Nonstop energija iz svemira za zemaljsku mrežu

poruka: 6
|
čitano: 2.056
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nonstop energija iz svemira za zemaljsku mrežu".
15 mjeseci
Nonstop energija iz svemira za zemaljsku mrežu

Ovo za energiju iz svemira , to bi mogli biti gubici preko 90 posto s obzirom da sunčani kolektor opet mora pretvarati energiju. A kako misle satelit da stalno nišani sunčani kolektor s obzirom na rotaciju Zemlje ili je satelit nad polom.

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Nonstop energija iz svemira za zemaljsku mrežu
Sirotanovic kaže...

Ovo za energiju iz svemira , to bi mogli biti gubici preko 90 posto s obzirom da sunčani kolektor opet mora pretvarati energiju. A kako misle satelit da stalno nišani sunčani kolektor s obzirom na rotaciju Zemlje ili je satelit nad polom.

Pa piše, satelit je u geosinkronoj orbiti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2026 12:51 (Punti).
15 mjeseci
Koliko znam mrak ne bude samo iznad polova , gdje god satelit bio u stacioniranoj orbiti bit će jedan dio dana u sjeni zemlje , osim u blizini polova no to predstavlja velika ograničenja ovog projekta.
16 godina

Brkaš geostacionarnu i geosinkronu orbitu. 

15 mjeseci
Istina brkam no opet.

"geosinkrona orbita satelita ne omogućuje da satelit bude uvijek osunčan i nikad u Zemljinoj sjeni. Geosinkroni sateliti, smješteni na visini od oko 35.786 km, imaju period ophoda jednak Zemljinoj rotaciji (23 sata 56 minuta), ali njihova orbita prolazi kroz noćnu stranu Zemlje".​

"Zemljina sjena (umbra i penumbra) projicira se na geosinkronu orbitu dvaput godišnje, tijekom equinoxa (ožujak i rujan), kada satelit ulazi u sjenu na 20-70 minuta po danu tijekom 20-40 dana".​

Ovo sam spominjao:
"Alternativne orbite
Sun-sinkrone orbite (obično polarne, visina 600-800 km) mogu održavati satelit uvijek osunčan ako se pravilno odabere nagib i vrijeme lansiranja, jer orbitalna ravnina ostaje usklađena sa Suncem i izbjegava sjenu. Međutim, to nisu geosinkrone orbite".

Kad izračunaš efikasnost sunčanog kolektora, složenost i cijenu projekta, gorivo te mrak.
16 godina
Sirotanovic kaže...
Istina brkam no opet.

"geosinkrona orbita satelita ne omogućuje da satelit bude uvijek osunčan i nikad u Zemljinoj sjeni. Geosinkroni sateliti, smješteni na visini od oko 35.786 km, imaju period ophoda jednak Zemljinoj rotaciji (23 sata 56 minuta), ali njihova orbita prolazi kroz noćnu stranu Zemlje".​

"Zemljina sjena (umbra i penumbra) projicira se na geosinkronu orbitu dvaput godišnje, tijekom equinoxa (ožujak i rujan), kada satelit ulazi u sjenu na 20-70 minuta po danu tijekom 20-40 dana".​

Ovo sam spominjao:
"Alternativne orbite
Sun-sinkrone orbite (obično polarne, visina 600-800 km) mogu održavati satelit uvijek osunčan ako se pravilno odabere nagib i vrijeme lansiranja, jer orbitalna ravnina ostaje usklađena sa Suncem i izbjegava sjenu. Međutim, to nisu geosinkrone orbite".

Kad izračunaš efikasnost sunčanog kolektora, složenost i cijenu projekta, gorivo te mrak.

Potpuno te razumijem. Htio sam ti ukazati na činjenicu da 20ak sati godišnje nije bauk. A ostali gubici... nek se snađu... to im je posal...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice