iPad od sutra u prodaji u Hrvatskoj!

poruka: 416
|
čitano: 52.424
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "iPad od sutra u prodaji u Hrvatskoj!".
17 godina
neaktivan
RE: iPad od sutra u prodaji u Hrvatskoj!
Pa zato se i kaze da »operacijski sustav« ima multitasking. Nitko ne prica o procu.
17 godina
Stoja kaže...
A jbga onda profesor na faksu govori gluposti...on je objasnjavao da procesor sa jednom jezgrom ne izvrasava paraleno vise procesa,vec jedan po jedan. Samo normalnlo kada procesor obraduje nekoliko milijuna operaciju u sekundi mi to necemo primjetito u radu, ali i dalje on radi instrukciju po instrukciju. Tek visejezgreni procovi omogucuju u istom djelicu vremena obraditi vise radnji.

Uglavnom tako je on rekao, i meni to nekaako zvucilo cudno al eto xD

Ali slazem se da punokrvni multitasking na mobu nije potreban sem za odredene appove, tojest da unutar aplilacije postoje samo neki procesi koji bi radili u pozadini kad treba.

Moras uzeti u obzir i resurse, a ne samo procesor.
Procesor ne moze nista bez memorije, diska i ostalih dijelova sustava, koji isto tako mogu jedno po jednu instrukciju izvrsavati.
Tako da ni dual-core procesor nema dvostruko vece preformanse, za takve stvari treba malo zesci hardveraj, nisu dosta samo 2 procesora.

Meni su iskreno Apple proizvodi pojam kvalitete i inzinjerstva. Ali ono sto me smeta je njihova politika.
A ona se jasno vidi u ovoj tablici :

iPhone                                      Android
SDK                             50€                                            Free
DevLic                         100$-300$/year                        25$/year (market only)
Installation                 AppStore/Inhouse (placa se)     Market + Manual
Approve req.               Yes                                            No
Dev. Machine              Mac, VM                                     Any
Dev OS                       Mac OS only                               Mac OS, Windows, Linux
OS Source Code         No                                             Yes
Dev. Tools                  Apple specific                             Eclipse

E pa jebiga, ne znam kako vi, al ja ovo ne mogu popusit. Da placam 300$ godisnje za razvoj inhouse aplikacija, i jos uz to imam milijon limita.

16 godina

Wow... Toliko vrlih stručnjaka koji ismijavaju nekoga tko je točno reko.

Multitasking je jedino mogući u sustavu sa više CPUa ili ukoliko CPU ima više jezgara (te neka light verzija na jednojezgrenom jednoprocesorskom sustavu čiji CPU podržava HT).

Ono kako se postiže privid multitaskinga je kroz context switching (u OSu se mogu pojaviti algoritmni koji omogućuju context switching, a ne da OS ostavaruje multitasking). Međutim, u svakome vremenskome trenutku aktivan je točno jedan proces i kao takav sustav niti u jednom jedinom trenutku ne podržava multitasking.

Tako da niti jedan mobitel ni tablet nemaju multitasking (a ako se ne varam i svi ili barem većina netbookova).

Sve ostalo su marketinške nebuloze.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina

Nebi to nikad kupio!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@alen-c

"Ovo za Nokiu N8 (Symbian opcenito) i Android OS opcenito vrijedi i jest. Istina da imaju punokrvni multitasking.

To zvuci cool i automatski bolje no ta medalja ima i svoju drugu stranu, a to je potrošnja.

Dakle i aplikacije koje ne trebaju biti stalno aktivne (a takva je velika vecina na mobitelima, izuzetak bi bio glazba/radio,

možda neki download u pregledniku i IM klijent). Npr.poruke/mail, browser ili igrica. Koji je razlog da mi to stalno radi i jede

RAM, troši brzinu procesora, zagrijava mobitel i ono najvažnije troši bateriju?"

Na androidu aplikacija koja radi u pozadini radi kao i na iphoneu a koja ne radi samo je ucitana u memoriju. Znaci ona nista ne radi vec je samo ucitana u ram. Sad ti meni objasni kako takva aplikacija "jede

RAM, troši brzinu procesora, zagrijava mobitel i ono najvažnije troši bateriju?"? Razlika je samo sto na androidu to odredjuje os i korisnik a na iosu to odredje stevo. Ja ti nudim drugo objasnjenje a to je da na taj nacin ios sakriva nemoc procesora i os-a da barata sa aplikacijama i dovoljno brzo prebacuje izmedju njih. Meni na X10 to se sve desava u djelicu sekunde.

Stvar kod iPhonea jest da mu vecina aplikacija nije punokrvni multitasking ali to ne smatram manom nego prednošcu.

Naime u pozadini se odvijaju samo stvarno važne aplikacije: skype, IM klijenti, glazba i sl.

Shodno tome na iOSu možeš imat 20 i više aplikacija ukljucenih istovremeno a da ti mob ni ne zatrza i da to

nema skoro nikakav utjecaj na bateriju.. A nema ni utjecaj na produktivnost, tako da nevidim mane.

Ovo mi nije jasno. Ako se ne odvijaju u pozadini, nije multitasking a imas ih ukljucene. Kako to? Ako su istovremeneo ukljucene onda je to multitasking. Ko odredjuje koje su aplikacije vazne? TI? OS? STevo? Programer?

Kako ne utice na produktivnos? Recimo kucam nesto u txt editoru i treba mi nesto iz nekog drugog filea. Gurnes txt editor u pozdainu odes u drugi file, iskopiras tekst koji ti treba i ponovo pozoves txt editor i paste tekst. TXT editor se ponvo pojavi u stanju u kakvom je bio. Jel to tako na IOS-u? U svim aplikacijama? Ako nije onda to i te kako utice na produktivnost. Ali pod porduktivnost mislim na poslovnu upotrebu a ne igranje igara.

Izađite malo iz svojih okvira i kutija i pocnite razmišljati razumom. Vecina vas radi grešku jer kad razmišlja o mobitelu,

radi istu grešku da želi iskustvo s desktop verzije Windowsa prebaciti na mali ekran. To su cinili i u M$ ali su ipak

uvidjeli vlastitu grešku i napravili drugaciji OS, rekao bi po uzoru iOS i odmah je duplo prihvaceniji..

Smartphonei nemaju toliko veliki ekran da bi paralelno vrtio i gledao 5-6aplikacija..

Ne postoji mogucnost da si ti unutra okvira i ne vidis izvan njih? Zasto ne bih trazio od top modela smartphonea ono sto na drugim modelim postoji vec odavno? Zasto je to nerazumno? Sta mi znaci je li mi baterija traje 1 ili 21 dan? Svaku vece ga stavim na punjenje ionako. Dozvoli da neko ima drugacije vidjenje smartphonea a ne samo malo veci dummy phone. HOcu pravi multitasking jer dzaba mi hrpa mogucnosti ako stalno moram gasiti snimati i ponovo ucitavati jedno te isto. Na andoridu samo home tipka puknes ju u pozadini odradis sta hoces i ponovo home tipka malo duze i pozoves ju onakvu kakvu si je i ostavio.

To ti je problem što su ljudi vecinom navikli na komplicirano pa mrze jednostavno ili im se ne sviđa jer je drugacije od onoga

što su navikli. Npr.i ja dok sam došao na Mac OS X imao sam osjecaj šta je ovo, zašto nema toliko teksta, postavki, ikona,

svega. Bio sam malo ko izgubljen. Neznam kako bi to rekao, ali kao da mi je falila kompliciranost Windowsa.

Ali kad sam nakon par tj.korištenja uvidio zapravo da imam ssve žive opcije na dlanu i da nije nabacano gore sve

potrebno i nepotrebno i da jednostavno stvari rade bez posebnih naštimavanja kako ja želim, jednostavno sam navikao.

I sad mi je uopce smješno da sam svih ovih godina sam sebi komplicirao život s Windowsima.

Mozda je to za tebe prekomplikovano a za mene mocno sa hrpom opcija potpno prilagodljivo mojim potrebama. Zar nije moguce i takvo vidjenje? Kazes sve potrebno i nepotrebno. Ko tebi ili meni moze reci sta je meni ili tebi potrebno ili nepotrebno? Meni to odredjujem ja a tebi? Opcije su ti a ti ih koristi ako hoces a ako nece jednostavno u control panel uopste ne ulazis i ok. Neces ni znati da ga imas.

Druze govoris kontradiktorne stvari u istoj recenici. Ti hoces jednostavno i bez puno opcija. Ali neko zeli puno opcija, neko zeli da ima sve pod kontrol. PA cijela open source zajednica zivi na tim principima. Ti imas ono sto ti stevo kaze da trebas imati i mozes ono sto ti stevio kaze da mozes. Tebi stevo kaze sta ce ti ovo ili  ono. na androidu to ja sebi kazem. Appleovci kazu dobro je sto samo odobrene aplikacije mogu na market a ja kazem to je zato da bi stevo osigurao da ima pinku od svega. Pogledaj malo bolje. Onemugec ti je bluettoh (bio) radi toga, Ipad nema USB radi toga, Moras koristit itunes radi toga, nemas mass storage device radi toga (nisi imao). Sve je podredjene da sve sto zels napraviti mora ti apple odobriti ili mora ici preko njih. Barem se trude da bude tako. Sad ti mei reci ko je zarobljen u okvire i kutije? Ja mogu da saljem i primam bilo sta na mobu, Mogu da koristim masstorage device, Ne trbea mi nista stio nema svaki komp na ovoj planeti. Prikopcam i radim sta hocu. Imam potpunu sloboda da koristim sve mogucnosti hardware kako ja zelim.

:)
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 10:39 (logic).
17 godina
Bitanga kaže...

Meni su iskreno Apple proizvodi pojam kvalitete i inzinjerstva. Ali ono sto me smeta je njihova politika.
A ona se jasno vidi u ovoj tablici :

iPhone                                      Android
SDK                             50€                                            Free
DevLic                         100$-300$/year                        25$/year (market only)
Installation                 AppStore/Inhouse (placa se)     Market + Manual
Approve req.               Yes                                            No
Dev. Machine              Mac, VM                                     Any
Dev OS                       Mac OS only                               Mac OS, Windows, Linux
OS Source Code         No                                             Yes
Dev. Tools                  Apple specific                             Eclipse

E pa jebiga, ne znam kako vi, al ja ovo ne mogu popusit. Da placam 300$ godisnje za razvoj inhouse aplikacija, i jos uz to imam milijon limita.

Zar nije SDK za iPhone besplatan, a developer account 100$ godisnje?

Generalno, zatvorenost platforme je prednost za developera. Zna tocno na kojima uredjajima ce raditi, imaju skoro ista svojstva, rezoluciju ekrana. Vecina starih uredjaja se moze updateati nas novu verziju OS-a i osigurati kompatibilnost, itd...

Kod Androida imas desetine razlicitih uredjaja, razlicitih rezolucija, performansi, verzija OS-a...

17 godina
neaktivan
Bukva, pravis se pametan. Tom analogijom ne postoji ni video - to je varka s pokretnim slikama. Multitasking je na razini os-a. Ako OS ne podrzava isti, mozes ti imati 16 jezgara. Hw izvedba multitaskinga je nebitna u toj raspravi.
17 godina

"Recimo kucam nesto u txt editoru i treba mi nesto iz nekog drugog filea. Gurnes txt editor u pozdainu odes u drugi file, iskopiras tekst koji ti treba i ponovo pozoves txt editor i paste tekst. TXT editor se ponvo pojavi u stanju u kakvom je bio. Jel to tako na IOS-u? U svim aplikacijama? Ako nije onda to i te kako utice na produktivnost. Ali pod porduktivnost mislim na poslovnu upotrebu a ne igranje igara. "

Tako radi na iOSu. Npr, mozes pokrenuti voice razgovor s nekim preko Skypea, zatim se prebaciti u Safari i surfati dok pricas

"Sta mi znaci je li mi baterija traje 1 ili 21 dan? Svaku vece ga stavim na punjenje ionako."

Ovako bi je stavio puniti svaki 20-ti dan {#}

Na Androidu me generalno smeta sto se ne mogu pouzdati koliko ce baterija trajati. Zna se dogoditi da ga navecer ostavim sa 70% baterije, a ujutro mobitel ugasen s praznom baterijom, jer ga je neki proces sredio. Cak i uz task killer koji ubije aplikacije par minuta nakon sto se ekran ugasi.

17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Multitasking je jedino mogući u sustavu sa više CPUa ili ukoliko CPU ima više jezgara (te neka light verzija na jednojezgrenom jednoprocesorskom sustavu čiji CPU podržava HT).

Ono kako se postiže privid multitaskinga je kroz context switching (u OSu se mogu pojaviti algoritmni koji omogućuju context switching, a ne da OS ostavaruje multitasking). Međutim, u svakome vremenskome trenutku aktivan je točno jedan proces i kao takav sustav niti u jednom jedinom trenutku ne podržava multitasking.

Tako da niti jedan mobitel ni tablet nemaju multitasking (a ako se ne varam i svi ili barem većina netbookova).

Ovdje se prica o multitaskingu u smislu otvorenosti aplikacija. Mozes imati vise word dokumenata otvorenih istovremeno, ili vise dokumenata u razlicitim programima. Naravno da ne mozes kodirati dva videa punom brzinom. U tom smislu multitasking je moguc na bilo cemu ako to os podrzava. A ios je to revolucionarno otrkio sa verzijom 4 davne 2010 godine ;)

17 godina
neaktivan
Sasoon kaže...

"Recimo kucam nesto u txt editoru i treba mi nesto iz nekog drugog filea. Gurnes txt editor u pozdainu odes u drugi file, iskopiras tekst koji ti treba i ponovo pozoves txt editor i paste tekst. TXT editor se ponvo pojavi u stanju u kakvom je bio. Jel to tako na IOS-u? U svim aplikacijama? Ako nije onda to i te kako utice na produktivnost. Ali pod porduktivnost mislim na poslovnu upotrebu a ne igranje igara. "

Tako radi na iOSu. Npr, mozes pokrenuti voice razgovor s nekim preko Skypea, zatim se prebaciti u Safari i surfati dok pricas

"Sta mi znaci je li mi baterija traje 1 ili 21 dan? Svaku vece ga stavim na punjenje ionako."

Ovako bi je stavio puniti svaki 20-ti dan {#}

Na Androidu me generalno smeta sto se ne mogu pouzdati koliko ce baterija trajati. Zna se dogoditi da ga navecer ostavim sa 70% baterije, a ujutro mobitel ugasen s praznom baterijom, jer ga je neki proces sredio. Cak i uz task killer koji ubije aplikacije par minuta nakon sto se ekran ugasi.

Ajd ne pravi se blesav. Mozes sa skypeom ali mozues li to sa bilo kojom aplikacijom ukljucujuci igre? I ko ti odredjuej koja moze a koja ne?

Baterija mi traje cijeli dan bez obzira sta radio. A to je meni dovoljno. A vjeruj stalno mi je u rukama manje vise.

Ne mozes se pouzdati? Hoces reci da tebi na iosu uvijek traje isto? Recimi 48 sati bez obzira sta radio? Ma hajde.

Dakle diektno pitanje. Moze li svaka apliakcija u pozdainu ili samo ona koju stevo odobry? Da ili ne.

17 godina

Ajme dosadni ste.

Idemo kod Petre Sanader na party... nema joj staroga doma!

4 0 hvala 0
16 godina

Na androidu bi rekao da developer određuje koliko želi da mu aplikaciju multitaska. Evo ti primjer galerija slika quickpic. Ja gledam slike i minimiziram app. Kada se vratim nazad u njega, ne vratim na slici koju sam gledao već me vrati na početak svega, tojest popis albuma. Tako da đaba meni što OS podržava, imam hardver da ga vrtim ako ga developer nezna primjeniti. I nije to jedina aplikacija na androidu koja ne multitaska kako treba. Istina da ih je malo, ali će se naći, isto vjerojatno kao što je i sa iOS-om

Ono što meni na adnroidu fali je kad bi mobitel radio neke procese dok je u sleepu. Naprimjer stavim uploadati video na youtube, i pošto nemam što pametno raditi na mobu, stavio bi ga u sleep, da ne radi ekran i ostale gluposti, već samo da uploada, ali onda se sve zaustavi što si radio. Tako skidanje/uploadanje većih stvari može biti vrlo zamorno jer mob mora biti uključen, a onda i više struje troši. Neznam kako je po tom pitanju na ostalim OS-ovima sređeno... 

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Stavis vrijeme sleepa na 30 min i osvjetljenje ekrana na min i pustis da uploada. Imas kontrolu.

16 godina

Misliš wifi sleep? To mi je namješteno da na never da se nikada ne gasi. Ako misliš na ekran, onda nisi shvatio što želim. Ja želim da mi je ekran ugašen i da je mobitel u sleepu ali da radi taj jedan proces (uz one koje u sleepu inače radi, tipa IM i sl.) jer da pustim mobitel da sat-dva gori ekran će brzo iscuriti bateriju a realno nema potrebe za tim.

To je ok opcija kada je na punjaču, ali nikako dok sam samo na bateriji i nemam plan brzo doći do punjača. 

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma razumijem te ali to je ejdini nacin.

16 godina
neaktivan

Svaka aplikacija može u pozadinu na iOSu (ako sama aplikacija to podržava)

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 11:19 (mrkač).
15 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
Stoja kaže...

Evo ti primjer galerija slika quickpic. Ja gledam slike i minimiziram app. Kada se vratim nazad u njega, ne vratim na slici koju sam gledao već me vrati na početak svega, tojest popis albuma. Tako da đaba meni što OS podržava, imam hardver da ga vrtim ako ga developer nezna primjeniti. I nije to jedina aplikacija na androidu koja ne multitaska kako treba. Istina da ih je malo, ali će se naći, isto vjerojatno kao što je i sa iOS-om

Ovo nije istina. Ovisno sa kojim buttonom "izades" iz aplikacije. 

Jja sam malo prije probao Quickpic na galaxy s-u i radi kako treba (ostane na slici koju sam zadnju gledao)

17 godina
neaktivan

Istorijski dogadjaj. Predlazem da iduce godine obiljezimo to na prigodan naci ;)

Jel se to tako kaze?

@parizer

I kod mene. U pozadinu ih stavljas sa home tipkom i tada se vracaju u stanju u kakvom su i otisle u pozadinu. U ovom slucaju na sliku koju si tada gledao.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 11:27 (logic).
17 godina
neaktivan

svaka cast...

uspjeli su uzet 2000 kuna vise nego je trebalo :p

potpis :D
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
parizer kaže...

Ovo nije istina. Ovisno sa kojim buttonom "izades" iz aplikacije. 

Jja sam malo prije probao Quickpic na galaxy s-u i radi kako treba (ostane na slici koju sam zadnju gledao)

Imam android 8 mjeseci, mislim da znam što mi koji botun radi. Ali evo i ja probao i gle čuda radi!{#} Izgleda da je to update od jučer sanirao taj problem jer do sada nisam mogao. 

Ok evo ti drugi primjer: Na htc desire videos aplikaciji(ona koju dobiješ sa mobom od HTC-a) možeš skrolati video, kada minimiziraš app(sa home buttonom) i vratiš se nazad opet te vrati na početak liste a ne tamo di sam ga ostavio. Čak i recimo pokrenem video i pauziram ga, ako odem iz appa gasi video i vraća te na početak liste. Srećom pa postoji rock player koji radi kako spada, ali on je nezgrapan za korištenje ponekad...

Ali eto samo hoću reći kako ni android nije svemoguć po pitanju multitaska i sve ovisi o developerima kako osmisle aplikaciju da radi. A ista stvar je i na iOS-u više-manje...

Stoja
17 godina
neaktivan

ALi ne mozes pricao o dborim i losim osobinama uredjaja i osa a greska do developera. Ako ja krenem pisati apliakcije to ce biti zadnje smece ali nije hardwaere i os kriv za to ;)

17 godina
Stoja kaže...

Ok evo ti drugi primjer: Na htc desire videos aplikaciji(ona koju dobiješ sa mobom od HTC-a) možeš skrolati video, kada minimiziraš app(sa home buttonom) i vratiš se nazad opet te vrati na početak liste a ne tamo di sam ga ostavio. Čak i recimo pokrenem video i pauziram ga, ako odem iz appa gasi video i vraća te na početak liste. Srećom pa postoji rock player koji radi kako spada, ali on je nezgrapan za korištenje ponekad...

Ali eto samo hoću reći kako ni android nije svemoguć po pitanju multitaska i sve ovisi o developerima kako osmisle aplikaciju da radi. A ista stvar je i na iOS-u više-manje...

Naravno da ovisi o developerima. Multitasking radi ok (probavao sam raditi neke appove i sve je radilo), samo sto ovisi o developeru hoce li ubiti aplikaciju home button ili nece.

Za mene je Android > iOS. Ja kao korisnik jednog i drugog moba mogu to reci. Najdebilnije kod iOS-a je homescreen (forsiranje grida). Jos kad vidim iPad sa tim istim gridom, smraci mi se.

Najbolje kod iOS-a su aplikacije i tu je definitivno bolji (do sada...). 

16 godina

I meni se isto ne sviđa taj princip homescreena iako u nekim situacijama mi se sviđa jednostavnost i brzina izvođenja istog. Samo da na to ubace mogućnost stavljanja widgeta(što se sada sa jailbreakom može) i onda će biti dosta dobar. Mada opet android rastura po pitanju home launchera jer ima gomila dostupnih na marketu(i to besplatnih) i možeš si prilagoditi mob kako god ti paše.

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
alen-c kaže...

iPhone 3G je dobio podršku makar je star gotovo 3 godine, a nije dobio multitasking jer mu jednostavno procesor nije dovoljno jak.

Misliš da 412 MHz nije dovoljno jako? iPhone 3G ima 412 MHz ARM11 procesor, s grafičkom akceleracijom i 128 MB rama. Nokia 5800 ima 434 MHz ARM11 procesor (malo brži, ali bez grafičke akceleracije) i također 128 MB rama.

iPhone 3GS ima multitasking na način da većinu aplikacija potpuno pauzira u pozadini, što znaći da procesor ne igra nikakvu ulogu, već samo zauzima RAM. Samo se par tipova aplikacija može vrtiti u backgroundu.

Nokia 5800 podržava punokrvni multitasking, a HW je sličan s iPhone 3G.

Na osnovu toga bih rekao ili da je iOS loše napisan ili da je to da procesor nije dovoljno jak samo izlika.

P.S. Nokia 7650 je imala procesor od 104 MHz i punokrvni multitasking.

alen-c kaže...

Ovo za Nokiu N8 (Symbian opcenito) i Android OS opcenito vrijedi i jest. Istina da imaju punokrvni multitasking.

To zvuci cool i automatski bolje no ta medalja ima i svoju drugu stranu, a to je potrošnja.

Dakle i aplikacije koje ne trebaju biti stalno aktivne (a takva je velika vecina na mobitelima, izuzetak bi bio glazba/radio,

možda neki download u pregledniku i IM klijent). Npr.poruke/mail, browser ili igrica. Koji je razlog da mi to stalno radi i jede

RAM, troši brzinu procesora, zagrijava mobitel i ono najvažnije troši bateriju?

Stvar kod iPhonea jest da mu vecina aplikacija nije punokrvni multitasking ali to ne smatram manom nego prednošcu.

Naime u pozadini se odvijaju samo stvarno važne aplikacije: skype, IM klijenti, glazba i sl.

Shodno tome na iOSu možeš imat 20 i više aplikacija ukljucenih istovremeno a da ti mob ni ne zatrza i da to

nema skoro nikakav utjecaj na bateriju.. A nema ni utjecaj na produktivnost, tako da nevidim mane.

Aplikacija koja ne obavlja nekakv posao, već čeka input od korisnika, poruku s mreže, istjecanje vremena ili nešto treće ionako ne opterečuje procesor na bilo kojem OS-u. Ukoliko je u foreground-u, opterečuje sustav tek toliko koliko je potrebno za prikaz sučelja, a kad je u backgroundu kaže OS-u "ja čekam to i to i preskačem svoj ciklus na procesoru dok ne dobijem što čekam". Ukoliko aplikacija radi neki posao koji može raditi u pozadini, kvalitetan OS rađen za ograničene resurse će joj dopustiti izvršavanje, ali će foreground aplikacija imati veći prioritet i dobijati onoliko procesorskog vremena koliko joj treba da bi interakcija s korisnikom tekla fluidno.

Sad imamo 3 slučaja:

1) aplikacije koje se i na iPhone-u izvršavaju u pozadini - tu nema neke razlike

2) aplikacije koje obavljaju neki posao koji mogu raditi u backgroundu, ali im iOS to ne dopušta - takva će aplikacija morati odraditi x sekundi procesorskog vremena i potrošiti će jednako baterije na iPhone-u i na true multitasking OS-u, samo je razlika što će na iPhone-u morati biti cijelo vrijeme u foregroundu, dok ćeš na true multitasking OS-u moći raditi nešto drugo za to vrijeme. Ako radiš nešto drugo, aplikacija će dulje raditi, ali ako tu drugu radnju ionako trebaš napraviti, prije će biti gotove ako ih radiš paralelno, nego jednu za drugom (osim ako obe rade nekakvu obradu koja može zaposlit procesor 100% cijelo vrijeme).

3) applikacije koje nešto čekaju dok su u pozadini, ali im iOS to ne dopušta - kod iOS-a je takva applikacija pauzirana od strane OS-a, a na true multitasking OS-u se aplikacija sama pauzira, tako da je razlika u potrošnji nikakva. Tu jedini problem predstavljaju loše pisane applikacije koje u pozadini rade nepotrebni posao. Takve aplikacije guše mobitel i troše bateriju, ali meni kao korisniku je draže da ja zaključim "ta i ta aplikacija mi zaguši mobitel i troši bateriju, idem naći alternativu ili je gasit kad je ne koristim" nego da mi OS ne da ostaviti aplikaciju u pozadini za koju ja želim da nešto izvrši u pozadini, ali Stevo to nije tako namijenio.

Znači, iPhone koncept multitaskinga te jedino štiti od loših aplikacija po cijeni koju nije svako spreman platiti.

Bukva kaže...

Wikipedia se ne slaže s tobom: "In computing, multitasking is a method with multiple tasks, also known as processes, share common processing resources such as a CPU. In the case of a computer with a single CPU, only one task is said to be running at any point in time, meaning that the CPU is actively executing instructions for that task. Multitasking solves the problem by scheduling which task may be the one running at any given time, and when another waiting task gets a turn. The act of reassigning a CPU from one task to another one is called a context switch. When context switches occur frequently enough the illusion of parallelism is achieved.", ja se ne slažem s tobom, moja knjiga iz operacijskih sustava se ne slaže s tobom i svako tko išta zna o operacijskim sustavima se ne slaže s tobom vrli stručnjače. Znači, pričaš gluposti.

Što se procesora tiće, ključna funkcija za siguran multitasking je protective mode kako aplikacije ne bi mogle pristupati memoriji koja pripada OS-u ili drugoj aplikaciji, te izvršavati neke instrukcije.

I inaće, i je i nije točno da iPhone nema pravi multitasking. iPhone ima jednu prilagođenu verziju multiprogramming multitaskinga (kakav se koristio na starim računalim koja su koristila bušene kartice), samo što aktivni program ne određuje potreba za periferijom, već korisnikovo povlačenje aplikacije u foreground, dok se danas multitaskingom u pravilu naziva time-sharing multitasking.

Plus, jedna mala zanimljivost, time-sharing multitasking se dijeli na kooperativni i preemptive multitasking. Kod kooperativnog svaka aplikacija je dužna voditi računa o tome da procesorsko vrijeme prepusti sljedećoj aplikaciji, dok ko preemptivnog multitaskinga postoji timer koji izvršava context switch (aplikacija i dalje može sama zatražiti prijevremeni ukoliko čeka input). Kod kooperativnog multitaskinga je postojala mogučnost da jedna loše napisana aplikacija preuzme cijelo procesorsko vrijeme na sebe, a vjerujem da ne trebam pisati koje su posljedice toga.

Windowsi 95 i NT 3.1 su imali preemtive multitasking, a Apple ga je uveo tek 1999, što je potpuna suprotnost današnje politike potpune kontrole.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
protjeran
mrkač kaže...

Svaka aplikacija može u pozadinu na iOSu (ako sama aplikacija to podržava)

ne moze, moze samo povuci odredeni api, i tu onda nastaje problem, ako ne postoji api za to sta ta aplikacija radi, znaci aplikacija u pozadini moze raditi samo ono sta je apple odredio i nista drugo

a kad kazem multitasking to znaci da svaka aplikacija koju sam JA ODLUCIO da mi radi u pozadini   dobije adekvatnu kolicinu procesorskog vremena...i da mi os ne moze po vlastitoj zelji gasiti i pauzirati aplikacije koje sam stavio u pozadinu

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
17 godina
neaktivan
Stoja kaže...

I meni se isto ne sviđa taj princip homescreena iako u nekim situacijama mi se sviđa jednostavnost i brzina izvođenja istog. Samo da na to ubace mogućnost stavljanja widgeta(što se sada sa jailbreakom može) i onda će biti dosta dobar. Mada opet android rastura po pitanju home launchera jer ima gomila dostupnih na marketu(i to besplatnih) i možeš si prilagoditi mob kako god ti paše.

Rekao sam isto i na temi o telefonima, sve je stvar osobnih sklonosti.

Osobno mi se upravo homescreen iOs-a sviđa, jerbo sam minimalist i perfekcionist po prirodi. Kad vidim što neki rade sa widgetima i pi*darijama na Android telefonima bljuje mi se.

Frend o kojem se radi kad pročita znat će. :)

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
15 godina

jos je jeftinij malo pricekat da udemo u eu (ako ikad udemo) i narucis ga carinu ne placas i gotovo

xD
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
MrBlc kaže...

Tu jedini problem predstavljaju loše pisane applikacije koje u pozadini rade nepotrebni posao. Takve aplikacije guše mobitel i troše bateriju, ali meni kao korisniku je draže da ja zaključim "ta i ta aplikacija mi zaguši mobitel i troši bateriju, idem naći alternativu ili je gasit kad je ne koristim" 

E vidiš ja na androidu imam ovaj problem. Neka od aplikacija koje koristim mi počne gutati memoriju i nakraju mi sve proguta da nemogu imati 3 programa istovremeno upaljena a da se jedan ili dva od njih ugase. Problem je što ja imam jedno 150 aplikacija i sad mi reci kako da nađem koja radi taj problem. A najgore je što problem ne primjeti se istog trena, nego tek nakon nekih 4-5 dana kada je mob upaljen. 

Jedini načini testiranja koji mi padaju na pamet je da idem app po app testirati ali to bi trebalo jaaaako puno vremena dok bi ih sve prošao i vido koja radi probleme....A fora je da rješenja nema drugog nego restart uređaja, na koji god ja način pogasio aplikacije memorije mi fali, odnosno negdje ju neki servis ili nešto drži i samo restart oslobodi tu memoriju.

Stoja
17 godina
Bukva kaže...

Joj daj molim te.

Pa ni TV nije super realistican jer ima 25 FPSa u sekundi pa je svejedno ok. Tako i context switching je upravo ono sto nam donosi multitasking.

Da li je super savrsen nije, ali ni ovo ocemu ti pricas nije, jer bi bilo preskupo. I nepotrebno za vecinu primjena.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice