Sjajno jedva cekam!
Mislim da cu si piknut ovu 4870, nebi se cudio da potuce 9800GTX al me zanima kako ce konkurirat sa Nvidia 9900 karticama koje takodjer jos nisu na trzistu nego u razvoju.
HD3850 512 Mb OC
2Gb DDR2 Dual Channel 800 Mhz
Sjajno jedva cekam!
Mislim da cu si piknut ovu 4870, nebi se cudio da potuce 9800GTX al me zanima kako ce konkurirat sa Nvidia 9900 karticama koje takodjer jos nisu na trzistu nego u razvoju.
Ali nigdje ne piše gdje kad izlazi.Jer netko zna?
Pa pise u svibnju. ^_^
Ali nigdje ne piše gdje kad izlazi.Jer netko zna?
Reći da ćeš kupit karticu 2 mjeseca prije nego ju je bilo tko testirao je besmisleno... jer koliko se ja sjecam i 2xxx serija (koja je ista kao i 3xxx serija) jer bila najavljivana kao "nesto najbolje ikad", a onda su kvalitetno zaje****.
Isto se moze desiti sa 4xxx serijom... ali ipak se treba nadat da su nesto naucili iz zaj**a zvanog ATi 2[3]xxx serija...
Reći da ćeš kupit karticu 2 mjeseca prije nego ju je bilo tko testirao je besmisleno... jer koliko se ja sjecam i 2xxx serija (koja je ista kao i 3xxx serija) jer bila najavljivana kao "nesto najbolje ikad", a onda su kvalitetno zaje****.
Isto se moze desiti sa 4xxx serijom... ali ipak se treba nadat da su nesto naucili iz zaj**a zvanog ATi 2[3]xxx serija...
Bolje da izade prema planu jer ovo sigurno nece sljakat kako treba.
U pravu su kad izađu proizvodi podrška im kaska (driveri). To mislim za sve .
Nekako sam skeptičan o performansama,jer sigurno nVidia neće prespavati ovu godinu,nego će dati i svoje nove proizvode,a vidjeli smo da ATI ne može baš konkurirati nVidii,baš jer imaju zeznutu arhitekturu.
Je se iskreno nadam da će ova nova serija uspijeti jer će onda cijene i od ATI i od nVidie biti niže,što je dobro i jedino važno za nas kupce
Onda sam ja ocito malo zeznuo kad sam frendu kupio pred 7 dana Gigabyte 8800Gt (256Mb) za 840kn... jer je ipak najniža cijena 1250kn :D :D
ma po "sirovoj" snazi ATi (AMD) - ovi chipovi deru nVidiju, ali to im nista ne koristi kad su si sami napravili usko grlo u arhitekturi... da su samo to popravili u 3xxx seriji bila bi vjerojatno brza od nVidije...
Nemam ja nista protiv ATi-ja... imam ja dvije njihove kartice u jednom kompu i radi super, ali opet u "gaming" kompu imam nVidiju, koja je jednostavno bolja.
A ako i uspiju okrenut situaciju sa 4xxx serijom, sumnjam da je nVidia "spavala" posljednjih godinu dana, pa i oni imaju nesto skriveno sto ce izbacit cim (i ako) 4xxx serija bude nesto extra...
Nekako sam skeptičan o performansama,jer sigurno nVidia neće prespavati ovu godinu,nego će dati i svoje nove proizvode,a vidjeli smo da ATI ne može baš konkurirati nVidii,baš jer imaju zeznutu arhitekturu.
Je se iskreno nadam da će ova nova serija uspijeti jer će onda cijene i od ATI i od nVidie biti niže,što je dobro i jedino važno za nas kupce
Ja sam zadovoljan sa svojom HD3850 512Mb, hvala na pitanju!
Serija 2xxx je podbacila u odnosu na očekivanja, ali je zato i ispala solidan proizvod za svoju cijenu. 3xxx je odličan proizvod i uglavnom bolji izbor od nVidia supraničkih modela osim u nekim specifičnim situacijama (Crysis, World in Conflict, COD4), što su za divno čudo sve hitovi financirani od "The way it's meant to be played" sistema. :(
Ali reći da je 2/3 serija fijasko je u najmanju ruku ignorantno.
Onda sam ja ocito malo zeznuo kad sam frendu kupio pred 7 dana Gigabyte 8800Gt (256Mb) za 840kn... jer je ipak najniža cijena 1250kn :D :D
http://www.behardware.com/articles/705-12/product-review-the-geforce-9600-gt-and-radeon-hd-3650.html
Volio bi da te nove serije izadu tek kad budu do kraja "frizirane" pa da budu mocne!
To ja cekam i tek onda ce biti vrijeme da ja nadogradim svoj sistem (s grafickom naravno)!
Za sada, nema nikakve potrebe za jacim karticama od postojecih, uostalom tek su izasle 3xxx serije a oni bi vec na 4xxx!
Ja bi rade da jos rade na 3xxx seriji pa da izbace nesto tipa 3900xt
Stalno se zbunjuje, to je za njega normalno.:)
3xxx serija ima novije čipove. Novi čip nema 3870X2 odnosno RV680. To su zapravo dva RV670.
Inače, cijela 3xxx serija pokazala se odličnom jer su 3870 kartice po performansama kao i 8800GT (negdje frejm bolje, negdje frejm lošije). Kao perjanica, 3870X2 pomela je nVidiu i uvjerljivo držala 30% prednosti nad najjačom Ultrom sve do dolaska 9800GX2 koja je realno bolja od 5% pa do ogromnih 40%. Nažalost, jedini problem je što nVidia košta 50% više, pa je zapravo omjer uloženo-dobiveno lošiji nego kod 3870X2.
A zašto se žuri s novim čipovima: zato što i nVidia, s obzirom da im je jasno da 9800GX2 baš nije dovoljno dobra stvar (preskupa), žuri na GT200 koji je najavljen za svibanj.
Ono što će odrediti cijelu 2008 godinu i što je vrlo važno AMD-u je uspjeh i pobjeda s novim čipovima. Ako novi Radeon ne bude bolji od GT200, AMD će imati problem.
Naravno, važno je napomenuti da AMD neće ni ići možda na top performanse, već na to da bude isplativiji od nVidie. Ako AMD postigne čak i (tek) 80% performansi GT200 i održi cijenu na 50% odnosi pobjedu jer će u tom slučaju dvije Radeonke biti brže, a time i isplativije od jedne GT200.
Ako pak novi Radeon bude brz jednako kao ili brži od GT200 ostaje nam rat cijena od kojeg ćemo profitirati mi kupci. :)
Zurba je jos zbog jedne stvari. Ko prije izbaci novi cip taj uzima dio trzista konkurenciji. Pa ako rjesenja konkurencije i budu brza od ovih opet su par mjeseci iza sto je u informatickoj industriji puno, pogotovo u segmentu grafickih kartica. Naravno odnos ulozeno-dobiveno igra veliku ulogu jer mali broj entuzijasta kupuje najbrze bez obzira na cijenu i veci je profit u mainstream segmentu. Naravno, sve to treba biti omoguceno kroz proizvodnju dovoljnih kolicina i omoguciti opskrbu trzista (kakve veze sto je kartica najbrza, najjeftinija, najzgodnija, najljepsa, najpametnija, ako se ne moze nabaviti-a to odmah dize cijenu kod trgovaca i krajnji korisnik gubi).
Odličan dodatak DrNasty. Da, upravo je i vrijeme izlaska ono što je bitno uz dobavljivost. 3870X2 je imao puno bolji headstart od 9800GX2 jer su kartice bile dobavljive u ogromnim količinama. 9800GX2 je u startu bio problematičan što je utjecalo na prodaju.
Ni nVidia ni ATi nisu namjeravali ići s novim čipovima ovako rano. ATi je iznenadio nVidiu sa RV680 i nVidia je u najkraćem roku izbacila skoro pa inženjerski prototip 9800GX2 (izlazi su se čak mijenjali u zadnjem mjesecu pred RTM). Sada je nVidiji nakon 9800GTX jasno da baš i nema mnogo korisnika razloga prelaziti na trenutnu generaciju, pogotovo vlasnici prastarih 8800GTX.
Treba im nešto novo za segment tržišta koji ne kupuje 9800GX2.
GT200 je pravi odgovor i ako bude dobar kao što se očekuje, mogao bi biti zaista vrijedan kupnje. Radeoni novi su međutim najavljeni kao proizvodi ciljani za omjer uloženo-dobiveno, a ne za enthuziast tržište. Sve je pitanje igre cijena.
http://www.behardware.com/articles/705-12/product-review-the-geforce-9600-gt-and-radeon-hd-3650.html
Damn, mene sad samo brine cijena :D
Koliko sam vidio iz prethodnih poruka 9800gx2 je brži od 3870x2 od 5 do 40% (ovo zadnje vjerojatno u COD4), a 3870x2 je brža od 8800ultre (koja je bezveze radi velike cijene) 30 % znači u svim situacijama (jer si u prvom slučaju naveo od 5-40%), toliko o objektivnosti. A što se tiče rata cijena aj mi navedi dvije korporacije koje su u zadnjih 10 godina ratovale cijenama ( bilo koje), jer to ozbiljne korporacije izbjegavaju, prije će se između sebe dogovoriti o podjeli trišta kad su već tako izjednačene nego se upustiti u rat cijena, prema tome to su neozbiljne izjave. I još nešto tržište najskupljih kartica je i najefikasnije.
Koliko sam vidio iz prethodnih poruka 9800gx2 je brži od 3870x2 od 5 do 40% (ovo zadnje vjerojatno u COD4), a 3870x2 je brža od 8800ultre (koja je bezveze radi velike cijene) 30 % znači u svim situacijama (jer si u prvom slučaju naveo od 5-40%), toliko o objektivnosti. A što se tiče rata cijena aj mi navedi dvije korporacije koje su u zadnjih 10 godina ratovale cijenama ( bilo koje), jer to ozbiljne korporacije izbjegavaju, prije će se između sebe dogovoriti o podjeli trišta kad su već tako izjednačene nego se upustiti u rat cijena, prema tome to su neozbiljne izjave. I još nešto tržište najskupljih kartica je i najefikasnije.
U sektoru privrede u kojem trenutno radim u struci (nije bitno koji sektor), vlada bespostedna borba, igra se prljavo, konstantno se nadas da ce jedan od konkurenata propasti. Isto tako, mali se bore za dio kolaca na surovom trzistu i sve se radi (zaobilaze se i zakoni) da se dodje do ''potrosaca'' (ne bas potrosaca ali nije ni bitno). Takodjer je prisutan i oprez i strah da te veliki ne progutaju. Trziste je djelimicno uredjeno od strane drzave, ali nedovoljno. Opet te pitam: Gdje je tu dogovor?