Ne znam, ja sam ipak kupio BR drive (čitač) jer mi je ionako trenbala pržilica pa sam umjesto 300kn dao 700kn i sad sam već skupio 6 BR filmova (sve preko Amazona i iz Austrije po 60-80kn komad) a kad gledam to je neusporedivo prema DVD-u i bolje od kompresiranih BR rip-ova.. originali su originali, a nemam baš toliko harda da bi si mogao skidat sve filmove koji su mi dobri od po 20GB (stane svega oko 44 takva filma na 1TB harda)
Dakle, 6 filmova * cca 70kn = 420kn. Hard disk 1TB = cca 650kn. A na hard stane, kako si ti rekao, svega 44 bluray-a. Jel vam sada svima jasno šta se cijene backupa-a tiče. A valjda vam je otprije jasno da je hdd backup jednostavniji za upotrebu i pouzdaniji od bilo kakvih medija.
Šta se tiče kvalitete dobro rippanih filmova i originala, ja ne uspijevam uočiti razliku original bluray-a i filma rippanog sa bluray-a i komprimiranog na cca 10-15 GB. I to na plazmi full HD 42", a kamoli na kućnim monitorima ili laptopima. A velika sam picajzla šta se kvalitete slike tiče. DVD (oko 150 originala imam) uopće ne gledam, jer mi svi bluray rippovi imaju bolju sliku na plazmi.
Šta se tiče brzine Interneta danas, čak i minimalne brzine kod flat-a, na npr. kabelskoj vezi, su takve da se brzo skine 20GB. Evo preko noći sam skinuo cca 30Gb za 4-5 sati - 3 filma po cca 10Gb i sad imam tri dana šta gledat. A i više jer pratim utakmice svjetskog prvenstva, pa ne stignem toliko visit ispred TV-a. Samo oni koji se preseravaju da su 'filmofili' i imaju vremena gledati 5 filmova dnevno mogu i izjaviti da im je danas internet prespor. Ali uzmite u obzir da S.Jobs nije u svojim izjavama mislio na korisnike tamo neke RH nego na one u normalnim zemljama di je internet i jeftiniji i brži.
Jedini razlog za imat bluray medije (a time i uređaj), šta se filmova tiče, je čisto kolekcionarske prirode. A šta se programa/igara tiče - jel znate neke samo na bluray-u?