PlayStation 3 ipak pokleknuo

poruka: 183
|
čitano: 82.409
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "PlayStation 3 ipak pokleknuo".
17 godina
RE: PlayStation 3 ipak pokleknuo
doktor1 kaže...

Uf, nije dobro ako ti WOW (igra) postane obaveza. Bez uvrede ikome, ali ako ti je WOW obaveza.. get a life... Izlanuo se

Ako ces tako gledat tvoja potreba da blejis u ovaj forum svaki dan kako bi vidio sta je jedan D3ViL, doctor1, Boxer napisao Get a Life, obaveza da sa klanom u CoD odigras war Get a Life. . .

Ali jbg donekle si upravu, je obaveza jer svaku srjedu/nedelju od 20:00-23:00 vise od 25 ljudi mora biti online i spremno za raidanje, hehe kad ovako citas zvuci kao radno vrjeme, ako neigras nenzas kako je i od nekoliko miliona ljudi koji igraju WoW a imaju lvl 80, raidaju tako ti je.

Dumb ppl rush smart ppl camp.
15 godina
neaktivan

Ne radi se tu o tome da nema love (300kn se uvijek nade), nego o mnog razlicitih faktora:

Sto se balkanskog mentaliteta tice, to bi zapravo trebalo zvati komunisticki (socijalisticki) mentalitet, jer je to upravo naslijede rezima koji ne priznaje intelektualno (a niti ikakvo drugo) vlasnistvo. To dobro znaju ljudi koji su, kao moji roditelji, 70-ih i 80-ih studirali na tehnickim fakultetima pa im je literatura bila na ruskome jer su Rusi bez kompleksa uzimali americke knjige, prevodili ih na ruski i izdavali po visestruko nizim cijenama. U neku ruku, taj nacin razmisljanja ima smisla - jedno je platiti PS3 2000kn kad znas da se u materijale i proizvodnju te konzole utrosi puno novaca, ali dvd s uputama u plasticnoj kutiji valjda dode 5kn za proizvesti i zasto bi onda ti platio 50 ili 100-struko vecu cijenu?

Naravno, to je jako povrsan nacin gledanja na stvar, dovoljno je pogledati creditse igre pa se vidi koliko je novaca moralo biti utroseno na razvoj igre s obzirom na to da jednu igru zna razvijati i po nekoliko stotina ljudi, a da ne pricamo o tome da treba na igri i zaraditi.

No glavni problem je upravo u tom komunistickom naslijedu zbog kojeg mnogo ljudi starijih generacija, a time i mladih jer su tako odgajani, ne samo da ne smatraju da je krada intelektualnog vlasnistva - kopiranje knjiga (najcesce literature za fakultet), kopiranje filmova i muzike jos od doba video i audio kaseta, pa konacno i kopiranje i koristenje piratskog softvera - nesto lose, nego da je to njihovo pravo, prakticki i obaveza. Jer ako kupujes originale si neodgovoran, bacas novce u vjetar za nesto sto si isto tako mogao imati besplatno, a tko normalan radi takve stvari? Naravno, ima takvih ljudi i u ostalim zemljama, ali oni iz SSSR, Kine, Juge i slicnih zemalja su tako indoktrinirani.

Znaci to je prva klasa ljudi, i kod nas prilicno zastupljena - oni koji ce ugrabiti svaku priliku da sto jeftinije (ilegalno) nabave softver, i smatraju da su time napravili ispravnu stvar.

Nadalje, imamo ljude koji su svjesni da je kopiranje i koristenje piratskog softvera losa stvar, ali to svejedno rade. Racionaliziraju si stvari tako sto "nemaju love", pa moraju ustediti kako god znaju i umiju. Cesto su to ljudi koji si kupe graficku karticu za 2000kn, svaki dan popuse kutiju cigareta i popiju pivu vani (=35kn na dan), ali ne bi kupili original ni da kosta 100kn jer nemaju love.

Druga klasa ljudi su dakle oni koji znaju da je to lose, ali racionaliziraju time da nemaju love.

Sad vec dolazimo do ljudi koji kupuju originale, ali ne uvijek. Ja recimo spadam u ovu skupinu, pa mozda ne mogu objektivno pricati, ali zato bar mogu dobro objasniti svoj stav. Dobar je primjer koji je netko gore nave o WoW-u cija je pretplata mjesecno 100kn. Ako neka igra kosta 300kn, i ja znam da cu je igrati 3 mjeseca i stvarno uzivati i naigrati se, nije mi uopce problem kupiti je, dapace. Ali ako se radi o igri kao sto je Metro 2033, koji predes za dva dana, pa nema sanse da dam vise od 100kn za to. Ovdje bih iskoristio priliku da povucem paralele s raznim drugim proizvodima:

Za vecinu odjevnih materijala, pa cak i za obucu - ako kupis i ispadne da ti nije dobro - u nekom razumnom roku mozes vratiti uz povrat novca, ili zamijeniti za neki drugi artikl. S igrama to nije moguce.

Sto se knjiga tice, malo teze da ces negdje moci vratiti knjigu ako ti se ne svida (iako mozda i hoces), ali zato postoje knjiznice u kojima prakticki besplatno mozes posuditi bilo koju knjigu, potpuno legalno, i procitati je. Knjige su isto intelektualno vlasnistvo kao i softver, ali tako nesto za igre prakticki ne postoji (imamo trial i freeware software, ali ne za komercijalne naslove).

Poanta je u tome da je normalno da neki proizvod mozes prvo isprobati pa se tek onda odluciti za kupnju. Kod softwarea je to jako ograniceno (postoje demo verzije, ali ne mozes znati npr. koliko gameplaya igra ima iz demo verzije), pa se ljudi snalaze na druge nacine. Ja recimo sve igre prvo skinem piratske - ako je dovoljno dobra, tada kupim originalnu, ako nije onda ne kupim - a ni ne igram vjerojatno. Svjestan sam toga da time krsim zakon, ali smatram da moralno nisam nista lose ucinio. Oni iz prve dvije skupine ce mi svejedno reci da se razbacujem parama kojih sam ocito pun, a oni iz slijedece skupine ce mi reci da si samo racinaliziram.

To je treca klasa - oni koji zele isprobati prije nego kupe, i kupuju ono sto vrijedi ulozenih novaca.

Na kraju imamo cetvrtu klasu, one koji kupuju iskljucivo originale (tu ima i onih koji svejedno koriste ilegalne programe ali ne i igre). Ono sto je zanimljivo za primijetiti je da se ne radi o miljunasima, nego o ljudima normalnog imovinskog statusa. Njihov moralan kompas im nalaze da kupuju originale jer je to ispravna stvar za napraviti. U jednu ruku to postujem, u drugu ruku milsim da je pretjerano, ali ono sto me zapravo jedino smeta me kad se neki od njih postavljaju kao moralne vertikale i osuduju sve ostale koji ne dijele njihove svjetonazore (i tu sad nije bitno jesu li u pravu ili ne, nego se radi o superiornom "holier than thou" stavu).

Poanta je da je svaka od ovih skupina uvjerena da ima dobro opravdanje za ono sto rade, i jako tesko ce ih bilo kakva kolicina rasprave uvjeriti u suprotno. Zapravo je prilicno jasno da ce svaki pokusaj rasprave po tom pitanju zavrsiti u flejmu jer ni jedna strana nece pomaknuti svoj stav - jednima ce ici na zivce to sto se drugi postavljaju superiorno, dok ce druge smetati sto ovi pokusavaju racinalizirati svoje nemoralne aktivnosti argumentima koji jednostavno ne stoje.

A sto se tice PS3, na prvoj skupini ce sad sigurno zaraditi vise zbog prodaje konzola i periferije. Na drugoj ce izgubiti nesto zbog onih koji vec imaju PS3 i mozda bi kupili jos jednu igru, ali takvih je prilicno malo, a opet ce zaraditi na prodaji konzola i periferije. Na trecoj je najteze procijeniti - oni koji imaju PS3 sad ce moci isprobati igre, ap mozda nece kupiti neke koje bi inace kupili, ali moguce je i obratno. No sigurno ce sada vise ljudi kupiti konzolu,a svaki od njih ce kupiti pokoju originalnu igru - sve u svemu mislim da ce tu imati veliku zaradu. Na kraju, sto se cetvrte skupine tice, pretpostavljam da ce se zbog vece popularnosti (veca prodaja konzole u prve tri skupine) same konzole vise ljudi odluciti na kupnju PS3 kad se nadu u situaciji da biraju izmedu njega i XBoxa. Jos ce kupovati i originalne igre = hrpa love.

Sve u svemu, mislim da ce ovo Sonyju samo donijeti hrpu love, jer ce im se povecati i prodaja konzola i originalnih igara + dobili su ogromnu besplatnu reklamu. Stvarno se ne bih cudio da su to sami omogucili (a i timing je interesantan buduci da su poceli zaradivati na prodaji konzola tek nedavno)

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 10:34 (Grgapm).
Moj PC  
26 0 hvala 9
17 godina
neaktivan

Ovako pametan post dokazuje da je i autor pametan, a to pak, nije tako često. Baš je dobro. Nema se što reći više.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Moj PC  
8 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Grgapm kaže...

Za vecinu odjevnih materijala, pa cak i za obucu - ako kupis i ispadne da ti nije dobro - u nekom razumnom roku mozes vratiti uz povrat novca, ili zamijeniti za neki drugi artikl. S igrama to nije moguce.

Sto se knjiga tice, malo teze da ces negdje moci vratiti knjigu ako ti se ne svida (iako mozda i hoces), ali zato postoje knjiznice u kojima prakticki besplatno mozes posuditi bilo koju knjigu, potpuno legalno, i procitati je. Knjige su isto intelektualno vlasnistvo kao i softver, ali tako nesto za igre prakticki ne postoji (imamo trial i freeware software, ali ne za komercijalne naslove).

Ovdje si u krivu što se tiče posuđivanja. Postoje servisi kao metaboli ili gametap gdje kao i kod knjižnice plaćaš mjesečnu pretplatu i možeš skinuti bilo koju igru iz kataloga i igrati, sve dok plaćaš članarinu. Naravno, nema tamo svih igara koje postoje ali ima dosta i stalno se dodaju nove. Kad te više ne interesira, prestaneš plaćati. I molim ne uspoređivati cijenu knjižnice sa cijenom ovih servisa jer je članarina u knjižnici debelo subvencionirana, da ih grad ne plaća ne bi bilo ni 5 knjiga ili bi koštalo 10x skuplje.

Poanta je u tome da je normalno da neki proizvod mozes prvo isprobati pa se tek onda odluciti za kupnju. Kod softwarea je to jako ograniceno (postoje demo verzije, ali ne mozes znati npr. koliko gameplaya igra ima iz demo verzije), pa se ljudi snalaze na druge nacine. Ja recimo sve igre prvo skinem piratske - ako je dovoljno dobra, tada kupim originalnu, ako nije onda ne kupim - a ni ne igram vjerojatno

Nadam se da ti je ovo "vjerojatno" suvišno tj. ako igra nije dobra nemoj je ni kupiti ali ni igrati. Najjači su likovi po forumu koji pljuju po nekoj igri sve u šesnaest, a "skinuli" su je i odigrali do kraja.

BTW, po mom mišljenju cijene igara nisu uopće visoke pa čak i da ih odigraš za 20 sati (uzeo sam za primjer tipični gameplay time da se prođe Mafia II). Pazi, ako si je recimo nabavio za 200-300 Kn, to ti je oko 10-15 Kn za sat zabave i uživancije. Gdje to drugdje možeš dobiti? Odeš u lunapark, oderu te 10 Kn za 5 minuta vožnje, odeš na neku utakmicu, traje sat i pol do dva, a ulaznica, piva i sve ostalo te ne dođe ispod 100 Kn, itd.itd.

Mislim da je jedan od faktora u cijeloj toj priči i umjerenost u igranju, što sam rijetko vidio da se spominje. Uvijek kad izađe nešto novo, odmah krene k__enje po forumu tko je brže prešao pa se pojedinci hvale da su odigrali u dan-dva, što znači da su dnevno igrali i po 10 sati. Normalno, igra je za dva-tri dana gotova, nezanimljiva i 250 Kn je puno. To znači da bi takva osoba trebala mjesečno potrošiti 2500 Kn za igre što je naravno u našim uvjetima pozamašna suma i nikom to ne pada na pamet. S druge strane, ako igri posvetiš dva-tri sata dnevno, pa koji dan i preskočiš jer se baviš nekim drugim aktivnostima onda ti jedna igra može potrajati skoro dva tjedna pa više nije u pitanju 2000 Kn već puno skromnijih 500-600 Kn. Da ne spominjem igre s dužim gameplayom, sandboxove, rpg-ove, strategije, multiplayere i sl.

Na kraju imamo cetvrtu klasu, one koji kupuju iskljucivo originale (tu ima i onih koji svejedno koriste ilegalne programe ali ne i igre). Ono sto je zanimljivo za primijetiti je da se ne radi o miljunasima, nego o ljudima normalnog imovinskog statusa. Njihov moralan kompas im nalaze da kupuju originale jer je to ispravna stvar za napraviti. U jednu ruku to postujem, u drugu ruku milsim da je pretjerano, ali ono sto me zapravo jedino smeta me kad se neki od njih postavljaju kao moralne vertikale i osuduju sve ostale koji ne dijele njihove svjetonazore (i tu sad nije bitno jesu li u pravu ili ne, nego se radi o superiornom "holier than thou" stavu).

Zašto je pretjerano slijediti "moralni kompas" ili raditi ispravne stvari, kako si formulirao?  Treba tu i tamo nešto maznuti, "skinuti", tek da se vidi da smo ljudi? Ne kužim.

15 godina
neaktivan

dunno , ali mislim da će ljudi privučeni igrom ( npr MW2 ) prvo skiniti backup verziju onda kupiti orignal da mogu na netu....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Tvrdy kaže...
Grgapm kaže...

Ovdje si u krivu što se tiče posuđivanja. Postoje servisi kao metaboli ili gametap gdje kao i kod knjižnice plaćaš mjesečnu pretplatu i možeš skinuti bilo koju igru iz kataloga i igrati, sve dok plaćaš članarinu. Naravno, nema tamo svih igara koje postoje ali ima dosta i stalno se dodaju nove. Kad te više ne interesira, prestaneš plaćati. I molim ne uspoređivati cijenu knjižnice sa cijenom ovih servisa jer je članarina u knjižnici debelo subvencionirana, da ih grad ne plaća ne bi bilo ni 5 knjiga ili bi koštalo 10x skuplje.

Vidis, nisam znao za to. No  iako su knjiznice subvencionirane, pa je zato tamo jeftino posuditi knjigu, to za ovaj argument i nije bitno - bitno je da je ta opcija omogucena a za igre, bar po takvim cijenama, nije. Makar je ocito situacija bolja nego sto sam bio informiran, pa je argument djelomicno slabiji.

Nadam se da ti je ovo "vjerojatno" suvišno tj. ako igra nije dobra nemoj je ni kupiti ali ni igrati. Najjači su likovi po forumu koji pljuju po nekoj igri sve u šesnaest, a "skinuli" su je i odigrali do kraja.

BTW, po mom mišljenju cijene igara nisu uopće visoke pa čak i da ih odigraš za 20 sati (uzeo sam za primjer tipični gameplay time da se prođe Mafia II). Pazi, ako si je recimo nabavio za 200-300 Kn, to ti je oko 10-15 Kn za sat zabave i uživancije. Gdje to drugdje možeš dobiti? Odeš u lunapark, oderu te 10 Kn za 5 minuta vožnje, odeš na neku utakmicu, traje sat i pol do dva, a ulaznica, piva i sve ostalo te ne dođe ispod 100 Kn, itd.itd.

"Vjerojatno" se nalazi tu jer nisam htio kategoricki tvrditi pa da ispadne da lazem. Npr ako igram neku igru i nije mi bas nesto ili je jako kratka, i odlucim se ne kupiti je, mozda cu je ipak zavrsiti ako sam pri kraju - jer ne volim ostavljati stvari nedovrsene. To su igre kao recimo Metro, za kojeg sam nakon jedne subote igranja skuzio da sam prakticki pri kraju - da kosta 100kn kupio bih ga, ali ovako sam cijenu stvarno smatrao neadekvatnom, no unatoc tome sam ga presao kad sam vec bio pri kraju. Kao što sam vec spomenuo, tebi to mozda djeluje kao isprika i opravdanje, dok netko drugi misli da sam lud sto bih uopce kupio igru, pa kostala ona i 20kn. Ja pak smatram da je to cisto opravdano, ali razumijem sva tri stava i logiku koja stoji iza njih, te ne mogu nikome predbacivati sto se ne slaze, a isto tako tesko da ce me netko uspjeti uvjeriti da nisam u pravu (svatko kroji vlastiti moral).

Ovaj argument sa kolicinom zabave po satu i je ono po cemu se ravnam, ali jednostavno smatram da je 10kn za sat igranja kompjuterske igre previse (po tome bi bilo opravdano da neki posteniji RPG tipa Oblivion ili DA:O kosta nekoliko tisuca kuna). Ovako odokativno, mislim da bi ok bilo 3kn po satu igranja. Jasno mi je da cu na mnogim mjestima potrositi vise novaca za manje zabave kao npr 30kn za dva sata filma u kinu, ali isto tako mogu i besplatno igrati nogomet na skolskom, pa takva usporedba krivo navede na krivi put. Mislim da je najprikladnija usporedba upravo s knjigama jer se takoder radi o intelektualnom vlasnistvu. U Algoritmu za 50kn kupis paperback izdanje "A Game of Thrones", sto je jedna od najboljih fantasy knjiga, a ima 800 stranica. To je nekih 20 sati vrhunske zabave za 2.5kn na sat. Zasto bi onda kompjuterske igre trebale to moci naplacitavi 5 puta vise? 

Mislim da je jedan od faktora u cijeloj toj priči i umjerenost u igranju, što sam rijetko vidio da se spominje. Uvijek kad izađe nešto novo, odmah krene k__enje po forumu tko je brže prešao pa se pojedinci hvale da su odigrali u dan-dva, što znači da su dnevno igrali i po 10 sati. Normalno, igra je za dva-tri dana gotova, nezanimljiva i 250 Kn je puno. To znači da bi takva osoba trebala mjesečno potrošiti 2500 Kn za igre što je naravno u našim uvjetima pozamašna suma i nikom to ne pada na pamet. S druge strane, ako igri posvetiš dva-tri sata dnevno, pa koji dan i preskočiš jer se baviš nekim drugim aktivnostima onda ti jedna igra može potrajati skoro dva tjedna pa više nije u pitanju 2000 Kn već puno skromnijih 500-600 Kn. Da ne spominjem igre s dužim gameplayom, sandboxove, rpg-ove, strategije, multiplayere i sl.

To je dobra opservacija, da sam isti onaj Metro igrao po sat i pol svaki dan, vjerojatno ne bih ni primjetio koliko je kratak i kupio bih ga (ali sta ces kad sam bas bio kupio novi komp pa sam bio prenabrijan). Kao sto npr. sad igram MASS Effect vec 2 tjedna. To dapace daje i dodatnu karakterizaciju onih tipova od prije - oni koji kupuju originalne igre vise ih cijene i cesto ih igraju umjerenije, pa i vise uzivaju u njima. Oni koji samo igraju pirate ih cesto prozdiru i na kraju nemaju tako potpuno iskustvo.

Zašto je pretjerano slijediti "moralni kompas" ili raditi ispravne stvari, kako si formulirao?  Treba tu i tamo nešto maznuti, "skinuti", tek da se vidi da smo ljudi? Ne kužim.

Nije to pretjerano, nego ja smatram da je u redu igru prvo isprobati i kupiti tek ako sam zadovoljan i namjeravam je igrati. Po mom misljenju je pretjerano kupiti igru da bi je se isprobalo. Naravno postoje alternative - posudivanje, citanje recenzija i slicno, ali to (uz iznimku posudbe) ne moze nadomjestiti isprobavanje igre .

Uostalom, kao sto je netko i spomenuo, gotovan sam. Ako mogu skinuti igru i isprobati je, onda necu gnjavti frenda da mi posudi svoj original pa se natezati tjedan dana oko toga. Isto tako, zelim biti u mogucnosti igrati igru kad ja to zelim, a ne cekati danima da stigne iz inozemstva jer je kod nas preskupa - ako mogu dotle igrati piratsku verziju, ne vidim nista lose u tome.

17 godina
neaktivan

Nitko ne može reći da je ona najskuplja varijanta na metaboli.co.uk od 90kn mjesečno za neograničeno igranje preko 250 naslova preskupa. Nitko.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!

9 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

jeli to ka onlive za PC ? Btw iman onlive betu tko hoće..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
JokeKralj kaže...

jeli to ka onlive za PC ? Btw iman onlive betu tko hoće..

Ne, ovo nije cloud.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
15 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Nitko ne može reći da je ona najskuplja varijanta na metaboli.co.uk od 90kn mjesečno za neograničeno igranje preko 250 naslova preskupa. Nitko.

Kao sto sam rekao, nisam znao da postoji, a ni da su tako niske cijene, to je stvarno prihvatljivo

17 godina

objavila da posjeduje i nudi prvu pravu napravu – najobičniju USB memoriju s odgovarajućim softverom

jel otkad to?

Life will kill you, even if you're in a rock and roll band
17 godina
neaktivan

Dobar je i drugi post. Nego, što se tiče cijene... ne kužim: sat-dva filma vrijedi 30kn, ali sat igre, a AAA igre koštaju više od filmova, ne može toliko vrijediti? - Huh? - A igre su bolja zabava od filmova samim time što su interaktivne.

Danas sam malo igrao (nažalost ne stignem previše) Starcraft 2 i oduševljen sam kvalitetom priče, kvalitetom voice-actinga, kvalitetom animacija koje same po sebi koštaju tisuće kuna po sekundi (Blizzardove animacije filmske su kvalitete).... iskustvo igranja i gledanja Starcrafta 2 u jednom satu bolje je od ukupno desetak sati posljednih nekoliko razvikanih filmova koje sam gledao.

I vrijedi li Starcraft 2 220kn koliko košta u GAME-u? - Vrijedi obje cijene.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ja kupujem GT5, jer sam zbog toga kupio ps3, a ostalo nadam se da ću nabaviti taj jailbreak, koliko ja igram bit će dovoljno

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Meni je gledanje filma u kinu bolja zabava od vecine igara, ali to je sad druga prica. Stoji da je izrada igara postala jako skup proces, i moguce je da bi trebalo na razlicite kategorije igara drugacije gledati - RPG ciji gameplay se mjeri u stotinama sati vjerojatno kosta jednako za napraviti, pa mozda i manje, od FPS-a kojeg odigras za 20 sati i vise ni ne pogledas.

Vjerojatno je tu ipak velik utjecaj vec spomenutog mentaliteta, jer otkad znam za sebe sam igrao igre na starom C64, za kojeg je moj tata imao preko 100 igara, pa je bila 286, pa 486 i za sve je bilo najnormalnije kopirati igre. Valjda prvih 5 godina sto sam igrao igre nisam ni znao da se one zapravo prodaju i placaju novcima. Bilo mi je najnormalnije da su besplatne. Kad sam nabavio nintendo pa kasnije i super nintendo to mi je bio prvi dodir s time da se za igre ipak treba platiti, ali sam se vec snalazio kupujuci rabljene igre u njemackoj i slicno. Kad sam PSX nabavio, moglo se kupiti piratske igre za 90 (!) kn, i zasto bih onda kupio jednu igru za 300 kad ovak dobijem 3, a stvari su se samo jos vise pomaknule u korist piratskih kako su cijene padale. Ipak, FF VII me toliko odusevio da sam si kupio original, i nikad nisam zazalio. Za PS2 sam kupovao samo originale, i opekao sam se par puta - bilo da sam kupio igru koja me razocarala, bilo kad sam kupio rabljenu koja ne bi radila.

Sad kad sam nesto stariji i stavovi su mi se o piratstvu malo izmijenili, ipak je ostalo to naslijede iz djetinjstva da o igrama razmisljam kao o necemu jeftinom, prakticki besplatnom, i jednostavno nemam osjecaj kao da je to nesto sto vrijedi 15kn na sat. Ako mi neka igra stvarno pruzi puno zabave, kao npr Monkey Island 3, tada ne smatram da je puno 15kn na sat, ali rijetko koja igra mi je tako dobra. A opet, funkcionira to i u drugom smjeru - FF VII mi je stvarno najdraza igra i igrao sam ga bar 300 sati, a opet ne bih dao 4500 kn za njega. Jednostavno, moj je stav o igrama da ne bi smjele biti skuplje od 500 kn, niti bi smjele biti skuplje od 5kn po satu gameplaya. U principu cu igre koje su mi dobre a zadovoljavaju oba uvjeta kupiti, dok igra mora stvarno biti iznimno dobra da je kupim ako ne zadovoljava jedan od tih uvjeta.

A propos toga da mi je 15kn po satu gameplaya puno, to me podsjeca na situaciju koja se dogodila pred koji mjesec. Kupio sam si one nekakve trakice za nogavice da ti ne idu po lancu dok vozis bicikl i platio sam ih 30kn. Kad je to frend cuo pao je na guzicu kako sam mogao tako puno platiti, da nisam normalan i razbacujem se lovom, i nakon toga narucio kriglu pive koja kosta 30kn... Jednostavno svi imamo neke stavove o tome koliko bi sto smjelo kostati koji cesto bas i nisu sasvim racionalni. Tako je mozda ovaj moj stav nerealan, zapravo ako objektivno razmislim o tome i sam sam svjestan toga da je, ali opet se ne mogu natjerati da kupim igru sa 20 sati gameplaya za 300kn. Mozda mi za koju godinu to postane sasvim prihvatljivo i normalno, pogotovo jer imam sve manje i manje vremena za igranje, pa platiti 300kn za igru koju cu igrati dva tjedna i nece zvucati tako strasno.

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
naxeem kaže...

Dobar je i drugi post. Nego, što se tiče cijene... ne kužim: sat-dva filma vrijedi 30kn, ali sat igre, a AAA igre koštaju više od filmova, ne može toliko vrijediti? - Huh? - A igre su bolja zabava od filmova samim time što su interaktivne.

Danas sam malo igrao (nažalost ne stignem previše) Starcraft 2 i oduševljen sam kvalitetom priče, kvalitetom voice-actinga, kvalitetom animacija koje same po sebi koštaju tisuće kuna po sekundi (Blizzardove animacije filmske su kvalitete).... iskustvo igranja i gledanja Starcrafta 2 u jednom satu bolje je od ukupno desetak sati posljednih nekoliko razvikanih filmova koje sam gledao.

I vrijedi li Starcraft 2 220kn koliko košta u GAME-u? - Vrijedi obje cijene.

Zaboravljas da kada platis 30 kn za vidjeti film to je to i imas prosjecno malo manje od dva sata zabave. Kada kupis igru hardwer ti nitko ne daje besplatno da ga upogonis pa moras to uracunati u trosak, a i struju a i stolicu u kojo sjedis itd. Sve su to troskovi i gejmanje na pcu je jaaako skupo. Na koznoli malo jeftinije. Drugi je problem ako ces usporedivati cijenu kupnje filma na dvdu koje su nekada bile po 400 kn ( sijecam se kada je prijatelj kupio SW prvu epizodu ) e to je vec presmijesno. Tu su igre naravno puno isplativije. A da cu kupiti npr SC2 to je definitivno jer kada bi podjelio trosak na satnicu koliko mi sati zabave mp te igre moze pruziti u godinama koje dolaze cijena po satu bi bila vjerojatno ispod pola kune a to je vec nesto.

16 godina
neaktivan
Grgapm kaže...
Tvrdy kaže...
Grgapm kaže...

"Vjerojatno" se nalazi tu jer nisam htio kategoricki tvrditi pa da ispadne da lazem. Npr ako igram neku igru i nije mi bas nesto ili je jako kratka, i odlucim se ne kupiti je, mozda cu je ipak zavrsiti ako sam pri kraju - jer ne volim ostavljati stvari nedovrsene. To su igre kao recimo Metro, za kojeg sam nakon jedne subote igranja skuzio da sam prakticki pri kraju - da kosta 100kn kupio bih ga, ali ovako sam cijenu stvarno smatrao neadekvatnom, no unatoc tome sam ga presao kad sam vec bio pri kraju. 

Hehe, sad sam pogledao u stare mailove da vidim koliko me koštao Metro - ubrzo nakon što je izašao, na game.co.uk je bila akcija i Steam key se mogao nabaviti za pazi sad, 12 GBP, što je tada stvarno bilo oko 100 Kn. Treba pratiti akcije i popuste, isplati se, vjeruj mi.

Ovaj argument sa kolicinom zabave po satu i je ono po cemu se ravnam, ali jednostavno smatram da je 10kn za sat igranja kompjuterske igre previse (po tome bi bilo opravdano da neki posteniji RPG tipa Oblivion ili DA:O kosta nekoliko tisuca kuna). Ovako odokativno, mislim da bi ok bilo 3kn po satu igranja. Jasno mi je da cu na mnogim mjestima potrositi vise novaca za manje zabave kao npr 30kn za dva sata filma u kinu, ali isto tako mogu i besplatno igrati nogomet na skolskom, pa takva usporedba krivo navede na krivi put. Mislim da je najprikladnija usporedba upravo s knjigama jer se takoder radi o intelektualnom vlasnistvu. U Algoritmu za 50kn kupis paperback izdanje "A Game of Thrones", sto je jedna od najboljih fantasy knjiga, a ima 800 stranica. To je nekih 20 sati vrhunske zabave za 2.5kn na sat. Zasto bi onda kompjuterske igre trebale to moci naplacitavi 5 puta vise? 

Ovo si se dobro sjetio s knjigom, zaboravih na taj vid zabave. Jedino što za tu cijenu ne možeš dobiti luksuzni hardcover već paperback, a i pitanje je koliko je knjiga stara. Ekvivalent tome kod igara ti je kad nakon godinu dana igra padne s početnih 50 za 15 eura. Znači, ako ne igraš odmah kad izađe, i ako ne kupuješ kod nas u centru grada već naručiš izvana, ne ispadne tako skupo.

Nije to pretjerano, nego ja smatram da je u redu igru prvo isprobati i kupiti tek ako sam zadovoljan i namjeravam je igrati. Po mom misljenju je pretjerano kupiti igru da bi je se isprobalo

Tu se slažem. Treba pratiti reviewove, vidjeti kod drugih, gledati youtube gameplay video klipove, odigrati demo,.. a tek onda kupiti, naravno na nekom ogromnom Weekend dealu ili božićnom popustu.

16 godina
neaktivan

Moje misljenje je i dalje da je najveci problem iskljucivo dostupnost svega na vrlo jednostavan nacin. Kad mozes jednostavno imati sve besplatno, onda instinkt proradi i covjek zeli imati sve, iako mozda 80% toga nece nikad ni pokrenut, instalirat, poslusat, pogledat... znam ljude koji su naskidali vise filmova i muzike nego sto covjek moze u jednom zivotu pogledati ili poslusati, ali oni skidaju i dalje. Niti ne prodaju uopce, nego samo zadovoljavaju tu svoju potrebu da 'imaju'.

To sad vuce u neku dublju filozofiju konzumerizma i slicno, ne bi u to zalazio.

Ukratko, kad bi svaki covjek koji besplatno skida software samo za sebe zapravo stao na loptu, i prije svakog downloada iskreno se zapitao "Ma treba li mi bas ova igra?", download bi definitivno zesce opao.

Iz vlastitog primjera, ja stvarno porazmislim prije nego kupim igru, i ako to nije stvarno neki singleplayer naslov za koji sam _siguran_ da ce biti dobar - uopce ne kupujem. Ne moram odigrati svaku igru koja je izasla, ne moram kolekcionirati "zavrsene naslove" - imam puno zanimljivijih stvari u zivotu od trosenja cijelog vikenda da bi zavrsio igru za koju cu kasnije reci "meh, nis posebno". Nemam Starcraft 2, nisam odigrao Red Dead Redemption, o Mafiji 2 uopce ni ne razmisljam. Ljudi kazu, to je prijevara, 400kn za igru koja ne valja i koja je kratka. Pa dobro, tko vas sili kupiti je? Sta nitko vise ne cita recenzije igara? Nekad davno, meni su Hacker i Avault.com bili glavne mjere u tome sto izabrati za kupnju i igranje. Igre su se igrale mjesecima, doslovce. Cijelo jedno ljeto je otislo na jedan jedini Pizza Tycoon, drugo ljeto na Diablo 1.

Pitanje koje su ljudi, nazalost, zaboravili se upitati, a za to krivim modernu game industriju je ovo: sto je bitno? Imati neku igru? Zavrsiti neku igru? Ili je bitno zabaviti se???

Stalno se spominju odlicne akcije na Steamu, no postoji i milijun drugih nacina za zabaviti se besplatno. Tu je LEGIJA BESPLATNIH MODOVA! Tko god ima HalfLife2 iz odlicnog orange box-a, ima na raspolaganju fenomenalni PvP cyberpunk shooter Dystopia - koji naravno nije razvikan kao CoD4. Tko kupi Deus Ex za bijednih 5 eura (cca), ima na raspolaganju preko 15 razlicitih kampanja na download, koje su jednostavno ODLICNE (prosao sam ih oko 7). Arx Fatalis je jedan od najboljih RPG-ova koje sam ikad igrao, kosta bijednih 5 eura - naravno, nije razvikan kao Dragon Age. Tu je takodjer OGROMNA "siva zona" abandonwarea i freeware igara koje se ne mogu vise nigdje kupiti, pa firme 'gledaju kroz prste' na download. Hardwar je odlicna spaceship/ekonomska simulacija, no nije razvikana kao X3. Tko nema novaca ni za Deus Ex, moze skinuti Shadowrun za Segu Genesis i emulator, i igrati jedan od najboljih cyberpunk naslova do danas.

Dakle, treba se upitati - zelimo li se zabaviti, ili zelimo igrati nove naslove? Igram se dovoljno dugo (24 godine, zasada) da mogu sa sigurnoscu reci da moderne igre, uz nekoliko iznimki, suckaju big time. Jedino su razvikane. Kad covjek zaviri u indie scenu, stare igre, modove - pronaci ce uratke vrijedne ZLATA.

Samo naravno, treba se potruditi mrvicu vise od "Oh, vidi, Batman: AA je na partisu - opla, download!".

Sto se tice samog PS3-a, bilo je za ocekivati da ce ga cracknuti prije ili kasnije, i u principu to ni nije vise toliko bitno jer se dosta odlicnih igara za PS3 ionako prodaje preko njihovog download servisa (Fat princess, npr.) a jailbreakana konzola se nece moci prikljuciti na mrezu.

Tako da ce se samo trziste preusmjeriti na digitalni download, kao sto se vec to desava, i voila.

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 16:17 (Deus ex machina).

13 0 hvala 5
17 godina
protjeran

jako dobro rečeno,  deus ex.

iako, mislim da sve najviše ovisi o pojedincu..   nekad davno, dok sam igrao SNES, igre su bile rijetkost i relativno teške za nabaviti, pa sam zbilja i duže igrao svaku koja mi se sviđala.  Ali evo recimo, i danas kad mogu skinuti koju hoću, ne radim to nego se posvetim samo onima koje mi se zbilja sviđaju i koje želim odigrati do kraja.   Ali jednom kad pređem to je to ako nema multiplayera, jer mi je gotovo nemoguće natjerati se da nešto ponovo prelazim uz svu tu raznolikost ostalih naslova koji isto tako zahtijevaju vrijeme - bilo da se radi o igrama, filmovima ili serijama, nije bitno ako pružaju zabavu.

Tako da što se mene tiče, nije mi uopće problem dati novce za igru ako prije toga sam vidim da je zbilja dobra i da bi bilo imbecilno ne podržati developere da naprave još više i bolje.  Pa čak i ako ju skinem i pređem takvu piratsku.

Hedonism Is My LifeStyle

2 0 hvala 2
15 godina

problem piratstva je što ljudi razmišljaju zašto bih platio kad mogu imati mukte,ja sam na glazbu i filmove potrošio 30 000 kuna,prijatelji mi se praktički rugaju zašto bacam pare na cd i dvd-e,ja znam da imam nešto vrijedno i da sam te albume poslušao nekoliko stotina puta dok pirati imaju terabajte bezvrijedne multimedije koje skidaju ,a koju nikad neće ni pogledati ni poslušati,u zadnje vrijeme gledam i filmove s interneta i po meni za 90 % tih filmova se ne isplati dati ni kunu,dobar film,glazbeni album ,igrica će se uvijek prodati a smeće pogledaš/poslušaš/igraš i samo obrišeš 

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 16:58 (blackalbum).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

problem piratstva je što ljudi razmišljaju zašto bih platio kad mogu imati mukte,ja sam na glazbu i filmove potrošio 30 000 kuna,prijatelji mi se praktički rugaju zašto bacam pare na cd i dvd-e,ja znam da imam nešto vrijedno i da sam te albume poslušao nekoliko stotina puta dok pirati imaju terabajte bezvrijedne multimedije koje skidaju ,a koju nikad neće ni pogledati ni poslušati,u zadnje vrijeme gledam i filmove s interneta i po meni za 90 % tih filmova se ne isplati dati ni kunu,dobar film,glazbeni album ,igrica će se uvijek prodati a smeće pogledaš/poslušaš/igraš i samo obrišeš 

imas 30.000 kuna dobre muzike ili od 30.000 kuna na svakom cdu ti se svidaju 3 pjesme?

cemu kupovat album zbog nekoliko pjesama?

slazem se ja sa tobom, ali npr jedna kolekcija od olivera, koje klape i tako se mora imat kod mene :D

nesto sta se prodaje mozda sa autobiografijom, ali ostalo nista...

od dine dvornika sam kupio cd iz neke "pomoci" prema obitelji i njemu, a i knjiga me zanimala, inace se ne isplati, osim ako nemas 30.000 kuna glazbe koju obozavas...

neki koji imaju novaca to si mogu priustit ali se kladim da ne zivis kao 80% ove drzave- sa 3.000-4.000 kuna placom

potpis :D
15 godina

da kad prvi put poslušaš svidu ti se tri pjesme kad par puta poslušaš dopadne ti se čitav album

17 godina
protjeran

ne bih baš rekao.

sve je manje kvalitetne pop-rock glazbe i uglavnom ljudi zbog dvije pjesme moraju kupiti čitav album.

to je kao što moj stari kaže; "zbog ono malo pi*ke moraš uzet cijelu ženu" Smijeh

btw:

dame, oprostite.

Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
Bugofil kaže...

...to je kao što moj stari kaže; "zbog ono malo pi*ke moraš uzet cijelu ženu" Smijeh

btw:

dame, oprostite.

Ahhahaha.

15 godina

ja ne slušam novu glazbu to je uglavnom starija glazba,što se tiče tri dobre stvari na albumu to nije točno,ako je dobar album uglavnom su sve stvari dobre ,a ako je loš album onda su sve stvari loše,a i ima nešto u tim manje poznatim stvarima nekad znaju biti bolje od hitova,i kakav je to način slušanja glazbe ako poslušaš samo dvi-tri stvari s albuma a ostale samo preskačeš,ako neki bend voliš normalna je stvar da ćeš slušati i albume, a ne samo hitove,današnja glazba se tako i snima da na albumu vrijede samo dvd-tri hita ali se starija glazba drukčije snimala,dire straits,u2,metallica,iron maiden itd.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.9.2010 11:11 (blackalbum).
17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

ja ne slušam novu glazbu to je uglavnom starija glazba,što se tiče tri dobre stvari na albumu to nije točno,ako je dobar album uglavnom su sve stvari dobre ,a ako je loš album onda su sve stvari loše,a i ima nešto u tim manje poznatim stvarima nekad znaju biti bolje od hitova,i kakav je to način slušanja glazbe ako poslušaš samo dvi-tri stvari s albuma a ostale samo preskačeš,ako neki bend voliš normalna je stvar da ćeš slušati i albume, a ne samo hitove,današnja glazba se tako i snima da na albumu vrijede samo dvd-tri hita ali se starija glazba drukčije snimala,dire straits,u2,metallica,iron maiden itd.

ovo je vezano s tim da je Playstation 3 "pokleknuo" zbog...?

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
15 godina

ima veze time što sam naveo zašto kupujem originale,a bilo se pisalo o piratstvu na play stationu

16 godina
neaktivan

Ja sam si danas kupio Playstation 3! Samo sam čekao jailbrake.

Osvrnut ću se na pirate. Nisam ni ja za njih, al kad bi se cijena igara smanjila, više bi ih ljudi kupovalo i manji bi bio ineteres za pirate. Ipak je oriđiđi oriđiđi!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Je kad nebi naši trgovci poduplali cijenu igre bilo bi dobro, ali oni smatraju da trebaju zaraditi bar kao i onaj koji ju je izradio, ne manje. Isti je trud staviti igru na policu u prodaju pa makar je i uvezao i   napraviti je, s tim da je uvezeš i staviš u prodaju u roku keks, a izrada igre traje puno duže a i puno više košta, te to ne može nikako biti isto, tj. trgovačka posla :p

bug caruje, um klade valja
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.9.2010 3:30 (Oldy).

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Interesira me samo koliko ćemo dugo skidati npr. God of War 3 koji je velik 40GB na našim 4mb vezama.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma ljudi šta se tolko žalite na cjene. Sa game.co.uk-a možete odlične igre za manje od 100 kuna nabaviti.

Ja, naprimjer ću, nadam se, danas sebi naručiti fallout 3 (on je 8 funti i poštarina je 3) i igrat ću ga jedno 100-tinjak sati.

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.9.2010 13:06 (nailer).
Moj PC  
3 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice