafi sa 2880 na 3240 okretaja, inače bi razlika u temp grafe bila dosta veća (bitno je duže opterećenje zbog nakupljanja temperature unutar kućišta)

Nismo mi pricali o tome da prednji filter kad ga nema ne utjece na temperature to samo idiot moze rec, vec smo pricali o izradi prednjeg dust filtera na Thermaltake F51, ja kazem da to sta je prosaran plastikom nije smak svijeta, jer nije filter tolko zagrađen sa tom plastikom da se nema kroz sta vuc zrak.

EDIT:

Bas cu kroz 10 dana uzeti 4 Bitfenix Spectre pro 140mm venta za kuciste (3 naprijed usis, jedan iza ispuh), i uzet cu nove dust filtere pa cu zaljepiti slike i malo rezultate temperatura. Trenutno imam 3 x 120mm ARCTIC F12 PWM CO Double Ball-Bearings naprijed.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.3.2016 17:54 (Lucidius).
12 godina
Lucidius kaže...

Nismo mi pricali o tome da prednji filter kad ga nema ne utjece na temperature to samo idiot moze rec, vec smo pricali o izradi prednjeg dust filtera na Thermaltake F51, ja kazem da to sta je prosaran plastikom nije smak svijeta, jer nije filter tolko zagrađen sa tom plastikom da se nema kroz sta vuc zrak.

ok, krivo sam skužio ondak

10 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Glavas_zg

Pa posvadio sma se jedino s atobom i jos jednim klincem,  i jos jednim, i jos jednim, i jos jednim, i jos jednim, i jos jednim kakve ste gluposti pisali,

''cak su mi se neki od njih kasnije javljali na PM da im pomognem''

oko nekih stavri.

Na HCL-u sam dobio i ponudu za modertaora

i sa svim ostalima sam koji se kuze

i među ostalom ekipom koja dolazi po savjete dobar

i malo amlo me neko cima na PM i trazi savjete.

Ti si ionako si na forumu da citas i ucis, jer u vezi nijedne tematike koja zahtjeva neko znanje te nisam vidio da komentiras, ti mozes komentirat jedino ove fanbojevske teme intel vs AMD sta si jedino i radio.

Nekad sam i ja ovakve postove pisao, a onda sam odrastao.

9 godina
protjeran
Vodič za odabir kućišta

Svaka ti dala 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Push pull nije potreban uz dobre SP ventilatore, dovoljan je samo pull.

Btw, u Define stane push pull gore kad se koristi tanji radijator.

Molim te, nađi tu stranicu sa tim testovima airflowa. Strašno me to zanima jer Define S ima potpuno otvorenu unutrašnjost i praktički ništa ne ometa airflow…

9 godina
protjeran
Vodič za odabir kućišta

A kolko budu glasni ti SP ventovi  ne hvala!

Pa i u F51 se micu svi kavezi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.3.2016 5:46 (Lucidius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Evo, čovjek ih ima 12 komada u kućištu, pa možeš poslušati koliko su glasni…
9 godina
protjeran
Vodič za odabir kućišta

Cuje se to bez brige, prednost je sta on ima velke radijatore pa moze nakracati vise ventova i stavit na manje okretaje, drugo su ovi 240-280mm ventovi gdje se ventovi cuju kao šleperi kad proc radi punom parom. 

Isto tako ti testovi glasnoce po youtubeu su vecinom glupost zato jer recimo on je isto tako radio recenziju za CM jet flo ventove i kaze nisu glasni ovo ono, a ventovi su glasni pun k, cak i na manjim okretajima, cak ne tolko sami huk propuha kolko motor.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.3.2016 5:55 (Lucidius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ti baš lupaš i što god kažeš ne argumentiraš…
Ako se koriste koji su gušći jednostavno moraš koristiti SP ventilatore koji će odraditi bolji posao na manjim obrtajim i biti tiši od airflow radijatora koje i da nafrljiš na max obrtaje neće propisno hladiti niti u push pull kombinaciji i uz to će biti glasniji od SP ventilatora u takvom scenariju.
9 godina
protjeran
Arabarran kaže...
Ti baš lupaš i što god kažeš ne argumentiraš…
Ako se koriste koji su gušći jednostavno moraš koristiti SP ventilatore koji će odraditi bolji posao na manjim obrtajim i biti tiši od airflow radijatora koje i da nafrljiš na max obrtaje neće propisno hladiti niti u push pull kombinaciji i uz to će biti glasniji od SP ventilatora u takvom scenariju.

A sta lupam, poslusaj malo kako se cuje H110 GT (SP ventovi od 150kn), a kako se cuje moj Arctic 240 (airflow ventovi od 30kn), a na kraju je razlika u stupanj do dva. Sve ovisi od radijatora, a i ovo sta si ti linkao je custom loop, to nema veze sa AIO, i razlika i u velicini i u debljini tih radijatora je poprilicna. Za obicne AIO sisteme nisu potrebni SP ventovi dokaz ti ej moj artctic 240, a ti sad tvrdi sta hoces.

EDIT:

A i ovoj je offtopic, ja sma rekao da na Fractala nejde pudh pull na vrh sta je tocno, mozda uz slim ventove i neki tanki radijator sta se opet treba traziti, a na kraju nece davati rezultate kao pravi ventovi i radijator normalne debljine. U F51 mozes taviti sta oces jer imas mogucnost prisarafiti radijator vise u stranu tako da uopce nema kontakta sa maticnom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.3.2016 6:24 (Lucidius).
10 godina
odjavljen
Ludicus kaže...

A sta lupam, poslusaj malo kako se cuje H110 GT (SP ventovi od 150kn), a kako se cuje moj Arctic 240 (airflow ventovi od 30kn), a na kraju je razlika u stupanj do dva. Sve ovisi od radijatora, a i ovo sta si ti linkao je custom loop, to nema veze sa AIO, i razlika i u velicini i u debljini tih radijatora je poprilicna. Za obicne AIO sisteme nisu potrebni SP ventovi dokaz ti ej moj artctic 240, a ti sad tvrdi sta hoces.

Vec imamo jednog Stjepanja na forumu

11 godina

Phanteks P400/S crne i "gun metal" boje uskoro stize u Centro.hr:

P400 ce biti 600kn: http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.22381a71e8b840c0bc8cdb9677abe756.phanteks-kuciste-eclipse-p400-midi-tower-gun-metal-window-bez-napajanja-p-n-ph-ec416p-ag.aspx

P400S 680kn: http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.4b82dd0052e4406180dbbca09b3cc44a.phanteks-kuciste-eclipse-p400s-midi-tower-gun-metal-zvucno-izolirano-bez-napajanja-p-n-ph-ec416psc-ag.aspx

Konkurencija su NZXT S340 od 617kn: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=nzxt+s340

i Define S-u od 630kn: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=fractal+define+s

Ocekujem jos bijele modele koji su 5 usd skuplji, sto bi trebalo izaci 40kn s obzirom na racunicu (P400S skuplji od P400 za 10 usd).

Mali oprez: iako puno review stranica veli da stane 170mm CPU cooler, informacija direkt iz Phanteksa je da stane 160mm CPU cooler.

Stigao je i Corsair 400Q/C od 865kn: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=corsair+400c (ista cijena za Q model)

Startna cijena je 94 eur / 100 usd, tako da cijena u HR nije nesto nabijena, nego je Corsair malo preskup, konkurira gore navedenim kucistima.

Fractal R5 malo pojeftinio, titanium od 821kn; black pearl / bijeli od 828kn;  blackout s prozorom od 855kn, black pearl / titanium s prozorom od 890kn..

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.3.2016 22:00 (The_Fichek).
9 godina
protjeran
Vodič za odabir kućišta

U tom rangu od 600-700kn je Thermaltake suppressor F31 (619kn) nenadmasiva kupnja, parira i puno skupljim kucistima bez problema.

http://imagescdn.tweaktown.com/content/7/3/7375_01_thermaltake-suppressor-f31-mid-tower-chassis-review.png

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Hah, znao sam da ces se javit. Samo radi tebe nisam spomenuo TT F31. Da, konkurentno je i to kuciste.

9 godina
neaktivan
Vodič za odabir kućišta

Yo, evo ja sebi kupujem novi komp i nikako da se odlučim koje kućište uzeti... Prvi izbor mi je Fractal R4 ali možda bih i R5, pa je u igri tu Thermal F31 i F51 ... 

Ja vam pitam što, kako, čemu? Koje bi bilo najbolje i zašto? Gledam da je nekakvo silent kućište, preferiram barem.

0 0 hvala 0
11 godina

Imas jos Be quiet! Silent Base 600 i uzmi u obzir nadolazeci Phanteks P400S te Fractal Define S jer verzija bez prozora ima sve 3, osim prednje stranice zvucno izolirane. Prema nekima, spuzva sprijeda bas i ne blokira zvuk koliko sama plastika te to sto ima mjesta za jos jedan 120/140mm sprijeda znaci da ventovi sprijeda mogu radit na nizem rpm da bi jednako hladili. Kod Phanteks P400S je super sto se prednja stranica lako skine posto je lagano magnetski pricvrscena.

Sve zavisi koliko hardvera mislis stavit, koje coolere, ako vodene gdje bi ih pozicionirao, treba li ti optika ili ne, i koliko ti se koje kuciste svidja.

Meni se npr. ne svidja prezatvoreni prednji dust filter F31 i R4, a to mi je bolje kod R5 i Define S. Kod Define S mi se onda ne svidja sto nema prednja vrata ili neki lagani nacin da se dodje do prednjeg dust filtera i sto se HDDi stavljaju vertikalno tik do maticne ploce sto prema SPCR radi malo vibracija: klik Kod Phanteksa mi se ne svidja sto nisu stavili bolje PH-F140SP/120SP ventilatore. Kod TT mi se uopce ne svidjaju ventilatori, ali je dobro sto ima poziciju za 200mm vent i cijena je super. Najbolje rjeseni krov, ako ne mislis stavljati vodena iznad maticne je po meni kod Phanteksa jer se zvucnu izolacija lako skine i stavi i dok je ventilator instaliran gore, ali naravno da micanjem izolacije onda imas glasniji sistem. Kod Fractala i Thermaltakea moras birat oces imat vent ili tu zvucnu izolaciju . Phanteks i TT imaju i dust filtere za gornju stranu, dok Fractal to nema i to je mozda najveca mana Fractala. Ekipa koja ce gore stavljat vodena nema kaj gledat P400S, ali zato to kuciste ima vise nego dovoljno mjesta za prednji radijator, kao uostalom i TT i Fractal, dok bi Silent base 600 trebalo prekrizit, ako ces imat vodena.

Nadam se da sam ti malo pomogao, moze se jos raspravljat, najbolje da sam malo proucis, a prvo stavis neke svoje uvjete na papir.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.3.2016 13:02 (The_Fichek).
9 godina
neaktivan
Vodič za odabir kućišta

Nisam rekao što želim da, my bad.

Dakle imao bih kao gaming komp. U mojoj viziji treba biti kućište koje je silent, ima barem 1 mjesto za optički disk(tu ispada fractal S i mnogi drugi), bilo bi normalno hlađenje uz to da bih naknadno uzeo jedan prednji vent jer koliko sam skužio nije neki najbolji protok zraka u silent kućištima. Vodeno hladenje ne bih jer mi je preskupo.

Od unutrašnjih komponenti 1 GPU, clockani proc sa coolerom(cm 212x), 1 HDD i 1 SSD.

0 0 hvala 0
11 godina

Sva ta kucista radi cijene/kvalitete podrazumijevaju cim manji kompromis na hladjenje s obzirom na "silent" dizajn. Sa zatvorenim prednjim vratima mislim da ces imat bolji protok zraka u R5, nego u F31, tim vise sto su u R5 kvalitetniji ventilatori. Pogledaj sluzbene stranice Fractala i Thermaltakea pa potrazi gdje se u njihovoj ponudi nalaze predinstalirani ventilatori. Naravno za 200kn razlike mozes kupit i bolji prednji filter i bolje ventilatore, no onda si dosao na cijenu R5.

Ovo za filtere sam vec napisao, Thermaltake ima gore filtere, Fractal ne i sve da i kupis 2x 140mm dust filtere opet ce ostat prazno mjesta sa strane pa mislim da, ako bi gore stavljao vent ti najbolje rjesit neku homemade mrezicu za prasinu ili izmodificirat kupljenu, ALI s tim gornjim ventilatorom se prakticki nemas kaj brinut, ako zelis max. tisinu i briga te za par stupnjeva hladniji CPU (koji ce ionako vjerojatno biti dovoljno hladan, makar i clockan).

Neces pogrijesiti niti sa R4 za kojeg bih opet rekao da ima kvalitetnije ventilatore od TT F31, a ta kucista su po dizajnu, ako ne gledamo ukrasni PSU oklop sa 2 SSD mounta i nesto podrske za vodena F31, skoro pa identicna. Oba ne mozes uzeti u bijeloj boji, za razliku od R5. Sad sam tek primjetio da F31 niti nema u HR ponudi bez prozora, sto znaci mrvu glasnije kuciste, tim vise sto prozor nije diskretniji kao kod R5 s prozorom, nego se razvlaci na skoro cijelu lijevu bocnu stranicu.

Kaj se tice razlike izmedju Silent R2 ventova u Define R4 i Dynamic GP-14 u R5, razlika je 1-2dB: http://www.silentpcreview.com/article1422-page4.html, a temperature skoro iste pri istom rpm sto je i impresivno jer novi ventovi imaju 2 fan bladea manje (nemam pojma kako bi to preveo na hrv). Sto se tice glasnoce, malo zguglaj ili ti evo clanak: http://www.silentpcreview.com/Primer_on_Computer_Noise 

Silent Base 600 sam naveo jer je vrijedan spomena, no iskreno bih ga izbacio pored i Fractala i Thermaltakea iz 1 razloga, sto nema prednja vrata, makar ima izvrstan nacin za lagano izvuc prednji dust filter, ali nekako mi se cini da je sve skupa previse zblokiran potencijal airflowa. Temperature u recenzijama spasavaju odlicni BeQuiet Pure ventilatori. Airflow je dobar, imas odlicnu prezentaciju na Linustechtips kanalu, no npr. da samo HDD kavez ili prednja stranica imaju manje plastike bilo bi jos bolje ili da ima prednja vrata, naravno da bi bio jos bolji airflow (kad ces se igrat sumnjam da bi te smetao malo glasniji komp).

Za kraj cu spomenut cijene ventilatora. 1 komad Bequiet Pure 140mm ili Fractala GP-14 kosta od 100kn. 1 komad Thermaltake Pure 120mm kosta od 26kn. Znaci 2 komada predinstaliranih TT ventova kosta pola cijene 1 predinstaliranog venta u Fractalu R5 ili BeQuiet SB 600.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.3.2016 19:16 (The_Fichek).
11 godina
neaktivan
TheFuryCro kaže...
tu ispada fractal S i mnogi drugi

The_Fichek kaže...

Ne, tu ti ne spada ni Fractal Define S...

Čitati s pažnjom i razumijevanjem .

"Uspjeli ste temu o visokoj tehnologiji, umjetnoj inteligenciji i robotima koji uzimaju poslove ljudima ponovo svesti na ljevičare i desničare i NDH i Jugoslaviju."
11 godina

Hahah, evo brisem taj dio x) 

9 godina
protjeran
Vodič za odabir kućišta

Za nekih stotinjak kuna vise od R5, F51 i enthoo pro je ovo jako dobar izbor za prouciti COOLERMASTER STORM Trooper

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Vodič za odabir kućišta

Evo da javim, na kraju sam si uzeo fractal Design r5. To mi je bila prva želja ali nekako skupa, ali evo na kraju sam uzeo. Kućište je stvarno sjajno. Lijepo koncipirano, jednostavno i funkcionalno s puno mjesta. Jedino mi ne sviđaju kako se bočna strana otvara s potezanjem levera, strana mi zapne u kutiju i teško mi je izvući.

Sve u svemu hvala na prijedlozima :)

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Haf932 kaže...
vlado0550 kaže...

Nebi smjeo rizikovati za grafiku, kako sam vidio ona je cak 28cm, dali je Thermaltake Dokker, nesto veci unutra, dali bi u njega stala HD6950 i kakvo je kuciste ?

TT Dokker podrzava grafe do max. 32 cm tak da ce stati bez problema !

Samo kuciste nije lose , steta sto dolazi samo sa straznjim 120mm ventom! Ima podrsku za jos 6 ventova , dolazi s filterom protiv prasine !

Pozdrav, gledao sam puno kučišta i jedno mi ne odgovara, jedino corsair 900D ali on košta oko 3000kn a za kučište to nedam,

ima neko kučište koje podržava 2 velika hladnjaka , da na njega idu 6 ventova (na svaki) znači da na jednom napravim pushpul

i po mogučnošću da se radi o hladnjaku i ventiću od 140mm

Andrea
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice