Daj molim te - pa vlastiti prijatelji mi godinama ne dolaze na rođendanske proslave (a kamoli neka druga druženja) jer ne smiju zapaliti kod mene, svi osim jedne osobe (koja puši, a bome ih poznajem puno). Toliko o toleranciji pušača. Ljudi imaju potrebu za druženjem i onda trpe takve idiote (a ne bi trebali, no to onda nije ljudski). Tek nakon što smo im žena i ja rekli da smiju zapaliti na balkonu, sramežljivo ih se par pojavilo, bez toga niti primirisati. Znam da osobno iskustvo inače nije pretjerano relevantno i nemam ga naviku iznositi ovdje kao nekakav argument, ali ovo je toliki postotak (i to ne nekakvih neobrazovanih ljudi) da se jednostavno ne može primijetiti. Možda ti ispadaš iz tog postotka sa svojim načinom konzumiranja cigarete, ali si u debeloj manjini (kao što je bio i moj stari koji je pušio nevjerojatnih 4 komada cigarete dnevno, niti danas mi to nije jasno kako, vjerojatno jedina osoba koju poznajem, a za koju mogu reći da je guštao cigaretu i da nije bio ovisnik. U međuvremenu je prestao).
znači ako sam dobro shvatio,ti svoje prijatelje pušače zoveš idiotima,i onda očekuješ da ti dođu na rođendan.s druge strane,ja sam i rekao da s obje strane treba biti više tolerancije,ali kad kažem s obje to onda znači da bi i ti mogao napraviti iznimku za rođendam recimo.no na kraju i to nije bitno,jer prijatelji su osobni izbor,a tu potrebu za druženjem možeš zadovoljiti i s nekim frendom nepušačem.
evo mali primjer.zove ti mene jedan frend da navratim kod njega na pivo,ali se kod njega ne smije zapaliti jer mu je i žena i on nepušač.pa ja njemu fino kažem hvala pajdo ali drugi put kad ne budem na pivo dolazio,jer mi je bolje otići kod jednog drugog frenda gdje ću moči zapaliti,i baš većeras zapravo idem tamo.dakle moj izbor,kao i njegov da se ne može zapaliti,i to je meni ok.
Ne, nisi dobro shvatio i nakon toga si još jednom potvrdio realnost problema.
Kao prvo, pobrkao si uzrok i posljedicu - prvo oni kod mene ne dođu, jer ne mogu zapaliti, pa onda ja njima kažem da su idioti, jer ako imaš prijatelja onda ti je valjda druženje važnije od cigarete. I naravno, u krivu sam - cigareta je važnija.
Kao drugo, što potvrđuješ u drugom dijelu svog posta, radije biraš druženje s drugom osobom, samo na temelju toga da s prvom ne možeš zapaliti. Drugim riječima, tvoj prioritet nije druženje, niti pivo, nego cigareta. Kao što si rekao - tvoj izbor.
Kao treće, tolerancije ne treba biti s obje strane jer ja uredno odem kod njih na druženje ili proslavu rođendana, gdje se naravno puši, sve je zadimljeno i peku me oči. Naravno da ja sad imam izbor ne družiti se s njima, ali ako bi to tako napravio, onda bi isključio iz svog života ljude koji su inače OK, samo zato što imaju jednu manu. E vidiš, to prijatelji ne rade...