Small country far far away

poruka: 148
|
čitano: 32.711
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Small country far far away".
12 godina
neaktivan
Re: Small country far far away
Mycroft kaže...

"Uhljebi, tone uhljeba, ali ne znam englesku riječ za to. Bread-eaters?"

Neće biti "bread-eater". "Moocher" bi bilo nešto bolje, ali nekako nije ni to...

Postoji lijepa hrvatska riječ "freeloaders" za takve. :)

14 godina
protjeran
Nos kaže...

Postoji li država koja je u zadnjih 30 godina uspjela izići iz govana i preokrenuti stvari?

Iskreno pitanje.

Ovisi o svim parametrima. Da, ako gledamo skok BDP-a i relativnu stabilizaciju (ne zaboravimo i "neočekivani" pad) kroz nekoliko godina. Bilo je toga. Samo je trajalo prekratko da bi bilo zapamćeno. Globalno gledajući, preokret je nemoguć jer smo jednostavno tako odlučili koncipirati svijet. Zavaravamo se da vlada nekakva unificirana demokracija i tako smo uspjeli uništiti sve na čemu je Američki San (i sve njegove varijacije tijekom povijesti) počivao. Uostalom, samo to čovjek i zna raditi.  

12 godina
neaktivan
Nos kaže...

Postoji li država koja je u zadnjih 30 godina uspjela izići iz govana i preokrenuti stvari?

Iskreno pitanje.

Argentina. Island. Kina. Južna Koreja. Irska. Španjolska.

14 godina
protjeran
dturina kaže...

Ne zaboravi nordijske zemlje. 

12 godina
neaktivan
Sint1 kaže...

Kako god okrenes situacija je losa i u svakom slucaju je naplata poreza u obliku fiskalizacije dobra stvar jer ipak predstavlja barem pokusaj uvodenja reda medu svercerima i preprodavacima voca i povrca i fiktivnim racunima u kaficima. To je za mene cinjenica.

Mislim da jedina "nada" za bolje sutra lezi u opcem drzavnom bankrotu koji je po mom misljenju neizbjezan. Tek kad konacno i defenitivno bankrotiramo, kad krava muzara od proracuna i zaduzivanja presusi, tek onda ce politicari koji tada budu na vlasti (mislim da ce biti rijec o SDP-u) biti prisiljeni napraviti prave korake za oporavak. Znaci potpuno razmontirati javni sektor i otpustiti 100.000 ljudi viska od tamo i potpuno rasteretiti privatni sektor koji ce konacno predstavljati jedinu opciju za drzavni oporavak i u krajnju ruku bolji zivot za sve. Tada ce morati reci dragi Hrvatice i Hrvati od osamostaljenja je proslo toliko i toliko godina, ali evo tek sad smo usli u kapitalisticku demokraciju. 

Problem je što ti je prvi paragraf u direktnom konfliktu s drugim, naime ako inherentno korumpirani sustav prije svojeg neizbježnog pada posiše krv svim subjektima koji kako-tako funkcioniraju na tržištu, nakon njegovog pada se neće imati više tko dići i imat ćemo apsolutnu katastrofu. Dakle koliko god da uredna porezna naplata imala smisla u urednoj državi poput Njemačke, u banana državi koja se svodi na servis za uhljebljivanje rođaka i zemljaka to predstavlja samo katastrofalni parazitski otpor u sustavu a siva ekonomija je tu zapravo jedini zdravi i normalni dio države. Nažalost. Ovakva državna uprava kakva je sad predstavlja samo crnu rupu za resurse i ono što je tu sad pametno napraviti je probati izbjeći da te usiše i povuče sa sobom dok se stvar urušava. Kad državna uprava bude složena na zdravim temeljima, dakle da radi ono što treba raditi i ništa više (dakle da od plaćenog poreza imaš zdravstvo, javni prijevoz, ceste, rasvjetu, obranu i sl., a ne da se sve plaća dodatno a porezi su najveći na svijetu), onda tek ima smisla uredna naplata poreza, fiskalizacija i sl.

Ono što u sadašnjoj situaciji ima smisla je građanski neposluh i čekanje da se sustav sruši uslijed vlastite disfunkcionalnosti i rastrošnosti. 

12 godina
neaktivan
NiramX kaže...
dturina kaže...

Ne zaboravi nordijske zemlje. 

Iskreno, njih se stalno spominje a ja nisam siguran kako bih ih protumačio pa ih najradije puštam na miru. Recimo Norveška je imala ogromnu financijsku injekciju u vidu izvora nafte koje su iskoristili za povećanje općeg bogatstva naroda, ali to je jednaki hack kao bogatstvo Arapa koje se temelji isključivo na novcima od nafte, a kad se to potroši vratit će se na svoju prirodnu poziciju goniča deva.

17 godina
neaktivan
Cold Steel kaže...

Ljudi, postoje objektivni razlozi koji donose razne brige i neke stvari nisu dobro riješene, ali ovo je naša država, te svatko od nas bez iznimke treba dati svoj doprinos.

Ne volim kuknjavu koja se stalno plasira iz nekih sumnjivih osobnih razloga, kao da je ovo najgora država na svijetu, te da je neka tamo jugovina bila bolja. Eh, meni nije, meni je mila moja Hrvatska, te mi je bolja od svake druge države i domovine. Naravno, ne slažem se sa svim što se događa u njoj, ali ja sam se odlučio boriti za nju. Ako neka vlast, nije dobra, izaberimo drugu, ako su svi političari isti, izberimo sami sebe i dovedimo nas vlast na same. Živimo u demokraciji i sve je to itekako moguće, ali valja se boriti.

Nažalost, mnogi danas žele gotova rješenja, te da se netko drugi pobrine za njihovo dobro sutra, ali to jednostavno ne ide tako. Sama nas istina o nama samima može spasiti, te solidarnost. Ljudi, prijavite lopove, prijaviti organima državne represije sve ono što vas brine i tlači, te neka svaki lopov, ubojica i lažov iziđe na svjetlo dana, te neka plati za svoje grijehe.

Nema više badava, ovo je kapitalizam, te sve plaća, tako da ne može zdravstvo biti besplatno kako ekipa si zamišlja, ono dođeš u bolnicu, pa bi htio ono hotel A kategorije, jer tobože je to bilo besplatno u komunizmu.

A ovo za autoceste, ne gleda se koristi od njih samo kroz kotače koji se okreću na njoj, nego i kroz druge koriste, društvene, kulturne, športske, znači njihova korist ne može mjeriti samo financije, nego i kroz druge nefinancijske koristi. Na primjer, moraš imati dobru cestovnu povezanost da bi u slučaju rata mogao brzo prebacivati vojsku, s jednog kraja države na drugi.

Više pozitive, manje kukanja, više ljubavi i požrtvovnosti nam treba kao državi. Pa, će svima bolje biti.

{#}

Ti si malo puk'o? Malo k'o kokica? Društvene, sportske, kulturne i ostale koristi od autoceste? Još ćeš reći da autoceste mogu povećavati pismenost jer bi bilo najbolje da dječicu pošaljemo da na njoj uče pisat - crna podloga, a njima treba samo (jeftina, jer tako kapitalizam gleda) kreda? {#}

Inače, ne želim se osvrtati na tu demagogiju koju si provalio, reć ću samo {#} (evo, još jednom {#}) i požalit što živimo u istom univerzumu. Samo bih te želio podsjetiti da kapitalizam nije društveno uređenje, te da Ustav Republike Hrvatske (koju toliko "voliš" i za koju si se borio valjda s Thompsonom ruku pod ruku na vrancu zvanom Harley Davidson u dalekoj mati Australiji) jasno kaže da je Republika Hrvatska "socijalna" država. Socijalna među ostalim znači i da svakome besplatno pruža onaj minimum resursa kako mu egzistencija ne bi bila ugrožena.

Inače, Oleže, svaka ti čast, skidam kapu na izvrsnoj kritici močvare u kojoj nažalost prebivamo. {#}

P.S. Mnogi danas ne žele gotova rješenja, otkud ti takva glupa izjava? Od skupine crnokošuljaša što popuje na Kaptolu?

13 godina
neaktivan
dturina kaže...
Sint1 kaže...

Kako god okrenes situacija je losa i u svakom slucaju je naplata poreza u obliku fiskalizacije dobra stvar jer ipak predstavlja barem pokusaj uvodenja reda medu svercerima i preprodavacima voca i povrca i fiktivnim racunima u kaficima. To je za mene cinjenica.

Mislim da jedina "nada" za bolje sutra lezi u opcem drzavnom bankrotu koji je po mom misljenju neizbjezan. Tek kad konacno i defenitivno bankrotiramo, kad krava muzara od proracuna i zaduzivanja presusi, tek onda ce politicari koji tada budu na vlasti (mislim da ce biti rijec o SDP-u) biti prisiljeni napraviti prave korake za oporavak. Znaci potpuno razmontirati javni sektor i otpustiti 100.000 ljudi viska od tamo i potpuno rasteretiti privatni sektor koji ce konacno predstavljati jedinu opciju za drzavni oporavak i u krajnju ruku bolji zivot za sve. Tada ce morati reci dragi Hrvatice i Hrvati od osamostaljenja je proslo toliko i toliko godina, ali evo tek sad smo usli u kapitalisticku demokraciju. 

Problem je što ti je prvi paragraf u direktnom konfliktu s drugim, naime ako inherentno korumpirani sustav prije svojeg neizbježnog pada posiše krv svim subjektima koji kako-tako funkcioniraju na tržištu, nakon njegovog pada se neće imati više tko dići i imat ćemo apsolutnu katastrofu. Dakle koliko god da uredna porezna naplata imala smisla u urednoj državi poput Njemačke, u banana državi koja se svodi na servis za uhljebljivanje rođaka i zemljaka to predstavlja samo katastrofalni parazitski otpor u sustavu a siva ekonomija je tu zapravo jedini zdravi i normalni dio države. Nažalost. Ovakva državna uprava kakva je sad predstavlja samo crnu rupu za resurse i ono što je tu sad pametno napraviti je probati izbjeći da te usiše i povuče sa sobom dok se stvar urušava. Kad državna uprava bude složena na zdravim temeljima, dakle da radi ono što treba raditi i ništa više (dakle da od plaćenog poreza imaš zdravstvo, javni prijevoz, ceste, rasvjetu, obranu i sl., a ne da se sve plaća dodatno a porezi su najveći na svijetu), onda tek ima smisla uredna naplata poreza, fiskalizacija i sl.

Ono što u sadašnjoj situaciji ima smisla je građanski neposluh i čekanje da se sustav sruši uslijed vlastite disfunkcionalnosti i rastrošnosti. 

Na žalost, moju veliku žalost, moram se složiti sa tobom. Po meni prva stvar u ustavu bi morala glasiti: Ukupno (zbirno) porezno opterećenje ne smije biti veće od 15%. Trenutno je za one koji posluju oko 70-75% (sa strane prihoda i sa strane rashoda zbrojeno). Onima koji razumiju kako se zove društveno uređenje gdje onom tko radi ostaje 25-30% od njegovog rada ne treba dalje objašnjavati stvar.... Pa kada se netko sjeti dignuti porez na dimnjake, toliko mora spustiti drugdje. Ovako se otima sve što se može, pa i preko toga dok mast ne ode u propast....

17 godina
neaktivan

a) Estonia ima school choice, ove gluposti o placanju prof pristojne place su BS, jer dosta prof bi trebalo dobiti otkaz a ne povisicu

b) autor lagano moze vidjeti gdjde ide lova od poreza: uglavnom to je vecinom kupovanje glasova (penzije, poticaji, socijala, drzavne firme)

Za ove price jel neka drzava okrenula sto u proteklih 30g

Baltic Tigers - prije su bili siromasniji od Hr, sad su bogatiji, jer su vidi cuda kapitalisti, a ne cobani koji melju o socijalizmu koji radi super u Svedskoj...

Nadalje Kina, Singapur...

1 0 hvala 0
17 godina
dturina kaže...

Sustav na razini države je još mila majka naspram županija i općina

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
TripperNX kaže...

Ti si malo puk'o? Malo k'o kokica? Društvene, sportske, kulturne i ostale koristi od autoceste?

Nažalost, kod nas dio autocesta ima smisla samo u sekundarnom dijelu - poboljšanje turizma i kako ono viču zadnjih dana, "one su vjekovna težnja hrvatskog naroda".

Realno, kao prometni objekt su nepotrebne i neisplative.

Cognitor kaže...

Na žalost, moju veliku žalost, moram se složiti sa tobom. Po meni prva stvar u ustavu bi morala glasiti: Ukupno (zbirno) porezno opterećenje ne smije biti veće od 15%.

To ne može biti ni dio Ustava niti ti je cifra realna, takva država ne postoji (a da se bazira na ovakvom ili sličnom financijskom modelu).

17 godina
Old Iggy kaže...

To ne može biti ni dio Ustava niti ti je cifra realna, takva država ne postoji (a da se bazira na ovakvom ili sličnom financijskom modelu).

U USA, ako nisi jako bogat...ali zato kad otpiliš sebi 2 prsta, a imaš love za prišit nazad samo jedan, samo jedan ćeš i dobit :)

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
segregator kaže...
Old Iggy kaže...

U USA, ako nisi jako bogat...ali zato kad otpiliš sebi 2 prsta, a imaš love za prišit nazad samo jedan, samo jedan ćeš i dobit :)

Ni tamo nećeš proći tako jeftino. {#}

12 godina
neaktivan

Za koga hrvaCka je i dobra je !

Ako želiš da nešto bude kako treba, moraš to obavit sam.
Moj PC  
2 2 hvala 0
13 godina
protjeran

Oleg kaže;

Relativno sam dosta često vani što poslovno, po raznim konferencijama i IT skupovima, što privatno, i da se zna – još od vremena Juge u principu se držim one da strancima nema smisla ni koristi gunđati o vlastitoj zemlji jer niti je njih briga, niti ti mogu pomoći.

Hvala bogu što netko može ići u današnje vijeme "VAN", pa nas obasipati biserima svoje mudrosti.

Vidim (čitam) da se čovjek Oleg namučio i u Pljugoslaviji, pa mu je taj teški teret ostao u naslijeđe. {#}

http://www.youtube.com/watch?v=YlUKcNNmywk

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
NiramX kaže...

Zanimljivo je kako uvijek nešto prigovaramo, a nikada ništa ne poduzimamo. Jednostavno puštamo te Men in Black da piju kavu (i jedu lude gljive) kao da nisu u službi građana. Šteta što je politika plaćeni posao. :( (Za nas, naravno.) 

Da, ako se pitate, ovo zaista zvuči kao Utopija. To je najočitiji dokaz koliko je moći stekla svjetska indoktrinacija. 

A kako da itko ista poduzme kad ti kao potencijalnom poslodavcu drzava pobere masu love (previse) vec u samom startu? Sljakas kao konj (i tvoji radnici skupa s tobom) svakodnevno da na kraju dobijes razne poreze i namete da bi ovi u drzavnim firmama/sluzbama mogli hladiti jaja 5 sati dnevno (ne svi naravno, da ne ispadne da generaliziram). A privatni sektor u biti i drzi jos koliko toliko ovu saku jada od drzave. Rijetki se odluce da nesto pokrenu, a jos rijedi uspiju te na kraju dobijemo 3 nova radna mjesta. <clap, clap>, jos samo 399 997. Veliki igraci to mogu izdrzati, ali ne mogu ni oni zaposljavati pola hrvatskog stanovnistva, a i zar cemo svi raditi u K-landu?

Zoidberg kaže...

a) Estonia ima school choice, ove gluposti o placanju prof pristojne place su BS, jer dosta prof bi trebalo dobiti otkaz a ne povisicu

...

A bi, ali vjerujem da bi se u tom slucaju otvorilo i mjesta za nove, svjeze ljude koji jos uvijek imaju vjeru u obrazovanje mladih ljudi.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina

Zna tu biti i pomalo predasuda ako je vjerovati ovim podacima

http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_Europe

po ovom većina zapadnih zemalja ima viši i korporativni i porez na dohodak od nas, a mi smo u vrhu po visini stope pdv-a .

Po ovim podacima ne vidim korelaciju između visine stope poreza i rasta bdp-a. Da korelacija postoji Bosna i Makedonija bi bile ekonomski uspješne.

Problem je što ovaj nivo poreza ne može pokriti budgetsku potrošnju, pa deficit financramo zaduživanjem i rasprodajom. To je naravno kratkog vijeka, jer očito ovaj nivo javne ptrošnje nije održiv, pa rezala ga vlada danas ili IMF sutra, dođe mu na isto, osim što je to bolje napraviti na manjem nivou zaduženosti, dakle danas.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2013 13:40 (Floki).

2 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Triperu, zaključujem da si pročitao puno knjiga, jako puno....nešto kao Davor Šuker, nogometaš, koji je brend...

...da, korist od suvremenih autocesta ne mjeri se samo u financijskom smislu....

Thomspon se borio za nezavisnost Hrvatske, te rušenje komunizma, druga je stvar što nitko više ne želi slušati:"Po šumama i gorama", i tome slično. Danas on žanje samo plodove svoje borbe i mukotropnog rada.

Opet jel se to nekom sviđa ili ne, njegov problem. Danas svatko ima pravo na svoje mišljenje.

{#}

Crnokošuljaši?! Hm, O.K. isključujem se iz ove rasprave, vidim da si upućen, još da upotrijebiš argumente, ah,....

World's Strongest, Sharpest Knives
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2013 14:17 (Cold Steel).
12 godina
neaktivan
Floki kaže...

po ovom većina zapadnih zemalja ima viši i korporativni i porez na dohodak od nas, a mi smo u vrhu po visini stope pdv-a .

Po ovim podacima ne vidim korelaciju između visine stope poreza i rasta bdp-a. Da korelacija postoji Bosna i Makedonija bi bile ekonomski uspješne.

Problem je što ovaj nivo poreza ne može pokriti budgetsku potrošnju, pa deficit financramo zaduživanjem i rasprodajom. To je naravno kratkog vijeka, jer očito ovaj nivo javne ptrošnje nije održiv, pa rezala ga vlada danas ili IMF sutra, dođe mu na isto, osim što je to bolje napraviti na manjem nivou zaduženosti, dakle danas.

Ta statistika laže, budući da ne pokazuje različita ekstra-porezna davanja, ne pokazuje moguću razinu poreznih olakšica i odbitaka u raznim zemljama, i tome slične stvari. Isto tako nije vidljiva količina birokracije, dakle birokratski overhead, i nije vidljiva količina dobivenih stvari po postotku plaćenog poreza. Kako je Oleg odlično primjetio, mi za taj jako veliki porez ne dobijemo ništa, dakle nakon što platimo porez moramo platiti i sve ostalo što u normalnim zemljama dobiješ nakon što platiš toliko poreza.

17 godina

Činjenica jest da nedostaje opsežna analiza podataka.

Paraporezi, trošarine, doatna plaćanja.

A nedostaju analize i usporedbe o broju javnih službenika, djelatnika u javnim službama. Po trvrdnjama naših sindikata javnh službi i nismo baš u visini po javnoj potrošnji na broj stanovnika.

Ali, kao što sam rekao, rezovi javne potrošnje trebaju, a povećanje stope PDV-a je bila glupost koja nas je zadržala u recesiji, na što je ekonomist Lovrinčević i upozoravao (jedan od onih koje cijenim).

Ali više nije pitanje što možemo držati, nego što možemo platiti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2013 14:38 (Floki).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Zoidberg kaže...

...

A bi, ali vjerujem da bi se u tom slucaju otvorilo i mjesta za nove, svjeze ljude koji jos uvijek imaju vjeru u obrazovanje mladih ljudi.

Hmmm sposobni zamjenjuju uhljebe, zvuci kao kapitalizam... naravno prof sindikati ce biti protiv toga naravno jer stite parazite u svojim redovima a to ce prikazati kao borbu za ocuvanje cistoce obrazovanja(profit, kapital = fuj, fuj,   osim kada im se smanje place onda je love kewl)

Floki kaže...

Pogledaj rast BDPa Svedske in Singapura...

no to na stranu ima jedna stvar koju ljudi ne zele reci jer nije PC...

hint: pogledaj u sto se Malmo  pretvorio od kada se kulturno obogation balkancima i ostalima :) 

Inace Hr ima ogroman income tax, samo naravno valjda 60% rvata ni ne zna kolika im je bruto placa...

jos kada dodas pdv, trosarine, extra poreza, porez na dividendu (oporezuju te na dohodak, i onda na dohodak od tog dohotka) ... i 100 drugih sranja...

17 godina
neaktivan
Zoidberg kaže...
1domagoj1 kaže...
Zoidberg kaže...

...

Hmmm sposobni zamjenjuju uhljebe, zvuci kao kapitalizam... naravno prof sindikati ce biti protiv toga naravno jer stite parazite u svojim redovima a to ce prikazati kao borbu za ocuvanje cistoce obrazovanja(profit, kapital = fuj, fuj,   osim kada im se smanje place onda je lova kewl)

Floki kaže...

Pogledaj rast BDPa Svedske in Singapura...

no to na stranu ima jedna stvar koju ljudi ne zele reci jer nije PC...

hint: pogledaj u sto se Malmo  pretvorio od kada se kulturno obogation balkancima i ostalima :) 

Inace Hr ima ogroman income tax, samo naravno valjda 60% rvata ni ne zna kolika im je bruto placa...

jos kada dodas pdv, trosarine, extra poreza, porez na dividendu (oporezuju te na dohodak, i onda na dohodak od tog dohotka) ... i 100 drugih sranja...

17 godina

Nisam rekao da u RH porezi nisu previsoki, nego da je taj trend prisutan u cijeloj Europi, u sjedištu EU se uglavnom i govori o porezima i smišljaju što će sljedeće oporezovati.

Kod nas je pravi problem što su porezi nedovoljni za financiranje rashoda, a rashodovna strana budgeta se ne da, misli da postoji čarobni štapić da problem deficita sam od sebe nestane.

Ali čarobnog štapića nema, niti će deficit nestati sam od sebe, a nema ni hrabrog političara na vidiku da riješi tu spiralu po kojoj radi nedovoljnosti poreza dižu poreznu presiju, a onda viši porezi uzrokuju daljnji pad BDP-a, pa su radi pada osnovice nedovojni sa višim stopama koliko i prije sa nižim.

Inače što se tiče te porezne presije koju koristi cijela Europa da ostvari i zadrži visok stupanj socijalne države, mislim da su američki republikanci ipak bili u pravu kad su rekli da socijalna davanja ne rješavaju problem nego samo stvaraju zahtjeve za još većim izdavanjima. Na dulji rok Europa zaostaje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.8.2013 18:00 (Floki).

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

glupi tekst da ne može biti gluplji,ma da svugdje je bolje nego u hrvatskoj,mora da je

Ovakvu rečenicu može napisati netko tko je na vrhu "hrvatskog" hranidbenog lanca.

12 godina
protjeran

Ovakav tekst sam očekivao od nekog nadobudnog nezrelog klinca koji ne razumije osnove ekonomije i investicija..

Da skratim do bola..

visoki porezi,visoke kamate,fiskalna kontrola prometa,napumpana birokracija,neodgovorna vlast bilo kojeg predznaka,uguzivanje po rodijačkoj vezi, und zo vajter..

isključivo je kriv balkanski mentalitet u cijelosti..drugim rječima,da postoji SVIJEST u narodu da se pporezi moraju uredno plaćati,marljivo štedjeti i biti racionalan,da bi kamate bile manje,prijavljivati kompletnu zaradu,da ne bi bilo potrebe za

fiskalkama,učinkovitije i vrijednije učiti,tako da ne trebamo za jedan posao troje upošljavati,etično i moralno obrazovati političare,da sve u globalu ne bi uništili,odsgovornije odabirati sposobne,umjesto podobne ljude,da bi ukupad posao bio kvbalitetnije

odrađen,itd..itds..itd..

Onda svih ovih stvari ne bi bilo..

Autor teksta je pun ljutnje  i frustracija,no,pobrkao je lončiće i uzročno-posljedičnu vezu...

SVEMU ovom smo krivi sami mi,a ne ljudi koje smo izabrali..

Preporučam kolegi Maštruku da se zamisli na mjestu ministra Financijja,kao i da pokuša osmisliti način vađenja iz duga teškog 50G dolara,unutarnje nesolventnosti teške oko 40G kuna,sa industrijom i uslužnim granama u padu,sa poljoprivredom

sasječenom ne do koljena nego do gležnjeva,i što je još bitnije sa narušenim investicijskim povjerenjem u stranaca,a time i onemogućenim dotokom svježeg kapitala..

Što bismop onako rekli ovdje: Lako je tuđim k.......,gloginje mlatiti..{#}

10 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
redneck kaže...

Ovakav tekst sam očekivao od nekog nadobudnog nezrelog klinca koji ne razumije osnove ekonomije i investicija..

Da skratim do bola..

visoki porezi,visoke kamate,fiskalna kontrola prometa,napumpana birokracija,neodgovorna vlast bilo kojeg predznaka,uguzivanje po rodijačkoj vezi, und zo vajter..

isključivo je kriv balkanski mentalitet u cijelosti..drugim rječima,da postoji SVIJEST u narodu da se pporezi moraju uredno plaćati,marljivo štedjeti i biti racionalan,da bi kamate bile manje,prijavljivati kompletnu zaradu,da ne bi bilo potrebe za

fiskalkama,učinkovitije i vrijednije učiti,tako da ne trebamo za jedan posao troje upošljavati,etično i moralno obrazovati političare,da sve u globalu ne bi uništili,odsgovornije odabirati sposobne,umjesto podobne ljude,da bi ukupad posao bio kvbalitetnije

odrađen,itd..itds..itd..

Onda svih ovih stvari ne bi bilo..

Autor teksta je pun ljutnje  i frustracija,no,pobrkao je lončiće i uzročno-posljedičnu vezu...

SVEMU ovom smo krivi sami mi,a ne ljudi koje smo izabrali..

Preporučam kolegi Maštruku da se zamisli na mjestu ministra Financijja,kao i da pokuša osmisliti način vađenja iz duga teškog 50G dolara,unutarnje nesolventnosti teške oko 40G kuna,sa industrijom i uslužnim granama u padu,sa poljoprivredom

sasječenom ne do koljena nego do gležnjeva,i što je još bitnije sa narušenim investicijskim povjerenjem u stranaca,a time i onemogućenim dotokom svježeg kapitala..

Što bismop onako rekli ovdje: Lako je tuđim k.......,gloginje mlatiti..{#}

Partijski čovjek, nego šta?
"Krivi smo mi" ;)

Slažem se da je ovaj balkanski mentalitet totalno krivi,ali budimo realni političari su tu da to pokušaju ispraviti, a oni nas još više guraju u taj balkanski mentalitet jer samo na taj način nas mogu voditi kao guske u magli. I bit će tako dok ne počnu govoriti vi to možete,jer mi imamo sposobnih ljudi, imamo pametnih ljudi samo što su ti ljudi godinama hranjeni glupostima kao što su "pametniji popušta" i onda oni sjede i gledaju kako budale rade gluposti i to zato što političari ne rade svoj posao. Za primjer,jel trebamo trošiti milijune na događaje kao što je bio ulazak u EU? Jel se u 7. mjesecu za taj događaj trebalo plačati grijanje nekoliko stotina tisuća kuna? Ostalo ne moram ni spominjati jer je sve rečeno u tekstu kojeg je Oleg napisao.

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.8.2013 13:26 (zerocool12).
12 godina
protjeran
zerocool12 kaže...

Partijski čovjek, nego šta?
"Krivi smo mi" ;)

Mdaa..niti nisam očekivao drugačiju digresiju...

Ono što balkancima,odnosno sad velikim "kapitalistima" zvuči kao "partijska " izjava,u ostatku uljuđena svijeta,gdje je kapitalizam dosegao svoj plafon učinkovitosti(Japan,J.Koreja...) to je samo izjava svjesne ODGOVORNOSTI  za

svoje postupke..

no ono što opetovano čujem na balkanu je,kad netko use*e stvar,tipična balkanska poštapalica "netko drugi je opet usr*o.."

U većini se zaboravlja da su i izabrani političari istog mentaliteta,i da je potrebno na nivou nacije jedno žestoko hard-resetiranje..što bi neki rekli "bosanski reset"{#}

17 godina

Redneck ništa ne razumiješ, predstavnik si one zaista žalosno naivne struje "da su svi plaćali porez do ovog ne bi došlo", a pretpostavljam i da radiš (ili "radiš") na nekom radnom mjestu u državnoj službi koje se hrani iz porezne otimačine. Ako je tako, barem donekle shvaćam tvoju naklonost za ministra financija jer ti debeli satrap svojom otimačinom nakupi za plaću. Ako pak radiš u realnoj ekonomiji, onda je tvoja razina naivnosti zaista žalosna.

Sve povijesne nepravde i tlačenja pravdale su se „uvođenjem reda“. Franjo Tahi, Hitler, Musolini, Staljin, Kuen Hedervari i ostala ekipa satrapa i diktatora su samo „uvodili red“ i provodili zakone koje je netko negdje donio, bez razmišljanja koliko su ti zakoni bili sranje i nepravedni.

U Kongu (kaže knjiga koju čitam) ako si htio poslovati po zadnjem slovu zakona plaćao bi porez 230%. Zakoni su doneseni svjesno računajući da nitko neće platiti sav porez jer je to matematički nemoguće, ali ajde plati bar nešto, pa će se država (tj sranje od države) nekako namiriti iz toga. Zamisli da u Kongu dođe neki Linić koji samo želi „provoditi zakone“. Na papiru, i za naivčine kao ti, to je pozitivan lik – pa on samo "uvodi red"!! To što je takvo uvođenje reda teško sranje, matematički nemoguće, ekonomski neisplativo i ljudski duboko nepravedno - o tom potom.

E sad Hrvatska nije Kongo, ali nije ni puno dalje. Kod nas tko do zadnjeg atoma legalno posluje daje valjda 70-80% državi, ali dosad se na to kao u Kongu malo žmirilo, i sad ovaj želi "uvesti red".

Pravo uvođenje reda u Kongu i Hrvatskoj bilo bi da PRIJE SVEGA smanjiš opterećenje na 40%, otpustiš 50000 smradova koji sisaju proračun, smanjiš broj agencija i općina za 60% pa nakon toga uvodi red koliko hoćeš, tada bi ja volontirao da budem Linićev "uvoditelj reda" i da se svaki utajivač objesi javno na trgu.

Ovako, ovo nije nikakvo uvođenje reda nego teror nad ljudima kojima se otima 80% onog što zarade, da se hrani privilegirana kasta ljenčina, uhljeba i degena.

A da odgovorim i na tvoje pitanje "što bi ja uradio da sam ministar financija uništene države" (a slažem se da je uništena još otprije, ali moglo se više toga spasiti umjesto da se još temeljitije uništava).

Dakle, prvo bi tražio da se ostatak Vlade, svaki ministar poimence, obaveže na radikalno kresanje troškova svih resora za 20-30% u prosjeku (nekog više nekog manje, npr obrazovanje ne bi kresao). Vlada gotovo sigurno na to ne bi pristala, pa bi se ja časno zahvalio na funkciji ministra, nakon 2 dana :o) ali bi im rekao da je bez tog preduvjeta kresanja sve drugo bajka i iluzija.

Nakon toga, svaki moj potez bio bi podređen tome da se pomogne malom i srednjem poduzetništvu, koje je motor kapitalizma (ako smo se već opredijelili za kapitalizam, a jesmo - nisam ja to odlučio) - manja davanja, svaki oblik pomoći. Fiskalna politika ove Vlade je praktično početnica u predmetu "Kako do kraja zgaziti malo poduzetništvo".

Tko god ne radi za državu treba razmišljati samo o tome kako da ode van (ili zarađuje vani a živi ovdje)

15 4 hvala 5
17 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Redneck ništa ne razumiješ

redneck je dobro objasnio neke stvari...

problem nije u politicarima nego u narodu jer je zaista istina da hr ima onakve politicare kakav je narod (glup, zavisan, opterecen sran*ima, neobrazovan....) zasluzio . Mislim NHF Hr pameti(tm) ali tko bi sa malo mozga glasao za HDZ, SDP, HNS, Bandica nakon sto je bilo tko odradio jedan mandat?

nadalje ovo:

Dakle, prvo bi tražio da se ostatak Vlade, svaki ministar poimence, obaveže na radikalno kresanje troškova svih resora za 20-30% u prosjeku (nekog više nekog manje, npr obrazovanje ne bi kresao). Vlada gotovo sigurno na to ne bi pristala, pa bi se ja časno zahvalio na funkciji ministra, nakon 2 dana :o) ali bi im rekao da je bez tog preduvjeta kresanja sve drugo bajka i iluzija.

Kao sto sam rekao vecina troskova HR proracuna nisu ministarska izdr*avanja iako je i to problem nego "prava" i kupovanja glasova.

Npr pogledaj

http://proracun.pollitika.com/2010/programi.html

uocit ces mali kvadratic - penzije penzije penzije...  

takoder strana 29 tu :

http://www.ijf.hr/proracunski/2009.pdf

nadalje subvencije poljoprivredi - aka kupovanje glasova su isto masni dio, na kvadraticu se ne vide pa sam ih odlucio naci ih na netu...

No i uz vrlo visoku zaštitu proizvodnje, te činjenicu da je hrvatska poljoprivreda od 1998. do danas iz proračuna financirana s više od 37 milijardi kuna, nema ni traga od obećanog tehnološkog skoka, rasta prinosa i jeftinije hrane. Državne potpore poljoprivredi i ribarstvu 1998. godine iznosile su 643 milijuna kuna, a do 2011. narasle su na 4,12 milijardi kuna.

ala 900 kn po stanovniku(dakle neproduktivne kada iskljucimo stravicno vise) ogroman teret na one koji rade...

naravno socijalisti i seljaci ce reci da time dobijamo jeftinu hranu... ja cu reci lol...

Poanta price -  hr ima velike poreze jer su gradani za to da se krade jednima(privatnom sektoru) i daje drugima (penzicima, seljacima, nezaposlenima.... )

ne zato jer neki ministar vozi BMWom se na posao.

Takoder ovo za fokus na mali i srednje poduzetnistvo je glupost - tipican populizam jer naravno nitko ne voli velike zle korporacije... sretno ti bilo sa time da ti srenje poduzetnistvo napravi ajfon ili google glaz 

P.S. Obrazovanje ne bi rezao? LOL

pogledaj si nekad Peti Dan ako jos uvijek ona spodoba vodi cije znanstveno djelovanje placaju porezni obveznici:

Znanstveni radovi u časopisima:

• “Why Do We Need Identity”, IAPH (International Association for Philosophy) News and Views, Vol. 2 (2011), No. 3 (27)
  • »Komunikativna praksa svakodnevlja. Jezične pretpostavke društva i politike«, Filozofska istrživanja, sv. 4 (2010), str. 581-594.
  • »Reprodukcija biomoći«, ARHE, sv. 10 (2008), str. 77-92.
  • »Prije-ugovorno stanje i moderni red«, Filozofska istraživanja, sv. 1 (2008), str. 35-48.
  • »Globalna neo-liberalna demokracija u minimalnoj državi«, Filozofska istraživanja, sv. 4 (2006), str. 849-861.
  • »Država kao bratska zajednica«, Filozofska istraživanja, sv. 4 (2005), str. 841-847.
  • »Igra odgojivosti u općeprihvaćenom«, Metodički ogledi, sv. 1 (2005), str. 9-17

S druge strane FERu(fakultet koji proizvodi ljude koji mogu vidi cuda raditi u privatnom sektoru, a ne provesti zivot na drzavnoj sisi) afaik fali asistenata.

Da ne govorimo o komediji ovog tipa:

http://www.jutarnji.hr/akademije-postoje-zbog-profesora--a-ne-studenata-/1093779/

Naravno ovo bi se sve rjesilo samo po sebi kapitalizmom u visokom obrazovanju ali tu bi bio cryfest ponajprije socijalista, ali zatim i parazita sa npr FFZG jer valjda je svakom jasno da nitko zdrav ne bi placao za taj faks(osim ako mama i tata bas imaju para a dijete je filozofska dusa ), i nijedna normalna banka to ne bi kreditirala.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 0:47 (Zoidberg).

5 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...
...

Kao da si mi procitao misli.

To se vec jednom dogodilo, a ima veze s tim da je RO1 prava stvar, a sljedbenici ni do koljena. {#}

Zoidberg kaže...
...

S druge strane FERu(fakultet koji proizvodi ljude koji mogu vidi cuda raditi u privatnom sektoru, a ne provesti zivot na drzavnoj sisi) afaik fali asistenata.

...

Otkud ti to? Neki link?

EDIT: A dobre si "znanstvene" radove izvukao rofl. {#} Dovoljno je pogledati gdje izlaze, u stranim ili domacim casopisima. Ovo me podsjetilo na onu izjavu dekana FFZG-a: "Što neki instituti u Zagrebu znače za svjetski nuklearni program? Ništa. Da nestanu svi fizičari u Hrvatskoj, ne bi se dogodilo ništa u svijetu. Da nestanu naši indolozi, germanisti i slavisti, bio bi potres u svijetu u tim strukama. A to se zaboravlja - kaže Boras." - prvo sam se sokirao kako netko moze uopce izvaliti takvu idiotsku nakupinu rijeci, onda sam se smijao jer sam mislio da se mozda sali, a nakon toga mi je postalo zalosno.
Da, obrazovanje ne kresati, bolje receno selektivno potpomagati. Promovirati tehnicke i prirodoslovne znanosti razno raznim beneficijama i potporama, a smanjiti potporu filozofskim, pravnim, ekonomskim, poslovnim i inim faksevima ili im priprijetiti smanjenjem potpore ukoliko se zestoko ne postroze, a ne da ljudi upisuju ekonomiju jer je to najlakse.

Da, srednje i malo poduzetnistvo jer je takvih najvise i jer takvi zaposljavaju najvise ljudi. Jedan Google ce zaposliti vise od polovice drzave? A drugu polovicu jedan Apple? Ne, mislim da to ipak ne bi tako islo. Iako bi bilo zanimljivo vidjeti, kakvi bi tek onda flamewarovi bili... {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 16:17 (1domagoj1).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice