Zašto su bogovi osvetoljubivi sveznalice?

poruka: 284
|
čitano: 30.981
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto su bogovi osvetoljubivi sveznalice?".
14 godina
Re: Zašto su bogovi osvetoljubivi sveznalice?
Mad-Max-X kaže...
OriginalEXE kaže...

Gdje je tu slobodna volja ako nisam mogao birati gdje, kad i kakav cu se roditi? Sve sto radim sada i u buducnosti rezultat je prethodnih zbivanja na koja nisam mogao utjecati i nasumicnosti, ne vidim tu neku slobodnu volju 

Mogao si prije inkarnacije da odlučiš gdje ćeš se i kada roditi, ali prihvatajući jedan od nekoliko ponuđenih izbora i znajući da ćeš privremeno izgubiti sjećanje na prošli život kako bi katalizator života na Zemlji jače djelovao na duhovni razvoj. Samo želim da ti približim kako je tema zapravo komplikovana sa puno nepoznanica.

Slazem se da je tema komplicirana sa puno nepoznanica ali onda nema smisla izmisljati stvari i stvarati razdor medju ljudima jer smo uvjereni da je nasa izmisljotina ona prava.

Sto se tvoje teorije s reinkarnacijom tice, to ne mijenja nista, mogao sam proci kroz milijun reinkarnacija, opet nisam odgovoran za onu prvu koja je najbitnija i koja je utjecala na sve ostale.

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 12:48 (OriginalEXE).
17 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...

Gdje je tu slobodna volja ako nisam mogao birati gdje, kad i kakav cu se roditi? Sve sto radim sada i u buducnosti rezultat je prethodnih zbivanja na koja nisam mogao utjecati i nasumicnosti, ne vidim tu neku slobodnu volju 

Slobodna volja se očituje u mogućnosti izbora, a ne u tome da tvoj izbor ovisi o prethodnim događajima bez obzira da li si ti imao na njih utjecaja ili ne. To da ti smiješ odabrati da li ćeš skrenuti ili lijevo ili desno je slobodna volja, to što te mama poslala u trgovinu po kruh i da bi tamo stigao trebaš skrenut lijevo i ti želiš skrenut lijevo i skrenut ćeš lijevo ne umanjuje činjenicu da si, da si tako odlučio, mogao skrenuti i desno. 

10 godina
protjeran
BlackDog22 kaže...

Slobodna volja se očituje u mogućnosti izbora, a ne u tome da tvoj izbor ovisi o prethodnim događajima bez obzira da li si ti imao na njih utjecaja ili ne. To da ti smiješ odabrati da li ćeš skrenuti ili lijevo ili desno je slobodna volja, to što te mama poslala u trgovinu po kruh i da bi tamo stigao trebaš skrenut lijevo i ti želiš skrenut lijevo i skrenut ćeš lijevo ne umanjuje činjenicu da si, da si tako odlučio, mogao skrenuti i desno. 

ali moraš poštovati oca i majku da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji a hdz kaže ne iti leve, kamo onda? niš mi nije jasno

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 11:46 (nemrem_mama_mi_sere).
17 godina
neaktivan
nemrem_mama_mi_sere kaže...
BlackDog22 kaže...

ali moraš poštovati oca i majku da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji

To opet nema veze sa slobodnim izborom, ako doneseš kruh bit će ti dobro, ako skreneš desno bolje da nisi ni dolazio doma, no opet sam si mogao izabrat što ćeš napraviti.

10 godina
protjeran
BlackDog22 kaže...

To opet nema veze sa slobodnim izborom, ako doneseš kruh bit će ti dobro, ako skreneš desno bolje da nisi ni dolazio doma, no opet sam si mogao izabrat što ćeš napraviti.

super sloboda, s jedne strane paklene muke a s druge djevice... pa nisam valjda pedej

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 11:54 (nemrem_mama_mi_sere).
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Ako je Bog sveznajući i bezvremenski, on zna da ću ja pod tim okolnostima reagirati upravo onako kako ću reagirati i samim stavljanjem mene u te okolnosti, ja imam privid slobodne volje, ali ću napraviti točno ono što Bog već zna da ću napraviti. Ok, to se odnosi na deterministički svemir (kaos je samo rezultat velikog i nama nepojmljivog broja varijabli, ali te varijable Bogu ne predstavljaju problem).

U nedetermističkom svemiru su stvari daleko kompleksnije:

- Ako se svemir grana, za svaku odluku postoji naša instanca koja je donijela ispravnu i pogrešnu odluku, pri čemu s duhovne strane možemo imati jednu dušu za sve instance (pa nitko nije ni dobar ni loš) ili svaka instanca ima svoju dušu (pri čemu je upitna odgovornost na duhovnoj razini jer obje varijante duše moraju postojati). S obzirom da smo u svakom slučaju donijeli sve moguće odluke, slobodna volja je privid uzrokovan percepcijom samo jedne linije paralelnih svemira.

- Ako se svemir ne grana, jedini način za postojanje bezvremenosti je direknto upravljanje svemirom, što u konačnici predstavlja najdirektnije kršenje slobodne volje.

Mi ne moramo pojmiti uzročno posljedičnu vezu da bi mogli raditi dobro, ali bi morali da bi mogli raditi SAMO dobro. Tu se nisam referirao na zlo napravljeno iz dobrih namjera, već iz čiste kratkovidnosti (npr pretjecanje: svako se bar jednom zaletio u rizično pretjecanje, da ti znaš unaprijed da će ishod biti nesreća, ne bi pretjecao).

To što bog zna što ćeš ti napraviti ne umanjuje činjenicu da si ti napravio što si htio i da si mogao napraviti drugačije. Tako da logika oko slobodne volje nije uopće upitna, ono što je upitno je zašto uopće prolazimo ovaj proces odabiranja i korištenja slobodne volje kad bog već ionako zna što smo mi odlučili. Potpuno besmisleno, nepotrebno i neobjašnjivo. 

To što se svemir ne grana ne znači da u jednom trnutku nije imao mogućnost krenuti u nekom drugom smijeru, no ti si ga svojim izborom, svojom voljom usmjerio u ovom u kojem se sad nalazimo. Sve točke u vremenu u kojem si upotrijebio svoju slobodnu volju možeš gledati kao niz zakržljalih grančica koje se nisu imale mogućnost razviti i jedna glavna grana koja se razvila jer je to bila baš ona koju sit i izabrao.

Dobro i zlo ne ovisi o krajnjoj posljedici već o samom trenuntnom cilju. Ako je preticanje po punoj liniji zlo samo po sebi, to što nisi nikog ubio tim preticanjem ne znači da nisi zgriješio. Ista stvar vrijedi i sa dobrim. To što nisi zatuko bebu u koljevci (koja je kasnije postala Hitler) ne znači da si time počinio zlo jer ga nisi spriječio, već naprotiv da to jesi napravio to bi bilo zlo i grijeh.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 12:06 (BlackDog22).
17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

super sloboda, s jedne strane paklene muke a s druge djevice... pa nisam valjda pedej

To što imaš slobodnu volju ne znači da si oslobođen odgovornosti i posljedica za njeno korištenje, isti odgovor i na post ispod. Bog tebi ne garantira slobodnu volju zauvjek, nego samo do određenog trenutka (smrti), nakon smrti više nemaš slobodnu volju nego ćeš snosit posljedice za njeno korištenje. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 12:05 (BlackDog22).
15 godina
neaktivan
Cijeli članak je takav kreacionistički kretenizam i uz to toliko ispunjen neistinama i klerikalnom propagandom da postaje bol na bol-u. Prvo ateizam je star barem onoliko koliko i religija jer je uvijek bilo i biti će ljudi koji ne vole kad im se bez argumenata govori što bi trebali raditi. Drugo, svi ovi kreacionistički "znanstvenici" pokušavaju pogurati teoriju da se kao natječu s nuklearnom fizikom oko objašnjavanja nekih nama dalekih nedoumica što je kompletna idiotarija. Religija nikad ništa ne preispituje ni ne dokazuje, znanost sve! Teologija nije znanost već socijalna disciplina kao npr. filozofija i trpi sve, znanost trpi samo matematiku. To što je većina fizičara pristojnija od mene pa šuti ne znači da nije bullshit. Zatiranje znanstvenog otkrića na uštrb zaštite dogme je u korjenima religije!!! Iako postoje pravi znanstvenici koji mogu pomiriti obje strane u svojoj jedinstvenoj osobi, religija i znanost su "prirodni neprijatelji"! Kreacionizam nije ništa više ni manje od scijentologije. Bajke i pričice. Rupe u znanosti ne postoje, samo dokazane i ne dokazane teorije. Čak i te ne dokazane teorije pokriva SF. Stoga Biblija i Kuran su tu negdje po znanstvenoj težini i spadaju u kategoriju "nedokazanih, više puta mijenjanih, povijesnih SF romana". Da ne budem shvaćen krivo nije mi namjera govoriti nikome u što i kako da vjeruje ali guranje vjerovanja pod znanost ne priznajem. Eppur si muove!

3 4 hvala 2
10 godina
protjeran
BlackDog22 kaže...

To što imaš slobodnu volju ne znači da si oslobođen odgovornosti i posljedica za njeno korištenje, isti odgovor i na post ispod. Bog tebi ne garantira slobodnu volju zauvjek, nego samo do određenog trenutka (smrti), nakon smrti više nemaš slobodnu volju nego ćeš snosit posljedice za njeno korištenje. 

pa koj će mi kiki takva "slobodna" volja? to je kao slobodno kretanje u minskom polju, daj mi fcking instukcije do raja i ne zamajavaj me glupostima poput slobode da se vječno družim s vragom u kipućem loncu

14 godina
BlackDog22 kaže...

Ali mogucnosti izbora nema. Sve sto ja radim je rezultat mojeg sklopa u glavi (na koji nisam mogao utjecati jer se nisam dizajnirao kao u nekom RPG-u), moje okoline (koju nisam mogao birati) i nasumicnosti (na koju ne mogu utjecati). Kako me onda neko vise bice moze drzati odgovornim za moje postupke? Ovo sto sad pisem i ovo sto ti pises nije bio niti moj niti tvoj izbor, nego jednostavno sklop okolnosti koji nisu bili pod nasom kontrolom. Mogucnost izbora ne postoji, to je samo vrlo uvjerljiva iluzija.

WordPress ❤
16 godina

Meni je ovo vrlo zanimljiva tema. Evo da vam nešto ispričam. Sjećam se prije nekakvih 9 godina prilikom pripreme za Krizmu da nam je svećenik prilikom držanja govora tj. pripreme za vrijeme vjeronauka u crkvi jednom rekao da: "Ako je sve ovo (misleći na ono u što se tijekom godina razvila Katolička Crkva) laž, onda bismo svi mi bili prevareni (jasno, oni koji vjeruju)."

Mislim se ja, pa tko smo mi da ne bismo smjeli biti prevareni. Odnosno, da nas se ne smije prevariti. I da se stvarno pokaže da je naša religija prevara, svećenik bi pao u nesvjest ili poludio kada bi spoznao da je u ništa ulupao godine svoga života. S druge pak strane, odmah sam pomislio na to da ima puno ljudi koji su činili dobro potaknuti nečijim propovijedima i da im se život promijenio na bolje.

I, evo nešto od prije koji dan. Dakle, meni bliska osoba je po mojem mišljenju postala vjerski fanatik (ne neki ekstremni) ili je na granici da postane. Ta osoba je stvarno dobra, ali ima svoje "mušice" koje nastoji riješiti na taj način (vjerom), ali meni se čini da ne uspijeva i da to nije (učinkovito) riješenje i da joj i šteti.

Uglavnom, puno puta sam raspravljao s njom na tu temu, ali ona "tupi" i gura svoje. I tako ona meni priča da je čitala prije par dana neki članak gdje piše da je jedna žena stupila u kontakt sa preminulim bratom koji joj je rekao da nema raja i pakla, nego da se bira sljedeći život. Znači, gdje ćeš se roditi i kada. U biti radi se o reinkarnaciji. I jasno, kaže mi da su se odmah javili ljudi (u Facebook komentarima) koji tvrde da je to izmišljotina od strane onih koji žele uvjeriti ljude da mogu činiti što god hoće da bi na kraju skrenuli ka lošem smjeru. U biti, shvaćam u potpunosti što žele reći.

No, ono što me je malo iznenadilo je to da je meni ta bliska osoba rekla da ona ne vjeruje da je to tako (reinkarnacija) jer kao: "Što se događa sa ljudima koji su činili zlo?". A ja se mislim: "Što ti je toliko bitno da ti ljudi budu kažnjeni? Jer ja osobno ne želim nikome te paklene muke (s obzirom kako se prikazuju i recimo da je to stvarno tako), pa čak ni onim najgorim ljudima kroz povijest. I na kraju krajeva što ja imam od toga? I da imam ne bih to istinski (puno ljudi to zna reći u bijesu i sam sam jedan put, na žalost) želio nikome jer kakav bih ja onda bio? I što bi to govorilo o meni?".

No, opet, razumijem donekle zašto je to ta osoba rekla jer sve te mušice proizlaze dijelom zbog toga što su je neki ljudi povrijedili.

Eto, to bi bilo to od mene za sada.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 12:23 (Izzy).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...
BlackDog22 kaže...

Ali mogucnosti izbora nema. Sve sto ja radim je rezultat mojeg sklopa u glavi (na koji nisam mogao utjecati jer se nisam dizajnirao kao u nekom RPG-u), moje okoline (koju nisam mogao birati) i nasumicnosti (na koju ne mogu utjecati). Kako me onda neko vise bice moze drzati odgovornim za moje postupke? Ovo sto sad pisem i ovo sto ti pises nije bio niti moj niti tvoj izbor, nego jednostavno sklop okolnosti koji nisu bili pod nasom kontrolom. Mogucnost izbora ne postoji, to je samo vrlo uvjerljiva iluzija.

Pa sklop u glavi jesi ti. Ne znam što ti smatraš pod JA ili TI, no "JA" je sveukupnost onoga što se nekom događa po glavi. U religijama je taj sklop "duša", tvoja bit. Ali opet to nema nikakve veze sa slobodnom voljom, slobodna volja je MOGUĆNOST izbora, a ne splet okolnosti koje su dovele do tog izbora. 

To što si ti odlučio pisat ovaj post ne znači da isto tako si mogao odabrati ne pisati taj post. Mi ne živimo u prošlosti da bi mogli iskušavat razne mogućnosti niti živimo u budućnosti da bi mogli vidjeti koje posljedice će naši postupci imati nego živimo u sadašnjosti, a usadašnjosti imamo mogućnost izbora. Pisati ili ne pisati odgovor na moj post? To što ti smatraš da si unaprijed opredjeljen nekakvim kozmičkim plesom i da je samo jedan odgovor na ovo pitanje MOGUĆ (ne vjerojatan, izgledan nego moguć) je već druga stvar.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 12:34 (BlackDog22).
12 godina
OriginalEXE kaže...

...razrod medju ljudima...

jel ovaj razrod neki rođak porodu, mislim onako morfološki 

btw. nešto se slabo puni ova tema, razočaran sam 

17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

pa koj će mi kiki takva "slobodna" volja? to je kao slobodno kretanje u minskom polju, daj mi fcking instukcije do raja i ne zamajavaj me glupostima poput slobode da se vječno družim s vragom u kipućem loncu

Pa sve religije daju instrukcije. Imaš instrukcije, zašto ih ti ne slijediš je tvoja slobodna volja. 

10 godina
protjeran
ludizao kaže...

Takozvani raj, zen, nirvana, zamišljena potpuna sloboda... ti je na samom izvoru tebe, a taj ti je izvor prije svake tvoje interakcije sa samim sobom i svijetom. Praktično to znači da si ti uvijek neposredno prije sebe koji je aktivan i koji želi nešto postići, za sebe i ono što smatra svojim. Ako i možeš "otići s onu stranu" uma i shvatiti gdje je kvaka, i dalje ćeš imati problem da nećeš znati tako živjeti osim ako si takav kalibar da iskusiš i shvatiš da si ti izvor, a ne manifestacija izvora. Doduše, sretno s tim 

niš te ne razumijem, hoću li u raj ili pakao? kontam samo kaznu i nagradu

BlackDog22 kaže...

Pa sve religije daju instrukcije. Imaš instrukcije, zašto ih ti ne slijediš je tvoja slobodna volja. 

postoji kazna i nagrada, slobodnu volju si prišij mačku o rep

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 12:46 (nemrem_mama_mi_sere).

0 1 hvala 0
14 godina
BlackDog22 kaže...

Pa sklop u glavi jesi ti. Ne znam što ti smatraš pod JA ili TI, no "JA" je sveukupnost onoga što se nekom događa po glavi. U religijama je taj sklop "duša", tvoja bit. Ali opet to nema nikakve veze sa slobodnom voljom, slobodna volja je MOGUĆNOST izbora, a ne splet okolnosti koje su dovele do tog izbora. 

To što si ti odlučio pisat ovaj post ne znači da isto tako si mogao odabrati ne pisati taj post. Mi ne živimo u prošlosti da bi mogli iskušavat razne mogućnosti niti živimo u budućnosti da bi mogli vidjeti koje posljedice će naši postupci imati nego živimo u sadašnjosti, a usadašnjosti imamo mogućnost izbora. Pisati ili ne pisati odgovor na moj post? To što ti smatraš da si unaprijed opredjeljen nekakvim kozmičkim plesom i da je samo jedan odgovor na ovo pitanje MOGUĆ (ne vjerojatan, izgledan nego moguć) je već druga stvar.

Ali MOGUCNOST izbora ne postoji, o tome se radi, a samim time ne mozes biti odgovoran i radi svojih djela zavrsiti u paklu ili raju. Razumijem da je to vjernicima tesko prihvatiti jer bez mogucnosti izbora vecina ili sve religije nemaju smisla.

Ja sam sada napisao ovaj post, a da si se ti rodio na mom mjestu, ti bi jednak taj post napisao, i ne bi bio nista vise ili manje odgovoran za njega od mene, jer nisi nikako mogao IZABRATI da li ga i kako napisati. Tebi se cini da mozes birati izmedju A ili B, da li podignuti desnu ili lijevu ruku, ali nista od toga ti ne biras, sve se dogadja samo radi necega sto se zbilo x trenutaka prije, a kada tu liniju popratis do kraja odnosno do pocetka (rodjenja), vidis da niti u jednom trenutku mogucnosti izbora nije bilo.

Postojala dusa ili ne, to nikako ne mijenja stvari, jer niti dusu nisam birao.

WordPress ❤
17 godina
neaktivan

zbog pomanjkanja ulaznih podataka nije moguće zaključiti kako su bogovi osvetoljubivi, sveznalice te ima li ih uopće i u kojem obliku. errors list: 403, 409, 410, 417, 422, 428 i svakako 418 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 1 hvala 0
10 godina
protjeran
OriginalEXE kaže...

Ali MOGUCNOST izbora ne postoji

ti si pristalica fatalizma, neke teorije u fizici (major ones) ti čak daju za pravo

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 12:55 (nemrem_mama_mi_sere).
17 godina
odjavljen

Ja predlazem da otkazemo postojanje!

Freak Show Inc.

5 0 hvala 2
15 godina
OriginalEXE kaže...
BlackDog22 kaže...

Ali MOGUCNOST izbora ne postoji, o tome se radi, a samim time ne mozes biti odgovoran i radi svojih djela zavrsiti u paklu ili raju. Razumijem da je to vjernicima tesko prihvatiti jer bez mogucnosti izbora vecina ili sve religije nemaju smisla.

Ja sam sada napisao ovaj post, a da si se ti rodio na mom mjestu, ti bi jednak taj post napisao, i ne bi bio nista vise ili manje odgovoran za njega od mene, jer nisi nikako mogao IZABRATI da li ga i kako napisati. Tebi se cini da mozes birati izmedju A ili B, da li podignuti desnu ili lijevu ruku, ali nista od toga ti ne biras, sve se dogadja samo radi necega sto se zbilo x trenutaka prije, a kada tu liniju popratis do kraja odnosno do pocetka (rodjenja), vidis da niti u jednom trenutku mogucnosti izbora nije bilo.

Postojala dusa ili ne, to nikako ne mijenja stvari, jer niti dusu nisam birao.

Siguran sam da ne možeš dati ni jedan primjer iz prakse za svoju teoriju.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 12:58 (KIKI3ooo).
10 godina
protjeran
Friday kaže...

Ja predlazem da otkazemo postojanje!

ne smiješ, ići ćeš u pakao

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 13:00 (nemrem_mama_mi_sere).
14 godina
KIKI3ooo kaže...

U krivu si.

Vrlo jednostavan primjer: Ne mozes birati vlastite misli, niti znas sto ces sljedece pomisliti.

WordPress ❤
14 godina
OriginalEXE kaže...

Ali MOGUCNOST izbora ne postoji

ti si pristalica fatalizma, neke teorije u fizici (major ones) ti čak daju za pravo

Preciznije determinizam.

WordPress ❤
10 godina
protjeran
OriginalEXE kaže...
KIKI3ooo kaže...

U krivu si.

Vrlo jednostavan primjer: Ne mozes birati vlastite misli, niti znas sto ces sljedece pomisliti.

kako ne možeš? evo sad biram da razmišljam o željki antunović... što je dokaz da sam psihički rastrojen

17 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...

Preciznije determinizam.

Mislim da determinizam kao takav moze biti primjenjen i na svijet bez religije. Atomi su postavljeno tako kako su postaljeni a s obzirom na date parametre - tocno se zna sta ce se dogoditi i kada ce se to dogoditi. I uvijek bi se to dogodilo bas tako

Freak Show Inc.
10 godina
protjeran

a što ćemo s kaotičnim sistemima?

0 0 hvala 0
15 godina
OriginalEXE kaže...
KIKI3ooo kaže...

U krivu si.

Sve što ja pomislim je rezultat moje odluke da razmišljam o nečemu. Nekom konkretnom problemu recimo. Nije bilo tako u pubertetu ali da bi ja došao u stanje u kojem ne mogu kontrolirat svoje misli, ja, sa svojih 34 god. moram uzeti drogu. Znači niti alkohol i marihuana nisu dovoljni više. Već prava pravcata drogetina da bi ja došao u ono stanje o kojem ti pričaš.

Upravo kontrola misli i emocija je ono što nas razlikuje od životinja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 13:30 (KIKI3ooo).
16 godina

Stekao sam dojam da ste vi ateisti (ateist si?) prilično "ograničeni" na način da se koncentrirate previše na materijalno i vidljivo. I zbog toga gledate prilično usko kada se radi o religijskim i vjerskim temama. Npr. spominješ raj i pakao i nagradu i kaznu i za tebe je to bit cijele religije.

A da li ti je palo na pamet da bi to moglo biti kao nekakav pokretač i smjernica za čovjeka i da mu da snage i volje kada zapne i postane mu teško kroz život? Pa na kraju krajeva, sve svjetske religije mogu biti laž, ali su imale i imaju ulogu kontrole ljudi da bi se čovječanstvo lakše razvilo i da ne bi bilo srljanja i divljanja (zbog toga mi se ne sviđa pretjerani liberalizam koji zagovaraju ekstremni ateisti i ljevičari). S druge strane je opet činjenica da su religijska uvjerenja bila i kočnica ljudskom tehnološkom i znanstvenom napretku i razvitku i bilo je divljaštva i ratova zbog npr. same Biblije. Kao npr. netko je rasparao ili spalio Bibliju i odmah ga raščetvorite.

A i uostalom, kao što se tvrdi u članku, a i inače, ljudi zbog nemogućnosti razumijevanja prirodnih pojava su često i gotovo isključivo to prepisivali božanstvima ili Bogu. To je normalno jer treba vremena da čovječanstvo napreduje i da se razvije do mjere da je sposobno razumjeti neke stvari. U biti moglo bi se reći da su religije bile popratna pojava vremena u kojem se živjelo. Pa onda razno razne sekte...

Moj PC  
1 2 hvala 1
14 godina
KIKI3ooo kaže...

Sve što ja pomislim je rezultat moje odluke da razmišljam o nečemu. Nekom konkretnom problemu recimo. Nije bilo tako u pubertetu ali da bi ja došao u stanje u kojem ne mogu kontrolirat svoje mislim, ja, sa svojih 34 god. moram uzeti drogu. Znači niti alkohol i marihuana nisu dovoljni više. Već prava pravcata drogetina da bi ja došao u ono stanje o kojem ti pričaš.

Zbilja se cini da je tako, ali ako pozorno promotris svoj tok misli, uvidjeti ces da nema kontrole. Probaj isprazniti glavu i prati sto ces sljedece pomisliti. Kad ti se misao pojavi, probaj skuziti odakle je dosla, i u kojem si ju tocno ti trenutku odabrao (i da li si ju ti uopce odabrao). I tako za svaku tvoju misao. Da bi mogao birati svoje misli, morao bi misliti sto ces misliti, da li u tome vidis nelogicnost?

WordPress ❤
17 godina
odjavljen

a što ćemo s kaotičnim sistemima?

Ukidamo ih dok ne postignemo konsenzus!

Freak Show Inc.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice