Papa osudio gubljenje vremena na Internetu

poruka: 237
|
čitano: 29.907
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Papa osudio gubljenje vremena na Internetu".
17 godina
Re: Papa osudio gubljenje vremena na Internetu
Nazalost, moram te razocarati. Crkva nije nikakva institucija. Drugo, nitko ne osudjuje sve svecenike i zaposlenike crkve. Jednostavno ljudi gube povjerenje nakon nekih dogadjaja i opceg stanja u drzavi. Crkva ne pokazuje nikakvu skromnost (koju toliko zagovara u knjigama), ne suosjeca s malim ljudima, ne pruza potporu, pace, pokazuje naklonost politickim aparatima. Ok, ima i dobrih ljudi u crkvi, spremni pomoci, ljudi koji su doslovno posvetili zivot bogu i ljudima, ali ne smijes sutiti i biti pasivan na probleme. To je problem. Svaki svecenik koji je nekaj javno progovoril je, u vecini slucajeva, bil izgnan iz crkve (govorim o problemima). To znaci da crkva ima identicno struktuiran aparat eliminacije nepodobnih kao i drzava. Danas si in, sutra out. Bil sam na puno nedjeljnih misa i nikad nisam dozivel da je svecenik pozval ljude na aktivno sudjelovanje u pomoci drugima. Npr. da je rekel: Ajmo sad svi ovdje, koji mogu, dajte hranu koju mislite bacit za par dana, da doniramo puckoj kuhinji. Ajmo novce skupit da kupimo drva obiteljima koji si ne mogu priustit grijanje. Ajmo neki poslodavac nek digne ruku i pomogne u logistici ili slicno. Ne, ne. Nema toga. Samo dajte novac crkvi a vama ce bog pomoci. Nazalost, zato sve vise i vise ljudi pljuje, pogotovo dok ides na misu i pogledas parkiraliste - ne znas koji je suv skuplji.
Steam: ukay1000 Xfire: ukay1000 LoL: Cquencer Molten WoW Warsong: Steelrock (ally)
17 godina
mithrandir.online kaže...

Ovakav tip mrziteljskih komentara bi očekivao na 24sata od strane primitivaca koji gube vrijeme na vrijeđanje svega i svačega i nametanje svojih "liberalnih" i "modernih" stavova svima, a ne na portalu poput ovog, no to očito pokazuje da sam još uvijek jako naivan. Filozofirate o razlici vjere i religije kao da ste otkrili toplu vodu, osuđujete instituciju Crkve, sve svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i vjernike da su ovakvi ili onakvi generalizirajući samo prema negativnim primjerima. Nitko od vas nije ni  pokušao otkrit dublje svoju vjeru koju su vam indoktrinirali roditelji, vjeroučitelji i ta "mračna" Crkva koji vas tjeraju na misu da bi vam i dalje prali mozgove, bojeći se da ne počnete misliti svojom glavom. Pali ste na spike koje vam prodaju samoprozvani gurui vlastitog promišljanja svijeta i pljuvanja po svemu što nije Zapadno, liberalno, gay, kao onaj tip koji je bio nedavno u Nedjeljom u 2 i koji ima svoj blog i koji je jaaako pametan jer je, između ostalog, pitao svećenika kad je bio mali neko pitanje o vjeri (katoličkoj religiji da budem precizan za dežurne dušebrižnike) na koje nije dobio odgovor i odmah je prekrižio cijelu instituciju i živu zajednicu vjernika, a nije išao pitati drugog, trećeg, petog, desetog ili sam sebe. Većina vas koji razmišljate svojom glavom i ne dopuštate da vam itko išta nameće i koji ste toliko tolerantni prema svima (u prijevodu prema sebi sličnima) zapravo ste hrpa nesigurnih osoba koje su preuzele (ironično) tuđe stavove o svijetu, politici, ekonomiji, društvenom uređenju, vjeri i religiji. Imate solidarnosti i respekta prema svima koji su tamo negdje preko žice, koji su avatar na ekranu,  nego prema svojim bližnjima koje se niste ni potrudili upoznati jer već sve znate o njima zato što su zatucani katolici... 

Ma da, opet su vjernici „žrtve“. Vjernici su organizirali referendum samo da bi onima koji se ne uklapaju u njihov svijet zagorčavali život, ali nitko nema pravo reći da mu se to gadi, to je vrijeđanje i nametanje liberalnih stavova. Njihov referendum nije nametanje stavova. Podsjetio bi te da vjernicima nitko nije branio brak kakav oni žele niti ih je netko silio na brak kakav ne žele, ali su se zato oni osjećali pozvanima da one koji ne dijele njihova uvjerenja sile na svoju definiciju braka i to ustavom. 

Papa ima pravo javno govoriti da ljudi na internetu gube vrijeme, a ja nemam pravo reći da ljudi u crkvi gube vrijeme, to je opet vrijeđanje svega i svačega. 

Što se tiče nesigurnih osoba, prije će nesigurna osoba završiti u crkvi nego će sam razmatrati što valja, a što ne valja. 

A što se tiče preuzimanja tuđih stavova, ma da, to da su djeca katolika uglavnom katolici, djeca pravoslavnih uglavnom pravoslavna, a djeca muslimana uglavnom muslimani, to nije preuzimanje tuđih stavova, to je slučajnost. 

A što se tiče bližnjega, bila daleko vaša briga za bližnjega od mene. Nije vas briga za bližnjeg nego samo za članove stada i proširenje stada. Tko neće u stado, protiv toga će te organizirati referendum, ako treba. 

Jedino se slažem s tobom da si ti i tebi slični potpuno van onoga što se smatra Zapad, a ako te nervira to opisati kao zatucanost, onda ti to mogu pristojnije opisati kao – srednji vijek. 

Stvarnost vjernika koje bi mogli opisati kao vjerski aktivisti da se bave temama poput homoseksualci, homoseksualni brak, seksualni odgoj, umjetna oplodnja, seks, seks i samo seks. Vi ste nekakvi seksualni kult. Ako nešto nema veze sa seksom, nema šanse da će te se vi s time baviti. Ispred škola ste zbog 4 sata seksualnog odgoja u kojem su se iznosili stavovi drugačiji od stavova pastira na Bliskom istoku od prije 4 000 godina palili svijeće. Ispred propalih firmi nikad niste palili svijeće. Zašto? Zato što to nema veze sa seksom. To je samo bijeda, siromaštvo i patnja, nešto što je vama posve nezanimljivo. 

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Zašto bi itko odvojio i sekundu? Iako se mnogi ljudi vole nazivati vjernicima, većina ipak ne pristaje na ispiranje mozga samo tako. {#} Ako ćeš odvajati sat vremena tjedno za nešto, odvajat ćeš za nešto od čega ćeš imati nešto. U suprotnom si samo mazohist.

Eto, i ti ispireš mozak vjernicima, po tome nisi ništa bolji od Pape i ostalih vjerskih poglavara koji pokušavaju isprati mozak nevjernicima.

Na ovom forumu diskretno se mladim ljudima podmeće ateizam kao znanstvena disciplina. {#}

Pustite ljude ( to se odnosi i na Papu )da provode vrijeme kako hoće, gdje hoće i s kim hoće.

Greška Poštovani, proizvod koji tražite trenutno nije dostupan.
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2014 10:35 (Budokai).
15 godina
neaktivan

Ovakav tip mrziteljskih komentara bi očekivao na 24sata od strane primitivaca koji gube vrijeme na vrijeđanje svega i svačega i nametanje svojih "liberalnih" i "modernih" stavova svima, a ne na portalu poput ovog, no to očito pokazuje da sam još uvijek jako naivan. Filozofirate o razlici vjere i religije kao da ste otkrili toplu vodu, osuđujete instituciju Crkve, sve svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i vjernike da su ovakvi ili onakvi generalizirajući samo prema negativnim primjerima. Nitko od vas nije ni  pokušao otkrit dublje svoju vjeru koju su vam indoktrinirali roditelji, vjeroučitelji i ta "mračna" Crkva koji vas tjeraju na misu da bi vam i dalje prali mozgove, bojeći se da ne počnete misliti svojom glavom. Pali ste na spike koje vam prodaju samoprozvani gurui vlastitog promišljanja svijeta i pljuvanja po svemu što nije Zapadno, liberalno, gay, kao onaj tip koji je bio nedavno u Nedjeljom u 2 i koji ima svoj blog i koji je jaaako pametan jer je, između ostalog, pitao svećenika kad je bio mali neko pitanje o vjeri (katoličkoj religiji da budem precizan za dežurne dušebrižnike) na koje nije dobio odgovor i odmah je prekrižio cijelu instituciju i živu zajednicu vjernika, a nije išao pitati drugog, trećeg, petog, desetog ili sam sebe. Većina vas koji razmišljate svojom glavom i ne dopuštate da vam itko išta nameće i koji ste toliko tolerantni prema svima (u prijevodu prema sebi sličnima) zapravo ste hrpa nesigurnih osoba koje su preuzele (ironično) tuđe stavove o svijetu, politici, ekonomiji, društvenom uređenju, vjeri i religiji. Imate solidarnosti i respekta prema svima koji su tamo negdje preko žice, koji su avatar na ekranu,  nego prema svojim bližnjima koje se niste ni potrudili upoznati jer već sve znate o njima zato što su zatucani katolici... 

Mrziteljski komentari? Pa pogledaj koliko si gluposti naspamao u jednom jedinom postu. I onda ti meni  reci da tebi nisu isprali mozak crkveni "overlordi"

17 godina

Filozofirate o razlici vjere i religije kao da ste otkrili toplu vodu, osuđujete instituciju Crkve, sve svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i vjernike da su ovakvi ili onakvi generalizirajući samo prema negativnim primjerima. Nitko od vas nije ni  pokušao otkrit dublje svoju vjeru koju su vam indoktrinirali roditelji, vjeroučitelji i ta "mračna" Crkva koji vas tjeraju na misu da bi vam i dalje prali mozgove, bojeći se da ne počnete misliti svojom glavom. Pali ste na spike koje vam prodaju samoprozvani gurui vlastitog promišljanja svijeta i pljuvanja po svemu što nije Zapadno, liberalno, gay, kao onaj tip koji je bio nedavno u Nedjeljom u 2 i koji ima svoj blog i koji je jaaako pametan jer je, između ostalog, pitao svećenika kad je bio mali neko pitanje o vjeri (katoličkoj religiji da budem precizan za dežurne dušebrižnike) na koje nije dobio odgovor i odmah je prekrižio cijelu instituciju i živu zajednicu vjernika, a nije išao pitati drugog, trećeg, petog, desetog ili sam sebe. Većina vas koji razmišljate svojom glavom i ne dopuštate da vam itko išta nameće i koji ste toliko tolerantni prema svima (u prijevodu prema sebi sličnima) zapravo ste hrpa nesigurnih osoba koje su preuzele (ironično) tuđe stavove o svijetu, politici, ekonomiji, društvenom uređenju, vjeri i religiji. Imate solidarnosti i respekta prema svima koji su tamo negdje preko žice, koji su avatar na ekranu,  nego prema svojim bližnjima koje se niste ni potrudili upoznati jer već sve znate o njima zato što su zatucani katolici... 

Generalizacija ne nedostaje, vidim.

Ironije li!

Ne znam čemu uzrujavanje .. ako je tvoja vjera toliko jaka i čvrsta koliko tvrdiš (indirektno, doduše, kroz umanjivanje tuđih stavova - kao, vi niste u pravu jer se ne slažete sa mnom, što znači da ja jesam), zašto imaš potrebu napadati one različitog mišljenja?

Gdje je tu okretanje drugog obraza?

Moliš li se za zalutale ovce s foruma?

Mislim da bi to trebao spomenuti na sljedećoj redovnoj ispovijedi, nisi ljubio bližnje svoje.

Usput:

Split your lungs with Blood and Thunder
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2014 13:25 (fler).
13 godina
neaktivan
Ako sam ja uzrujan i ako sam naspamao hrpu gluposti što onda reći za pojedince na ovom forumu koji su na izjavu koju je poglavar Katoličke Crkve uputio ministrantima, dakle djeci koja aktivno sudjeluje pri služenju Sv. Mise i koji su došli u posjet Vatikanu reagirali komentarima tipa "Nemojte gubiti vrijeme na internetu, dodite u crkvu i gubite ga tamo.", "Na internetu barem mogu nauciti nesto novo,dok u crkvi fantazije"., "Lik koji je pola svog zivota potrosio na lazi u bajke ce meni govorit kaj da ja radim sa svojim vremenom? Bolje bi ti bilo papa da se pocnes bavit sa svojim problemima". Zašto su ti pojedinci našli za shodno da izađu na forum sa izjavama takvog tipa? Jesu li oni uzrujani ili što? Nemam ništa protiv ljudi ne-vjernika, ne-katolika, muslimana, pravoslavaca niti bilo kojih drugih, ali mi smetaju oni koji su protiv katolika i protiv Sv. Mise i zašto bi ja šutio i pustio ih da tako pljuju po onom što mi je osobno važno u životu? Očito je danas jako out javno reći da si katolik, već se to mora gurati pod tepih, dok se po katolicima pljuje na sve strane. I s tim imam problem.

S druge strane, da je ovu, relativno jednostavno i potpuno točnu misao, koju si je, vjerujem, i svatko od nas ponekad rekao, izjavio dalaj-lama, Bill Gates ili pok. Steve Jobs bio bi popraćen 99% pozitivnim komentarima.

5 6 hvala 0
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Izzy kaže...

Ljudi su baš zanimljivi... Većina vas (ubrajam tu i sebe) će npr. bez pogovora provesti 5 sati dnevno na računalu (mislim na surfanje Internetom itd.), ali zato je teško 1 put tjedno odvojiti sat vremena na misu.

Zašto bi itko odvojio i sekundu? Iako se mnogi ljudi vole nazivati vjernicima, većina ipak ne pristaje na ispiranje mozga samo tako. {#} Ako ćeš odvajati sat vremena tjedno za nešto, odvajat ćeš za nešto od čega ćeš imati nešto. U suprotnom si samo mazohist.

TiMi79 kaže...
Za one malo britkije na jeziku...masu puta sam doživio od tzv. ateista, agnostika pa čak i od sotonista kako se mole Bogu kad se nađu u smrtnoj opasnosti. Ne znam zašto, ali eto... {#}

Provociraš ili lažeš? {#}

Ni jedno ni drugo. Doživio vlastitim očima, jednog poznanika koji se predstavlja kao sotonist, čak je išao i na njihove mise, bio je jednom u smrtnoj opasnosti (visio na konopu sa vrha zgrade) i tad je počeo zazivat Boga...jedna od mnogih.

16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
TiMi79 kaže...

P.S.
Za one malo britkije na jeziku...masu puta sam doživio od tzv. ateista, agnostika pa čak i od sotonista kako se mole Bogu kad se nađu u smrtnoj opasnosti. Ne znam zašto, ali eto... {#}

Bilo je samo pitanje vremena kad će neki krkan izvalit nešto slično.

A ti si ,barem prema ispisanom ,neki spasitelj?! {#}

Izzy kaže...

Ljudi su baš zanimljivi... Većina vas (ubrajam tu i sebe) će npr. bez pogovora provesti 5 sati dnevno na računalu (mislim na surfanje Internetom itd.), ali zato je teško 1 put tjedno odvojiti sat vremena na misu.

Bajke (i to mnogo bolje ,pa i realnije) mogu naći na Internetu.

Sorry ali ja tebe ne nazivam nikakvim pogrdnim imenima pa ću te zamoliti da i ti mene ne nazivaš, jer ne znaš ni ko sam ni šta sam!
Ja samo iznosim svoje mišljenje da Boga ima, isto ko šta ga i ti iznosiš da Boga nema. I nisam nikakav spasitelj, dapače!
I ne govorim o religiji, govorim o vjeri, za mene su to dva različita pojma, jer koliko god ima dobrih i loših ljudi koji su u istim ustanovama toliko ih ima i u religijskim ustanovama, pogotovo u Katoličkoj Crkvi koja je po meni malo-puno zastranila i ne bavi se u potpunosti onim sa čim bi se trebala baviti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2014 14:50 (TiMi79).
12 godina
neaktivan

nem ogu vjerovati koliko zagovornika crkve ima ovdje na forumu a tu bi trebali bit šokolovani ljudi i oni koji razmišljau svojom glavom...sad mi se čini da baš ti koji ovdje zagovaraju odlazak na misu očito vjeruju kao kompjuterima upravlja bog i kako on odlučuje čija grafa će krepat il koja će dat bolji FPS.... LOL{#}

5 1 hvala 0
12 godina
alien kaže...

Papi je očito postalo jasno da su internet i ostali izvori znanja i informacija postali največi neprijatelji religije.

Hmmm...o ovome bi se dalo diskutirati {#}

12 godina

vidim nastavlja se rasprava, kao i obično sa čvrstim uvjerenjima jedne i druge strane da su u pravu....

kako bilo, evo jedan zanimljivi podatak koji na jednu od dobrih stvari katoličke crkve baca sasvim drukčije svjetlo (možda ovime samo izazivam novi rat, no eto da pridonesem raspravi kad se već vodi i da ne ispadne da sam gorljivi branitelj crkve, jer nisam, nego mi samo smeta vrijeđanje bez uma i razuma koje neki ovdje provode pod zastavama navodnog liberalizma i slobodoumlja)

dakle, svojevremeno sam bio u raspravi oko crkve s jednim vjernikom (ali raspravi, ne međusobnom vrijeđanju) i uz iznošenje svojih uvjerenja kako je crkva tek dobro organizirana tvrtka koja prvenstveno gleda na vlastiti profit, svećenika koji su se prije par godina pobunili zbog naloga zagrebačkog kardinala da više ne smiju kupovati vozila visoke klase (znači bez bembura i mečki) pa su se donekle umirili kupujući passate s w6 motorom, 4×4 pogonom i full opremom koji koštaju čak i više (čast izuzecima), a istovremeno odbijaju samohrane majke za pomoć pod izlikom kako raspolažu samo sa svojom plaćicom i nemaju kinte (opet čast izuzecima), uglavnom sve negativno što ljude odbija od crkve - dopustio sam sebi reći kako je ipak već sam caritas kao crkvena organizacija i njegov rad u pomoći siromašnima dovoljan da ublažim svoje mišljenje

no, nakon toga, pišući tekst upravo o caritasu tražio sam da mi pošalju podatke o financiranju, kako bi vidio tko to pomaže ovu organizaciju i koliko crkva izdvaja za direktnu pomoć siromašnima,

no podatke u odgovoru nisam dobio - o donatorima razumljivo - zbog zaštite osobnih podataka, a o udjelu crkve pod objašnjenjem da je to njihova interna stvar - na to sam zatražio barem podatke koliko se državnih sredstava koje dobiju od hrvatske, zahvaljujući ugovorima s vatikanom, ulije u caritas (naivno vjerujući kako javnost ima pravo znati kuda ide i jedna kuna poreznih obveznika), kad ono opet tjorak - pozvali su se na zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji jedino vjerskim zajednicama omogućuje zaštitu od pitanja o trošenju javnih sredstava

tada sam kopajući po netu našao podatke koji su me strašno razočarali, dakle nije riječ o hrvatskom caritasu jer se tu podaci kriju ko zmija noge, no sumnjam da je situacija išta bolja - riječ je o španjolskom caritasu koji bez problema izdaje financijska izvješća i popise donatora, prema kojima je vidljivo da imaju proračun od oko 250 milijuna eura, od čega oko 170 milijuna financiraju obični ljudi donacijama, dio kojeg se ne sjećam točno koliko - otpada na velike donacije i pomoć države, a "čak" 5 (riječima pet) milijuna eura dolazi od španjolske crkve, dakle "čitavih" dva posto caritasovog proračuna financira crkva, a 98 posto od ostalih izvora

- u tom trenutku nestala su sva opravdanja koja sam imao za crkvu jer pretpostavljam da niti kod nas nije drukčija situacija, a njihova netransparentnost to samo potvrđuje i onda se čovjek pita zašto se crkvi daju toliki milijuni ako ona za direktnu pomoć siromašnima daje toliko malo, a to bi im trebao biti glavni i najvažniji projekt

zato navijam za ideju da se crkvi dodjeljuje posebni porez, kako je to riješeno u brojnim europskim zemljama, dakle vjerski porez kojeg će sami građani odrediti hoće li i koliko plaćati, pa im se to oduzima na plaći kao i svi drugi porezi i doprinosi - vjerujem da bi tada crkva teško skupila 80-postotni udio vjernika u populaciji (što opet ne treba generalizirati, jer masa je ljudi koji taj porez ne bi plaćali jer to jednostavno ne mogu, no vjernici su i idu u crkvu) - ali barem bi tada protivnici izgubili argument da su prisiljeni plaćati ono što ne koriste (doduše, kao da za druge stvari nisu prisiljeni plaćati, raznorazne poreze, namete i financiranje stotina kojekakvih udruga, agencija, hrt, itd., no to je već druga rasprava)

eto, toliko od mene, no istovremeno ponavljam - iznesite svoje mišljenje protiv crkve argumentirano, bez vrijeđanja i omalovažavanja jer reći nekome da je mazohist radi toga što ide na misu nije način na koji se raspravlja - nečija vjera i odlazak na misu osobni su izbor i nitko nema pravo zbog toga nekoga omalovažavati i vrijeđati

i još nešto - papa franjo je papa, to što jest, na čelu organizacije kakva jest, no činjenica je da je dobar čovjek, da želi modernizirati crkvu, da ne podnosi bogataše među svećenicima, želi što više crkvenih sredstava usmjeriti za pomoć siromašnima i da u konačnici svaka njegova poruka ima u sebi veliku dozu istine - poštujte to, bit ćete bolji ljudi, a protiv crkve se uvijek može grintati i argumentirano

Moj PC  
9 0 hvala 0
15 godina

Da ste nekada otisli na misu mozda bi čuli propovijedi koje nisu samo ispiranje mozga i slijepo vjerovanje u kršćanstvo i bibliju, nego su vezane za život općenito. Ima mnogo stvari koji svećenik priča kojih bi se svaki normalan covjek trebo pridrzavati.... bar svećenik u mome kraju

http://trakt.tv/user/MjezZza
Moj PC  
4 5 hvala 0
17 godina
moderator
TiMi79 kaže...
TiMi79 kaže...
Za one malo britkije na jeziku...masu puta sam doživio od tzv. ateista, agnostika pa čak i od sotonista kako se mole Bogu kad se nađu u smrtnoj opasnosti. Ne znam zašto, ali eto... {#}

Ni jedno ni drugo. Doživio vlastitim očima, jednog poznanika koji se predstavlja kao sotonist, čak je išao i na njihove mise, bio je jednom u smrtnoj opasnosti (visio na konopu sa vrha zgrade) i tad je počeo zazivat Boga...jedna od mnogih.

Znači, zato jer si ti vidio da je jedan (brojkom: 1) sotonist (ne ateist, agnostik) počeo zazivati boga, to znači da ateisti i agnostici u smrtnoj opasnosti zazivaju boga?! Ti zbilja ne vidiš da ti logika "malo" šteka?

15 godina
Harold kaže...

dali je dobro koristiti internet za proučavanje islama ili budizma?

Je, mislim da čitanje Kurana, Starog Zavijeta, proučavanje budizma itd. potiče ljude na razmišljanje i time postaju otvoreniji i liberalniji barem što se religija tiče

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
15 godina
L3gioNAR00 kaže...
Sad če meni jedan poglavnik jedne vjere filozofirat.

Isto tako ti je "filozofirao" profesor iz hrvatskog?

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
17 godina
moderator
picajzla0707 kaže...

eto, toliko od mene, no istovremeno ponavljam - iznesite svoje mišljenje protiv crkve argumentirano, bez vrijeđanja i omalovažavanja jer reći nekome da je mazohist radi toga što ide na misu nije način na koji se raspravlja

Prilikom komentiranja ujedno je uputno koristiti mozak i reagirati na napisano, a ne izvlačiti stvari iz konteksta. Naime, korištenjem mozga vidi se da nisam napisao da su oni koji idu na misu samim tim što idu na misu mazohisti, kao što mi to kolega u nekoliko navrata imputira, nego sam napisao da kad osoba koja bi išla na misu od toga ne bi imala nešto, onda bi bila mazohist. Što je to "nešto", u to ne ulazim - pretpostavljam da mnogi idu na misu zbog društvenog kontakta, neki zbog prisjećanja na svoje pretke, neki jer se tamo osjećaju sigurno... Njihova je stvar zbog čega idu na misu.

A ta moja poruka je reakcija na Izzyjevu poruku u kojoj osuđuje ljude što jednom tjedno ne potroše sat vremena na misu. Dakle, onaj koji bi trošio jednom tjedno sat vremena na misu, a da od toga nema ništa, bio bi mazohist. Zar je to doista tako nešto shvatiti, da moram "crtati"?

picajzla0707 kaže...

nečija vjera i odlazak na misu osobni su izbor i nitko nema pravo zbog toga nekoga omalovažavati i vrijeđati

Tako je. To ujedno znači da je osobni izbor pojedinca da ne ide na misu i da ga zbog toga nitko nema pravo osuđivati, na što sam reagirao tebi spornom porukom.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Znači, zato jer si ti vidio da je jedan (brojkom: 1) sotonist (ne ateist, agnostik) počeo zazivati boga, to znači da ateisti i agnostici u smrtnoj opasnosti zazivaju boga?! Ti zbilja ne vidiš da ti logika "malo" šteka?

Stvarno sam umoran od raspravljanja. Opisao sam jedan slučaj. Očito je da se ne slažemo u mišljenjima u vezi vjere, svako ima svoje. Eto toliko.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2014 15:56 (TiMi79).
16 godina

Prilično ironično s obzirom da si upravo napisao tipični 24sata komentar.

17 godina
moderator
TiMi79 kaže...
mbaksa kaže...

Stvarno sam umoran od raspravljanja. Opisao sam jedan slučaj. Očito je da se ne slažemo u mišljenjima u vezi vjere, svako ima svoje. Eto toliko.

Naravno da si sad "umoran od raspravljanja" kad si napisao bedastoću koja se ne može obraniti. Išao si linijom derogativnog mita "no atheists in foxholes" (link, link), ali si stvar daleko pogoršao jer za (jedan jedini!) primjer ne daješ ateista, nego sotonista! Ono, helou! {#} Shvaćaš sad konačno kakvu glupost si napisao? Ateisti i sotonisti nisu jedno te isto - ateisti, za razliku od sotonista i teista, ne obožavaju ništa nadnaravno.

15 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
Harold kaže...

Je, mislim da čitanje Kurana, Starog Zavijeta, proučavanje budizma itd. potiče ljude na razmišljanje i time postaju otvoreniji i liberalniji barem što se religija tiče

Povijest nas uči da je upravo suprotno. Najviše ratova se vodilo "u ime" neke vjere. Danas i onda, uz nacionalizam, religija je najveći alat za kontrolu javnog mišljenja.

Ovo što si ti napisao lijepo zvuči, slažem se, no to je utopija. Iako po defaultu niti jedna vjere na zagovara mržnju, zanimljivo je koliko se cinizma, rasizma, netolerancije prema različitome itd. upravo pronalazi u vjerskim zajednicama.

15 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
L3gioNAR00 kaže...

Onaj tko ima "nešto protiv" hrvatskog jezika ili bilo koje druge teme, jednostavno neće ulagati svoje vrijeme u takvu vrstu edukacije. Ista stvar je sa religijskom tematikom ili bilo kojom drugom. S druge strane, gradivo koje se u obrazovnim ustanovama predaje se bazira na znanstvenim temeljima i tu su poprilično stvari jasne. Dok su vjerska pitanja podložna osobnoj interpretaciji i osobnim uvjerenjima.

16 godina
neaktivan
TiMi79 kaže...

Sorry ali ja tebe ne nazivam nikakvim pogrdnim imenima pa ću te zamoliti da i ti mene ne nazivaš, jer ne znaš ni ko sam ni šta sam!
Ja samo iznosim svoje mišljenje da Boga ima, isto ko šta ga i ti iznosiš da Boga nema. I nisam nikakav spasitelj, dapače!

Ništa pogrdno nije bilo upućeno direktno tebi.

To je bio samo općeniti pojam u odgovoru na očitu provokaciju.

Iznositi mišljenje je jedno ,provocirati je nešto sasvim drugo.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
17 godina
Ako sam ja uzrujan i ako sam naspamao hrpu gluposti što onda reći za pojedince na ovom forumu koji su na izjavu koju je poglavar Katoličke Crkve uputio ministrantima, dakle djeci koja aktivno sudjeluje pri služenju Sv. Mise i koji su došli u posjet Vatikanu reagirali komentarima tipa "Nemojte gubiti vrijeme na internetu, dodite u crkvu i gubite ga tamo.", "Na internetu barem mogu nauciti nesto novo,dok u crkvi fantazije"., "Lik koji je pola svog zivota potrosio na lazi u bajke ce meni govorit kaj da ja radim sa svojim vremenom? Bolje bi ti bilo papa da se pocnes bavit sa svojim problemima". Zašto su ti pojedinci našli za shodno da izađu na forum sa izjavama takvog tipa? Jesu li oni uzrujani ili što? Nemam ništa protiv ljudi ne-vjernika, ne-katolika, muslimana, pravoslavaca niti bilo kojih drugih, ali mi smetaju oni koji su protiv katolika i protiv Sv. Mise i zašto bi ja šutio i pustio ih da tako pljuju po onom što mi je osobno važno u životu? Očito je danas jako out javno reći da si katolik, već se to mora gurati pod tepih, dok se po katolicima pljuje na sve strane. I s tim imam problem.

S druge strane, da je ovu, relativno jednostavno i potpuno točnu misao, koju si je, vjerujem, i svatko od nas ponekad rekao, izjavio dalaj-lama, Bill Gates ili pok. Steve Jobs bio bi popraćen 99% pozitivnim komentarima.

Pusti ti pojedince koji ne znaju civilizirano raspravljati.

Nitko normalan ti neće braniti niti zamjeriti dok god iznosiš stavove bez omalovažavanja i/ili pokušaja utjecanja na druge.

Kužiš?

Meni ne smeta tvoj osobni stav, dapače, možemo o tome i pričati - no u trenutku kad krene pametovanje i soljenje pameti (s bilo koje strane), BANG.

Dijalog prestaje, kreće nasilje.

Tenzije na (ne)vjerskom frontu će prestati onog dana kad se Crkva prestane petljati u djelovanje države i utjecati (bilo direktno koketiranjem s određenim strankama, ili indirektno putem pojedinaca koji npr. forsiraju preskupe besmislene referendume) na one koji s njom nemaju veze, te se krene ponašati u skladu s propovijedanim (znači, ostavi se licemjerja i "radi kako ti kažemo, ne kako mi radimo" sistema) -

dakle, makne vjeronauk iz javnih, državnih škola, i odustane od ugovora koji joj - unatoč strahovitom deficitu - garantiraju abnormalno velike cifre iz proračuna.

Također, i taj famozni porez ne bi bio zgorega .. ako ni zbog čega drugog, čisto da se napokon utvrdi tko je vjernik samo deklarativno.

Garantiram ti da u tom slučaju revolta više neće biti jer će naprosto postati suvišan, i da će biti sasvim svejedno vjeruje li netko u svetu kravu, Isusa ili nešto treće.

Split your lungs with Blood and Thunder
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2014 16:54 (fler).
15 godina
Canis kaže...
Top Bugovac kaže...
Harold kaže...

Povijest nas uči da je upravo suprotno. Najviše ratova se vodilo "u ime" neke vjere. Danas i onda, uz nacionalizam, religija je najveći alat za kontrolu javnog mišljenja.

Ovo što si ti napisao lijepo zvuči, slažem se, no to je utopija. Iako po defaultu niti jedna vjere na zagovara mržnju, zanimljivo je koliko se cinizma, rasizma, netolerancije prema različitome itd. upravo pronalazi u vjerskim zajednicama.

Ratovi su se događali upravo zbog toga što nije bilo vjerske tolerancije. Da su ljudi malo više čitali a malo manje zadrto slušali(bili ovce) "vjerske vođe" do toga vjerojatno nebi došlo :/

Canis kaže...
Top Bugovac kaže...
L3gioNAR00 kaže...

Onaj tko ima "nešto protiv" hrvatskog jezika ili bilo koje druge teme, jednostavno neće ulagati svoje vrijeme u takvu vrstu edukacije. Ista stvar je sa religijskom tematikom ili bilo kojom drugom. S druge strane, gradivo koje se u obrazovnim ustanovama predaje se bazira na znanstvenim temeljima i tu su poprilično stvari jasne. Dok su vjerska pitanja podložna osobnoj interpretaciji i osobnim uvjerenjima.

Svatko ko je pročitao više od dvije knjige zna neke osnove pravopisa, no poanta je u tome da za njega vjerojatno većina filozofira

Ako neko nešto govori o nekoj pametnoj temi poslušaš ga i razviješ svoje mišljenje o tome, a ne zanemaruješ temu i mišljenje tog čovjeka samo zato što je on "poglavnik jedne vjere"

Kao što ljudi danas zanemaruju Marxa i groze se na njegovo ime a (većina) niti ne zna što je on zastupao (ako sam ovo naveo kao primjer ne znači da se slažem s njim), vjerojatno je čovjek imao i koju pametnu

Ako je ideja od nekog čovjeka koji nam se ne sviđa ne znači da je ideja loša ili besmislena

12 godina
mbaksa kaže...
picajzla0707 kaže...

eto, toliko od mene, no istovremeno ponavljam - iznesite svoje mišljenje protiv crkve argumentirano, bez vrijeđanja i omalovažavanja jer reći nekome da je mazohist radi toga što ide na misu nije način na koji se raspravlja

Prilikom komentiranja ujedno je uputno koristiti mozak i reagirati na napisano, a ne izvlačiti stvari iz konteksta. Naime, korištenjem mozga vidi se da nisam napisao da su oni koji idu na misu samim tim što idu na misu mazohisti, kao što mi to kolega u nekoliko navrata imputira, nego sam napisao da kad osoba koja bi išla na misu od toga ne bi imala nešto, onda bi bila mazohist. Što je to "nešto", u to ne ulazim - pretpostavljam da mnogi idu na misu zbog društvenog kontakta, neki zbog prisjećanja na svoje pretke, neki jer se tamo osjećaju sigurno... Njihova je stvar zbog čega idu na misu.

A ta moja poruka je reakcija na Izzyjevu poruku u kojoj osuđuje ljude što jednom tjedno ne potroše sat vremena na misu. Dakle, onaj koji bi trošio jednom tjedno sat vremena na misu, a da od toga nema ništa, bio bi mazohist. Zar je to doista tako nešto shvatiti, da moram "crtati"?

picajzla0707 kaže...

nečija vjera i odlazak na misu osobni su izbor i nitko nema pravo zbog toga nekoga omalovažavati i vrijeđati

Tako je. To ujedno znači da je osobni izbor pojedinca da ne ide na misu i da ga zbog toga nitko nema pravo osuđivati, na što sam reagirao tebi spornom porukom.

nisi baš bio toliko jasan, više si uletio u temu ko slon u staklarnu i počeo nametati svoja mišljenja

nema u tvojem prvom postu nikakvih ako i možda, niti pretpostavki imaju li vjernici nešto od mise

CITAT: Zašto bi itko odvojio i sekundu? Iako se mnogi ljudi vole nazivati vjernicima, većina ipak ne pristaje na ispiranje mozga samo tako. {#} Ako ćeš odvajati sat vremena tjedno za nešto, odvajat ćeš za nešto od čega ćeš imati nešto. U suprotnom si samo mazohist.

dakle ovdje baš ne vidim ovo što tvrdiš da se da isčitati, jedino uz kristalnu kuglu

niti druga tvoja poruka ne sadrži baš puno tolerancije i uopće ne uzimaš mogućnost ljudskog izbora

CITAT: Religijska indoktrinacija, koju započinju roditelji, a nastave vjeroučitelji i svećenstvo, je oblik ispiranja mozga. Možda to tebe smeta, ali to doista jest tako. Nema slobodne misli, ne smiješ dvojiti, nego trebaš prihvatiti ono čime te filaju.

ne živimo više u doba kad je pisana biblija, ljudima nitko je ispire mozak kako ti to tvrdiš, već im predstavljaju svoja uvjerenja, kao što nam predstavljaju svoja uvjerenja svi s kojima se susrećemo o bilo čemu, pa prihvatiš ili ne

mnogima od malena i bez biblije nameću pojmove dobra i zla, uče ih da ne valja krasti i drugima nanositi zlo, pa neki opet odaberu biti ubojice i lopovi - sloboda ljudskog izbora danas je prevelika, obrazovanost i informacije su predostupne svakome da bi postojala opasnost od tzv. ispiranja mozga, malo te previše pere paranoja

veća je opasnost od ispiranja mozga reklamama, potrošačkim društvom, nametnutim standardima ljepote i slično

15 godina
neaktivan

Sjećam se, kad sam bio mali, mama me je svake nedjelje vodila u crkvu. Međutim, kada sam joj jednom rekao da više želim da igram lopte sa prijateljima jednostavno je to prihvatila, nikada me nije tjerala da idem u crkvu i nikada mi u životu nije prigovorila ništa na tu temu. I ja sam shvatio kako joj baš i nije svejedno kad kažem da ne vjerujem u Boga pa o tome nikada i ne raspravljamo. Beskrajno sam zahvalan svojoj majci što mi je dala tu "prokletu mogućnost izbora"!

Zato, obzirom da sam odrastao u heterogenoj sredini, veoma dobro poznajem religiju i što se to govori na misama, liturgijama i džuma-namazima. Veoma dobro poznajem susjede koji praktikuju religiju i koji sebe nazivaju religioznim a posebno znam čime se bave i šta ko radi kada se misa završi.

Dok su god u crkvama don Kaćunko i Amfilohije a u džamiji Zukorlić, vjernicima će sotonisti i ateisti biti jedna-ista stvar. Ne zato što su to  pročitali u stručnoj literaruri već što im iskrivljenu sliku svijeta daje degeneričan kler! Nadam se da će Papa imati snage i vremena da crkvu (pogotovo na ex Yu prostorima) vrati u normalan kolosjek.

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
TiMi79 kaže...
mbaksa kaže...
Izzy kaže...

TiMi79 kaže...

Pa da . On je zazivao svoga boga. Sotonu, Lucifera ili sta vec.

I copy and pasted my system 32 folder, now I have a 64bit operating system
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
zbuzanic kaže...

nitko vas ne prisiljava da budete katolici.

Ali moramo financirati katoličku crkvu i protuustavnu indoktrinaciju?

zbuzanic kaže...

Nije vam bitan lopovluk države, birokracija koja se gomila i gomila i skoro najveći porezi u EU ...

Ajde navedi imena i prezimena onih kome to nije bitno!

zbuzanic kaže...

ali uf crkva koja pomaže tisućama, hrani gladne beskućnike diljem hrvatske koje nitko neće pogledati itd itd.

Na beskućnike se potroši par posto para koje crkva dobi od nas. Zašto ne bi sve te pare išle beskućnicima umjesto crkvi? Koliko bi se tek onda beskućnika moglo nahraniti i dati im krov nad glavom?!

zbuzanic kaže...

Jest da je vjera jedno dobro oružje itd i sam sam rođen u kršćanskoj obitelji i sva ta pravila te zapravo samo vraćaju u vjeru i tjeraju da se "bojiš", ovo ono, ali nitko mi nije branio da mislim svojim mozgom

Cijela poanta indoktrinacije je da te nauče razmišljati na njihov način (na način onih koji indoktriniraju). Sad kažeš da ti nitko nije braio da misliš svojim mozgom, međutim oni su te naučili da ne budeš skeptičan, da prihvaćaš (njihove) tvrdnje bezuvjetno, da odbacuješ tvrdnje koje se ne slažu s tvojim svjetonazorom unatoč dokazima...

Haha, dal me indoktrinira crkva ili milanović sa svojim komunjarskim stavovima totalno mi je svejedno. Toga će uvijek biti no crkva barem govori dobre stvari za razliku od ovog drugog. ;)

Svaki režim ima svoju vrstu indoktrinacije, u školi te učiteljica dresira sa svojim stavovima, kasnije te mediji dresiraju sa svojim stavovima pa povrh svega dolazi vlada koja te indoktrinira sa svojim stavovima. Pitanje je tko je onda mjerodavan da kaže jel neš dobro ili je neš loše, onaj tko u tom trenutku ima moć?

Kako god bilo, porez crkvi bi trebali plaćati samo vjernici, također bi samo vjernici trebali tada dobivati pomoć od crkve, to bi bilo jedino fer.

@modovi, Sunce se okreće oko Zemlje,ne?
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2014 20:05 (zerocool12).
17 godina
moderator
picajzla0707 kaže...
nisi baš bio toliko jasan, više si uletio u temu ko slon u staklarnu i počeo nametati svoja mišljenja

Jao, kak strašno! Ja vam namećem svoja mišljenja, a vi ne možete ništa protiv toga, morate mi se pokoravati i tako dalje i tako dalje. Jadni vi. Oduzeo sam vam sposobnost izražavanja vlastitog mišljenja. Kad ćeš već jednom završiti s tim bullšitanjem i baviti se nečim vezanim uz temu?

picajzla0707 kaže...
nema u tvojem prvom postu nikakvih ako i možda

CITAT: Zašto bi itko odvojio i sekundu? Iako se mnogi ljudi vole nazivati vjernicima, većina ipak ne pristaje na ispiranje mozga samo tako. {#} Ako ćeš odvajati sat vremena tjedno za nešto, odvajat ćeš za nešto od čega ćeš imati nešto. U suprotnom si samo mazohist.

Iznosiš evidentnu neistinu. Evo, označio sam ti žutom bojom.

picajzla0707 kaže...
niti pretpostavki imaju li vjernici nešto od mise

Fokus mojeg komentara kojeg si citirao je bio na onima koji ne idu na misu. Ne idu na misu (a to je većina ljudi - čak i većina vjernika) zato što očito nemaju dostatan razlog - odnos uloženog i dobivenog im je neprihvatljiv.

Jesi me ti pitao što oni koji idu na misu imaju od toga, ako si smatrao da ja smatram da od toga nemaju ništa? Nisi. Zbog čega mi onda to spotčitavaš? Tim više što sam to samoinicijativno poslije napisao.

picajzla0707 kaže...
niti druga tvoja poruka ne sadrži baš puno tolerancije i uopće ne uzimaš mogućnost ljudskog izbora

Tolerancije za što? Za religijsku indotkrinaciju? Zbog čega bi trebalo tolerirati nametanje djeci religioznih ideja specfične, u pravilu roditeljeve religije? Zar je to nešto pozitivno?

Nadalje - koji izbor ima dijete kojeg od kad zna za sebe roditelji i okolina indoktriniraju u specifičnu religiju? Nema nikakav izbor! Može ti se činiti da ima neki izbor zato jer se na sve ne primi jednako, ali i to je isto većim djelom posljedica intenziteta indoktrinacije i djetetovih kognitivnih sposobnosti.

Ljudi (djeca!) ne biraju religiju - religija bira njih!

Dakle, nemaju mogućnost izbora. Eventualno se kasnije neki teškom mukom uspiju odmaknuti od religije u koju su indoktrinirani.

picajzla0707 kaže...
ne živimo više u doba kad je pisana biblija, ljudima nitko je ispire mozak kako ti to tvrdiš, već im predstavljaju svoja uvjerenja

Nije istina. Djecu se uvjerava da je istinito ono što tvrdi religija roditelja. I to još od prije nego dijete zna kritički razmišljati.

picajzla0707 kaže...
kao što nam predstavljaju svoja uvjerenja svi s kojima se susrećemo o bilo čemu, pa prihvatiš ili ne

Nije istina! Jesi li ti siguran da znaš što je religijska indoktrinacija? http://en.wikipedia.org/wiki/Indoctrination

14 godina
zerocool12 kaže...
Kako god bilo, porez crkvi bi trebali plaćati samo vjernici, također bi samo vjernici trebali tada dobivati pomoć od crkve, to bi bilo jedino fer.

Kada bi itko dobivao pomoc od crkve.......

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice