Koliko je brz mozak?

poruka: 417
|
čitano: 249.428
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko je brz mozak?".
17 godina
neaktivan
RE: Koliko je brz mozak?
M_dipl. kaže...
Genie kaže...
....

(i) Nastali smo iz neživih komponenti, ali smo također nastali po nekom evolucijskom principu, koji je bio spontan. Morao se dogoditi početni impuls, nazovi to ontičkom prevagom, moralo se dogoditi ono "DA" za život. Računalo se tako ne razvija, njega razvije ljudsko biće. Da se milijun mini evolucija laboratorijski izvede iz nijedne neće proizaći računalo, iz jednostavnog razloga jer računalo nije živo biće - odatle ta ontološka razlika.

....

ali ne, za genia su roboti uber "stvorenja" i brani ih zivotom i svim svojim bicem...samo nezzz kaj su mu tak dobroga u zivotu donijela...

ja se s tobom i bodanim slazem u potpunosti, kolko god bio nazadan i ne napredan...NamigivaNamigivaNamigiva

Psssssst Zecovi spavaju
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2009 22:03 (angel of fire).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
odjavljen
angel of fire kaže...

al robot nikad nece biti covijek...

a vi hocete dokazati jednakost, i neki suzivot...

mi smo od mesa, oni od hidraulike i eletronike...

nece imati "dusu", sumnjam da ces se zaljubiti u robota...

vi se sad tu razbacujete nekim pojmovima koji su crni i bijeli, ali , kao i dosada u nebrojeno mnogo slučajeva, postoji siva zona...a to je neka ljudska zona...

da netko napravi robota, koji kao kaj ste naveli, da neces prepoznati jel je covijek ili robot, i da je tijela kao vasa majka ili otac...vi cete i dalje postovati vasu majku ili oca kao ljude, kao živa bića...

mozete izdrkavat na software i hardware, i na inteligenciju...ali opet ce ostati samo roboti...

nece cijeniti glazbu, nece cijeniti lijepu curu, nece se diviti prirodi...nece raditi greske , sto je ljudsko...

angel of fire kaže...

eto...random i ja smo tu negdje...a ovi ostali samio bacaju neke pojmove da se naprave pametni...al meni jos nije jasno zasto toliko uzvisujete te robote....ej alo, kaj vam je?....

a genuine...(sry ak je krivi nick)...

mozda jesam staromodan, mozda sam konezervativan, mozda jesam....al robot to nikad nece biti...biti ce onakav kak ga ti isprogramiras....

a ovi kaj kazu da su i ljudi isprogramirani , samo kao u smislu podataka koje nam drugi prezentiraju...e to niej istina...bar po meni...jerbo, ja mogu dobiti informacije od 6 strucnjaka, npr. kako izolirati kucu....

3 ih kaze da je dosta stiropor 5-ica dosta(npr.)

2 ih kaze da minimalno stavim 8-icu...

a 1 kaze da stavim 12-icu, jer ce mi se isplatiti....

kao sto vidis, namjerno sam stavio 6 strucnjka, nije omjer 3:3...

i sad ja recimo mogu izavrat prvu varijantu, zato kaj je najvise preporuka...tako bi robot napravio, jer bi analizirao po sabloni i skripti..(aha, najvise odgovora, to uzimam)

a ja bi dodatno razmisli, aha, pa jbg, ipak je najvise preporuka za 5-icu, al meni se tio čini premalo, stavit cu 8-icu, ili ipak ne, uzet cu 12_icu, isplatit ce se ulozena lova....

i sad  na kraju i mozdaai pogrijesim kaj sam stavio 12-icu, al, jbg ljudski je....

a mozda sam i opako rijesio situaciju, i isplatilo mi se na grijanju....al z arobota je odma jasno kaj terba napraviti...on ne razmislja....Izlanuo se

Ovo gore je dobro rečeno.

Primjer sa glazbom i lijepom curom - oboje se može isprogramirati. Glazba - recimo da uspoređuje harmoniju i ritam sa situacijom (izrazi lica oko njega, raspoloženje ili neki drugi parametri) u kojoj se ta glazba pušta. Stavite ga u birc (neki rock caffe) i pustite cajku. On bi mogao reagirati. Mogao bi reć da mu se ne sviđa ta glazba jer nije u skladu sa ambijentom i ljudima koji se tu nalaze (po izrazima lica bi skužio da neš ne štima sa muzikom). Lijepa cura - pogleda joj lice i usporedi ga sa zlatnim rezom. U oba slučaja bi on postupio po pravilu - sa glazbom bi slijedio ljude oko sebe i ukus programera a kod lijepe cure bi se vodio po zlatnom rezu. Dakle, bio bi predvidljv. On neće sam svojom voljom odredit što mu se sviđa - zašto mu je ta pjesma dobra (harmonija? children of bodom baš i nisu neki primjer usklađene svirke Smijeh)... Prepoznao bi lijepu curu ali nebi znao reć zašto mu se sviđa... Naravno, moguće je ubaciti predefinirane odgovore (Jer ima lijepe oči) ali to nije njegovo mišljenje. On je prepoznao programirani uzorak i primjenio je logiku if...then..else.

Primjer sa izolacijom. Svaki majstor je odabrao određenu debljinu na osnovi svog iskustva - koja se izolacija pokazala dobrom u određenim slučajevima. Doduše, to je "računalno" razmišljanje - ako je zid okrenut na sjever, deblja izolacija, ako je na jugu, tanja izolacija, ako je na sjeveru zaklonjen zgradom/kućom, opet malo tanja izolacija, al deblja od one na jugu.... To je if...then...else. Ali majstor će pogriješit tu i tamo, što je točno. robot neće. on će svaki put odabrat pravu izolaciju jer ima više informacija na raspolaganju i postupa po uputama koje bi dao inženjer građevine.

moguće je napraviti da robot griješi tu i tamo, al sve je to u kodu i sve je predodređeno. ne kažem se nikad neće napraviti AI koji će biti kao ljudski ali proći će vremena.. al nikad, nikad, robot neće znat koja je najbolja pjesma od Iron Maidena, zašto mu je dobra i neće shvatit zašto se meni ili nekom x sviđa cura koja je upravo prošla mimo nas.

al da nas roboti (AI općenito) tuče u šahu i sličnim stvarima sa unaprijed definiranim pravilima tuče, to je točno. al robot ne zna izabrat random broj bez nekog algoritma. mi samo bubnemo 16 Smijeh

VRATITE INTERNET ARPA-i!! // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
angel of fire kaže...

Ovo gore je dobro rečeno.

Primjer sa glazbom i lijepom curom - oboje se može isprogramirati. Glazba - recimo da uspoređuje harmoniju i ritam sa situacijom (izrazi lica oko njega, raspoloženje ili neki drugi parametri) u kojoj se ta glazba pušta. Stavite ga u birc (neki rock caffe) i pustite cajku. On bi mogao reagirati. Mogao bi reć da mu se ne sviđa ta glazba jer nije u skladu sa ambijentom i ljudima koji se tu nalaze (po izrazima lica bi skužio da neš ne štima sa muzikom). Lijepa cura - pogleda joj lice i usporedi ga sa zlatnim rezom. U oba slučaja bi on postupio po pravilu - sa glazbom bi slijedio ljude oko sebe i ukus programera a kod lijepe cure bi se vodio po zlatnom rezu. Dakle, bio bi predvidljv. On neće sam svojom voljom odredit što mu se sviđa - zašto mu je ta pjesma dobra (harmonija? children of bodom baš i nisu neki primjer usklađene svirke Smijeh)... Prepoznao bi lijepu curu ali nebi znao reć zašto mu se sviđa... Naravno, moguće je ubaciti predefinirane odgovore (Jer ima lijepe oči) ali to nije njegovo mišljenje. On je prepoznao programirani uzorak i primjenio je logiku if...then..else.

Primjer sa izolacijom. Svaki majstor je odabrao određenu debljinu na osnovi svog iskustva - koja se izolacija pokazala dobrom u određenim slučajevima. Doduše, to je "računalno" razmišljanje - ako je zid okrenut na sjever, deblja izolacija, ako je na jugu, tanja izolacija, ako je na sjeveru zaklonjen zgradom/kućom, opet malo tanja izolacija, al deblja od one na jugu.... To je if...then...else. Ali majstor će pogriješit tu i tamo, što je točno. robot neće. on će svaki put odabrat pravu izolaciju jer ima više informacija na raspolaganju i postupa po uputama koje bi dao inženjer građevine.

moguće je napraviti da robot griješi tu i tamo, al sve je to u kodu i sve je predodređeno. ne kažem se nikad neće napraviti AI koji će biti kao ljudski ali proći će vremena.. al nikad, nikad, robot neće znat koja je najbolja pjesma od Iron Maidena, zašto mu je dobra i neće shvatit zašto se meni ili nekom x sviđa cura koja je upravo prošla mimo nas.

al da nas roboti (AI općenito) tuče u šahu i sličnim stvarima sa unaprijed definiranim pravilima tuče, to je točno. al robot ne zna izabrat random broj bez nekog algoritma. mi samo bubnemo 16 Smijeh

slično razmisljamo...samo bih jos dodao...

on ce reci,kao sto si ti naveo, da je to lijepa djevojak kad ju usporedi s zlatnim rezom...

ali kaj se događa...jel ti, m.dipl, genie ili bilo tko drugi uspoređuje djevojku, pa onda odluči jel je lijepa ili nije, ...tesko...

i zato smo mi specifični, mi ne analiziramo da bi procesuiramo tisuce bitova informacija u minuti da bi nesto dozivjeli...

mislim, procesuiramo u mozgu, ali to nije ista vrsta procesuiranja podataka kao u robotu...robot prvo uspoređuje, onda određuje, a mi samo određujemo...(mozda me necete shvatiti, al ne gledajte samo cisto znanstveno, nego laicki)Smijeh

a tko god veli da roboti nisu umjetni, taj sere...ja ne vidim da se rađaju...Izlanuo se, i drago mi je zbog toga...

ovo mi je jedna od najboljih tema do sada...Namigiva

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
protjeran
sta? children of bodom nisu uskladeni? ja mislim da bas lijepo sviraju :P
16 godina
odjavljen
angel of fire kaže...

slično razmisljamo...samo bih jos dodao...

on ce reci,kao sto si ti naveo, da je to lijepa djevojak kad ju usporedi s zlatnim rezom...

ali kaj se događa...jel ti, m.dipl, genie ili bilo tko drugi uspoređuje djevojku, pa onda odluči jel je lijepa ili nije, ...tesko...

i zato smo mi specifični, mi ne analiziramo da bi procesuiramo tisuce bitova informacija u minuti da bi nesto dozivjeli...

mislim, procesuiramo u mozgu, ali to nije ista vrsta procesuiranja podataka kao u robotu...robot prvo uspoređuje, onda određuje, a mi samo određujemo...(mozda me necete shvatiti, al ne gledajte samo cisto znanstveno, nego laicki)Smijeh

a tko god veli da roboti nisu umjetni, taj sere...ja ne vidim da se rađaju...Izlanuo se, i drago mi je zbog toga...

ovo mi je jedna od najboljih tema do sada...Namigiva

Kad vidimo lijepu curu, ne uspoređujemo je sigurno. Il ti se sviđa il ne. AI bi analizirao njezino lice po segmentima - oblik lica, oči... Ali cjelina nije zbroj djelova. Netko je dao link na fenomenalan tekst. To je savršen dokaz kako ljudi i AI razmišljaju na drugačiji način. AI čita slovo po slova pa analizira i uspoređuje. Mi gledamo cjelinu. AI analizira cjelinu, rastavi je na dijelove i sad ta cjelina "gubi smisao". Nama se neka cura neće svidjet samo zbog očiju, AI bi je označio kao "zgodna" jer ispunjava uvjet. Al opet, nama nemora ispunit nijedan uvjet al nam se opet svidi.

ova je tema bolja od "40 godina od slijetanja na Mjesec" jer nema nikakve zavjere i nepotvrđenih informacija/dezinformacija...

EDIT:

grimyHR kaže...
sta? children of bodom nisu uskladeni? ja mislim da bas lijepo sviraju :P
Lijepo oni sviraju Smijeh. Nemam niš protiv njih, naprotiv, imam njihovu diskografiju i slušam ih cijeli dan. Al "Hate me" razara. AI bi poludio Smijeh
VRATITE INTERNET ARPA-i!! // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2009 22:54 (Sum_of_all_fears).
17 godina
neaktivan
Random. kaže...

Ja ću odlučiti da neću jesti 3 dana, onako bez veze. Kako bi robot to odlučio? Skriptom koja random puta godišnje u random vrijeme to odluči za robota?
Ja ću odlučiti još milijun nepredvidljivih različitih stvari tokom svog života. Kako će to robot odlučiti? Random skriptama?

Hoće li roboti ikada raspravljati po forumima kao što mi upravo sada činimo? Od jednog toliko nadmoćnijeg bića očekivao bi da hoće. No - neće.

ti imas fundamentalno nepoznavanje materije o kojoj raspravljamo na 12 stranica....

preporucam ti da ih jos jedanput procitas..

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

(i) Nastali smo iz neživih komponenti, ali smo također nastali po nekom evolucijskom principu, koji je bio spontan. Morao se dogoditi početni impuls, nazovi to ontičkom prevagom, moralo se dogoditi ono "DA" za život. Računalo se tako ne razvija, njega razvije ljudsko biće. Da se milijun mini evolucija laboratorijski izvede iz nijedne neće proizaći računalo, iz jednostavnog razloga jer računalo nije živo biće - odatle ta ontološka razlika.

(ii) Dobro, i? Slažem se, ali ne postoji mogućnost da ta metoda izrodi računalo, nego biće koje će u tijeku daljnje evolucije izraditi računalo.

(iii) Kako ne razumiješ, računala nisu rasa, računala su objekti. Živa su bića jedina koja mogu biti podijeljena u rase, ne računala.

Genie kaže...
neka sada prebacimo tvoj govor jedno 300 godina u proslost... i dobijemo..

Vidi (iii). Opet miješaš kruške i jabuke. 

Ovo se lagano pretvara u flameanje, budi konstruktivniji, ne vidim čemu ti služe ti 'stilski dodaci' tipa "hahahaha jooojj..suz.... uf. hahah joojj... uf...", a što se pisanja tiče preporučam ti da vidiš ovu temu:

http://www.bug.hr/forum/topic/internet/novi-trend-pisanja-w-sh-ch-tz/32503.aspx

(i) Nastali smo iz neživih komponenti, ali smo također nastali po nekom evolucijskom principu, koji je bio spontan. Morao se dogoditi početni impuls, nazovi to ontičkom prevagom, moralo se dogoditi ono "DA" za život.

totalni bullshit. dogodili su se random dogadjaji koji su na kraju doveli prvog zivog bica. kako god da ga nazoves nema fundamentalne razike izmedi nasih pokusaja i pogresaka da stvorimo inteligenciju

(ii) Dobro, i? Slažem se, ali ne postoji mogućnost da ta metoda izrodi računalo, nego biće koje će u tijeku daljnje evolucije izraditi računalo.

(iii) Kako ne razumiješ, računala nisu rasa, računala su objekti. Živa su bića jedina koja mogu biti podijeljena u rase, ne računala.

ne razumijem zasto ti uopce mislis i referiras se na danasnja racunala/tehnologiju/cybernetiku.... baci pogled malo u naprijed

(iii). Opet miješaš kruške i jabuke.

kao sto bi ti rekao ONTOLOSKI gledano ti i taj koji je stavio tog covjeka u roblje su razmisljali apsolutno isto - da je on stvar.

Ovo se lagano pretvara u flameanje, budi konstruktivniji, ne vidim čemu ti služe ti 'stilski dodaci' tipa "hahahaha jooojj..suz.... uf. hahah joojj... uf...", a što se pisanja tiče preporučam ti da vidiš ovu temu:

http://www.bug.hr/forum/topic/internet/novi-trend-pisanja-w-sh-ch-tz/32503.aspx

dodaci tog tipa jer si me bash nasmijo..

a glede ch tz i ostalih stvari tako pisem od kada sam sjeo za prve komodorce pa preko amige, picijade i terminala tamo pocetkom devedesetih kada nije bilo nasih slova...

Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
angel of fire kaže...

mozda jesam staromodan, mozda sam konezervativan, mozda jesam....al robot to nikad nece biti...biti ce onakav kak ga ti isprogramiras....

a ovi kaj kazu da su i ljudi isprogramirani , samo kao u smislu podataka koje nam drugi prezentiraju...e to nije istina...bar po meni...jerbo, ja mogu dobiti informacije od 6 strucnjaka, npr. kako izolirati kucu....

.Izlanuo se

ne dragi moj angele nisi ti ni staromodan, ni konzervativan nego si jako jednostavan ignorantan do boli. jesi li ti uopce pogledao ikoji link i ikoje objasnjenje koje je tu napisano na ovih 12 stranica?

poprilicno sam siguran da nisi jer da jesi potrosio barem PET minuta na fimic iz top gera koji je postan ili se IMALO potrudio procitati nesto o neuronskim mrezama

http://en.wikipedia.org/wiki/Neural_network

nebi napisao ni slova od ovoga sto si napisao. 

Ali tako svejedno i kad ionako neces niti pogledati ti ga niti procitati ista sa ovoga linka koji sam ti dao.

17 godina
neaktivan
Genie kaže...
angel of fire kaže...

a ovi kaj kazu da su i ljudi isprogramirani , samo kao u smislu podataka koje nam drugi prezentiraju...e to nije istina...bar po meni...jerbo, ja mogu dobiti informacije od 6 strucnjaka, npr. kako izolirati kucu....

.Izlanuo se

ne dragi moj angele nisi ti ni staromodan, ni konzervativan nego si jako jednostavan ignorantan do boli. jesi li ti uopce pogledao ikoji link i ikoje objasnjenje koje je tu napisano na ovih 12 stranica?

poprilicno sam siguran da nisi jer da jesi potrosio barem PET minuta na fimic iz top gera koji je postan ili se IMALO potrudio procitati nesto o neuronskim mrezama

http://en.wikipedia.org/wiki/Neural_network

nebi napisao ni slova od ovoga sto si napisao. 

Ali tako svejedno i kad ionako neces niti pogledati ti ga niti procitati ista sa ovoga linka koji sam ti dao.

ajde, sad cu procitat...Namigiva

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

e pazite jednu stvar...pošto je živčani sistem obični provodnik el. impulsa u kojima se nalaze informacije, mi moramo otkriti u kom obliku se nalaze te informacije te na praviti kompjuter koji je sposoban te informacije dekodirati i prikazati sadržaj same informacije....e pa ja bih to mogao napraviti, ali mora se poznavati "žrtvin" DNK, jer informacije koje putuju kroz pojedinačnog čovjeka jesu u el. obliku ali nemožemo im pristupiti dekodiranju ukoliko nije uključen sam DNK žrtve...lagano je ali i vrlo skupo

0 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Genie kaže...
Random. kaže...

Ja ću odlučiti da neću jesti 3 dana, onako bez veze. Kako bi robot to odlučio? Skriptom koja random puta godišnje u random vrijeme to odluči za robota?
Ja ću odlučiti još milijun nepredvidljivih različitih stvari tokom svog života. Kako će to robot odlučiti? Random skriptama?

Hoće li roboti ikada raspravljati po forumima kao što mi upravo sada činimo? Od jednog toliko nadmoćnijeg bića očekivao bi da hoće. No - neće.

ti imas fundamentalno nepoznavanje materije o kojoj raspravljamo na 12 stranica....

preporucam ti da ih jos jedanput procitas..

Ti si u ovoj temi najignorantnija osoba. Svijet smatraš nakupinom nula i jedinica. Samo ću ti jedno reći, znanost je napredovala od doba Darwina. Tada je stanica gledana kroz mikroskope tadašnjeg vremena izgledala poput kapljice. Cijeli svijet ustvari nije bio tako kompliciran. Danas u DNA kodu nalazimo OGROMNE količine podataka, čitave strukture, jezik sastavljen od čak 3 milijarde znakova. Ignorance is bliss? Ti se samo tješi da je ljudski organizam jednostavna stvar. Vjerovatno uvijek proučavaš pojednostavljene prikaze, pa ti se sve čini tako jednostavno.

Da, ljudi su poput računala. Čak i malo lošiji Namigiva

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2009 23:45 (Random.).
16 godina
odjavljen
angel of fire kaže...

ajde, sad cu procitat...Namigiva

Čitao i naletio na ovo:

A common criticism of neural networks, particularly in robotics, is that they require a large diversity of training for real-world operation. Dean Pomerleau, in his research presented in the paper "Knowledge-based Training of Artificial Neural Networks for Autonomous Robot Driving," uses a neural network to train a robotic vehicle to drive on multiple types of roads (single lane, multi-lane, dirt, etc.). A large amount of his research is devoted to (1) extrapolating multiple training scenarios from a single training experience, and (2) preserving past training diversity so that the system does not become overtrained (if, for example, it is presented with a series of right turns – it should not learn to always turn right). These issues are common in neural networks that must decide from amongst a wide variety of responses.

Ljudi nemaju ovakve probleme. neuronske mreže zasad pate od "dječijih bolesti" i zasad ne možemo previše očekivat od njih. za 10-20 godina da.... Ne kažem da AI neće dostić ljude.. Hoće, al kada? Trenutni razvoja AI-ja ide preko algoritama i skripti koje su u konačnici predvidljive. Postupaju po zadanom obrascu samo što ih ima puno pa izgleda kao da ne prati jedan obrazac. Ako strojevi postanu svjesni sami sebe, upast ćemo u gadan problem jer ćemo po njihovom sudu bit nepotrebni. Mi smo na neki način bolest ovog planeta (kao što je rečeno u Matrixu). Tko kaže da AI koji mi stvorimo neće donijet isti zaključak?

16 godina
Koliko je brz mozak?

Evo naišao sam na odličan članak na stranici dr. Hawkinga koji se jako isprepliće s ovom temom:

http://hawking.org.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=65

Preporučam za pročitati

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Genie kaže...

ovo mi je cak dekutantan i iskljuciv odgovor koji uzdize svoju rasu kao jedinu ispravnu. Znamo ko je tako razmisljao. To bas i nisam ocekivao od tebe.

Bas sam si i ja to pomislio dok sam citao ove clanke. Stvarno ce biti zanimljivo kad se pojave vanzemaljci, pa kad krenu - ti vanzemaljci nisu ljudi, sto znaci da ako se dosele na zemlju moraju imati svoje wc-e, a u autobusu moraju sjediti naprijed jer nam smrde.

angel of fire kaže...

mozete izdrkavat na software i hardware, i na inteligenciju...ali opet ce ostati samo roboti...

nece cijeniti glazbu, nece cijeniti lijepu curu, nece se diviti prirodi...nece raditi greske , sto je ljudsko...

Moze raditi greske. Ako zelite, vi cete kupovati robote koji rade greske. Ja cu vjerojatno izabrati onaj koji ne radi greske jer me ne zanima da me gleda zaljubljeno dok sam u gacama, a on usisava.

Genie kaže...

... neka sada prebacimo tvoj govor jedno 300 godina u proslost... i dobijemo..

Kao sto sam gore naveo, to i ja mislim.

angel of fire kaže...
....al robot to nikad nece biti...biti ce onakav kak ga ti isprogramiras....

3 ih kaze da je dosta stiropor 5-ica (npr.)

Robot ne mora biti onakav kako ga isprogramiras. Pa ne mislis valjda da ce robotu upisivati svaku pojedinu situaciju u softver? Jednostavno ce napisati softver za ucenje i spojiti ga na internet. Robot (ili racunalo) ce pregledati snimke i iz njih shvatiti tko je pozitivna, a tko negativna licnost, kako se treba ponasati u kakvoj situaciji i sl. Upravo ono sto i mi sami cinimo.

Zasto ljudi puse? Zato sto u filmovima face puse. Tako ce se i robot ponasati jer ce to vidjeti na filmovima. Onda ces mu ti kao gazda, onako kako bi rekao svom dijetetu, reci da pusenje nije zdravo i da mu je bolje da prestane. S obzirom da roboti nece biti bezobrazni kao sto tinageri jesu i da ce slusati svojeg gazdu, prestati pusiti. Ali ce sami odlucivati, a donosit ce odluke koje ce nas cesto puta iznenadjivati jer ce imati nevjerojatno puno iskustva, puno vise nego mi sami.

Sum_of_all_fears kaže...

Joj daj te price, mi bubnemo 16. Ima neki fora, sad se ne mogu sjetiti, ali nesto u stilu reci jedan broj od 1 do 14 i 90% ljudi izabire broj 7 (neka me netko ispravi ako zna pravu pricu). Mozda sam fulao u prici, ali tu sam negdje. Probao sam tu foru na pet, sest ljudi i samo jedan je rekao drugi broj. Toliko o nasem "randomu".

Sum_of_all_fears kaže...
Kad vidimo lijepu curu, ne uspoređujemo je sigurno. Il ti se sviđa il ne. AI bi analizirao njezino lice po segmentima - oblik lica, oči... Ali cjelina nije zbroj djelova. Netko je dao link na fenomenalan tekst. To je savršen dokaz kako ljudi i AI razmišljaju na drugačiji način. AI čita slovo po slova pa analizira i uspoređuje. Mi gledamo cjelinu. AI analizira cjelinu, rastavi je na dijelove i sad ta cjelina "gubi smisao". Nama se neka cura neće svidjet samo zbog očiju, AI bi je označio kao "zgodna" jer ispunjava uvjet. Al opet, nama nemora ispunit nijedan uvjet al nam se opet svidi.

Ovdje si potpuno promasio. Ti ocito ne kuzis koliko si isprogramiran od strane ljudi koji vode modnu industriju. Pogledaj slike lijepih zena prije 500-600 godina. Trbuscic, salo na bokovima, podbradak, rudlava crvena kosa, bijela ko' sir itd. Jesu li to tada isto bili ljudi ili nesto drugo? Jer ako su bili ljudi i ako im je to bilo lijepo zasto to danas nije lijepo? Pa nismo evoluirali do danas toliko da mijenjamo shvacanje lijepog?

Ne, stari moj, promijenila se moda. A moda je program, skripta koja odredjuje sta je lijepo, a sta nije. Mislis da je tesko uprogramirati skriptu za lijepo? Pa to je lakse nego nauciti robota da hoda. Na kraju krajeva, to vec postoji. Znanstveno je dokazano kako izgleda lijepa zena. Ima simetricno lice, usta od tud do tud, oci na ovom mjestu, oblik ovakav, kosu onakvu itd. Postoji i cijela grana znanosti o tome - umjetnost.

16 godina
odjavljen
virtualAThome kaže...

Sum_of_all_fears kaže...

Joj daj te price, mi bubnemo 16. Ima neki fora, sad se ne mogu sjetiti, ali nesto u stilu reci jedan broj od 1 do 14 i 90% ljudi izabire broj 7 (neka me netko ispravi ako zna pravu pricu). Mozda sam fulao u prici, ali tu sam negdje. Probao sam tu foru na pet, sest ljudi i samo jedan je rekao drugi broj. Toliko o nasem "randomu".

90%. 10% kaže neki drugi broj. Slučajnost i ljudski faktor Smijeh

Ovdje si potpuno promasio. Ti ocito ne kuzis koliko si isprogramiran od strane ljudi koji vode modnu industriju. Pogledaj slike lijepih zena prije 500-600 godina. Trbuscic, salo na bokovima, podbradak, rudlava crvena kosa, bijela ko' sir itd. Jesu li to tada isto bili ljudi ili nesto drugo? Jer ako su bili ljudi i ako im je to bilo lijepo zasto to danas nije lijepo? Pa nismo evoluirali do danas toliko da mijenjamo shvacanje lijepog?

Ne, stari moj, promijenila se moda. A moda je program, skripta koja odredjuje sta je lijepo, a sta nije. Mislis da je tesko uprogramirati skriptu za lijepo? Pa to je lakse nego nauciti robota da hoda. Na kraju krajeva, to vec postoji. Znanstveno je dokazano kako izgleda lijepa zena. Ima simetricno lice, usta od tud do tud, oci na ovom mjestu, oblik ovakav, kosu onakvu itd. Postoji i cijela grana znanosti o tome - umjetnost.

PWNED! Priznam, na ovo si me dotukao. U pravu si. Nisam razmišljao na taj način....

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.9.2009 0:48 (Sum_of_all_fears).
16 godina
klimama kaže...
....

Prema novijim istraživanjima za uspjeh ljudske vrste i njenu dominaciju na Zemlji bile su puno važnije emocionalna i socijalna inteligencija od ove matematičke, a na tom polju roboti jako loše stoje čak i u znanstvenofantastičnim filmovima.

-vrlo precizno, osim klasične potrebe za happyendom. Dodajmo da uvijek pobjeđujeu ameri i cijeli svemir govori engleski, s američkim naglaskom.. Namigiva

virtualAThome kaže...

Tako da Asimov propada u ovim slucajevima. Jedino da se harverski vec radi zastita od ubijanja, ali onda nista od ratovanja :-).

-Asimor je pisac, kao Julius G. Verne, A.Clarke... tako da se netreba pretjerano oslanjati na njegove zakone robotike.

Genie kaže...

pa u biti ponta mojeg pisanja je da se uopce ne obaziremo na matematicko-logicku inteligenciju jer tu ljudi vs strojeva nemaju sto traziti..

- ''...o kako griješiš'' ..  (citat iz ''Ice Age''), inteligencija čipa = 0. Točnije malo bolje od telefonskog imenika. -vidi red dalje..

Sum_of_all_fears kaže...
...

-misliš? Gle, šah ima šalabahter, ako je dovoljno brz kao neki iz Blue serije (IBMa) onda u zadanom vremenu dozvoljenom za potez može čistim brute-forceom pronači već rješenu partiju... -ne pobjeđuje on, samo koristi šalabahter tj. 'naše' rješenje.

Genie kaže...
...

a glede ch tz i ostalih stvari tako pisem od kada sam sjeo za prve komodorce pa preko amige, picijade i terminala tamo pocetkom devedesetih kada nije bilo nasih slova...

-tako vrsni programer nebi trebao imati problema s c-z-s jer npr na C-64 zbog dimenzija, usput i 'kvačica' vrlo jednostavno je isprogramirati (nacrtati u matrici) bilo koji znak pa i č-ž-š... da, (ondašnji) printer može primiti takvih 16 dodatnih znakova. Pošto ti je robotika u malom prstu, očekivao bi bar toliko.

Genie kaže...
Sharps kaže...

Ipak, računalo će uvijek i bez pogovora slijediti svoju direktivu.

da ako razmisljas na nacin

if(a = 5)

then print "Evo pet!!!"

ali ako imash 100 milijardi nurona..malo teze je da ce te slijediti bez pogovora :)

Neka opčinjenost brojkom 100 milijardi neurona? Što ako ti iz povjerljivih izvora (naravno, tajnih) otkrijem da ima 126 milijardi neurona. Ili je 76 milijardi dovoljno za AI? Možda je dovoljno par stotina miliona... otkud baš ''100'' -nečeg'.

Koliko onda neurone treba za ..if a NOT 5.. -? Dali postoji predznak (minus?), dali možda boja ili veličina znamenke ima ulogu, recimo mala znamenka ''5'' i velika ''1'' koja je veća? (viša) - koja ima veću vrijednost? Što ako su negativne itd. itd...

-Nadam se da ovo prihvaćaš kao raspravu, bez svađe i vrijeđanja, dobronamjerno. Nije cilj rasprave 'biti u pravu' (bar ne po svaku cijenu) potrebna je i pristojnost.

virtualAThome kaže...
...

Robot ne mora biti onakav kako ga isprogramiras. Pa ne mislis valjda da ce robotu upisivati svaku pojedinu situaciju u softver? Jednostavno ce napisati softver za ucenje i spojiti ga na internet. Robot (ili racunalo) ce pregledati snimke i iz njih shvatiti tko je pozitivna, a tko negativna licnost, kako se treba ponasati u kakvoj situaciji i sl. Upravo ono sto i mi sami cinimo.

Zasto ljudi puse? Zato sto u filmovima face puse. Tako ce se i robot ponasati jer ce to vidjeti na filmovima. Onda ces mu ti kao gazda, onako kako bi rekao svom dijetetu, reci dapusenje nije zdravo i da mu je bolje da prestane. S obzirom da roboti nece biti bezobrazni kao sto tinageri jesu i da ce slusati svojeg gazdu, prestati pusiti. Ali ce sami odlucivati, a donosit ce odluke koje ce nas cesto puta iznenadjivati jer ce imati nevjerojatno puno iskustva, puno vise nego mi sami.

..

-dakle, objasnio si ''mu'', i on zbog zdravlja... (ček' malo) robot i zdravlje? - on može pušiti, nije mu štetno. -prije da će ga dotući hrđa nego rak. Dakle ako želi biti ''faca'' (kao J.Wayne) među robotima, ''mora'' pušiti. -naravno, karikiram 'do bola'. -loš primjer. Robotu ništa bitnog ne predstavlja boja, oblik i sl. da bi nakupina znanja postala inteligencija (AI) potreban je baš taj sastojak tj.-živo biće jer jedino takvo može imati i te 'sporedne' osjećaje-mane.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
grimyHR kaže...
tri zakona robotike ostavljaju puno mjesta za zaobilazenje, sto je i sam asimov rekao pa i naveo primjere, treba ih biti puno vise i povecanjem kompleksnosti umjetne inteligencije trebaju se i oni razvijati

True, ipak moguće je da će direktive i protokoli ponašanja robota u budućnosti imati korijen u ta tri zakona i by default spadati pod njih.

tihomir(3) kaže...

Spomenuo sam i treću mogućnost koju je opisao Pohl u Čovjeku plus, računalno božanstvo kojega nismo niti svjesni. Inteligentni i proračunati, kojima smo tek bube na oklopu

Nešto slično spominje i Dan Simmons u Hyperionskoj tetralogiji.

Genie kaže...
Sharps kaže...

Ipak, računalo će uvijek i bez pogovora slijediti svoju direktivu.

da ako razmisljas na nacin

if(a = 5)

then print "Evo pet!!!"

ali ako imash 100 milijardi nurona..malo teze je da ce te slijediti bez pogovora :)

Ne bih se složio. Nije važno koliko neurona/tranzistora, robot će uvijek slušati svoj lanac naredbi/protokola. Osim ako se nešto ne promijeni u korijenu, e. g. postane svijestan sebe/kvar u sistemu i slično.

grimyHR kaže...
virtualAThome kaže...

Scenarij Terminator je vrlo lako moguc jer kao sto je netko gore napisao vojnik vrijedi puno i definitivno ce se izradjivati roboti koji ce moci ratovati. A ti isti roboti ce kad tad pogrijesiti ili ce ih netko namjerno isprogramirati da grijese da cemo se uvijek morati bojati takvog scenarija. Ali to je uvijek tako, sto god znanastvenici izmislili da nam pomogne, netko od toga smisli oruzje.

Caki mikrovalna pecnica je postala oruzje, pa kako ne bi i robot.

Evo jednog vrlo ocekivanog scenarija:

Amerikanci izmisle robote koji se umnazaju i koji ubijaju sve koji nemaju chip koji oznacava da su oni amerikanci. Obama ulovi jednog robota, preprogramira ga da se ovaj opet razmnaza, ali da sad ubija sve koji imaju chip da su amerikanci i pusti ga u centar New Yorka.

Tako da Asimov propada u ovim slucajevima. Jedino da se harverski vec radi zastita od ubijanja, ali onda nista od ratovanja :-).

slican slucaj je obrade u asimovom romanu fondacija i zemlja, gdje solarijanci imaju robotsku flotu koja prepoznaje samo njih kao ljude, tako da sve ostale moze ubijati....a uz to asimov nije namjenio te zakone robotima namjenjenima borbi, nego namjenjenima kao pomoc ljudima

Opet Dan Simmons, samo druga franšiza (Ilij/Olimp), rasa stvorena da smakne sve židove se iz nepoznatog razloga ponovno pokrenula, no direktiva je imala bug pa su krenuli na čovječanstvo.

Excuse the phun.
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

(i) Vanzemaljci su organska bića, proizvod prirodne (spontane) evolucije i kao takvi su kvalitativno isti (kao bića) kao i ljudi, računala to nisu, naveo sam nekoliko puta već kako i zašto.

Mozda se ovo ne moze zvati rasizam jer se ne radi o boji koze, ali sam siguran da ce izmisliti drugu rijec za to. Naci nesto sto nas razdvaja od drugih i to temeljiti kao nuznu karakteristiku natcovjeka (ubermanscha) je segregacija, kako god je zvali. Ona obicno dobije ime po krakteristici (rasizam, antisemitizam, sovinizam, nacionalizam, sexizam itd.), ali znaci uvijek isto.

Na kraju krajeva, kako znas da ce vanzemaljci biti organska bica? I sta znaci biti organski? Temeljen na ugljiku? Daj definiraj organski.

2 0 hvala 0
16 godina
protjeran
ihush kaže...

-Asimor je pisac, kao Julius G. Verne, A.Clarke... tako da se netreba pretjerano oslanjati na njegove zakone robotike.

asimov je bio i znanstvenik

@virtualathome mislim da to spada pod ksenofobiju, zar ne

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.9.2009 10:36 (grimyHR).
16 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...

Na kraju krajeva, kako znas da ce vanzemaljci biti organska bica? I sta znaci biti organski? Temeljen na ugljiku? Daj definiraj organski.

Mislim da to stvarno ne trebamo objašnjavat. Da, temeljen na ugljiku. Može umrijeti. I ako neće biti organska, onda neće biti ni živa bića, a vanzemaljce uvijek definiramo (zamišljamo) kao živa bića.

Excuse the phun.
16 godina
virtualAThome kaže...
Genie kaže...

ovo mi je cak dekutantan i iskljuciv odgovor koji uzdize svoju rasu kao jedinu ispravnu. Znamo ko je tako razmisljao. To bas i nisam ocekivao od tebe.

Bas sam si i ja to pomislio dok sam citao ove clanke. Stvarno ce biti zanimljivo kad se pojave vanzemaljci, pa kad krenu - ti vanzemaljci nisu ljudi, sto znaci da ako se dosele na zemlju moraju imati svoje wc-e, a u autobusu moraju sjediti naprijed jer nam smrde.

angel of fire kaže...

Moze raditi greske. Ako zelite, vi cete kupovati robote koji rade greske. Ja cu vjerojatno izabrati onaj koji ne radi greske jer me ne zanima da me gleda zaljubljeno dok sam u gacama, a on usisava.

Genie kaže...

... neka sada prebacimo tvoj govor jedno 300 godina u proslost... i dobijemo..

Kao sto sam gore naveo, to i ja mislim.

angel of fire kaže...
....al robot to nikad nece biti...biti ce onakav kak ga ti isprogramiras....

3 ih kaze da je dosta stiropor 5-ica (npr.)

Zasto ljudi puse? Zato sto u filmovima face puse. Tako ce se i robot ponasati jer ce to vidjeti na filmovima. Onda ces mu ti kao gazda, onako kako bi rekao svom dijetetu, reci da pusenje nije zdravo i da mu je bolje da prestane. S obzirom da roboti nece biti bezobrazni kao sto tinageri jesu i da ce slusati svojeg gazdu, prestati pusiti. Ali ce sami odlucivati, a donosit ce odluke koje ce nas cesto puta iznenadjivati jer ce imati nevjerojatno puno iskustva, puno vise nego mi sami.

Sum_of_all_fears kaže...

Sum_of_all_fears kaže...

hvala ti! spasio si me mnogo pisanja, al nekim ljudima poput random ni to neče ništa objasniti.Mršti se

17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?
alien kaže...
virtualAThome kaže...

hvala ti! spasio si me mnogo pisanja, al nekim ljudima poput random ni to neče ništa objasniti.Mršti se

Pa baš se i nebih složio s tim, prije su blijeda put i trbuščić bili znak blagostanja i statusa (gospođica ne radi u polju i ima što jesti), danas se trbuščić odnosi na lošu (jeftinu) ishranu a blijeda put na nemogućnost odlaska na ljetovanje (more), moda - možda ali više kao odjek promjene kvalitete života i općeg standarda koje mijenjaju i doživljaj zdravlja te viđenje ljepote...

P.S. sjetiti se naših baka i prabaka i konstantnog: ij, ij još, vidi kako si mršav...

ex biljna uš, puknite me toljagom po lusteru možda ugledam zvjezdicu više
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.9.2009 15:14 ((s)izgoreo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- ''...o kako griješiš'' ..  (citat iz ''Ice Age''), inteligencija čipa = 0. Točnije malo bolje od telefonskog imenika. -vidi red dalje..

-tako vrsni programer nebi trebao imati problema s c-z-s jer npr na C-64 zbog dimenzija, usput i 'kvačica' vrlo jednostavno je isprogramirati (nacrtati u matrici) bilo koji znak pa i č-ž-š... da, (ondašnji) printer može primiti takvih 16 dodatnih znakova. Pošto ti je robotika u malom prstu, očekivao bi bar toliko.

Genie kaže...

Neka opčinjenost brojkom 100 milijardi neurona? Što ako ti iz povjerljivih izvora (naravno, tajnih) otkrijem da ima 126 milijardi neurona. Ili je 76 milijardi dovoljno za AI? Možda je dovoljno par stotina miliona... otkud baš ''100'' -nečeg'.

Koliko onda neurone treba za ..if a NOT 5.. -? Dali postoji predznak (minus?), dali možda boja ili veličina znamenke ima ulogu, recimo mala znamenka ''5'' i velika ''1'' koja je veća? (viša) - koja ima veću vrijednost? Što ako su negativne itd. itd...

-Nadam se da ovo prihvaćaš kao raspravu, bez svađe i vrijeđanja, dobronamjerno. Nije cilj rasprave 'biti u pravu' (bar ne po svaku cijenu) potrebna je i pristojnost.

uzas jedan.. ti neznash osnovnu razliku izmedju hardwarea i softwarea i spregu jednog i drugog...

interesantno.. zagovornik free misljenja, trpa sve u jedan kalup....

http://www.justfuckinggoogleit.com/

16 godina

@Genie, hlvala na izvrsnm linku, vrlo korisna stvar. Hvala.

btw. preskočio si ''šahovski red'' ... ali i ovo je sasvim dovoljno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Sharps kaže...
virtualAThome kaže...

Mislim da to stvarno ne trebamo objašnjavat. Da, temeljen na ugljiku. Može umrijeti. I ako neće biti organska, onda neće biti ni živa bića, a vanzemaljce uvijek definiramo (zamišljamo) kao živa bića.

Uhm, temeljen na ugljiku je egoizam koji proizilazi da nista ne moze biti drugacije nego ja. Postoji mogucnost da ce zivot biti temeljen na siliciju, te umjesto vode koristiti amonijak kao otapalo. Ovo samo govori da se neke stvari ne mogu izdefinirati, pa tako niti zivot, a shodno tome niti da li je zivot zivot ako ga covjek umjetno stvori ili nije. And btw., mi ne znamo da li ce racunala buducnosti biti bazirana na danasnjim materijalima ili ce se koristiti neki novi koji ce vise podsjecati na ziva bica (organske molekule?).

Tu ce se filozofija prilagodjavati isto kao sto se etika prilagodjava novim situacijama i uvjerenjima.

16 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

pa da, tko zna u kakvom, mozda nama trenutno nezamislivom i apsolutno nepredviljivom obliku postoji i/ili moze postojati zivot u svemiru, strasno je kad ljudi misle da su popili svu pamet svjeta i da vise nema toga sta se nezna, takvi su UVJEK tjekom ljudske povjesti ispali u krivu

hehhehe, sjetio sam se slikovnih diagrama koji pokazuju razliku izmedu znanosti i religije pa prilazem kao poklon za sve vas religijske dogmatike, fanatike i zelote koji ovo citate  Belji se

:D :D

4 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
Sharps kaže...
virtualAThome kaže...

Uhm, temeljen na ugljiku je egoizam koji proizilazi da nista ne moze biti drugacije nego ja. Postoji mogucnost da ce zivot biti temeljen na siliciju, te umjesto vode koristiti amonijak kao otapalo. Ovo samo govori da se neke stvari ne mogu izdefinirati, pa tako niti zivot, a shodno tome niti da li je zivot zivot ako ga covjek umjetno stvori ili nije. And btw., mi ne znamo da li ce racunala buducnosti biti bazirana na danasnjim materijalima ili ce se koristiti neki novi koji ce vise podsjecati na ziva bica (organske molekule?).

Tu ce se filozofija prilagodjavati isto kao sto se etika prilagodjava novim situacijama i uvjerenjima.

Pa sad, očigledno je da je netko ili nešto ipak definirao to što mi zovemo život, ili da je život nusrodukt automata koji se zove univerzum.

Problem koji mi imamo je taj da smo mi dio sustava, tako da nismo u stanju sagledati širu sliku. Isto tako nismo u stanju (barem za sad) sagledati složenost programa kojim smo pogonjeni, zapravo ne znamo za sigurno niti to dali je moguća emulacija nečega što se zove čovjek. Vjerujem da je vrlo jednostavno napraviti automat koji je identične funkcije kao mozak, no njegova funkcionalnost uvelike zavisi od softwarea koji je ugrađen. Ono o čemu se niti jedna znanost ne usudi ozbiljno baviti (pa niti medicina) je duša koja čini čovjeka, koliko god mi o tome šutjeli, tako da dok se god time nitko ne bavi (u analitičko-matematičkom smislu) nećemo moći napraviti učinkovit software za jedan takav stroj od 100M neurona s povratnom vezom. Neki autori znanstvene fantastike špekuliraju da bi se duh (Clarke) mogao naseliti u dovoljno složeni stroj, no što znači dovoljno složeni, i zašto bi to učinio da postane rob u stroju koji je napravio čovjek svojom znanošću kad već proizvodimo dovoljno složene strojeve čiji način rada nismo mi smislili, a dovoljno su dobri (mi sami). Dakle morali bismo napraviti software koji je ekvivalentan našem ali ne na istim osnovama.

U zadnjih 20 godina sam si povremeno razmišljao o genomu i računalstvu u istoj rečenici. Molekularni biolozi su pronašli da se pojedine sekvence u genima ponačaju kao naredbe grananja ili naredbe odluke u strojnom kodu naših računala, vjerujem da su otišli i dalje u dekodiranju ovih sekvenci. Tako da bi moglo biti da je mozak i cijelo ljudsko tijelo zapravo skup računalnih jezgri sposobnih za paralelno procesiranje podataka u sebi, koje su povezane u računalnu mrežu velike brzine  (mozak) te mrežu manje brzine i periferne uređaje koji su na centralnu mrežu povezani sporijom vezom (živčani sustav). Što bi tada vodilo do zaključka da emulacija ljudskog mozga nebi bila dostatna obzirom da se cijelo tijelo sastoji od 50 biliona stanica, dok je mozak tek 100 milijardi. Npr. medicina govori o slučajevima ljudi primateljima presađenih srcem koji ima osjećaje prema, njima, potpuno nepoznatim osobama, koji su bili poznati donatorima srca (dalo bi se zaključiti da srce ima funkciju memoriranja emocija, ako ne već obrade)

Ako promotrimo da se priroda i općenito univerzum nastoji ponašati racionalno, tada je dosta interesantno da je ista potrošila 49,9 biliona jezgri sposobnih za obradu podataka u nešto što to nije, dok se obradom podataka bavi tek 0,1 bilion istih tih jezgri. (brzina jezgre, zapravo nije ključan faktor ako rade paralelno)

gdje da potpišem
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2009 12:06 (tihomir(3)).
16 godina
protjeran
i 50 biliona je samo brojka, sve ispod beskonacnosti je dostizno, ne sada, ali u nedefinirano dalekoj buducnosti, naravno ako kao rasa pozivimo dovoljno
17 godina
neaktivan
grimyHR kaže...
i 50 biliona je samo brojka, sve ispod beskonacnosti je dostizno, ne sada, ali u nedefinirano dalekoj buducnosti, naravno ako kao rasa pozivimo dovoljno

Konstatiram da vjerojatno mozak nije dostatno promatrati.

gdje da potpišem
16 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

@random hmmmm.....zasto thumb down? Plač bas si zlocest Belji se

osjecas se prozvan iz nekog razloga jer sam spominjao religijske fanatike?

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice