Oracle tuži Google

poruka: 43
|
čitano: 15.239
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Oracle tuži Google".
17 godina
neaktivan
Oracle tuži Google

naxeem, pa zasto nisi pustio mater :)

mene ti je nemoguce naljutiti ili izbaciti iz takta.

ali kad krenes cvjecem na Microsoft...uf... :)

a i da google plati 5,9 milijardi.... opet ce to proci preko nekog servisa koji je napravljen u javi, zapisati se u oracle bazi, te na kraju ce knjigovodstvo, mozda, provjeriti bankovni izvod preko internet explorera :), a mi cemo se zabavljati tko je tu bolji java ili .net :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Oracle tuži Google
naxeem kaže...
rustweaver kaže...
naxeem kaže...

Google je, da nebi platio Oracleu licencu za Javu, napravio svoj JVM i modificirao jezgrene Java klase te svoj novi JVM nazvao Dalvik. Time je direktno izbjegao plaćanje licenci Oracleu, jer Android tehnički ne koristi Oracleovu Javu tj. Oracleov JVM (Micro JVM).

Nije li licenca za koristenje Jave nepotrebna? Google je napravio nekompatibilnu implementaciju Jave i za hebanje po standardu je dobio po prstima bas kao i MS svojevremeno, tako sam ja to barem shvatio.

Pa to sam i napisao. Molim te, pročitaš tekst prije nego ga citiraš i odgovoriš.

Ne, napisao si da je to Google napravio da bi izbjegao placanje licence za Javu, a koliko sam ja upoznat licenca se ne mora placati ako se koristi originalna Sun-ova implementacija. Po tvome ispada da je Google jednostavno skrtario sto naprosto nije istina. Problem je u tome sto je Google na svoju ruku isao prosirivati Javu i raditi nekakav svoj standard (jer mu ocito Sun-ov besplatni JVM nije odgovarao), a to se Sun-u mora placati jer je Java tehnologija puna patenata. Ako radis svoj vlastiti VM koji je kompatibilan s Javom automatski krsis vise Sun-ovih patenata vezanih uz Javu, prema tome izbor je ili koristiti originalan JVM ili placati. Nije mi jasno kako je Google mislio proci neopazen s time.

Suma summarum: Google to nije radio da izbjegne placanje, nego mora placati upravo zato sto je to isao raditi. Pomijesao si uzrok i poslijedicu.

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.8.2010 0:24 (rustweaver).
17 godina
neaktivan
ferdy kaže...

naxeem, pa zasto nisi pustio mater :)

Činilo mi se preteškom uvredom da ti mater svrstavam u HDZ. :-)

rustweaver kaže...

Suma summarum:

Kao što sam rekao: Googleu ne odgovara korištenje MicroJVM-a i žele svoj i nemaju namjeru (niti bi trebali imati) plaćati Oracleu bilo što.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
15 godina
neaktivan

E sad se slazemo. Ali patenti su patenti...

Zasto mislis da ne bi trebali imati? Znaci li to da ti kao MS-ov zagovornik ne podrzavas softverske patente? Zanimljivo...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
17 godina
neaktivan

za sladokusce :)

http://www.sybase.com/detail?id=1069326

a sad nesto "protiv" oraclea i jave :).

http://www.infoq.com/news/2010/07/eclipse-java-6u21

:)

ali brzo se rijesilo

17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

E sad se slazemo. Ali patenti su patenti...

Zasto mislis da ne bi trebali imati? Znaci li to da ti kao MS-ov zagovornik ne podrzavas softverske patente? Zanimljivo...

Nisam ja Microsoftov zagovornik, već zagovornik boljih opcija. Trenutno je C# najbolji jezik (za namjene koje ima) i znatno bolji od Jave. Meni je jedino to bitno.

15 godina
neaktivan

Dobro, mozda sam stekao pogresan dojam o tebi, ali mi svejedno nisi odgovorio na pitanje.

17 godina
Oracle tuži Google

Naxeeme, nisi mi jasan... s jedne strane uzimaš stvari pragmatično i prihvaćaš samo što piše crno na bijelo, a gore me pak kritiziraš da ne čitam između redova. Čitam ja između redova (očito je zašto Oracle tuži Google), no to ne navodim kao argument u raspravi jer čitanje između redova nije nešto na što se možeš pozvati ;-)

U svakom slučaju, očito je da si ti oduševljen MS-ovim tehnologijama i to je sasvim ok - štoviše, MS je zbilja napredovao i u zadnje vrijeme izbacuje jako dobre proizvode (pa da i ja to priznam), no nije ok da ti zatvaraš oči nad stvarima koje ne idu u korist MS-a (da te citiram: "Volim Wikigumente" - taj link sam ti ionako stavio samo da klikneš na reference ispod). Ono što sam ti ja htio samo pokazati da je glupo reći: Oracle je smeće od firme i ne možeš mu vjerovati - ako se čita između redaka, dok je MS super firma kojoj treba vjerovati jer su dali obećanje zajednici (tzv. community promise) i bilo kakvo čitanje između redaka koje može ugroziti takvo mišljenje ne dolazi u obzir. Ergo, fan-boy si... iako, možda nesvjestan :-)

Stoga, shvati da će .Net biti "besplatna" tehnologija sve dok Microsoftu to odgovara, a ako netko počne na .Netu zarađivati više novaca od njih samih, lako oni nađu drugačije tumačenje svog danog obećanja, pogotovo što to MS-u nije nimalo strana taktika. Tako da na kraju, što se tiče pravne strane, nema argumenta zašto koristiti .Net umjesto Jave... sve ista korporativna bagra.

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.8.2010 16:03 (4ndY).

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Oracle jest gora firma od Microsofta, ali ja u niti jednom trenutku nisam rekao da Microsoft nije velika zla korporacija (a svi bismo mi htjeli imati jednu takvu).

Štos je samo u tome da je pravno CLR bolji odabir za implementaciju, od JVM-a. Mono je bolji izbor od Dalvika.

17 godina
neaktivan
Oracle tuži Google

java je postala standard zahvaljujući otvorenosti i fer playu njezina vlansika suna. kako suna više nema, oracle ne ira istu igru, izleda da bi oracle mogao ostati sam sa svojim vlasničkom nestandard javom. apache software foundation prijeti napuštanjem iste. link

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Oracle tuži Google

e sad i motorola uzvraća udarac i tuži microsoft. link 

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

0 0 hvala 0
17 godina
Oracle tuži Google

Google je odgovorio: 

“Google does not infringe any valid and enforceable claim of the Patents-in-Suit, either directly or indirectly, and does not infringe any valid copyright rights of Oracle, either directly or indirectly.”

"Any use in the Android Platform of any protected elements of the works that are the subject of the Asserted Copyrights was made by third parties without the knowledge of Google, and Google is not liable for such use."

http://www.groklaw.net/article.php?story=20101111114933605

If at first you don't succeed; call it version 1.0

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
redrum781 kaže...

Google je odgovorio: 

“Google does not infringe any valid and enforceable claim of the Patents-in-Suit, either directly or indirectly, and does not infringe any valid copyright rights of Oracle, either directly or indirectly.”

"Any use in the Android Platform of any protected elements of the works that are the subject of the Asserted Copyrights was made by third parties without the knowledge of Google, and Google is not liable for such use."

http://www.groklaw.net/article.php?story=20101111114933605

Odgovorio je google odavno, naravno, al Oracle je samo nadopunio tužbu i koliko ja znam ne traži odštetu niti je u potrazi za ldodatnim izvorom prihoda nego traži da se sav kod kojim se google ogriješio o Oracleov copyright pronađe i uništi što bi moglo biti jako nezgodno za android i sve developere i proizvođače i jako neozbiljno od googlea.

Svejedno ... Google u je bilo vrijeme da plati, ovo nije prvi put da kradu tuđe intelektualno vlasništvo, zapravo poznati su po tome. Zašto nisu uzeli otvorenu verziju Jave ( GPL ) ... ne nego su napravili "vlastitu" verziju koja je izgleda ipak preslična Sunovoj, odnosno sad Oracleovoj.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice